Захарова за статия на Байдън: Когато тероризмът е ваш, не мирише

Захарова за статия на Байдън: Когато тероризмът е ваш, не мирише

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова - за статията на Джо Байдън и лицемерния подход на една "критично важна нация". Статията ѝ е публикувана в "Известия".

Съботната статия на Джоузеф Байдън във в. "Вашингтон пост" относно конфликтите в Украйна и Близкия изток отбелязва три неща.

Първо, това очевидно е една от първите стъпки в навечерието на началото на предизборната кампания в САЩ.

Президентските избори в САЩ се очакват през ноември следващата година. По този начин ръководството на Демократическата партия демонстрира на висшата американска бюрокрация и на народа как ще изглежда външнополитическата стратегия на Байдън през следващите месеци. Тя ще изглежда зле, абсурдно, диво, с една дума - грозно.

Второ, Байдън започва този предизборен ход с исторически провал. Според проучванията на общественото мнение рейтингът на сегашния президент на САЩ е достигнал рекордно ниско ниво - повече от половината американци нямат доверие на своя президент и не одобряват неговата политика. Какъв подарък за деветдесетия му рожден ден!

На трето място, вместо традиционното за американската култура обръщение към нацията беше избран форматът на писмена статия, а причината за това е съвсем очевидна: политическият екип на действащия президент не смята за възможно да остави своя президент да говори очи в очи с американците на живо (или на запис) по телевизията за сложните външнополитически въпроси. Това би било направо неприлично.

Нека сега разгледаме тезите на самата статия, публикувана под авторството на американския президент.

"Джо Байдън" (ще пишем името на автора в кавички, защото той не е автор на тази статия) прави паралели между конфликта в Украйна и Близкия изток по простата причина, че подкрепата за Израел във всичките му действия е единственият въпрос, по който цари двупартиен консенсус във висшите ешелони на властта в Америка. По всички останали въпроси противоречията между републиканците и демократите са непреодолими и дори по въпроса за подкрепата на киевския режим двете фракции в Конгреса не можаха да постигнат съгласие. Нека ви припомня, че наскоро Сенатът прие план за продължаване на финансирането на работата на федералното правителство на страната без помощ за Украйна.

Самото отношение на Вашингтон към конфликта е представено през призмата на собствената му американска изключителност: "Джо Байдън" пише, че "Съединените щати са критично важна нация". В контекста на Близкия изток това самовъзприятие не е оригинално. Само няколко дни преди началото на поредния рунд на ескалация Джейк Съливан, съветник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност - най-близкият сътрудник на Байдън - публикува във Foreign Affairs очевидно повтаряща се статия "Произходът на американската мощ", в която твърди, че благодарение на Вашингтон "регионът сега е по-спокоен, отколкото е бил от десетилетия". Няколко дни след излизането на тази статия от печат се стигна до известни събития, които подчертаха пълния провал на усилията на американските власти в Близкия изток. Очевидно тезата за "критичното значение на американската нация" ще има същата съдба.

Многократно Джо Байдън се позовава на "терористичната стратегия" на Хамас, забравяйки, че Хамас дойде на власт по демократичен път през 2006 г. и че Съединените щати изиграха важна роля за извеждането на движението на преден план. След това Вашингтон настоя за провеждането на свободни избори в анклава, но оттогава на практика бойкотира законно избраната политическа сила. Думите на тогавашния държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс относно резултатите от плебисцита вече са забравени: "Не познавам човек, който да не е бил изненадан от резултата от изборите". Последният човек, който е бил изненадан от тогавашните американски игри с демокрацията, се оказва, че е Джейк Съливан седемнадесет години по-късно със статията си, написана в навечерието на 7 октомври 2023 г.

"Джо Байдън многократно апелира към международни усилия, но именно по вина на западните държави, най-вече на САЩ, беше блокиран последният ефективен и работещ механизъм за уреждане на конфликта - така нареченият "Близкоизточен квартет", който освен САЩ включва ЕС, ООН и Руската федерация. И когато през октомври 2023 г. се стигна до брутална ескалация, никой не можа да бъде авторитет, който да спре кръвопролитието. Със сигурност нито Джо Байдън, нито колективът "Джо Байдън" могат да действат като такъв орган дори теоретично.

Не може да не се споделят думите на автора на статията за необходимостта от двудържавно решение на палестинския въпрос и за неприемливостта на изселването на палестинците от анклава. Но защо "Джо Байдън" не отправя публично тези думи към правителството на Израел, което трябва да живее с тези американски тези? В края на краищата плановете за разселване на палестинците не биха могли да бъдат разработени от израелските власти без Вашингтон.

Човек не може да не се запита защо, обвинявайки едната страна в конфликта, че прибягва до терористични методи, авторът не вижда терористични действия в политиката на неонацисткия режим в Киев.

"Джо Байдън" говори за обстрел на болници, но точно това прави ВСУ, обстрелвайки болници в ДНР и ЛНР със западни оръжия.

"Джо Байдън" говори за зверства срещу цивилното население, но точно това правят неонацистките главорези - киевските опълченци.

"Джо Байдън" говори за нападение над младежки музикален фестивал, а разпадащата се армия на Зеленски извършва нападения над училища по време на детски матури.

Ето защо говорим за киевската администрация като за престъпен режим, прибягващ до терористични методи. Защо "Джо Байдън" не вижда това, не го усеща? Или неговият тероризъм не мирише?

Много странни и противоречиви неща в тази статия. Но черешката на застоялата торта беше един изключителен исторически нелогизъм. По някаква причина авторът на материала, подписан от президента на САЩ, разказваше за заповедта да се изпратят две групи самолетоносачи в зоната на конфликта. Кога в историята, бих искала да попитам, самолетоносачните групи на най-голямата американска армия са донесли стабилност и са допринесли за прекратяване на огъня? Самите имена на самолетоносачите изглеждат като автогол: "Дуайт Айзенхауер", по време на чието управление американците участваха в Корейската война, и "Джералд Форд" - в чест на президента на конфликта във Виетнам. Ако "американското могъщество" повтори съдбата на Съединените щати по време на Корейската и Виетнамската война, на Израел отново може само да се съчувства.

Източник: "Известия"

Превод: "Гласове"

 

 

Коментари

 • Кой?

  21 Ное 2023 8:43ч.

  Превежда? "Второ, Байдън започва този предизборен ход с исторически провал. Според проучванията на общественото мнение рейтингът на сегашния президент на САЩ е достигнал рекордно ниско ниво - повече от половината американци нямат доверие на своя президент и не одобряват неговата политика. Какъв подарък за деветдесетия му рожден ден!"..?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Одобряват го 42%

  21 Ное 2023 11:57ч.

  Достатъчно е за да спечели. Веднъж успя, демократите печелят и с по-малко, имат си способи. "подарък за деветдесетия му рожден ден" изглежда по-стар от 90, но е на 81. Тръмп е само 4 години по-млад от него, а изглежда като момче пред Байдън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  21 Ное 2023 8:51ч.

  Личи си, че ти в гадно, повече бутици и кръчми в Манхатън и ски в Куршевел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съвсем са зарязали апчетата

  21 Ное 2023 9:03ч.

  некои корейски и евро пациенти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горинов, спирай да лющиш чекии по форумите и в одаята,

  21 Ное 2023 9:06ч.

  ами захващай терапия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  21 Ное 2023 9:19ч.

  Който не е разбрал другари какво се случи на Ссср 1, няма да разбере и какво ще се случи на Ссср 2.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Ким Чен Ун 21 Ное 2023 9:19ч.

  21 Ное 2023 9:30ч.

  то и ти много нямаш идея за какво става дума, но нейсе. последователите на Кире умното се познавате отдалече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун Белия Делфин

  21 Ное 2023 10:07ч.

  Прав е др. Ким, но пропуска да дефинира кой/какво/кое точно се явява СССР-2 днешно време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  21 Ное 2023 10:17ч.

  И кво се случи на СССР? Империята си смени името и се отърси от навлеците. А кво се случи на Британската империя - най-драстичният пример в Историята за държавна катастрофа. Кво се случи на другите империи - Френска, Испанска, Португалска, Германска, Белгийска, Холандска? Я да видим, как се е казвала Индонезия до 194* година? Била е колония - холандска, драги ми смехурко. А сега изпреварва суверена си. Много са. Че и ний сме били в Империя - Османската. Дей сега тъз империя? А Русия си е на мястото и си прибира квото ѝ трябва. Квото не ѝ трябва - за вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  21 Ное 2023 10:37ч.

  Верно се отърси, останаха само Русия и Беларус. Засега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кимчо, мамин-сладък, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано!

  21 Ное 2023 11:14ч.

  Две държави, напълно достатъчни една на друга! Останалите се дърлят, ама ... скоро ще се върнат обратно! Справка Грузия, Казахстан, Армения etc.! И, галя, козяк, незачет! Опорките, дадени нанещи си кимчо, много нефелни, бе! Дайте му нещо по-друго, че бактън вече от идиотизмите му! И, кимчо, мамин-сладък, не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Guest

  21 Ное 2023 11:28ч.

  Кимчо, това с коя от двете мозъчни гънки го съчини?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Ир Сен

  21 Ное 2023 21:57ч.

  Сине, в СССР управляваха болшевики. Троцкистите са вид болшевики. Неотроцкистите управляват в САЩ. Ма ти си гениален-ако троцкистите изкарат още няколко мандата в САЩ, те ще разложат нашия най-голям враг !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хей Ким,

  22 Ное 2023 0:14ч.

  ЕПМ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това виц ли е?

  21 Ное 2023 10:03ч.

  Джо Байдън-Мумията написал статия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  21 Ное 2023 10:13ч.

  Мда! Нито президентът на САЩ написал статията, нито президентът на Русия коментирал. Но плебсът кълве на празни кукички

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  21 Ное 2023 10:19ч.

  Е, да де, ама статията на Захарова е подписана от нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ

  21 Ное 2023 13:31ч.

  всички са с написани от друг статии/речи... koгато на В.В.Путьо му зададат предварително съгласуван въпрос на годишните срещи с колхозниците и той започне да обяснява как в еди-кой-си колхоз имало еди-колко-си увси и изобщо знае всичко с конкретни цифри, причината е, че е много талантлив, а не че всичко е сценарий, нали така бееееее

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В САЩ намалили новините за Украйна

  21 Ное 2023 10:17ч.

  Щото хората там били много чувствителни и се разстройвали!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ценител

  21 Ное 2023 10:32ч.

  мецан ще им чукне две яйца, да ги застрои.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БъгъИи

  21 Ное 2023 18:06ч.

  абе, бате, ма секи път ме триат тукъ, бе! ми, що? мчи се едно и също пишем, Ъ!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи