Забранените противопехотни мини застрашават цивилното население в Украйна

Забранените противопехотни мини застрашават цивилното население в Украйна

Останки от KPFM-1S-SK, касети, произведени птез 1988 г., които сътрудници на Human Rights Watch намериха в Изюм през октомври 2022 г. Тези касети се използват за зареждане на миниращите ракети Ураган. Касетата се отваря в полет, чрез използване на експлозия с малък заряд, при която се отделя от двигателния сектор на ракетата и разпръсква 312 малки противопехотни мини в ареала.
 

Украйна трябва да разследва употребата им от страна на украинските сили. Употребата от руснаците продължава

Human Rights Watch приветства ангажимента на Украйна внимателно да проучи доклада за противопехотните мини, който бе поет в изявление на Външното министерство на 31 януари. Надяваме се, че правителството ще извърши бързо, цялостно и безпристрастно разследване на нашите открития. Отворени сме за бъдещ диалог с украинските власти по този проблем.
Киев, 31 януари, 2023. Украйна трябва да разследва употребата от своите сили на хиляди противопехотни мини в и около източния град Изюм, докато районът беше окупиран от руските сили, съобщиха днес от Human Rights Watch.

Организацията е документирала множество случаи, в които ракети, носещи противопехотни мини PFM, наричани още „пеперуди“ или „венчелистчета“, са били изстреляни към окупирани от руснаците райони в близост до руски военни съоръжения. Украйна е страна по Споразумението за забрана на мините от 1997 г., което не допуска употребата на противопехотни мини.

Руските сили са използвали противопехотни мини в множество територии из цяла Украйна, включително и активирани от жертвата капани за взривяване от началото на военната си инвазия в Украйна на 24 февриари 2022 година. Досега са публикувани три доклада за употребата на мини от руските сили в Украйна през изминалата година.
„Украинските сили вероятно са разпръснали мини в обширен район около Изюм, които причиняват цивилни жертви и представляват риск и в бъдеще“, каза Стив Гуус, директор на отдела по оръжията на Human Rights. „Руските сили нееднократно са използвали противопехотни мини и са извършвали зверства из цялата страна, но това не оправдава използването от страна на Украйна на тези забранени оръжия.“

Изглед на горната част на взривена противопехотна мина, наречена още „пеперуда“ или „венчелистче“, намерена в района на Изюм през септември 2022 г. Мините са в различни цветове, включително зелено и кафяво. Мината е пълна с 37 гр. течен експлозив и експлодира, когато достатъчно голяма обща тежест се упражни върху тялото ѝ. Мината е оборудвана с взривател за самовзривяване, предназначен да се самодетонира след 40 часа, но механизмът често не сработва, създавайки опасност за следващите години напред.

Повечето видове противопехотни мини се залагат на ръка, но PFM мините, използвани около Изюм, оперират само когато са разпръснати със самолети, ракети и артилерия или ако са изстреляни от специализирани носители или изстрелващи установки. Употребата на противопехотни мини нарушава международното хуманитарно право, защото тези устройства не правят разлика между цивилни и военни. Непочистените противопехотни мини водят до напускане на цели райони, възпрепятстват доставката на хуманитарна помощ и пречат на селскостопанските дейности.

Руските сили завзеха Изюм и околните райони на 1 април 2022 г. и упражняваха пълен контрол до септември, когато украинските сили започнаха контраофанзива. По време на окупацията руските сили произволно задържат, разпитват и измъчват жители, има и случаи на насилствено изчезнали или убити цивилни граждани.

Human Rights Watch проведе проучване в района на Изюм от 19 септември до 9 октомври, като интервюира над 100 души, включително свидетели на употребата на земни мини, първи отзовали се, лекари и украински сапьори по обезвреждането. Всички интервюирани казаха, че са виждали мини по земята, познават някой, който е бил ранен от мини, или са били предупреждавани за наличието на мини по време на руската окупация на Изюм.

Human Rights Watch документира употребата на PFM мини в девет различни района в и около Изюм и установи 11 цивилни жертви на тези мини.

Здравни работници казаха, че са третирали над 50 пострадали цивилни, включително най-малко 5 деца, които са били ранени от противопехотни мини по време на или след руската окупация. Половината от жертвите са стигнали до травматична ампутация на крака или ходила, какъвто често е изходът от взривяване на противопехотна мина. Екипите не са били в състояние да установят дали има пострадали и убити сред руския военен персонал по време на ракетните атаки, разпръснали мините.

„Навсякъде са“, каза украински сапьор в района на Изюм. Според всички специалисти, занимаващи се с разминирането, процесът по изчистване на района от мини и други неексплоадирали останки може да отнеме десетилетия.
Human Rights Watch откри веществени доказателства в седем от деветте района в и около Изюм за употребата на противопехотни мини. Те включват невзривени мини, останки от мини и метални касети, които носят мините в ракетите. На много места изследователите забелязаха следи от взривове, съвпадащи с количеството експлозив, налично в мините. В другите два района свидетели казаха, че са виждали мини, отговарящи на описанието на противопехотните PFM мини.

В шест от девет района има свидетели, които са видели атаки, съвпадащи с такива от ракети-минохвъргачи. На три места в района на Изюм Human Rights Watch видя двигатели от серията артилерийски ракети Ураган, които могат да се използват за разпръскване на мини, които бяха забити в земята или бяха ударили сгради по начин, който указва изстрелването им от територията, която беше под контрола на украинските сили и се намира в 35-километровия максимален обсег на тези ракети в момента на атаката.

Всички девет района са в близост до мястото, където руските сили са били позиционирани по това време, което сочи, че те са били мишената. В началото на септември те са започнали да се изтеглят от тези позиции, но двете атаки, които Human Rights Watch документира, на 9 и 10 септември, са се случили по времето, когато руските части са се намирали все още в района.
Над 100 жители на Изюм и околностите казаха, че руските сили или окупационните власти са отпечатали и разпространили листовки, с които предупреждават за опасността от противопехотни мини. Те също така са почиствали мини от обществени места и от частна собственост на граждани, както и са отвели някои жертви на мини в Русия за медицинско лечение – действия, които не предполагат да са отговорни за поставянето на мините. Human Rights Watch интервюираха две жертви на мини, които потвърдиха, че руски сили са ги транспортирали с военен хеликоптер, за да им бъде оказана медицинска помощ.
Human Rights Watch документира използването на други видове противопехотни мини от страна на Русия в Украйна, но не потвърди обвиненията, че руски сили са използвали PFМ мини във военния конфликт.

Договорът за забрана на мините от 1997 г. включва забрана и на противопехотните мини и предвижда унищожаването на наличностите, прочистването на минирани райони и подпомагане на жертвите. Украйна подписа договора на 24 февруари 1999 г г. и го ратифицира на 27 декември 2005 година. Русия не се присъедини към договора, но въпреки това е в нарушение на международното право, използвайки противопехотни мини, поради техните безразборни свойства. Договорът за забрана на мините влезе в сила на 1 март 1999 г. и неговите 164 държави включват всички страни от НАТО, с изключение на САЩ, както и всички страни членки на Европейския съюз.

Украйна наследи значително количество противопехотни мини след разпадането на Съветския съюз. Тя унищожи повече от 3.4 милиона противопехотни мини между 1999-2020 година, включително и PFM мини. През 2021 г. Украйна докладва на Генералния секретар на ООН, че има още 3.3 милиона PFM мини на склад, които трябва да бъдат унищожени. Според украински официални лица единственият вид мини, които остават в запасите на Украйна, са именно от този вид и се съдържат в 220-милиметрови ракети 9М27К3. Human Rights Watch вече е докуметирала използването на противопехотни мини в Украйна през 2014 г. и 2015 г. от подкрепяни от Русия въоръжени групи.

Съгласно чл. 20 от Договора за забрана на противопехотните мини държава, участваща като страна във въоръжен конфликт, няма право да се оттегли от договора преди края на въоръжения конфликт. Договорът също така не подлежи на ревизии.
На 3 ноември Human Rights Watch изпрати серия от въпроси относно използването на противопехотни мини от типа PFM в и около Изюм до украинските министерства на отбраната и на външните работи и до канцеларията на президента и поиска среща. Human Rights Watch също така се свърза с няколко лица от правителството, за да улесни срещата.

На 23 ноември 2022 г. Министерство на отбраната представи писмен отговор, в който се казва, че армията спазва международните си задължения, включително забраната за използване на противопехотни мини, но без да отговори на нито един от въпросите относно PFM мините в и около Изюм, отбелязвайки, че „информацията за видовете оръжия, използвани от Украйна... не трябва да се коментира преди края на войната.“

На 20-та среща на държавите-страни по Договора за забрана на мините на 24 ноември 2022 г. Украйна заяви, че е „отговорна страна“ по договора и „никога не е обмисляла“ да използва запасите си от противопехотни мини за отбранителни цели.
Украйна трябва да се ангажира отново със строгите забрани на Договора, да започне разследване на неотдавнашното очевидно използване на противопехотни мини PFM, да потърси отговорност от съответните лица и да предприеме стъпки за обезопасяване и унищожаване на запасите си от противопехотни мини, заяви Human Rights Watch. Украйна следва също така да гарантира, че се опитва да идентифицира и подпомага жертвите, включително чрез предоставяне на подходящи и навременни компенсации, медицинска грижа и друга помощ, като например осигуряване на протези, когато е уместно, и подходяща рехабилитационна подкрепа, включително психо-социална подкрепа.

Русия следва да спре използването на противопехотни мини, поради техния безразборен характер, да разлседва използването им от своите сили и да се присъедини към Договора за забрана на мините, заяви още Human Rights Watch.
Human Rights Watch е съосновател и председател на Международната кампания за забрана на противопехотните мини, която е съносител на Нобелова награда за мир за 1997 година.

„Всяко използване на противопехотни мини е незаконно и Украйна трябва внимателно да разследва случилото се и да гарантира, че силите ѝ няма да ги използват“, каза Гуус. „Властите трябва също така да гарантират, че ще бъде предоставена помощ на всеки цивилен или на семейството му, за когото се установи, че е пострадал или убит от тези безразборни оръжия“.

 

За повече информация за инцидентите, свързани с противопехотни мини, документирани от Human Rights Watch и реакцията на украинското правителство, моля вижте по-долу

Мините PFM, наричани още „венчелистчета“ или „пеперуди“, са малки пластмасови взривни мини, които се изстрелват в даден район, приземяват се и се взривяват при натиск върху тялото на мината, например когато някой стъпи върху нея. Мината PFM може да се взриви и при пренасяне и преместване. Някои от тези мини могат да се саморазрушават произволно до 40 часа след използването им. Противопехотните мини се взривяват от присъствието, близостта или контакта с човек и могат да убиват и нараняват хора дълго след края на военните конфликти.

Всички интервюирани свидетели описват един и същи вид мина. Някои от тях описаха цветовете на мината, физическите ѝ характеристики и начина ѝ на действие. Много от интервюираните казаха, че са виждали мини на земята и показаха на разследващите физическите им останки. Други идентифицираха по изображение противопехотните мини PFM, след като бяха описали преди това видяното от тях.

Изглед отгоре на взривена противопехотна мина PFM, наричана още „пеперуда“ или „венчелистче“, открита от Human Rights Watch в района на Изюм през септември 2022 г. Мината се среща в различни цветове, включително зелен и кафяв. Тя е пълна с 37 гр течно взривно вещество и е проектирана да се взриви, когато върху нея се упражни достатъчно кумулативен натиск. Мините PFM са оборудвани с взривател за самоунищожение, който е проектиран да се задейства след 40 часа, но механизмът често отказва, което прави мината опасна за години напред

Райони и време на използване на PFM мини в района на Изюм
 

Ракетите от серията Ураган са с обсег на действие от 10 до 35 км. През целия период на руската окупация на Изюм и околностите му украинските сили са контролирали териториите на сверозапад, запад, югозапад и юг, достатъчно близо, за да могат да насочват към Изюм артилерийски ракети от серията Ураган, носещи суббоеприпаси и мини PFM.

Руските сили също контролираха територия около Изюм за времето на окупацията, от която биха могли да обстрелват с ракетна артилерия от разстояние минимум 10 км районите, в които са разположени собствените им сили и украинското цивилно население. Предвид на това сценарий, в който Русия многократно в продължение на пет месеца е използвала противопехотни мини срещу собствените си части и на територията, която се е надявала да продължи да контролира, е много малко вероятен.

Жители на Изюм заявиха, че са започнали да виждат украински сили в централната част на града или късно на 10 септември или на 11 септември. След тази дата не е докуметирано използване на мини.

Ракетна доставка на противопехотни мини PFM

Противопехотните мини могат да бъдат заложени по различен начин: чрез ръчно пренасяни наземни пускови установки, пускови установки, монтирани върху превозни средства, самолети и хеликоптери със стационарни крила и наземни 122-мм ракети Град и 220-мм ракети Ураган. Human Rights Watch не откри никакви останки за поставянето на тези мини различни от ракети, като например методи на доставяне с камиони или по въздух, или използване на ръчно пренасяни наземни установки.

220-милиметровата ракета за поставяне на мини 9M27K3 Uragan се отваря по време на полет с помощта на малък взривен заряд, който я отделя от секцията на ракетния двигател на оръжието, и разпръсква 312 мини PFM в даден район. Изследователите на Human Rights Watch откриват няколко уникални вида касети, включително KPFM-1S-SK, използвани за доставяне на PFM мини с 220-милиметрови ракети "Ураган".

Хюман Райтс Уоч разговаря със свидетели, чиито описания на използването на PFM мини в шест района съвпадат с тези за доставка с ракети. Всеки свидетел описва, че е чул ракета или експлозия, последвани от звука на мините, които се удрят или "удрят" в земята или покривите на сградите, или ги е наблюдавал за първи път в минутите след взривовете на ракетите във въздуха, които много жители приемат за атака с касетъчни боеприпаси, при която се разпръскват десетки малки суббоеприпаси, предназначени да се взривят при удар. Жителите на Изиум разказват пред Human Rights Watch, че по време на руската окупация ракетните атаки са се случвали често. Human Rights Watch разследва твърденията за използване на ракетни касетъчни боеприпаси в Изиум и околните територии по време на руската окупация на тези райони.

Останки от касети KPFM-1S-SK, произведени през 1988 г., които изследователите на Human Rights Watch откриват в Изюм през септември 2022 г. Тези касети се използват за доставка на мини PFM от 220-милиметровата ракета 9M27K3 Uragan за поставяне на мини. Касетата се отваря по време на полет с помощта на малък взривен заряд, за да се отдели от секцията на ракетния двигател на оръжието, и разпръсква 312 PFM мини в даден район. 

Райони и периоди, в които са наблюдавани ракетни нападения

В друг отделен район, където са използвани мини PFM, Human Rights Watch не е разговаряла със свидетели, които са наблюдавали момента на доставката, но веществените доказателства показват, че мините в този район също са били доставени с ракета.

Разследващите откриха части от ракетни двигатели от серията "Ураган", които могат да носят подривни боеприпаси, както и мини PFM в касети, които бяха забити в земята или бяха поразили сгради, по начин, който показва, че идват от южната и западната част на района на Изюм, където украинските сили контролираха територията. Многократното обстрелване на Изюм от ракетната артилерия от края на февруари до началото на септември и продължаващите операции по разминиране, извършвани както от руските, така и от украинските сили, не позволиха на Human Rights Watch да определи конкретните ракетни двигатели или секции, свързани с всяка атака.

Цивилни жертви

Human Rights Watch провери 11 случая на цивилни жертви от мини PFM в и около Изюм. Четирима от тях бяха загубили крак или подбедрица, след като са стъпили върху мина. Един от тях, 77-годишен мъж, е починал няколко дни след като е бил ранен от мина, въпреки че е възможно и други фактори, извън тези нарязвания, да са изиграли роля за това развитие.
Един от здравните работници в централната болница на Изюм казва, че между април и септември 22 г. медицинският персонал е ампутирал  между 20 и 30 долни крайника в резултат на наранявания от мини. На 24 октомври по информация на здравните власти броят на ампутациите вследствие наранявания от мини беше достигнал 50, включително 5 деца.
„Знам, че това са травми от „пепрудени“ мини, защото имат специфични характеристики – няма следи от фрагменти в раните, което е характерно за други видове мини“, казва един от здравните работници. Има само взривно вещество, което откъсва долната третина на крака. Ако сте по-далеч, няма да ви навреди, но ако стъпите върху нея, ще ви нарани.“

Human Rights Watch разговаря с двама души, които, след като са били ранени от тези мини, са били прехвърлени с руски военни хеликоптери от централната болница в Изюм в болници в Русия, където са получили медицинска помощ. И двамата са напуснали Русия след лечението си.

Свидетели от различни части на град Изюм твърдят, че много мини са се взривили сами, понякога през нощта или рано сутринта. Засиленото движение в минираните райони, особено след края на боевете, може да доведе до увеличаване на нараняванията сред цивилните лица.

Human Rights Watch не документира използването на мини PFM след 10 септември, когато руските сили се изтеглят от района, но цивилни продължават да стават жертва на противопехотни мини. Един здравен работник, работещ в централната болница, заяви, че са видели най-голям брой жертви на мини през последните две седмици на септември.

Мините и другите боеприпаси, оборудвани със саморазрушаващи се взриватели, са проектирани да се взривяват след предварително определен период от време. Въпреки това те често не успяват да се взривят, оставяйки невзривени боеприпаси на място и застрашавайки цивилното население за неопределено време.

Един вид противопехотна мина PFM, PFM-1S, е оборудвана с взривател за саморазрушаване, който кара мината да се взриви в рамките на 40 часа, но мините, които не се саморазрушават, могат да останат функционални много по-дълго. Human Rights Watch откри остатъци от мини PFM-1S и техните касети за разпръскване в шест от деветте района. Свидетели от различни части на град Изиум твърдят, че много мини са се взривили сами, понякога през нощта или рано сутринта. Засиленото движение в замърсените райони, особено след края на боевете, може да доведе до увеличаване на нараняванията, особено на цивилните лица.

Инциденти

В близост до детска градина 12, централен район

Дванадесет жители от централния район на Изюм в близост до детска градина 12 заявиха, че са намирали мини PFM многократно през лятото и есента. Руските сили са били разположени в поне една къща в квартала.

Четирима казват, че за първи път са видели мините през юли. Използвайки описания и визуални справки, предоставени от Human Rights Watch, жителите идентифицирали мините PFM. Петима от интервюираните казали, че мините са зелени, а един - че са кафяви.

Жителите разказват, че след минните обстрели руски войници и сили от ЛНР са минавали по улиците и са стреляли в мините, както и по мини в частна собственост и домове на граждани, за да ги унищожат по тяхна молба. „Руски войници минаваха по тези улици през цялото време“, разказва местен жител. „Те сами търсеха мините, но хората от къщите също ги молеха да влизат в дворовете им, за да ги унищожат“.

Друга жителка разказа, че руската военна администрация в Изюм е разпространила листовки, които предупреждават жителите да избягват мините и че тя е намерила такава листовка в пощенската си кутия. Human Rights Watch видя листовката и бе потвърдено, че тя е била разпространявана от руските части. В листовката има предупреждение към гражданите да не излизат от домовете си след артилерийски обстрел в района и да потърсят съдействие от руските военни сили за обезвреждане на мините.

Жителите продължават да намират мини и след оттеглянето на руските сили. В края на септември мъж, когото съседите идентифицираха като 77-годишния Анатолий Водинов, сметна, че е достатъчно безопасно да започне да се занимава с градинарство в имота си, където преди това беше намерил две мини, казва един от съседите. Същия следобед друг съсед се приближил до имота на Водинов с приятел, за да му донесе вода:

Когато се приближихме, го видяхме да крещи; беше в двора и вървеше към вратата на къщата. Ръката му кървеше, а по лицето му имаше всички тези осколки и лицето му също кървеше. Изтичах вкъщи и донесох бинтове, памук и антисептик. Приятелят ми изтича надолу по пътя, където имаше група украински войници, и един боен медик дойде да помогне. Той го превърза отново и след това го закараха в болницата. Ръката му не беше откъсната напълно, но лявата му длан беше разкъсана ... Имаше и голяма рана на челото и няколко порезни рани на бузата.

Един от съседите, който е разговарял с Водинов след инцидента и казва, че преди инцидента е видял в двора на Водинов две тъмнозелени мини, които те са определили като мини PFM. Водинов казал, че не вярва, че мините са опасни, затова е вдигнал една и тя се е взривила.

Четирима съседи твърдят, че Водинов е бил откаран в болница и изписан няколко дни по-късно, но е починал в рамките на един ден след завръщането си у дома. В смъртния му акт е посочено, че е починал на 5 октомври. Точната причина за смъртта остава неясна.

Централна болница в Изюм, централен район

Централният район на Изюм е бил многократно поразяван от противопехотни мини, разказват хора, които са работили в болницата на Изюм или са живели в района. Въпреки че в нея постоянно работят украински цивилни, руските военни са заели сграда в центъра на комплекса от началото на окупацията, където, по думите на многобройни членове на болничния персонал и свидетели, са лекували руски войници и понякога украински цивилни. Персоналът на болницата и медицинските работници твърдят, че мините са били разпръснати из цялата територия на болницата.

"Спомням си тези петилетки, разпръснати из цялата болница", казва един от болничните работници. "Това се случи през юни. Не си спомням деня. Сутринта нямаше никакви мини „Венчелистчета“. После, когато излязохме по обяд, те бяха навсякъде. Бяха тъмнозелени." Много от мините се взривили сами през следващите три дни, казва тя, но освен това някои непокътнати мини били намерени дори през септември.

Десет души от персонала на болницата и медицински работници заявиха, че не знаят за никакви наранявания, станали на територията на болницата, но един от тях каза, че е видял руски военен камион да минава върху мина "Венчелистче", пукайки гума. Персоналът на болницата заяви, че руските сили са разминирали районите по главните пътища, като са стреляли по мините с пушките си.

Двама души, които са били на територията на Централната болница почти всеки ден от руската окупация и помолиха да не бъдат назовавани, казаха, че в края на лятото на територията на болницата са паднали мини.

В кварталите на югоизток от болницата жителите намират мини, разпръснати около имотите им и по улиците. Един мъж, пожелал да остане анонимен, разказа, че късно една сутрин чул ракета над главата си, "трясък" и след това се появили "петолъчните" мини, след като той и съпругата му се скрили в мазето си:

Чух трясък в небето. Преди това знаех, че ако над главите ни се взриви касетъчен боеприпас, субмунициите ще преминат над нас поради инерцията. Заради мястото, където се намираха, разбрах, че ще паднат върху нас. Затова казах на жена ми и отидохме да се скрием в мазето. Но нямаше експлозия. И съседът ни каза: "Погледни, една петолъчка е на земята".

Съседът на мъжа е бил тежко ранен на 11 юли, когато използвал лопата, за да премести мина PFM, която паднала в градината му. "Дрехите му бяха разкъсани и беше покрит с много кръв", казва мъжът. Съседът се опитал да се превърже сам и останал вкъщи няколко дни, преди да напусне района.

Друг жител на района, който помолил да не бъде идентифициран, казал, че на улицата пред къщата му се появили мини през юни или юли и че е намерил 20 мини PFM в и около имота си. Той също така е намерил метална пластина, която Human Rights Watch идентифицира като компонент на касетата, която носи PFM мини в ракетите от серията "Ураган". Той казва, че PFM мините са паднали, след като е чул звук от ракета и след това "силен взрив".

Съседът на този човек също казал, че мините се появили за първи път през една вечер през юни или юли. По думите ѝ тя открила пет мини PFM в имота си и руските военни дошли и ги унищожили, след като тя многократно се обадила за помощ.

Южен Изюм, централен район

Южната част на централния район на Изиум е атакувана поне два пъти с мини, поставени с ракети, през юли и август. Human Rights Watch разговаря с 10 жители, които са видели мини PFM в района. Служител от държавното спасително звено, отговарящо за тази територия, заяви, че е работил в Изюм през цялото време на окупацията и че мините са били силно концентрирани в този район.

Съпруг и съпруга, които живеят в района, казаха, че мините са се появили за първи път през юли.  "Чухме, че нещо лети, затова се скрихме и тогава чухме звук, който никога преди не бяхме чували", каза жената. "Тогава съседите започнаха да крещят, че са се появили тези [мини]. Ракетата се взриви над нашата къща, но повечето [мини] паднаха на север оттук".

Веднага след нападението двойката се опитва да не излиза навън, защото според тях руските военни са им казали, че те могат да се взривят 72 часа след падането им. "Общата практика [при наличие на мина] беше да се информират руските военни, след което те можеха да дойдат и руските военни щяха да разстрелят мините с автомат", казва жената. Двойката каза, че е открила множество мини "Пеперуда" с кафяв цвят в техния и на съседите им имот.

След една подобна атака в началото на август, 41-годишна жена и съпругът ѝ чуват експлозия през нощта. Рано на другата сутрин жената излиза и се отправя към външната тоалетна, която е използвала предната вечер преди експлозията. „Не бях включила фенерчето, защото още не беше минал вечерният час, когато тръгнах до тоалетната“, разказа тя. „Изведнъж стана експлозия и аз останах без един крак“.

Експлозията откъсва десния ѝ крак и причинява леки наранявания на левия. Тя извикала на съпруга си „Не излизай навън, минирано е“. Съпругът на жената разказа, че се приближил бавно, на светлината от телефона си, вдигнал я и я изнесъл на улицата, където руски войници ѝ направили турникет. След това съсед с кола откарал жената до болницата, но за съпруга ѝ нямало място в колата.

В болницата казали на жената, че не могат да извършат ампутацията и трябва да я откарат в руска болница. „Не исках да ходя в Русия, но те казаха, че е необходимо“, разказва жената. „Там направиха ампутацията и затвориха раните. Бях там само един ден за операцията, след което ме закараха в Белгород в болница, която е специализирана за рехабилитация на такива наранявания.“ По-късно жената е откарана от доброволческа организация в Беларус, а след това в Германия, където още се лекува.

На сутринта след нараняването на жената, съпругът ѝ открива в двора още множество мини.

Северна част на десния бряг, централен район

Места в северната част на централния район на Изюм, наричани обикновено "десния бряг", включително по улица "Героив - "Чернобилцив" и в близост до брега на реката, са били атакувани с мини PFM поне два пъти през лятото, като се започне от юни. Жителите последователно описват и идентифицират PFM мините с помощта на визуални ориентири или с остатъци, които са запазили.

Един човек каза, че мините са паднали над имота му и околността в средата на лятото. "Видях ракетата "Ураган" с мините", каза той. "Когато касетъчната бомба започне да действа, имате 5-6 секунди да се скриете. Когато дойдоха ракетите с мините, нямаше никакви взривове, а само мини. Отначало чух звука на ракетата, а след това едно "пау". Не беше силен звук. След това паднаха "пеперудените" мини."

В една част на района жителите започват да намират мини "пеперуди" около 14 август. Седем жители ги идентифицират като мини PFM с помощта на референтни изображения, предоставени от Human Rights Watch. След като открили мините в имота си, те се обадили на руските военни и войниците разстреляли мините с пушки.

На 16 август жител на северната част на центъра на Изюм стъпва върху мина. „Сутринта изведох козата в градината и на връщане съпих малко встрани от пътеката, по която отидох и тогава се чу експлозия.“ Мината откъсва десния му крак под подбедрицата. Съпругата му прави импровизиран турникет, за да спре кръвта, а приятел, който бил на гости, отишъл до най-близкия руски пропускателен пункт, за да потърси помощ. Когато военните пристигнали, дали на пострадалия болкоуспокояващи и го транспортирали до централната болница в Изюм. Поради сериозните наранявания след това се наложило да бъде прехвърлен в руска болница, където бил опериран. Останал в Русия повече от две седмици, преди да е в състояние да се върне у дома.

Квартал на юг от улица "Шекспира", Северозападен район

На 9 септември или около тази дата мини PFM са били разпръснати на широка територия в северозападния район на Изюм, с голяма концентрация около улица "Цусимска". Human Rights Watch разговаря с 13 местни жители, които са станали свидетели на присъствието на мините, включително с един служител на службата за спешна помощ и служител на държавната служба за спешна помощ в Изюм. Human Rights Watch разговаря с трима души, които са били ранени от мините, включително двама с травматични ампутации между глезена и подбедрицата.

Служителят от службата за спешна помощ, който е присъствал през цялото време на руската окупация, заяви, че в този район са били силно концентрирани петолъчни мини.

Множество PFM мини са били разпръснати в районите на Централната болница, детски градини, училища, Спешната помощ на Изюм, различни жилищни квартали в и около центъра на града.

Вечерта на 9 септември жител на града се прибира от съседната къща заедно със свой приятел, когато чува „експлозия в небето“. Той разказва, че реакцията му била „да избяга и да се скрие“. Когато хукнал, чул друга експлозия: „И в същия момент се озовах по гръб на земята. Почувствах болка в гърба. Погледнах крака си и той приличаше на отворена роза... Започнах да крещя и хората ме чуха. Не си спомням кои, но пред мен дойдоха съседи. Сложиха ми импровизиран турникет, използваха колан. Дойде линейка и ме закара в болницата. Следващото нещо, което си спомням, е че през нощта бях в болницата без крак.“

69-годишна жена от квартала разказва, че мините са били разпръснати през нощта на 9 срещу 10 септември. На следващия ден руските сили започват да напускат позициите си, а вечерта тя стъпва върху една от мините. „Това се случи в 18:50 ч., кървях в продължение на 4 часа“. Жената разказва, че трудно е стигнала до болницата, защото главният мост е бил повреден и е било трудно да се премине през реката до централната болница. „Оперираха ме малко преди 23 ч.“ Лекарите ампутирали долната част на левия ѝ крак.

Друга жена от квартала на 59 години, разказва, че на 9 септември е карала скутера си, за да види майка си в съседното село, когато се е ударила в мина PFM. "Скутерът пое по-голямата част от силата на взрива, но аз паднах и си нараних крака", каза тя. Human Rights Watch наблюдава повреди по скутера и раната на жената от падането.

Девет свидетели от квартала заявиха, че са открили мини PFM, разпръснати около имотите им, включително на покривите, в градините и на пътя. Изследователи на Human Rights Watch са наблюдавали остатъци от мини PFM на няколко места в квартала, включително метални парчета от пластините, от които се състоят касетите за ракетно оръжие, и следи от взрив, съответстващи на тези на мини PFM в няколко имота.

На 19 септември член на украинското подразделение за разминиране заведе член на екипа на Human Rights Watch в дома на жител на Изюм, където само преди няколко часа лично е стрелял по мина PFM, за да я унищожи. Той заяви пред екипа, че лично е разчистил около 70 противопехотни мини PFM, откакто е пристигнал в Изюм, след като украинските сили възстановиха контрола си над района.

По време на избухването на мината множество свидетели твърдят, че руските сили все още са били в района и са помогнали на поне един пострадал да получи медицинска помощ и са унищожили мините, като са стреляли по тях. Поне едно руско военно превозно средство е било повредено, когато се е ударило в мина.

Район около училище № 6

Кварталът още по на юг, около училище № 6, което руските сили са използвали като военна база, докато са окупирали района, също е бил атакуван с мини PFM. Human Rights Watch разговаря с 20 жители на квартала, които заявиха, че са открили десетки мини на различни места, включително в имотите си и по улиците, и че те са ранили няколко души. Служителят на спасителното звено, който е присъствал през цялото време на окупацията, заяви на 4 октомври, че районът е бил силно замърсен с мини.

Една жена заяви, че мините са били разпръснати над дома ѝ и околността в 11:45 ч. на 10 септември, рождения ден на зет ѝ. "Чух голяма експлозия, след това пляскане по покрива, пляскане по земята", казва тя. "Погледнах през прозореца и видях нещо там." Съпругът на жената казал, че част от оръжието, което е доставило мините PFM, се е приземило наблизо.

Други двама жители, които живеят на няколкостотин метра един от друг, едновременно чуват експлозия като от касетъчна бомба. Скриват се в мазето, а малко след това излизат на улицата, за да видят какво се е случило: „Видях Артьом, наш съсед, надолу по улицата, оглеждаше къщата си. Излязох от портата на пътя, Артьом направи същото, за да видим мащаба на щетите. Точно пред очите ми Артьом стъпи върху мината и тя се взриви. Видях го с очите си да пада от експлозията. Той хвана крака си и се опитваше да спре кръвта. Извика ми: „Спри! Огледай се в краката си!“ Тогава спрях и видях мините. Ако не беше той, сигурно същото щеше да се случи и с мен.“

Мъжът разказа още, че мините са били по цялата улица, докато се е опитвал да стигне до Артьом и да му помогне. Когато стигнал до него, видял, че кракът му липсва. Направил от колана си турникет, а след това се обадил на приятел за помощ. Приятелят се отправил с колата си да търси помощ и в близост по улицата видял руски бронетранспортьор с руски войници отгоре. Тогава мъжът слязъл от колата и помолил за помощ, а войниците му казали да се отдръпне и да си тръгне. След още един призив за помощ, те стреляли по него с автомат. Когато обърнал колата, за да си тръгне, те стреляли отново в колата, принуждавайки го да слезе от нея и да тръгне пеша. В крайна сметка родителите на Артьом успели да докарат кола до горния край на улицата, докъдето те го пренесли на ръце, заобикаляйки всички мини по улицата. По-късно Артьом е преместен от централната болница на Изюм в Харков, където лечението му е продължило, разказват двамата съседи.

Малко след като мините се приземяват, множество съседи се събират, за да съберат други от пътищата и домовете на хората. Жителите казват, че са събрали над 200 мини. Human Rights Watch наблюдава три невзривени мини в района и множество пластмасови и метални остатъци от мините PFM, както и остатъци от касетите, използвани за пренасяне на мините в ракета от серията "Ураган".

Въпреки усилията на руските сили и на жителите да премахнат мините, както и усилията на украинските военни, след пристигането им, жителите разказват, че има още жертви. Един човек разказа, че докато вървял по улицата друг мъж го задминал, а веднага след това настъпил мина и човекът видял как кракът му виси откъснат.

Медицинска сестра, която живеела наблизо, оказала първа помощ, след което мъжът бил отведен за по-нататъшно лечение, каза той.

Повечето жители твърдят, че украинските сили са били забелязани в района един ден след използването на мините PFM, а един от тях казва, че украинските сили са пристигнали вечерта след последното нападение на 10 септември. Някои жители заявиха, че руските войници са се изтегляли от части на града преди нападението и не са ги виждали в района си в дните преди нападението, но казаха, че в радиус от 500 метра от района на разпръскване има няколко руски военни бази, включително склад за боеприпаси.

Разпръскването на мините в този район съответства на предишните случаи на използване на мини по време на руската военна окупация. В този случай руските войски все още са се намирали в близост и жителите са наблюдавали остатъци от касети с мини PFM, доставени с ракети, на две места, което изследователите на Human Rights Watch са проверили.

Предупреждения

Жителите на Изюм и околните райони потвърдиха, че са били предупредени за наличието и опасността от мините PFM чрез листовки, разлепени от руските военни и окупационни власти. Human Rights Watch видя листовка, залепена от окупационните власти на централния пазар в Изюм. Листовката е била там от май.

Листовката съдържа снимки на PFM, описание на техния вид. Листовката включва също така и данни за контакт и местонахождение на руската военна администрация, където жителите могат да отидат и да поискат разминиране. Повечето интервюирани жители заявиха, че са виждали листовката на различни места, включително места, където се събират хората. Листовка има и на входа на пешеходния мост в централната част на Изюм.

Усилия за разминиране

Всеки интервюиран жител заяви, че руските войници са търсили мини в обществени зони и са ги унищожавали или са се отзовавали на молбите на жителите да унищожат тези или други боеприпаси, попаднали в частна собственост. Жителите казват, че след пристигането си в града украинските части също са участвали активно в разминирането и са отговаряли на индивидуални молби за премахване на мини PFM.

Human Rights Watch разговаря с украински сапьори от Държавната служба за извънредни ситуации, които заявиха, че мините са „навсякъде“ и че са спрели да ги следят, след като са унищожили около 3000 от тях. Един от сапьорите заяви, че ще са необходими десетилетия, за да се изчисти районът на Изюм от невзривени боеприпаси.

Използване на противопехотни мини от руската армия

Human Rights Watch не успя да провери твърденията, че руските сили са използвали противопехотни мини в Изюм или на други места. Бившият украински главен прокурор заяви, че руските сили са използвали PFM в Харковска област още на 26 февруари. Докладът Landmine Monitor 2022 на Международната кампания за забрана на противопехотните мини, редкатиран от Human Rights Watch, също е регистрирал твърдения, че руските сили са използвали мини PFM в Сумска област през март 2022 г. и в Донецка област през април.

Human Rights Watch обаче е документирала многократното използване на поне осем други видове забранени противопехотни мини от руските сили от февруари насам, включително MON-50, MON-100, OZM-72, PMN-4, POM-2, POM-2R, POM-3.

През септември, октомври и ноември Human Rights Watch разговаря с украински сапьори, участвали в операции по разчистването на Харковска област, включително Изюм, след отстъплението на руските сили. Те посочиха многобройни видове противопехотни мини, които са открили в наскоро отвоюваните райони и са деактивирали, като за всички тях е известно, че се намират в руските запаси, включително осколочни мини и взривни мини. Те също така заявиха, че от районите, които са били под руски контрол, са били разчистени множество активирани от жертвите капани за взривяване. Взривните устройства са били изградени с различни видове ръчни гранати, снабдени с триещи се жици или гранати.
На този етап няма систематично отчитане на броя на инцидентите с противопехотни мини и на жертвите, нито има публично достъпна обобщена информация за жертвите.

Помощ за жертвите

Human Rights Watch интервюира четирима души, които са останали с увреждания от мините на PFM в техните квартали. Двама от тях са били отведени в Русия за първоначално лечение, а единият от тях сега е в Германия. Друго лице, което е получило цялото си лечение в Украйна, е обезпокоено за грижите, които ще може да получи в Украйна, и за достъпа си до финансова, материална и медицинска помощ, включително за протези. "Това не е просто обикновена травма, която имам", каза той. "Двама от тях бяха отведени в Русия за първоначално лечение, а един от тях сега е в Германия. Двама от тях бяха отведени в Русия за първоначално лечение, а един от тях сега е в Германия. Друго лице, което е получило цялото си лечение в Украйна, изрази загриженост относно грижите, които ще може да получи в Украйна, и относно достъпа му до финансова, материална и медицинска помощ, включително за протези. "Това не е просто едно обикновено нараняване, което имам", каза той. "Това не е травма от нещо, което съм направил, докоснал съм нещо или съм направил нещо; това е заради войната".

За да подкрепи тези жертви, Украйна следва да гарантира, че полага усилия за идентифициране на жертвите, събиране на изчерпателни данни за жертвите и техните нужди, информиране за правата и наличието на услуги, които могат да ползват, както и за предоставяне на подходящи и навременни компенсации, помощ и подкрепа на ранените и семействата на загиналите от тези мини, включително медицински грижи, психосоциална подкрепа, протезиране, когато е подходящо, и текущи нужди от рехабилитация, както и на други жертви на противопехотни мини в Украйна. Държавите-донори следва да подкрепят усилията на украинското правителство за идентифициране на жертвите, предоставяне на медицинска и друга помощ, унищожаване на складираните мини и разчистване на замърсените с мини райони.

Отговор на украинското правителство

На 3 ноември 2022 Human Rights Watch изпрати писмо до украинските министерства на отбраната и външните работи и до канцеларията на президента, в което представи на властите обобщение на констатациите и зададе въпроси относно използването на противопехотни мини около Изюм. Human Rights Watch също така се свърза с множество събеседници в правителството и се срещна с украинската делегация на срещата на Договора за забрана на мините в ООН в Женева на 22 ноември.

На 24 ноември заместник-министърът на отбраната Олександър Полишчук изпрати отговор, в който потвърди получаването на писмото на Human Rights Watch. Той не даде директни отговори на въпросите относно използването на мини PFM от украинските сили във въоръжения конфликт в и около Изюм по време на руската окупация на района. В писмото се посочва:
„Украйна е надежден член на международната общност и изцяло изпълнява всички международни задължения в областта на използването на мини. Това включва и неизползването на противопехотни мини по време на война.“

Заместник министърът каза:

„В хода на войната въоръжените сили на Украйна стриктно спазваха стандартите на МХП (Международното хуманитарно право) и разпоредбите на международните конвенции, по които Украйна е страна. Това включва, наред с други, Конвенцията за забрана на употребата, натрупването, производството... (наричана по-долу Отавска конвенция), както и Конвенцията за определени конвенционални оръжия, които се считат за прекомерно опасни или чието въздействие е безразборно.“
Заместник-министър Полишчук пише още, че украинските власти не могат да коментират видовете оръжия, използвани по време на въоръжения конфликт, „преди края на войната и възстановяването на нашия суверенитет и териториална цялост“.
Той обвини руските сили в „масово използване на противопехотни мини от страна на въоръжените им части срещу украински цивилни граждани“.

Източник: hrw.org

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Коментари

 • old_beggar

  06 Фев 2023 19:51ч.

  САЩ, Британия и ЕС „не забелязват“ хилядите цивилни жители на Донбас, убити от украинските фашисти през последните 8 години, лицемерно казвайки, че „те сами се самообстрелват и самоизбиват“, демонизират Русия по всякакъв възможен начин, абсолютно безумно приписвайки й планове за „унищожаване на цивилизацията“ и поддържат всячески фашисткия режим в Украйна. не мисля, че днес нормален човек може да изразява защита на укрофашисткия режим. та нали умишленото и целенасочено убийство на цивилни граждани - руснаци е най-присъщата му „характеристика“. и без унищожението на това чудовище, мир по света е невъзможен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиква

  06 Фев 2023 23:00ч.

  Колкото по-дълго, толкова по-лъжовно. Гнус ме е да го коментирам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прав сте!

  06 Фев 2023 23:35ч.

  Дълго и манипулативно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мерзост

  07 Фев 2023 1:14ч.

  И нито дума, че със същите мини Украйна засипваше с месеци градовете в Донбас - далеч от всякакви военни обекти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  07 Фев 2023 9:46ч.

  И кой минира 40% от територията на Украйна с тези мини, дори и централните и западните територии, дето руснаците не са стъпвали, засега? Ами точно тоя същия, дето минира и Черно море, да не го завземат. Затова СВО ще продължи години, от многото акъл на съпротивляващите се. И още в първите дни на СВО имаше обвинения за такива пеперуди и още тогава Русия отговори, че с такива не разполага, отдавна са унищожени. Пък вие си правете за 100-тен път все същите разследвания, усвоявайте грантове, файда никаква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи