Загубената битка на “No-vax” Джокович

Загубената битка на “No-vax” Джокович
Изпратен обратно вкъщи със съдебно решение преди началото на “Аустрелиън Оупън”, световният номер едно загуби много в тази история, в която постоянно тълкуваше погрешно ситуацията.

 

Снимка: "Ройтерс"

 

Тенисист номер едно в света Новак Джокович кацна в понеделник в Дубай, след като беше изгонен от Австралия в края на съдебна битка. Сърбинът напусна самолета с два сака и маска, след като кацна на международното летище в Дубай в 5,32 ч местно време, установи журналист на АФП, който пътуваше със същия самолет.

 

Това е, свърши се, “Аустрелиън Оупън” може най-накрая да започне. Първият турнир от Големия шлем за сезона, който започва този понеделник в Мелбърн, бе предшестван от дълъг политическо-съдебен фейлетон, който започна и завърши с една и съща сцена: Новак Джокович в самолет. След 12-дневен мач с обрати, визата на световния номер едно по тенис в крайна сметка беше окончателно анулирана. Така че той си тръгна в неделя вечерта с първия полет за Дубай, като каза, че е “изключително разочарован” от този резултат и дълбоко съжалява за неудобството, причинено на другите играчи. Той би искал да не привлича толкова много медийното внимание.

 

Отровен дар

 

За това той трябваше да приеме от самото начало да спазва правилата на играта: да бъде ваксиниран, като 97 от 100-те най-добри играчи в света - отказът му от инжекция му спечели прякора “No-vax” Джокович -, или да не идва, като двама от останалите трима играчи. Той - третият - искаше да дойде при своите условия, с които Австралийската тенис федерация и щатът Виктория (много силно ангажиран с организацията на турнира, който му осигурява световно медийно отразяване) се съгласиха, дори ако нещата не бяха представени по този начин. Първородният грях е на Крейг Тили, директорът на Австралийската тенис федерация, който, успявайки да постигне изключение за водещия играч, подаде на Новак Джокович ябълката на раздора.

 

Ябълката беше гнила, отровена от дебата за ваксинацията, жертвите на едните и привилегиите на другите, но световният номер едно я захапа, без да се замисля. Той не разбра, че обявяването на пристигането му може да му навреди, че неговите противоречия - неговите несъотвътствия понякога - ще бъдат изровени с няколко кликвания, че дебатът се обръща: не го упрекваха, че рискува да зарази телата, а душите. Той упорства докрай, “инат”, според бившия му треньор Борис Бекер.

 

Заслепеността на Джокович днес рискува да го накара да загуби много повече от 21-ва титла и рекорд, който, в Мелбърн или другаде, рано или късно, му протягаше ръка. Бъдещето му в тениса стана несигурно, имиджът му ще остане опетнен. Неговият случай потвърждава, че съвременният спортист трябва да бъде този, който надмогва, а не този, който заобикаля. И който, ако се противопостави, трябва да приеме последствията.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

Коментари

 • Ние сме Джокович!

  17 Яну 2022 11:43ч.

  И що да е загубил? Напротив, победи. Влезе по правилата, затвориха го. Междувременно специално заради него изгониха няколко тенесиста, влезли по същия начин и вече играли. Спечели битката в съда. И след това лично министъра на имиграцията му отне визата (което може по закон), заради, цитирам по памет: "заплаха за обществения ред заради известността си и че може да направи хората "антиваксъри". Какво е загубил? Не може да играе и да защити титлата, си, да. Но не се поддаде на натиска, устоя на принципите си и реално визата му бе отнета еднолично от министъра по целесъобразност със смешни мотиви. С което показа лицето на фашистката диктатура в Австралия и стана герой за цял свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лукав западнярски коментар

  17 Яну 2022 11:48ч.

  Новак именно надмогна ситуацията и плати за това висока цена. В неговия случай заобикаляне щеше да бъде да си извади фалшив сертификат за ваксинация (с какъвто без съмнение са се снабдили много от колегите му в турнира) и да се прави на ударен. Той постъпи честно и достойно, но колективният недостоен запад е против него и отдавна се опитва да го унизи - изгонването от US Open, враждебната публика и агитки, които системно пречат на играта му. Впрочем той не е единственият играч от Източна Европа подложен на гонения. Споменете си Моника Селеш и Шарапова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Почитания за сърбина

  17 Яну 2022 11:54ч.

  Да, загуби много, но спечели още повече. Доказя че е Човек с достойнство за разлика от пълзящите измекяри, които го наричат балканец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • muncho

  17 Яну 2022 12:01ч.

  Ще го видим вашият "герой" Джокович, като го изритат от всички турнири! Голям победител, няма що... Или ще преклони глава, или ще отиде в небитието, като Шарапова..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  17 Яну 2022 12:11ч.

  България се присъедини към "свободният" "демократичен" свят, но се оказа, че този свят не е бил НИТО свободен, НИТО демократичен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  17 Яну 2022 12:28ч.

  "след като беше изгонен от Австралия в края на съдебна битка" Ноле СПЕЧЕЛИ съдебната битка, ЗАГУБИ политическата. ВВС обяснява добре политическата игра в Австралия: https://www.bbc.co.uk/news/world-australia-59991291

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  17 Яну 2022 12:36ч.

  Точно обратното! Джокович надмогна над фашизоидите. Не се пречупи. Покрай съдебният процес и т.нар. мотиви на съда лъсна цялото лицемерие и страх, който ги тресе. Щял като известна личност да разбуни анти-ваксърски настроения в Австралия, само с появата си на корта на АО. Че те самите по този начин разбуниха много повече духа на анти-ваксърството по целия свят. Съжалявам, но доста недалновидно от тяхна страна. Статията е превратно изопачаване на фактите по случая. Много такива статии ще се появят. Искат да формират общестнвено мнение и да манипулират. Няма да успеят. Новак е отново победител!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и с какво точно

  17 Яну 2022 12:41ч.

  заплашва общественото здраве на тези овчари?. защото не бил ваксиниран ? Глупости!! С това, че не се ваксинира заплащва само и едниственото собственото си здраве и живот, на което той има право. Егати нещастниците. Поканиха до да играе, арестуваха го, пуснаха го, пак го арестуваха и накрая го изгониха..Джокович е голям мъж и велик спортист. Кураж, друже!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изпратен обратно вкъщи със съдебно решение преди началото на “Аустрелиън Оупън”, световният номер едно загуби много в тази история, в която постоянно тълкуваше погрешно ситуацията.

  17 Яну 2022 12:54ч.

  Световният номер 1 излезе като пълен победител от създадената от австралийските власти ситуация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • врАта у пОле

  17 Яну 2022 12:54ч.

  или представата на балканците за закон

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Балкани, напред !

  17 Яну 2022 12:57ч.

  Жив и здрав, г-н Джокович! Поздрави и за семейството му и на народа му! Също и за всички нас от "отритнатите". Няма да ви мием задниците за жълти стотинки, не се надявайте! НИКОГА РОБИ НА ЗАПАДНИТЕ ТЪПАНАРИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 17.01.2022 в 11:43 Не може да играе и да защити титлата, си, да. Но не се поддаде на натиска, устоя на принципите си и реално визата му бе отнета еднолично от министъра по целесъобразност със смешни мотиви.

  17 Яну 2022 12:58ч.

  Безспорно за нас нормалните хора, но очевидно не и за г-н Лоран Фавр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 17.01.2022 в 12:11 България се присъедини към "свободният" "демократичен" свят, но се оказа, че този свят не е бил НИТО свободен, НИТО демократичен.

  17 Яну 2022 13:01ч.

  Сефте. Винаги, когато на Балканите се появи някой от Сакс-Кобургите България се присъединява към "свободния" "демократичен" свят, но се оказа се, че този свят не е бил НИТО свободен, НИТО демократичен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нов

  17 Яну 2022 13:03ч.

  "нещастниците" от Запада просперират и владеят света. "Великите" балканци се чудим в коя гадна западна държава да емигрираме, за да може да си сменим калните цървули с нещо по-така

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  17 Яну 2022 13:10ч.

  Загуба е дума която не бива да се употребява спрямо великият Джокович! Загубилите и изложилите се са, психясалите крокодили, които се записаха в световната история и ще останат, като нарицателно за колективно психо разстройство, дирижирано целенасочено за тормоз над, глуповатите добронамерени австралийци, с поведение на кенгуру с воденичен камък в торбата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  17 Яну 2022 13:18ч.

  Пасквил, ..съвременният спортист трябва да бъде този, който козирува а не "надмогва". Това е реалността, и не само за спортистите а за всички. Видов ден за прогнилата от корупция западна икономика идва. Иронично но австралия ще си изпати по-малко от нас плужеците комуно-мързеливци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо не загуби

  17 Яну 2022 13:21ч.

  И съвсем правилно тълкуваше ситуацията - като свободен човек, за разлика от "анализаторите" наемници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ще го видим вашият "герой" Джокович, като го изритат от всички турнири!"

  17 Яну 2022 13:24ч.

  По непочтен начин, под измислени предлози. Защото по почтения няма как - побеждава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От ФБ на Сетая Брат

  17 Яну 2022 13:25ч.

  Абсолютно валидната виза на Н.Джокович е канселирана НЕ заради невярна информация или неспазени изисквания при подаването, както масово се твърди, а по следните причини:

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От ФБ на Сетая Брат

  17 Яну 2022 13:26ч.

  Използвайки законовото си право да канселира визи по свое лично усмотрение, Министърът на имиграционните въпроси на Австралия Алекс Хоук оттегля разрешението за пребиваване и участие в състезание на лицето Н.Джокович по свое лично усмотрение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 17.01.2022 в 13:03 "нещастниците" от Запада просперират и владеят света. "Великите" балканци се чудим в коя гадна западна държава да емигрираме, за да може да си сменим калните цървули с нещо по-така

  17 Яну 2022 13:29ч.

  Ние не се чудим. Ни си тежим на мястото на Балканите, където слава Богу сме родени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато "губиш"едно, "печелиш" друго.

  17 Яну 2022 14:42ч.

  Равновесие в природата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До нов на 17.01.2022 в 13:03

  17 Яну 2022 14:54ч.

  Не си наясно с положението, явно си се докопал само до северните села на южната ни съседка. В качеството си на екскурзовод се запознах със западния манталитет, преди да падне Желязната завеса, за което благодаря на късмета си (Господ).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  17 Яну 2022 15:45ч.

  Фашистка Германия също спазваше законите , когато пращаше хората в концлагери и газови камери , но законотворците на хилядолетния германски райх бяха осъдени и обесени от съда в Нюрнберг за престъпления срещу човечеството ! И глобалистите ще ги последват в най-скоро време !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пиер Кюри

  17 Яну 2022 15:50ч.

  Какво е загубил Джокович не решава Лоран Фавр. Въпросът е какво загуби Франция с пожара в Нотр Дам?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  17 Яну 2022 16:17ч.

  Балканския тарикат срещу правовата държава, резултат 0:1. Ролан Гарос също му се изплъзва. А Шарапова беше една тарикатка с букет допинг средства, която също се сблъска със закона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  17 Яну 2022 16:18ч.

  Изгубена битка - друг път. Това го казва победЕн човек. Който не е издържал на страходемията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА

  17 Яну 2022 16:23ч.

  Ние махаме с тоягата - вие скачате и лаете радостно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лаете радостно!

  17 Яну 2022 21:06ч.

  Някой трябва да страхува овцете... Тва им е работата на овчарските кучета.. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не склони глава пред фашизма

  17 Яну 2022 22:59ч.

  Браво на човека. А иначе ги гледаме неговите колеги ,преклонили глава пред иглата - падат като застреляни по терените..... 250% увеличение на внезапна безпричинна смъртност сред ужким здравите и "защитени" спортисти. Респект пред Джокович и позор за комформистите от Ковид-култа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокат от САК

  17 Яну 2022 23:55ч.

  Е трябва да си много глупав, за да си мислиш, че Джокович е загубил. Напротив, спечели уважението на целия свят, допълнителна известност и популярност сред будните хора. За ковидарите набодени с по няколко жижи няма какво да се притеснява, тяхното мнение до три години ще заглъхне по ред причини....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Факти

  18 Яну 2022 2:32ч.

  Скот Морисън коренно промени позицията си по темата, след като на света стана ясно, че визата на Новак е анлирана, не че той е направил нещо грешно, а поради политически причини. Австралия е големия губещ, защото от страна за пример в правораздаването, показа, че как една личност по собствено виждане и без доказателства - в слчая министъра на имиграцията, може да реши съдбата на някого. Без значение дали това е Новак Джокович или няой друг, който е изказал различно мнение от това на дейтсващата политическа класа. Всеки, занимаващ се с право може да каже, че това е политическа вендета и няма нищо общо с правото. Въпреки абсрдната ПР кампания срещу Джокович да се докаже колко е "лош" и "безотговрен", света видя истинското лице на "съвременната демокрация".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Единствен Джокович

  18 Яну 2022 7:40ч.

  победи! Победи овчарите, победи и овцете. Как не се намери един мъж сред останалите тенисисти, който да го подкрепи ясно и категорично?! Нито един. А можеха дори да спасят човечеството. Поне първите 10 с милионите фенове по света. Ако бяха си събрали багажа и напуснали австралия в знак на протест. Всички като шушуминги, вкл. и наш Гришо (когото подкрепям и обожаваХ), шикалкавят в политкоректните си изказвания. Това Зверев, Медведев, Циципас, Надал, Беретини,и всички млади скакалци...Оставиха го сам. Сам срещу тиранията и фашизма. Това го отчая, накрая изглеждаше съсипан. Кураж, Ноле! Будната част на човечеството е с теб! Нагаждачите сами влизат в кошарата. А там няма мнение, няма достойнство, няма свобода, нито пък ти трябват милиони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски

  18 Яну 2022 13:37ч.

  То това е идеята от хиляди години - подчиняваш се и си щастлив. Само че ако нямаше хора като Джокович, още щеше да има царе и роби. Интересно е как западните общества не са мръднали на милиметър от този праисторически принцип на подчинението. А изглеждат модерни, там има нови полове, специални права за тях, ще ходят на марс... обаче в сърцевината - мрачно средновековие! Няма второ мнение, който бере билки отива на кладата, винаги е било така. И какво ще загуби Джокович? От глад ли ще умре или просто няма да събере трилиони долари? В Сърбия баща му има ресторант, той има частна школа за тенис, мисля че ще има по-висок стандарт от госпожа авторката. Отделно ако иска каузи, може спокойно да оглави световно анти-вакс движение.Джокович е смел, госпожо авторке, вашите смели хора ги изгориха на клада още в средновековието и за вас е непонятно, тия гени ги нямате май вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рано е да се каже

  18 Яну 2022 15:16ч.

  Загубена ли е, спечелена ли е битката, рано е да се каже. Но е добре да има заможни хора, които не са се продали, защото повечето, като ги нахранят, и започват да пеят само дитирамби за още по-богатите от тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джо Сливовицата

  18 Яну 2022 17:57ч.

  Забавно е, когато се (само)коментираме: Лимонаденият Джо и сестра му Матилда, сгазиха Сърбия и водача ѝ в ранглистата на Световния ?енис. Спасиха аборигените и света от "китайската" чума. Пълна победа! Благодарни сме и, ако искате, пак използвайте скопена България за бомбардировки на постюгославци, постесесерци, на всякакви китайци и марсианци. С ваши средства отхранихме хубави чеда-артисти многоджендърни трансатлантиквеници. Използувайте ги. Ваши са! На вересия. Ваксините си ги варим сами, но ги сменяме - фашистки, комунистически, демократически... Само не ни учете, как да крадем, да лъжем и да... робуваме на Дявола. Превъзходни сме! Божието Царство е наше!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  19 Яну 2022 9:35ч.

  Това, което се налага в света в момента не е нито фашизъм, нито комунизъм, а си е чист ТЕРОРИЗЪМ, прилаган от САТАНИСТИ. Държави, управлявани задкулисно от разни нпо-та и наднационални илюминатско-масонски структури, упражняват тотален терор върху своите граждани. А Новак е голям човек и спортист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валенщайн

  19 Яну 2022 11:13ч.

  Тъмен и тъп балкански субект, който си мисли, че е пристигнал на "Бългерия оупън" и ако не спазва правилата и бъде задържан на летището, Бойко Борисов ще дойде и пред камерите на Севда ТВ ще го освободи. Това е Австралия - страната с най-жестоките антиковид мерки в света! Трябваше да го изритат още първия ден, а не да се церемонят с него. А какво ще кажат защитниците му за това, че когато е бил болен от ковид през декември не е спазвал карантината?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А какво ще кажат защитниците му за това, че когато е бил болен от ковид през декември не е спазвал карантината?

  19 Яну 2022 16:25ч.

  Че не е бил болен. Никой, който е действително болен не се разхожда наляво-надясно, а си лежи в леглото и се лекува. Положителния тест не означава, че си болен. Всеки е в правото си да не спазва закон или наредба , които е несправедливи и безумни по същността си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mycaka без картофи и кайма

  21 Яну 2022 2:48ч.

  и какво викаш е загубил? а какво "демокрацията" на джендърите спечели? Джоковича се оказа лакмусът за "демокрацията" на империята на злото. просто се видя отново истинското ѝ, грозно лице. да осъдиш някого само по предположения е меко казано перверзно. значи ако не съм съгласен с фашистките "правила" на режимите на джеднърите и хоп- метат ме в концлагера на холокоста - fema. не е така ли? ами ако ви оставим и така ще направите. виновен, до доказване на противното. много сте противни, но целия този акшън няма да остане без последствия. сериозни щети за хунтата на света. историята го повелява, а и аз! нула толерантност към световните хунтари и менгелисти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи