За девет месеца, в суматохата покрай войната в Украйна, ТодорТагарев незаконно уреди сини активисти  на високи постове в МО

За девет месеца, в суматохата покрай войната в Украйна, ТодорТагарев незаконно уреди сини активисти  на високи постове в МО

Автор: Евгени Генов за "Гласове"

Тези дни министърът на отбраната Тодор Тагарев не би следвало да е особено напрегнат. Предстои му рубеж, както за всички негови колеги от кабинета на Николай Денков - ротацията на 6 март. Преди това обаче трябва да премине през цедката на Денков и вицепремиера Мария Габриел, които ще го оценят какво е свършил за девет месеца пребиваване на ул. „Дякон Игнатий“ 3. Шефът на МО трябва да е спокоен като студент, който си е научил  най-важния въпрос от конспекта и знае правилния и угоден отговор. Като му кажат А, той на секундата изрежда цялата азбука. Не чака да му зададат въпроса „Какво даваш за Украйна?“. Той вече е готов с отговора - ще даде, каквото му поискат. Че и повече. Дава от сърце човекът.

Между другото, Тагарев извади късмет с тази война. Медии, депутати, общественици го питат най-вече за Украйна. Никой не се поинтересува какво натвори военният министър във вътрешно-ведомствен план. А той я свърши малко като кучето на нивата. Според закона за отбраната министърът ръководи кадровата политика в системата. Тагарев абдикира от това задължение и прехвърли със заповед на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов отговорностите по отношение на офицерския състав. Вярно е, че правилникът за прилагане на закона му позволява това. Упълномощи и постоянният секретар на МО Антон Ластарджиев да се занимава с цивилните в отбраната. Заместникът му Станимир Георгиев пък направи отговорен за покупката на нова бойна техника и въоръжение. Досега председател на Националния инициативен комитет за отбелязване на 110 г. от Балканските войни, с правителствено решение, бе длъжностно лице с ранг на министър, респективно служебният Димитър Стоянов. Кабинетът Денков обаче промени постановлението заради Тагарев, за да не носи отговорност и вмени този ангажимент на зам.-военният министър Атанас Запрянов.

Стана така, че подписът на Тагарев не фигурира никъде и под нищо. Дори и под договора за придобиване на любимите му американски бойни бронирани машини „Страйкър“. Няма спор и трябва да се признае -

хитър е Московският възпитаник.

Научил е урока, че по неписано правило всеки министър, като напусне поста, е потенциален клиент на прокуратурата. А в такива случаи Темида обикновено не се интересува от аргументи, а от подписи. Ето така Тагарев ще си отиде, рано или късно, от МО чист като сълза на девица.

Та в общи линии деветмесечното му управление бе по сладката схема – отскачаме до Брюксел, до някоя и друга европейска столица. Отиваме до това и онова посолство. Приемаме този и онзи дипломат. Сега  пък се гласим за Катар. Декларираме, че даваме всичко и ще стоим зад Украйна докрай. И дано ни стигне още един мандат, за да изпратим 100-те БТР-а  за Украйна. А през това време, тихомълком, далече от прожекторите, уреждаме наши хора, сини активисти, на сладки постове в МО. Макар и незаконно.

Първият от щастливата редичка на ударилите кадровия джакпот в МО е директорът на Информационния център (ИЦ) Владимир Миленски.

Бивш полковник и комунист. Бивш адютант, най-довереното лице на генерал Атанас Семерджиев, началник на Генералния щаб преди 10 ноември и един от най-големите партизани и дейци на антифашисткото движение у нас. Освен това настоящ пенсионер и дясна ръка на Тодор Тагарев. Негов любим израз е „каквото кажа аз, все едно го е разпоредил министърът“. Миленски е назначен по чл. 19 от Закона за администрацията. Там черно на бяло е написано, че не може да заемаш тази длъжност, ако си член „на орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел,“ Какъвто се явява Атлантическият съвет на България. Миленски е член на управителния съвет, който е орган за управление на тази НПО. Вписан е на шесто място. Тоест, неговото назначение е незаконно. След като е постъпил, е задължен да подаде декларация пред КОНПИ. В нея има точка за конфликт на интереси. Ако я е попълнил правилно и е декларирал, че е член на управителен съвет на НПО, не би следвало да бъде назначен и в такъв случай Тагарев е нарушил закона. Ако Миленски не е заявил това обстоятелство в декларацията, трябва да е клиент на прокуратурата за попълване на документ с невярно съдържание. И в двата случая обаче се дължат обяснения. И въпреки, че е назначен незаконно, Миленски се държи изключително диктаторски в поверената му структура. Той стана известен с това, че още първия ден, след като го спуснаха на поста, заяви, че нищо не разбира от медии. И започна да действа безпардонно. На старшинския принцип "като говориш с мен ще мълчиш", взема управленски решения, които стресират хората и е довел колектива до нервен срив. Понеже се опитва да го играе министър в сянка си позволява публични изказвания и оценки по адрес на висши военни, които самият Тагарев никога не би направил.

Ще дам един съвет на истинския министър на отбраната: най-сетне да спре да гледа от позицията на фараон на случващото се в Информационния център. А да отиде при хората, да ги събере и да проведе с тях чисто човешки разговор. Като равен с равни. Но в отсъствието на Миленски и с гаранции за анонимност. Уверявам го, че ще чуе интересни и скандални неща. Ако реши, може  да са му от полза.

Другата кадрова калинка на Тагарев е шефката на  дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ Лора Кендова.

Това е структурата, която е лицето на МО. Не само във войските, но и извън тях - пред гражданите, обществото, политиците, различните организации, пред дипломатите и военните аташета. Г-жа Кендова започна да работи в отбраната по линия на Реформаторския блок, когато МО се оглавяваше от Николай Ненчев. Тогава беше парламентарен секретар на министерството. Сега Тагарев я направи шеф на връзките с обществеността и протокола в нарушение на Закона за държавния служител. За да заеме тази длъжност, се изискват  минимум шест години професионален стаж като пиар, експерт по връзки с обществеността или работа в медии. Според информация от дирекцията по управление на човешките ресурси, тя няма необходимия шестгодишен професионален опит в тези области. За разлика от нейните предшественици, които са отговаряли на това изискване. Г-жа Кендова може да е възпитана и внимателна елегантна дама, но това не са достатъчни качества и основание за заемане на длъжността. Законът е еднакъв за всички и трябва да се спазва.

Щом пое министерството, Тагарев сложи за

шеф на Инспектората на МО г-жа Елена Маркова.

Навремето тя попадна в отбраната също по линия на синята идея. След това напусна, за да се върне за пореден път. Инспекторатът е подчинен пряко на министъра и за своята дейност се отчита само на него. Най-важната му задача е да „осъществява контрол за спазването на нормативните актове и заповедите на министъра и за законосъобразното провеждане на административните дейности“ в цялата система на отбраната, включително и войските. Това, че г-жа Маркова няма почти никаква, дори базова, елементарна военна подготовка е малкият проблем. Интересно е друго. Как тя ръководи структура, която трябва да е стожер на законността в МО, след като има негатив, и то доста сериозен в биографията си, точно в тази област. През месец май 2017г. в качеството си на изпълнителен директор на Агенцията по вписванията е уволнена по искане на тогавашния правосъден министър Цецка Цачева, съгласувано с премиера Бойко Борисов. Освободена е от длъжност след цялостна ревизия, при която били констатирани много нарушения в дейността на Агенцията. А е била назначена от Христо Иванов, когато бе правосъден министър, от квотата на Реформаторския блок.

Ако минавате покрай парадния вход на МО и видите тъмносив джип „Хюндай“ не си мислете, че е на някой важен началник. По принцип там може да паркира само служебният „Мерцедес“ на министъра и служебните автомобили на официални гости - от парламента, министерски съвет, дипломати, военни аташета и т.н. Дори служебните коли на зам.-министрите паркират в гаража в двора на министерството. Но ако работиш в министерството и си много близък с министъра, може да спреш отпред с личната си кола. Та въпросният автомобил е на станалата известна покрай Богоявление

г-жа Кристел Чимширева.

Въпреки, че е пенсионерка, още е държавен служител в протокола на МО. Тя скандализира обществеността с това, че не покани депутати на официалния ритуал за Богоявление в центъра на София. Което се случва за първи път. Гафът беше огромен и предизвика гнева на Бойко Борисов и Делян Пеевски. Дори председателят на парламента Росен Желязков се закани от Виетнам, по това време бе на официално посещение там, че ще иска обяснение от Тагарев за случилото се. Мадам все още не е уволнена, идва с личния си джип на работа и паркира на мястото за „богоизбрани“. Там където простосмъртен български генерал или офицер не може да спре с с личния си автомобил. А трябва да отиде на стотина метра на паркинга на жълтите павета и да пуска sms-и за синя зона. Но друго си е в пост във Фейсбук да обявиш, че всяко нещо си има край, че си подаваш оставката и напускаш, но съжаляваш само за едно - че заради теб атакуват най-достойния военен министър. Умее ги тия неща мадам Чимширева. Умее да прави плонжове пред началниците и пред когото трябва. За да си осигури безметежно пенсионерско бъдеще. Е и заради актуалните си политически постове про и анти в личния си профил, сещате се в каква посока. Които няма начин да не е забелязал Тагарев и да не са му допаднали. Та в общи линии това е „промяната“, която донесе правителството на Промяната в отбраната. Нищо ново под слънцето, както са казали древните.

Това е парадният вход на МО. Отпред могат да спират само служебни автомобили - на министъра и на официални гости. Но ако си много близък до Тагарев, като Владимир Миленски и Кристел Чимширева, спокойно може, като идваш на работа, да си паркираш колата (заградените в кръгче), където за простосмъртен български генерал или офицер е забранено.

 

 

 

Коментари

 • Георги

  27 Фев 2024 9:34ч.

  Кучетата си лаят, керванът си върви...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слава Украина

  27 Фев 2024 19:30ч.

  НАТО идва. Страх ли те е дуругарю? Милост няма да има. А Тагарев е следващият президент на България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  27 Фев 2024 19:54ч.

  Докато една част от прокуратурата е на хранилка, а другата на каишка ще е така !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цура

  27 Фев 2024 9:54ч.

  Авторът е пропуснал да спомене Светла Добрева, от ДБ, назначена за парламентарен секретар без никакъв опит, както и директора на ТЕРЕМ Калин Димитров, член на НПО Атлантически съвет...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  27 Фев 2024 9:58ч.

  Това с постовете и цветовете е бошлафработа... дето се чистят за една нощ, ами и се пребоядисват за две секунди 😆😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГЕНАТА

  27 Фев 2024 9:59ч.

  ЕВГЕНИ,ЕГЕНИ,НАПРАЗНИ УСИЛИЯ НА…ДА ДОКАЖЕШ ПОРЕДНИТЕ БЕЗОБРАЗИЯ НА СПОМЕНАТИТЕ ОТ ТЕБЕ РЕНЕГАТИ.КАКЪВТО МИНИСТЪРА ТАКИВА СА И ПОДЧИНЕНИТЕ МУ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени,

  28 Фев 2024 14:10ч.

  малко се е поувлякъл със СиВи-то на Миленски! Не зная кой е, но не ми изглежда на столетник, каквъто го изкарват тук. Освен ако е бил партизанин в детска възраст!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо

  27 Фев 2024 10:40ч.

  Как пък така навсякъде, където има назначени калинки, шаврантии, некадърници и кретени, те са все от ДБ. Това някаква длъжностна характеристика ли им е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друго е по-важно

  27 Фев 2024 11:26ч.

  Евроатлантиците на високи постове уреждат децата си в чужбина, с надеждата, че там няма да ги застигне войната, която разпалват в Източна Европа. Българският народ плаща обучението им до 12 клас, след което евроатлантиците правят подарък обикновено на САЩ, където ги пращат армаган - изтичане на български мозъци и на български пари за закопаване от новите еничари на колонията България. Такава е съдбата на момчето на Нинова, на момчето на Тагарев, а дъщерята на натовеца Ангел Найденов, след завършване на медицина в САЩ, на разноски на "Отворено общество" (Сорос) и дипломатическа(!) кариера в МВнР, от около една година е посланик на Р. България - къде? В неутрална Австрия, заедно с двете внучета на Найденов! Зер, няма да ги оставят да погинат в България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  27 Фев 2024 13:33ч.

  За да си от правилната страна на софрата, трябва да си от правилната страна Историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чеченци

  27 Фев 2024 13:40ч.

  ние сме група чеченци ,моля когато това нещо дойде в укропия ,прехвърлете ни го за малко ,ще го обработим от вътре на вън ,и ви го връщаме ,нищо няма да му личи просто все ще иска да мие чинии,да готви ,щесе заглежда по рокли и гримове

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  27 Фев 2024 14:38ч.

  Да живее Путин! Само Путин може да спре този пълзящ дигитален кредитен фашизъм и инклузивен зомби консумаризъм. Единственото спасение е опазването на православният дух!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  27 Фев 2024 15:21ч.

  Ашколсун! Не ми се рови в нормативната уредба, дали по длъжностна характеристика трябва да са под пагон тези длъжности. Ако някой е наясно ще се радвам да сподели. Ако е така май военен прокурор си неглижира задълженията. Ако са просто държавни служители- служител на КПКОМПИ и след време прокурор след тази публикация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ох, котьоо!

  27 Фев 2024 18:47ч.

  Екстра си е Миленски! Хем на максимална пенсийка от 3400 лв, хем на максимална заплатка от поне още толкова левчета! Файда има в армийката ни! Файда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  27 Фев 2024 19:40ч.

  А вие какво очаквате от един пламодий ?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  27 Фев 2024 20:16ч.

  Това куче иска да изпраща децата ни на фронта да се бият за американския стратегически интерес, формално изразен от 4 земеделски конгломерата и още дузина оръжейни производители и финансови банки и корпорации. Запомнете го добре. И където го видите на улицата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи