WSJ: Украйна няма да може да си върне териториите дори със западното оръжие

WSJ: Украйна няма да може да си върне териториите дори със западното оръжие

Дори и да получи нови оръжейни досавки от Запада, Украйна няма да може да възвърне загубените територии, пише The Wall Street Journal в материал, преведен от агенция "Фокус“:

Западните лидери започват да имат по-ясна визия за това как се надяват да приключи войната в Украйна.

Това, което липсва, е какъвто и да е план как да се случи това.

Надеждата във Вашингтон и европейските столици е, че украинската контраофанзива, подсилена от западни танкове и други нови оръжия, ще пробие дупка в контрола на Русия върху украинска територия тази пролет.

На теория това това ще даде на силите на Киев такова предимство на бойното поле, че руският президент Владимир Путин ще бъде принуден да води мирни преговори, при които Кремъл отстъпва поне територията, която е завзел след инвазията през февруари 2022 г. Тогава Украйна е свободна да закотви бъдещето си на Запад, а един победен и омаломощен г-н Путин може да се изправи срещу гнева на собствения си народ.

Но малко официални лица вярват, че войната и мирът ще се развият толкова добре и няма признаци, че западните съюзници на Украйна имат сериозен план да помогнат за оформянето на събитията.

Много от поддръжниците на Украйна са съсредоточени върху краткосрочен приоритет: яростната борба за намиране на достатъчно муниции за Киев, за да задържи Русия в Източна Украйна, както и осигуряване на светкавична контраофанзива.

Много по-вероятно обаче е война на изтощение, която продължава, докато едната страна е толкова победена или изтощена, че спре, без да осъзнава крайните си цели.

Подобен резултат, признават много дипломати, ще се измерва в години, а не в месеци.

Дори тогава няма ясен консенсус какво да се прави с г-н Путин, ако Украйна спечели.

Има широко съгласие, че Украйна трябва да получи средства за възпиране на бъдеща руска инвазия, било като част от НАТО, или в някакъв вид договор с Алианса.

Но френският президент Еманюел Макрон и някои съюзници заявиха, че не искат да унижават Русия и искат Западът да предложи на Украйна гаранции за сигурност, с които Русия може да живее. Други вместо това искат руската армия да бъде деградирана завинаги.

Г-н Макрон беше най-отворен относно настояването за по-бързо споразумение. Загърбвайки приказките за смяна на режима в Москва и открито съмнявайки се в способността на Украйна да постигне пълна победа на бойното поле, той призова Украйна да търси преговори с Кремъл тази година, след като спечели очакваните печалби от контранастъплението.

Други посочват една основна пречка: украинският президент Володимир Зеленски и г-н Путин са вкарани в екзистенциална борба за бъдещето на собствените си страни и всеки все още смята, че може да спечели, според западни дипломати. Досега нито една от страните не е изразила интерес да обмисли мир и малцина виждат това да се промени скоро.

Г-н Путин, който има големи военни резерви, от които да черпи, смята, че може да изчака спад на решимостта на Запада, така че защо да преговаря?

"Путин най-вероятно изчислява, че времето работи в негова полза“, казва Аврил Хейнс, директор на националното разузнаване на САЩ, в показания в Сената по-рано през март. "И че удължаването на войната – включително с потенциални паузи в боевете – може да бъде най-добрият му оставащ път към евентуално осигуряване на стратегическите интереси на Русия в Украйна, дори и да отнеме години“.

Перспективата за възможна промяна в администрацията на САЩ през 2024 г. също може да насърчи г-н Путин, ако смята, че президентът републиканец би предложил по-малко подкрепа за Киев.

Междувременно санкциите, водени от САЩ, намаляват икономическата сила на Русия. Но г-н Путин досега не е срещнал дори мимолетен отпор у дома, който може да го накара да преразгледа целта си за обединяване на Украйна във Велика Русия. Икономиката на Русия не се срина по начина, по който мнозина прогнозираха, отчасти поради китайската подкрепа и продължаващите покупки на петрол от Индия и други.

"Това, за което се тревожим, е, че Русия все още е в състояние да стабилизира бюджета си“, заяви външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис в интервю. "Трудно е, но те се справят по-добре, отколкото бихме се надявали, че ще го направят със санкциите.“

Подкрепата, която г-н Путин получи наскоро от посещението на китайския лидер Си Дзинпин, вероятно е увеличила решимостта му да покаже търпение, казват западни дипломати, отбелязвайки, че изчакването на Запада ефективно е работило за г-н Путин, когато Русия нахлу в Грузия през 2008 г., превзе Крим през 2014 г. и се намеси военно в гражданската война в Сирия през 2015 г.

От страната на Украйна, САЩ и техните съюзници многократно са казвали, че всяко решение за това как ще приключи войната зависи от Киев, въпреки че някои се притесняват в издържливостта на поддръжниците му в продължаването на подкрепата.

САЩ "никога няма да позволят Украйна да падне. Ето как разчитам посещението на президента Байдън в Киев“, заяви полският премиер Матеуш Моравецки в интервю в петък, имайки предвид февруарското посещение на г-н Байдън в украинската столица. "Повече съм загрижен за моите западноевропейски партньори и приятели, защото те са по-малко търпеливи“.

Изчислението на г-н Зеленски е това, което може да бъде приемливо за собствения му опустошен от война народ. Досега неговото правителство настояваше, че не се интересува от мир, докато не бъде възстановена териториалната цялост на Украйна.

Дори наскоро снабдени с въоръжение, украинските сили едва ли ще получат толкова решително предимство на бойното поле, че Киев да е в състояние да поиска връщането на цялата тази територия, според дипломати.

Украинските печалби скоро след инвазията бяха постигнати срещу смесица от руснаци, действащи далеч от собствената им територия, колапс на руските доставки и дълбок морален проблем сред руските сили.

Битката за контролирания от Русия Донбас, където силите на Москва са по-окопани, вероятно ще бъде много по-трудна. Неотдавнашната кървава баня около град Бахмут, където всяка от страните понесе големи загуби срещу малки териториални придобивки, изглежда е по-типична за бъдещето на войната.

Съюзниците на Украйна биха могли да направят повече, за да наклонят баланса в полза на Киев. Но предоставянето на видовете оръжия, които могат да постигнат това, е източник на разногласия.

Обединеното кралство и Полша са в челните редици на настояването за по-мощни въоръжения, като британците например предоставят оръжия с по-голям обсег, а поляците обещават малък брой реактивни изтребители.

САЩ, опасявайки се, че всеки ход ще бъде разглеждан като ескалационен от г-н Путин с ядрено оръжие, бяха по-предпазливи. Те отказват да изпратят армейски тактически ракетни системи с по-голям обсег MGM-140 или ATACMS. Дори усъвършенстваните ракетни установки Himars, изпратени от САЩ, бяха модифицирани, така че обхватът им беше ограничен.

Това оставя Украйна да води по-тежка война, въоръжена до голяма степен с подобна огнева мощ, макар и с няколко десетки танкове, доставени от съюзниците.

САЩ и техните европейски съюзници биха могли да накарат г-н Зеленски да се откаже по-рано, като заплашат да забавят доставките на оръжия и помощта, която поддържа Украйна.

Но позволяването на г-н Путин да запази територия, която е завзел след нахлуването, може да се окаже политически фатално за г-н Зеленски.

Проучване миналата седмица, публикувано от Международния републикански институт, базиран в САЩ мозъчен тръст, показа, че 97% от респондентите в Украйна смятат, че тя ще спечели, без промяна спрямо април миналата година, докато 74% казват, че Украйна ще запази всички територии, които е притежавала през 1991 г. в резултат от войната.

Нещо повече, някои в Европа и САЩ виждат войната като определящ момент за демокрациите навсякъде, което засилва решимостта им да останат в нея за дълго време.

"Всички, с които говоря по света, всички други лидери вярват, че това е фундаментална битка за ценностите, в които вярваме за демокрацията, за върховенството на закона, териториалната цялост, за свободата“, заяви британският премиер Риши Сунак в скорошно интервю.

Един високопоставен европейски дипломат разкри, че макар да има някои дискусии сред съюзниците относно това какво може да означава победа или поражение за Украйна и относно елементите на следвоенното уреждане, не се задава сериозна дипломатическа инициатива.

"Не е трудно да се създаде мирен процес абстрактно“, заяви служителят. "Всъщност намирането на точката, в която това става реалистична опция, е много, много по-трудно.“

И накрая, съюзниците гледат на сегашния си курс, колкото и да е несигурен, като единствената приемлива опция, защото в сянката на Украйна се спотайват стремежите на Китай да поеме контрола над Тайван.

Г-н Си е наредил на силите си да бъдат готови през следващите няколко години, ако реши да нахлуе, според американското разузнаване. Западните дипломати оценяват, че той ще се нуждае от висока увереност в шансовете си за успех, за да продължи напред. САЩ и техните съюзници виждат ролята си в това да въоръжат Тайван и да подготвят собствените си армии, за да внушат достатъчно съмнение, за да възпрат г-н Си.

Подобно на г-н Путин, г-н Си вижда, че историята е на негова страна, посочвайки глобалната финансова криза и хаотичното излизане на САЩ от Афганистан като признаци, че Америка е западаща хегемонистка сила. Според мнението на съюзниците, ако решимостта на Запада по отношение на Украйна отслабне, това би изпратило потенциално катастрофално послание към г-н Си, че е прав.

Източници: "Уолстрийт Джърнъл", агенция "Фокус"

 

 

 

Коментари

 • "Но френският президент Еманюел Макрон и някои съюзници заявиха, че не искат да унижават Русия"

  28 Март 2023 8:31ч.

  Россията се прекланя пред този благороден жест и ви гледа с преданост и покорна благодарност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отдавна са на америкосите

  28 Март 2023 8:40ч.

  , финансиращи братоубийстото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  28 Март 2023 9:55ч.

  Чудесно малоумна статия за рано сутрин, прочетох я с удоволствие. Това без сарказъм даже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • последиците от свободния консумеризъм - дебили, бля

  28 Март 2023 10:04ч.

  Статия традиционно като за дебили, разкриваща големия проблем с природната инфантилност и закономерно съпътстващата я дебилизация на "свободния свят".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  28 Март 2023 10:07ч.

  НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО ДА ЧЕТЕТЕ ТОЗИ ПАСКВИЛ. Накратко: Пасквила представлява мокрите сънища на нагло-англосаксонците, съчетан с фалшивите представи на профашисткия режим управляващ Украйна, за бъдещето на тази многострадална земя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • автосарказъм ли виждаме в този особено знаменателен заключителен пасаж от опусчето?

  28 Март 2023 10:10ч.

  "Подобно на г-н Путин, г-н Си вижда, че историята е на негова страна, посочвайки глобалната финансова криза и хаотичното излизане на САЩ от Афганистан като признаци, че Америка е западаща хегемонистка сила. Според мнението на съюзниците, ако решимостта на Запада по отношение на Украйна отслабне, това би изпратило потенциално катастрофално послание към г-н Си, че е прав." NO COMMENT! (То е ясно, че ако в един вестник като У.Дж. всекидневно излизат поне по 3 такива статии, четящите ги за една година не просто стават малоумни, но и сигурни пациенти на лудниците. И после се чудим как така мощно се смеем с нашите западни партньори, и особено на руснаците - пред вида на санкпакетите, заклинанията и заканите им - защо лицата им са постоянно в шепите, а телата им неудържимо се тресат....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредната дневна доза успокоително

  28 Март 2023 10:19ч.

  за хората живеещи в " Руzzкий Мир ". Утре ще има нова. Редовността на доставките е гарантирана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  28 Март 2023 10:27ч.

  То доставки има, ама доставяното е недостатъчно и най вече преимуществено негодно. Да не говорим пък, че може да настъпи внезапна изненадка с платформичката, на която се разполага всичкото туй джепане. Или, както казва Андрей Райчев в друг контекст, не може до безкрайност да се разчита на добрата воля на дедо Божи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  28 Март 2023 16:15ч.

  Поредната доза успокоително, но за хората, живеещи в "евроатлантическия мир"... щото в задачата се пита к'во ли чака милионната руска армия, разположена в Русия, покрай границата с Укр? Сам си отговори на тоз " "успокояващ" въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  28 Март 2023 16:26ч.

  Ето и източника на "успокоителното"- https://youtube.com/watch?v=nIYGP7btnAY

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Послушах съвета на един колега от форума и

  28 Март 2023 10:48ч.

  прехвърлих статийката на 2,че даже и на 3!Мисля че неподписаната статия си е чиста проба антрефиле на г-на Дачкова но която не отговаря на важният въпрос защо Путин я подкара през просото предвид неподготвеността на армадата под вещото ръководство на Сердюков и еленовъди Шойгу и двата назначени от същия Путин и либерала Медведев.Нито първия а още по малко втория са помирисвали армия а още по малко война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • F-тринаесе

  28 Март 2023 11:07ч.

  Спомням си миналата година как сестри Кличко бяха нарамили калашници, е още същия ден бяха убили 5-6 руснака:). Повече не се видяха, разбира се. В погледа на този на снимката ясно се чете пълна безнадежност. И че тази метална скрап - зад него - е нищо повече от още вторични суровини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В погледа на този на снимката ясно се чете пълна безнадежнос

  28 Март 2023 11:25ч.

  " този на снимката " гледа на страни. Как разбрахте какво се чете в погледа му? Вие да не би да сте екстрасенс ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Художник

  28 Март 2023 11:42ч.

  Всеки чете нещо! Преди да прочета :)) забелязах, че са си направили труда да занесат специална техника на терен в опит да постигнат студийно качество на изображението. Доколкото въпреки всичко не е получило, Лицето на Владимир е дълбоко доработвано, при това не както нашите фолкаджиики го правят с фотошоп, а е ползвана по-професионален софнуер. Целите са пропагандни, разбира се! И напълно прозрачни! Така се прави, не се изненадвайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  28 Март 2023 11:28ч.

  Тази объркана статия е нищо повече от отражение на пълната неадекватност и деградация на т.нар, "колективен Запад".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  28 Март 2023 13:05ч.

  Истината боли,а тавариш рашист ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дълъг разказ

  28 Март 2023 11:57ч.

  Колега, >>> 28 Март 2023 11:28ч., харесвам приносите ви! Истински концентриран изказ, истински майстор на есенция и на къс разказ! Предполагам, че кака Мери е тайно влюбена във вас, но не си признава. Хайде, стига задявки! Наистина харесвам писаното от Вас, практически нямате блед постинг. В същия дух искам да добавя - Вижте онзи пасаж: "Всички, с които говоря по света, всички други лидери вярват, че това е фундаментална битка за ценностите, ..." на Риши. Кога им почерня ... долният край на гърба !?????? Лъжат и лицемерничат, както обикновено! Риши е финансист и е изключено да не знае действителното състояние! Както знаем, за никакви ценности не става дума. Вчера в Профит публикуваха една статия на Варуфакис. Няма да преразказвам, прочетете си я, струва си! Формално става дума само за банковата система, но не е само тя! Казва си го в прав текст човекът - времето на тази система приключи, дните и са преброени. Казвано и обяснявано е дори тук - многократно https://profit.bg/banki/neka-da-goryat-yanis-varufakis-s-nova-viziya-za-schupenata-bankova-sistema/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Георгиев Василев

  28 Март 2023 12:29ч.

  Какво пишат хора, които са много по-наясно от нас с Историята на т.н. Велика Отечествена, така „е по-спокойно с хвалбите на наследника на Червената Армия: "ФРОНТОВОЙ СПЕЦНАЗ СТАЛИНА, панцирная пехота Красной Армии, советские кирасиры – у большинства читателей, даже хорошо знакомых с историей Великой Отечественной, эти слова вызовут лишь недоумение. Так кто же они, эти солдаты в стальных кирасах? Имя им – ШТУРМОВЫЕ ИНЖЕНЕРНО-САПЕРНЫЕ БРИГАДЫ. В первых рядах атакующих бойцы ШИСБр подавляли вражеские огневые точки и штурмовали баррикады на улицах городов, наводили мосты под огнем и прогрызали бетон неприятельской обороны. Герой Советского Союза генерал Галицкий, начальник инженерных войск 1-го Украинского фронта вспоминал о них: «Личный состав бригады – это особые саперы, штурмовики с пуленепробиваемыми жилетами, в стальных касках, все вооружены автоматами. Они предназначены для боя совместно с пехотой и артиллерией. И в самом тесном взаимодействии с ними должны участвовать в прорыве обороны: в уничтожении дотов, дзотов, пулеметных гнезд и НП противника… Личный состав бригады – рослые и сильные саперы-штурмовики, стать которых не портили даже неудобные стальные нагрудники, – выглядел весьма и весьма внушительно… Когда не хватало патронов, шли в дело приклады и финские ножи." - Штурмовые бригады Красной Армии: Фронтовой спецназ Сталина (Никифоров Николай)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грешка

  28 Март 2023 12:53ч.

  Алоууууууууу, това е трамвай 20. Вие сте за ДВОЙКАТА! Слизай бързо, че всяка следваща минута се отдалечаваш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карлсон от покрива

  28 Март 2023 13:26ч.

  Ако г-н Путин реши да унищожи САЩ,Франция,Англия и другите сателити, то тогава чий .. ще смучите, на Р.Р. ли или нов -стар рефрен: "Да живее БКП"!! Душеспасително..оцеляване?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  28 Март 2023 14:23ч.

  Богата колекция от мантри събирани от къде ли не. Тия не разбраха ли,че с приказки се стига до под кривата круша. Нали искаха всичко да се реши на бойното поле, пък сега умора,разногласия,страх от ескалация и т.н. А г-н Путин разправя,че още не са започнали.Човек четейки този материал остава с усещането за прогресивно безсилие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  28 Март 2023 16:20ч.

  "продължаващите покупки на петрол от Индия и други"? А кои са тез "други" и за кои "други" страни Индия изнася руския петрол? Жокер - на запад от Днепър са, вкл. отвъд Атл. океан...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой не е вечен

  28 Март 2023 17:43ч.

  Спасението на Украйна е да го няма путин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обратен сбърканяк

  28 Март 2023 17:51ч.

  Напротив, спасението й би било да ги няма США, дето си тикат гагата навсякъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...когато Русия нахлу в Грузия през 2008 г., превзе Крим през 2014 г. и се намеси военно в гражданската война в Сирия през 2015 г...

  28 Март 2023 21:37ч.

  Забележително ! Как е възможно в половин изречение да се кажат толкова лъжи ? Нагли лъжи ? Направо се иска талант... 1- НЕ РУСИЯ НАХЛУ В ГРУЗИЯ 2008 , а Грузия на Саакашвили нахлу в Осетия и започна да трепе местните и руските миротворци там. Русия реагира на агресията, контраатакува и накара Саакашвили да си гризе вратовръзката, а Саркози да моли Кремъл да не влиза в Тбилиси. Което руснаците великодушно не направиха. 2-Русия НЕ ПРЕВЗЕМАЛА КРИМ щото нямаше и един изстрел да пукне , просто призна гласуваната от местния парламент независимост, и после след местен референдум присъедини Крим към Русия. Мирно и безкръвно. Без никакво "превземане". 3- В Сирия нямаше никаква "гражданска война" , а брутална външна агресия на джихадисти ИДИЛ-овци, дошли основно от Северен Ирак, но също и от други мюсюлмански страни. Асад се бранеше от ВЪНШНА АГРЕСИЯ и благодарение на Русия се защити. Иначе щеше да има реки от кръв на заклани сирийци от главорезите и сърцеядите на ИДИЛ, любезно подпомагани от САЩ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кирчо

  29 Март 2023 14:49ч.

  Четейки тези небивалици виждаш, че те летят в облаците и са изключително далеч от реалността. Тепърва доста правителства в "демократичния свят" ще изчезнат и ще дойдат нови, но реалисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи