Загубиха ли САЩ войната в Афганистан?

Загубиха ли САЩ войната в Афганистан?
Повече от седмица темата за събитията в Афганистан не слиза от страниците на световните медии. Основните твърдения са разнопосочни, но все пак преобладава мнението, че САЩ загубиха тази война, в резултат на което талибаните бързо поеха съдбините на страната. Но не напълно, защото в долината Панджшир вече възниква въоржена сила срещу тях, защото изобщо не е ясно ще се създаде ли преходно правителство или ще започне гражданска война в страната.

 

Последното е твърде вероятно, защото вицепрезидентът Амрула Салех, който декларира, че според Конституцията е временен държавен глава, събира въоръжени привърженици на сваленото правителство под командването на маршал Абдул-Рашид Достум и вече дори има отделни сражения с талибаните.

 

Ситуацията се усложнява и от присъствието в страната на групировка на "Ислямска държава", т.е. в Афганистан продължават да действат три сили –  на сваленото правителство, на талибаните и на ислямистите. Ако САЩ са целяли с оттеглянето си да създадат хаос в страната, вероятно ще успеят и тя ще стане сериозно огнище на напрежение в региона.

 

Една от целите на стратегическата операция „Трайна свобода”, започнала през 2001 г., бе настаняване в Средна Азия с цел контрол и оказване натиск върху Русия, Китай и Иран от афганистанска територия, която е твърде удобна за това. Двадесет години след нейното начало САЩ не се изтеглиха от Афганистан поради военна загуба, защото на практика те не водеха война с талибаните, а контингентът им стоеше в изградените военни бази и рядко извършваше бойни операции, задействайки предимно авиацията при тях.

 

През този период геополитическата обстановка в света значително се промени. Китай все повече увеличава икономическата си и военна мощ, показателни в това отношение са изграждащите се днес 119 нови шахтни пускови установки за междуконтенентални балистични ракети, а Русия вече десетилетие не престава да учудва с бързото развитие на въоръжените си сили, насищайки ги с нови оръжия, включително хиперзвукови. Иран продължава да развива ядрените си възможности за обогатяване на уран и постигна впечатляващи успехи в ракетостроенето.

 

Можеха ли САЩ да противодействат на тези три страни, които трябваше да се контролират, с ограничения си контингент в Афганистан? От военна гледна точка, отговорът е очевиден, а от политическа, те са изправени пред увеличаващата се заплаха от Китай, на този етап преди всичко политико-икономическа. За парирането ѝ е необходим нов подход и нова стратегия, изискващи съсредоточаване на усилията в главното направление, китайското.

 

По всяка вероятност изтеглянето от Афганистан е част от тази стратегия, макар и все още не съвсем ясно декларирана, и навярно е първа значителна стъпка във връзка със задаващото се геополитическо пренареждане. Но САЩ едва ли са се отказали от натиск върху гореспоменатите три страни. Напротив, те само сменят средството – регионът и без тяхното присъствие трябва да остане потенциална заплаха за тях.

 

Китай е уязвим с проблема в Синдзян-Уйгурския автономен район, в който действа народноосвободително движение „Източен Туркестан”, за предизвикване на по-активни негови действия винаги ще се намери външен фактор, а Русия няма стабилни отношения с някои от бившите съветски средноазиатски републики.

 

Американците направиха опит още повече да ги усложнят, като създадат бази за настаняване на свои войскови части в Средна Азия. За това е ставало дума на срещата Байдън-Путин на 16 юни т. г. в Швейцария, но Русия е била категорично против. И с право, защото през 2001 г. тя протегна ръка за помощ на САЩ при навлизането им в Афганистан – подкрепи операцията на САЩ, позволи транзитно снабдяване на американските войски през своя територия, предоставяше разузнавателна информация и оказваше политическа подкрепа. Само две години по-късно американците не се съобразиха с руските интереси в Ирак. Да не говорим за многобройните санкции, наложени на Русия през последното десетилетие.

 

Въпреки отказа на Русия, през юли т.г. САЩ поискаха от Таджикистан, Казахстан и Узбекистан да поемат около 10 хил. афганистанци, сътрудничили с американския контингент. Освен това с Узбекистан и Таджикистан е обсъждана възможността за изграждане на бази, от които с БЛА да се нанасят удари по терористи. Странно искане – те не се бориха активно с терористите докато двадесет години бяха в Афганистан, а сега, след изтеглянето си от там, решават, че трябва да се борят със създадените от тях самите терористи, при това да се настанят в страна, член на Организацията на договора за колективна безопасност, доминирана от Русия. Още повече, че в Таджикистан е разположена не само 201-ва руска военна база, но там е и оптико-електронния комплекс „Окно” за контрол на космическото пространство на разстояние до 40 хил. км и има важно заначение за противокосмическата отбрана на Русия. Целта на американското искане е съвършено ясна, както и това, че БЛА ще се използват за контрол и разузнаване на региона.

 

През последните седмици Русия предприе действия за  предотвратяване на това искане. Нещо повече, тя даже успя да увеличи влиянието си в Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан, провеждайки мащабни съвместни военни учения с тях за защита на границите им от евенуално талибанско посегателство.

 

За предотвратяване на американския замисъл за създаване на хаос в Афганистан, Китай и Русия действат съвместно, настоявайки за съставяне на преходно правителство и контактувайки с всички политически сили в страната. Посещението през този месец на талибаните в Москва и срещатата на техни лидери с китайския външен министър, са доказателство за активна дейност в това отношение.

 

Успехът на тези усилия би означавал не само крах на американския замисъл, но и изолиране на САЩ от Средна Азия, което, ако се осъществи, ще бъде истинското им поражение в този регион.

 

 

Коментари

 • За това става дума

  21 Авг 2021 9:09ч.

  Тоест: Русия иска ред, а САЩ искат хаос. За това става дума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  21 Авг 2021 9:35ч.

  Да, ама се чудят как да си скрият срама :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легенда-лиана

  21 Авг 2021 9:39ч.

  Винаги за това е ставало дума... Путин просто е казал на Бидона: пий една студена вода... Симулацията на военна активност при САЩ е нещо като женските преструвки, особено ако мъжът е дърт и много богат...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Днес е годишнината от шипченската епопея

  21 Авг 2021 9:46ч.

  Командирите на талибанското движение изискват списъци на неомъжени жени и момичета от старейшините от контролираните от тях райони, за да ги дават за съпруги на своите бойци, съобщава „Фокус”. Талибаните ходят от врата до врата и насилствено отвеждат млади момичета. Преди такива списъци са включвали момичета и жени от 15 до 45 години, но сега 12-годишните момичета също могат да бъдат принудени да се омъжат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Загубиха ли САЩ войната в Афганистан?

  21 Авг 2021 9:53ч.

  Въпросът не е в това кой загуби и кой спечели войната в Афганистан, а в това защо след като американската армия може в паническото си бягство да зареже там оръжие и оборудване на стойност стотици милиарди в ръцете на врага за над 15 дивизии, е необходимо от обрулената от американските ни мекерета държава да се изискват милиарди за хартиени самолетчета?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • войска без опит, но най вече без военно въображение

  21 Авг 2021 10:01ч.

  Американската армия може да победи единствено Монако, Тувалу или Сан Марино - https://pogled.info/svetoven/amerikanskata-armiya-mozhe-da-pobedi-edinstveno-monako-tuvalu-ili-san-marino.133250

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смешното е, че бритите все още се смятат за значим фактор в играта

  21 Авг 2021 10:07ч.

  Ето един сравнително сносен (средняшки) анализ от западна гледна точка: "Великобритания обяви нов кръг от "Голямата игра", след като САЩ се изтеглят от Афганистан" - https://pogled.info/svetoven/velikobritaniya-obyavi-nov-krag-ot-golyamata-igra-sled-kato-sasht-se-izteglyat-ot-afganistan.133257

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко

  21 Авг 2021 12:08ч.

  ''Градината на доктор Кук''-мисля така се казваше филма.Гледайки почерка на САЩ това са правили САЩ в Авганистан.Селекция на верни мекерета.Сред антиталибанисти,талибани и ислямска държава.Намордника се маха ,слага се дълга каишка.Изоставяме форпост и увеличаваме комбинативните си възможности.Въвличаме противника в наша игра.При това противника е с ограничени ресурси.А на САЩ са неограничени.Могат да отпечатат достатъчно$ които конфликта ще изгори. Печатането на $ за Авганистан няма да подкопае долара/Напротив ще го укрепи.И това е най-важното.Другото са подробности/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко

  21 Авг 2021 12:16ч.

  Защо САЩ да евакуират съглашенците?Те им трябват там не в САЩ.1/10 да оцелеят са достатъчно.Но ислямистите са агресивни и нетолерантни.Тепърва ще четем за жертви.В крайна сметка САЩ ще загубят всичко там.Щото всички ги мразят.Но ще минат 10-20г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  21 Авг 2021 14:49ч.

  Има ли спечелена от ФАЩ война ? Целта е да се окраде и съсипе страната , а хората кучета ги яли щом сме на печалба !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 5kof

  22 Авг 2021 6:13ч.

  Основната цел на Хамериканците в Афганистан бе такава, каквато и по време на инвазията им в Индокитай - контрол на добива и най-вече пазара на опиум и хашиш. За никой, който се интересува не е тайна, че Афганистан със своите 80% е световен лидер в производството на дрога. Е как ''носителите на демокрация по света'' ще оставят този пазар без да намажат. А последиците се виждат - разруха, хаос, липса на всякаква форма на държавно управление. Но така е навсякъде, където са разнасяли ''демокрация''.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Списание Крокодил

  22 Авг 2021 8:45ч.

  ГРУСТНОЕ и СМЕШНОЕ - РЯДОМ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Погрешна плоскост на разсъждения

  22 Авг 2021 15:49ч.

  Както на автора, така и на втурналите се да коментират... Първо. Американците са изключително хитри копелета. На бойното поле може да са страхливци и подлеци. Но в стратегиите, многоходовките , тик-танковете, поставянето на капани за другите ... просто нямат равни на себе си. Докато всички останали геополитически играчи /с изключение донякъде на Китай/ действат и с включването на идеологически предпоставки, скрупули, морални задръжки... американците са абсолютно безскрупулни типове и са способни да продадат майка си и баща си, стига това да доведе до печалба и изпълнение на плановете им ! Какво специално целят с бягството ат Афганистан ? Трябва ясно да напомним че американците нямаха никакъв военен проблем да спрат талибаните и да ги изтребят в индустриални количества ! Американците контролираха въздушното пространство над афганистан, имат спътников контрол над територията. Можеха по напълно "безконтактен начин" /любим за тях/ , без да дават особени загуби, да унищожат талибаните. Разбира се, заедно с несметно количество цивилни афганистанци ! Но какво значи това за Пентагона ? Американците са доказали през историята че за тях цивилните /ЧУЖДИТЕ !/ жертви нямат никаква стойност. Просто можеха да пуснат няколко В 52 от Диего Гарсия да правят "килими" над талибанските сили, и сега спокойно щяха да си контролират Кабул заедно с марионетките. Но не го направиха, защо ? САЩ са станали много морални ? САЩ щадят живота на някакви аборигени ? Ха-ха-ха ! Нищо подобно. "Бягството" на американците от Афганистан е добре планиран цирк, предварително договорен с всички замесени страни. Неговата цел е да се създаде ХАОС в Афганистан /това което описва и доц.Гергинов/ , да се сатанизират талибаните пред "международната общност" , пред световната публика... И така да се оправдае ИНИЦИРАНАТА ОТ САЩ БЕЖАНСКА ВЪЛНА !!! Това е целта , и тя е елемент от установяването на Новия Световен Ред ! Жертвата набелязана е Европа ! Ковидизмът и сатанизмът, противно на пропагандата , боксуват яко на Стария Континент ! Изнасяните данни на глобалистката цензура за надупчени европейци са потресаващо смешни. Истината е че върви съпротива и десетки милиони душегубки на Бил Гейтс се ИЗХВЪРЛЯТ , БРАКУВАТ , или дори УНИЩОЖАВАТ от Съпротивата на европейските народи ! Това е истината, а не това което четете по контролираните медии. САЩ като страна в която е Щаба на Сатанистите /заедно с Лондон/ , са задължени да включат ново "оръжие" за пречупване на европейската съпротива. И това оръжие се казва "бежанска вълна от Афганистан" . Това е план, част от Общия План за установяване на НСР, и сега дойде момента да се приведе в действие. Не се съмнявайте, след него ни чакат други още по-мерзки и злокобни планове, които са ни приготвили...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Основната цел на Хамериканците в Афганистан бе такава, каквато и по време на инвазията им в Индокитай - контрол на добива и най-вече пазара на опиум и хашиш.

  22 Авг 2021 15:54ч.

  Това вече не е актуално. Производството на ситетични опиоиди вече е по-рентабилно, по-лесно изпълнимо, и става на място ! Няма нужда да контролираш афганистанските чукари с военна сила, няма нужда да превозваш материал в Косово, и т.н. сложнотии... Виж горният коментар !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Авг 2021 12:19ч.

  "САЩ не се изтеглиха от Афганистан поради военна загуба" Още един недоносен "доцент". Бягат ли - загубили са. НЕ СЕ ИЗТЕГЛЯТ - БЯГАТ. И бягството им е грозна картина, която цял Свят видя. "с цел контрол и оказване натиск върху Русия, Китай и Иран" Този има ли поне малко мозък и помни ли поне малко? За какъв натиск върху Русия бълнува, след като в първите години на войната, голяма част от военните товари на САЩ и екипировка се транспортираха през Русия. САЩ откриха и военна база в една от бившите републики на СССР. След като войната се проточи и САЩ нищо не постигнаха, Русия спря транзита, а азиатската република изгони базата на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо Йоцо

  23 Авг 2021 15:11ч.

  О.З. П-К, ДОЦЕНТ, Д-Р ГЕРГИН ГЕРГИНОВ Както винаги вие сте прав. Обичам да чета този форум. Тук е пълно с изключителни Глобалистични наблюдатели,достойни за някои от аналитичните звена на ЦРУ и пентагона. Някой от тези умни люде са по-добри в анализа си и от Бойко Методиев Борисов. Салуто,компанерос.Венсеремос. БКП,КПЕСЕС,вечна дружба. Гергинов,дръж фронта. И вземзете да прочетете,"Защо е наивно да се смята,че САЩ са губещите в Авганистан."отДаря Митина

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбира се

  24 Авг 2021 10:23ч.

  Разбира се,че е наивно да се счита,че САЩ са загубили войната в Афганистан. Генералната стратегическа цел на демокраставите соросоиди-глобалисти е постигната - целият Близък и Среден Изток е разбишкан,икономиката срината,хората обеднели,етносите и деноминациите настръхнали едни срещу други. При този бульон новото Велико преселение нанародите е в ход,а точно това е генералната цел на соросоидните глобалисти и трансхуманизатори - доброзорно смешение на расите и етносите и превръщането им в тюрлюгювеч,в машата салата както в САЩ......И така ще сътворят Прекрасният нов свят на Олдъс Хъксли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кин-Войло

  03 Sep 2021 20:32ч.

  Разбрахме ли коя е причината за скорострелното изтегляне на американския военен контингент от територията на Афганистан? Да, разбрахме! До сега в Афганистан беше дислоцирана най-боеспособната част от американските въоръжени сили. Те там защитаваха безпрепятственото добиване на морфин от маковите насаждения на тази страна, който представлява основна суровина за производство на по-рафинираните морфинови фракции, известни като ХЕРОИН. Хероинът бе изключително нужен на американската и световната плутокрация, защото чрез него ефикасно се държаха в блокирано състояние най-опасните и размирни елементи на световното ПРОСТОЛЮДИЕ, което — подобно на Марксовия „пролетариат“ — е в състояние да помете плутокрацията. Напоследък обаче тази грижа отпадна, защото се намериха биологични средства за парализиране на ПРОСТОЛЮДИЕТО — отсега нататък то, вместо да бъде упоявано с наркотици, ще бъде чисто и просто ИЗТРЕБВАНО чрез непсредствени интервенции върху организмите на „животните от стадото“ — на клетъчно ниво. Следователно, американски войскови части вече не са нужни тук и там по света. На войсковите части сега им се отваря нова работа: да усмиряват низшите слоеве на населението в аграрните региони на самите САЩ, които вече са започнали нова гражданска война, поставяйки си за цел ако не реставрирането на властта на Тръмп, то поне ВЪЗЦАРЯВАНЕТО НА ТАКЪВ ДЪРЖАВЕН РЕЖИМ в САЩ, който да следва политическите идеи на ОБКРЪЖЕНИЕТО НА ТРЪМП. Предстои нова американска касапница, каквато не е имало от времето на Войната между Севера и Юга. Сега обаче няма да има Север и Юг, а ще има Глобална Олигархия и Национално Движение на Собствениците на земя от Средния Запад на Америка. Глобалните Олигарси всъщност са един модерен КОМИНТЕРН, докато Собствениците-националисти могат да бъдат оприличени с НАЦИСТИ, борещи се за ЧИСТОТА НА РАСОВАТА НРАВСТВЕНОСТ. Значи — пак комунисти и фашисти, но този път „комунистите“ са по-големите зверове, а „фашистите“ са агнетата, които не искат да бъдат пратени на заколение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи