Във войната влезе и Америка

Във войната влезе и Америка
Въпросът не е в това кой е Тръмп, а защо се гласува за него. Несъмнено хората гласуват не за личността (какво да знаят за нея?), а за посланието. Значи – и друг да беше предложил това, което Тръмп предлага, щеше да получи същите, а може би и повече гласове. И защо това послание надделя? Защото американците са генетически недемократични хора, или обременени с наследството на тоталитаризма, или обработени от доминиращите медии? Ако не са това причините, кои са?

 

 

 

Историята на известния ни Запад започва оттогава, откакто се появяват онези институции и общности, които и до днес участват в нея. След изчезването на Западната империя това са римският епископат и духовно, а често и политически управляваните от него племена – германоезични, романоезични, впоследствие и някои славяноезични.

 

Тези племена за много векове не успяват да се еманципират църковно и културно от Рим, макар да запазват езиците си; и поради това никога не успяват да се превърнат в народи, каквито има на Изток, а стават нещо друго, което се нарича „нации“. Затова самосъзнанието им на различни общности със свои държави се нарича „национално“ и е слабо свързано с религията, а нерядко е направо враждебно към нея. 

 

В резултат на този процес на Запад възникват „елитите“. Това са наднационални общности, които конкурират римския епископат и, подобно на него, се отделят от останалото население и претендират за изключителност и привилегированост. С експанзията си чрез колонизирането на т.нар. „Нов свят“, те разпростират тази своя претенция върху цялата Земя. 

 

Когато предприемат своята експанзия по море към други континенти, те се отнасят към завареното население по начин, аналогичен  на онзи, срещу който са въставали: както римското духовенство е отделяло себе си от западноевропейските племена на основание, че е техен духовен водач, така и завоевателите-протестанти се представят за вносители  на „цивилизованост“ и позиционират себе си като елит по отношение на местните. Така се появява непознатата през средновековието идеология на расизма, изразена чрез циничния израз „бреме на белия човек“. 

 

Но тази строена през вековете система – колониалната - беше обречена на сриване по същата причина, поради която беше неизбежна и Реформацията на Запад – защото с времето наглостта на „елита“ става непоносима.  

 

Расисткият аргумент беше използван в Европа чак до средата на ХХ в., когато режимът на немските нацисти беше унищожен от СССР, Британия и Америка. Но реториката на хитлеристите беше двулика – по отношение на атлантическия Запад те се представяха като защитници на нациите срещу глобалния индустриален и финансов елит; а по отношение на славянския и православен Изток взеха ролята на „цивилизатори“, като същевременно се опитаха буквално да унищожат част от тези народи (както правеха с евреите). Така че крайната им цел пак беше глобалното господство – в качеството си на нация, която не само побеждава всички други нации и племена, но премахва и наднационалния елит, за да заеме неговото място.  

 

И все пак елитът, срещу който нацистите воюваха, оцеля и надживя не само тях, но дори и съветския проект. След „демонтажа“ на британската империя той си послужи със Съединените Щати като държавна опора по пътя си към властта над света. Поради това тези, които говорят за либералфашизъм, не са далеч от истината, защото либерализмът на постсъветския западен елит е само реторика, а стратегията му предвижда унищожението на всички държави, които стоят на пътя към глобалното господство. В Европа това се извършва чрез структурите на ЕС, в САЩ – чрез раздробяването на нацията на малцинства и присвояването на реалната власт от малък брой фамилии – това вече не се скрива, а направо се демонстрира.   

 

И ето, сега имаме ситуация, напомняща тази от средата на XX в. Базираният в Америка и отчасти в ЕС либералфашистки елит поглъща бившите социалистически държави, налагайки им „своите правила“, поставя навсякъде в Европа такива правителства, каквито желае, притежава банките, контролира медиите и разгромява с военни средства ред държави с непокорни правителства (Сърбия, Ирак, Либия, Сирия), а най-сетне атакува и Русия през Украйна. 

 

Но този елит, както винаги, слабо се  интересува от благосъстоянието, а още по-малко от равноправието на хората в подчинените му територии. Това се отнася и за местата, които са негова главна база – западна Европа, Британия и дори САЩ. Ето защо не е странно, че в тези страни започна процес на съпротива, който вече даде резултати. В Британия гласуваха за напускане на ЕС, а в САЩ избраха Тръмп. 

Това изглежда като бунт на хората от тези страни, който намира своите лидери и е на път, в случай че елитът не отстъпи, да премине във война. И на едната страна в тази война виждаме отново да стои съюзът, който спечели Втората световна – Русия, Британия и Америка.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Либерал-фашизмът е синоним на модерно талмудическо фарисейство!

  16 Ное 2016 3:42ч.

  Тръмп не беше избран поради някакъв порив на американското стадо (от охранен прериен добитък) да промени статуквото на своята Животинска Ферма, а заради едно тайно споразумение между тайните служби на САЩ и Русия. „Избирането“ на Тръмп стана възможно, защото трябваше на преден план да излезе онази политическа фигура, която ще позволи на руското оръжие да нанесе фатален удар срещу Исляма, след което ислямските страни от Аравийския полуостров, заедно с контролираните от тях петролни залежи ще станат собственост на Америка. По този начин се получава абсурдно изглеждащата отстрани ситуация, при която Русия ще отвоюва за американските си партньори така болезнено привличащия ги петрол, в замяна на което пък ще получи излаз на Индийския океан, който е старата руска мечта. Това е геостратегията — всичко друго е популизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ако всичко това е верно (Велизарий)

  16 Ное 2016 3:48ч.

  тогава ни чакат събития подобни на 2-та световна война; но, в една статийка не може всичко да намери мястото си; като например, не е намерена ролята на ислямския фундаментализъм, който играе роля много отдавна - от както се е появил преди столетия . . .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МНМ

  17 Ное 2016 21:09ч.

  Нека всеки читател сам си коментира статията.Аз ,не!..Но ще коментирам въпроса ,защо бе избран Тръмп и защо това си прилича с "Брекзита" и българските избори.Защото основното в предизборната му кампания беше популизма и лъжата.Не 3 млн. мексиканци,нито един няма да си замине (изкл. някой с медийна цел),камо ли да построи стена с Мексико.Мюсюлманите ще продалжат да си живеят по същия начин,САЩ ще си остане в НАТО,и в Близкия изток нищо няма да се промени.Също както Б.Джонсън няма да сложи до всеки англ. пенсионер доктор,както обеща...За съжаление това много прилича на българските избори...Твърдението,че света не отива на добре,изглежда доста вярно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи