Втора неуспешна украинска провокация за въвличане на НАТО във война с Русия

Втора неуспешна украинска провокация за въвличане на НАТО във война с Русия

Изстрелването на ракетата от Русия и попадането ѝ в Полша е технически невъзможно. Засега остават няколко въпроса без отговор. Първият от тях е естествено ли е възникнала техническа неизправност в ракетата и тя е полетяла към Полша или е била предварително подготвена за този полет?

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) губят все повече личен състав, въоръжение и бойна техника, попълването на които става все по-трудно. Проведените от 2014 г. досега 12 мобилизации почти са изчерпали възможността за набиране и подготовка на качествени войници и офицери. Постоянните руски артилерийски, авиационни и ракетни удари методично унищожават не само получаваната от Запада военно-техническа помощ, личен състав на ВСУ и наемници, но и разрушават транспортната и енергийна инфраструктура на страната, което силно затруднява мобилността на войските и тяхното бойно и тилово осигуряване. Изводът от това състояние не е необоснован – ВСУ сами могат да се сражават още броени месеци, а бъдещето на страната никак не е добро.

При това положение единственият спасителен вариант за Украйна е намесата на САЩ и други страни от НАТО във войната. Американците обаче, по вътрешни и геополитически причини, не желаят пряка конфронтация с Русия. Украинското ръководство разбира създаващата се обстановка и, за да се спаси, трябва да намери начин да убеди своите съюзници да се намесят във войната. Това според тях може да стане, ако се осъществи добре обмислена и проведена провокация. Тя обаче не може да бъде дело само на Украйна, а трябва да се осъществи съвместно с част от политическия и военен елит на Запада, който е за военна победа над Русия.

При първата провокация беше заложено използване на радиологично оръжие, т.е. т.н. „мръсна ядрена бомба”.

Като подготовка на световното обществено мнение беше активирана мащабна медийна кампания, обвиняваща Русия, че се готви да използва тактическо ядрено оръжие в рамките на провежданата специална военна операция (СВО). По-късно, след референдумите в четирите украински области и присъединяването им към Руската федерация, стана известна готовността на президента Зеленски да взриви радиологично оръжие на своя територия и да обвини за това Русия.

Провокацията бе предотвратена благодарение на активната намеса на Русия, доказала къде и как се изработва такова оръжие и с каква цел ще се използва. Проблемът бе отнесен до Съвета за сигурност на ООН с всички необходими доказателства и, въпреки яростната съпротива на Запада, не беше доказано намерението на Русия да използва такова оръжие и провокацията постепенно заглъхна.

Инициативата на руско-украинския фронт постепенно преминава към новосформираното ръководство на руската обединена войскова групировка, което само по себе си е сериозна заплаха за ВСУ. Следователно трябва по-активно да се иска от САЩ и ЕС военно-техническа, финансова и промишлена помощ за възстановяване на разрушените енергосистема и транспортни комуникации. Но в САЩ и ЕС все по-често започва да се усеща умора от прекомерните украински искания, която се засилва с изостряне на собствените вътрешни социално-икономически проблеми.

За мотивиране на САЩ и ЕС се използва и случая с падналата на полска територия зенитна ракета

– това стана при отразяване на руската масирана ракетна атака на 15 октомври т.г. При нея украинската ПВО използва и съветската зенитно-ракетна система С-300, от която, към началото на СВО, Украйна разполага с 31 зенитно-ракетни дивизиона (общо 250 пускови установки) и един дивизион, получен наскоро от Словакия.

ЗРС С-300, включваща команден пункт и шест зенитно-ракетни комплекса (дивизиона) – тяхните пускови установки са буксируеми (вариант С-300ПТ, на въоръжение от 1978 г.) или самоходни (С-300ПС от 1982 г.). Използваните ракети 5В55К/Р са с полет по разстояние 47/75 и по височина 27 км. Експлоатационният им срок изтича през 2012-13 г., което означава, че надеждността им вече е на твърде ниско ниво.

Впрочем нашата ПВО разполага с осем ПУ от варианта С-300ПМУ, която също използва ракети 5В55К/Р. Вероятно той е закупен през втората половина на 80-те години на ХХ век,  а гаранционният му срок е 25 г. Като се имат предвид отношенията с Русия може да се допусне, че особено след 2010 г. регламентните работи на ракетите не са извършвани от завода-производител, което означава, че не е ясна техническата надеждност и на нашите зенитни ракети.

Има случаи, при които украинска зенитна управляема ракета от С-300 не улучва целта и се самовзривява,

при което крупни части от нея падат в населени маста, включително Киев, и предизвикват пожари и разрушения. При отказ на системата за аварийно взривяване ракетата пада вертикално, образувайки неголяма яма - бойната глава е само 133 кг.

Именно такъв е случаят с падналата ракета от ЗРС С-300 в село Водев, Полша, близо до границата с Украйна – тя поврежда зърнено хранилище, трактор и убива двама души. Изстрелването на ракетата от Русия и попадането ѝ в Полша е технически невъзможно. Доказателство за това са приведените по-горе данни за ракетите, за които разстоянието от границата с Русия до село Водев, което е около 600 км, е непреодолимо.

Това обаче за Полша и Украйна няма значение. Случаят моментално се използва от тях с обвинение, че това е руска ракета и че Русия е нанесла ракетен удар по страна от НАТО. Зеленски обвинява Русия и призовава НАТО да се намеси, т.е. да започне война с Русия.

С това се очертава втора опасна провокация, целяща започване на световна война.

Това е неприемливо за САЩ и след срещата на присъстващите на остров Бали членове на НАТО, организирана от САЩ, президентът Байдън изрази съмнение, че Русия е виновна за случая. Това подейства отрезвяващо и на 16 октомври полският президент А. Дуда заяви, че свалената ракета е принадлежала на украинските сили за ПВО. Зеленски обаче твърди, че ракетата не е украинска. На следващия ден президентът на САЩ, след завръщането си от срещата на Г-20, обяви, че не приема твърдението на Зеленски като доказателство. Същевременно Полша се отказва от намерението си да предизвика срочни консултации в НАТО в съответствие с чл. 4 от Вашингтонския договор. С това случаят приключва, а поредната провокация да се въвлече НАТО във война с Русия също не успява.

Засега остават няколко въпроса без отговор. Първият от тях е естествено ли е възникнала техническа неизправност в ракетата и тя е полетяла към Полша или е била предварително подготвена за този полет?

Ако е възникнала естествена неизправност, значи полското и украинското ръководства просто решават да използват случая и да предизвикат намесата на НАТО или като минимум отново да представят пред света Русия като агресивна и безотговорна страна.

Съдейки по реакцията на САЩ, ръководствата на Полша и Украйна постъпват крайно безотговорно и авантюристично.

След размахания пръст още от остров Бали Полша бързо промени поведението си и срамежливо започна да се оправдава, но Зеленски продължи с твърденията си. Затова му се наложи още веднъж да види размахан пръст, този път от Вашингтон.

Ако ракетата е била преднамерено изстреляна към Полша с изключена система за аварийно взривяване с цел да не нанесе голями поражения, то провокацията е предварително подготвена и съгласувана между Полша и Украйна, а възможно и с участието на трета страна. В такъв случай авантюризмът и безотговорността на двете страни преминава всякаква разумна граница и от тях могат да се очакват и други подобни изпълнения.   

САЩ или не са запознати със замисъла, или изиграват доста добре ролята на „добрия полицай”. Прави впечатление бързото придвижване към Конгреса на нов пакет помощ за Украйна именно след случая с падналата ракета, т.е. САЩ го използват в свой интерес независимо дали са знаели или не за него. В този аспект може да се разглежда и провеждането на поредната среща на страните, оказващи помощ на Украйна, на американската база Рамщайн, Германия.

Днес е невъзможно да се определи реалният вариант, по който се разиграва ракетната провокация, но ясно е, че в острия геополитически сблъсък между Русия и Запада са взможни най-невероятни комбинации, чиято единствена цел е едната страна да получи политическо или военно предимство пред другата.

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

 

 

 

Коментари

 • Георги Ат.

  18 Ное 2022 8:57ч.

  Само да се отбележи, че украинците свалиха и натовски самолет и вертолет март месец в Румъния. А поляците дават все повече жертви във войната ... всеки ден руснаците качват по някой клип с убит поляк, не вярвам да го правят случайно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  18 Ное 2022 9:15ч.

  Не ги разбираш тия работи Гергинов. Ей на о.р. генерал Ангелов каза, че ракетата е изстреляна от Русия. Така че полковник Гергинов отдавай чест на генерала и забрави за някакви си технически параметри, ама ха! https://blitz.bg/analizi-i-komentari/gen-anyu-angelov-se-nakhvrli-na-stoltenberg-i-baydn-za-dumite-im-che-raketata-v-polsha-e-ukrainska_news920960.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  18 Ное 2022 9:37ч.

  У нас генерали се произвеждат ежедневно но без необходимите качества! Генерали бол, но няма армия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  18 Ное 2022 12:45ч.

  Както и професори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в дребнотемие да не изпускаме голямата картина

  18 Ное 2022 10:56ч.

  Във военно-политическата игра устойчиво в страдащия лагер са славянските народи - украинци, руснаци,скоро и други.Западът е в печелившия лагер,тъй като с военните трансфери създава изкуствено търсене и приложение на токсичната валута долар и подхранва западния ВПК.Финансовият и военният сектори пък посочват западните политици и мегакръгът на възпроизводство на капитала се затваря.Никъде не са изчезнали онези безродни частни войски,създадени от западните служби,и използвани за различни актуални проекти,например "идил".Нищо чудно да се окаже, че те отново се използват активно и мобилността им изисква "разтваряне" на всички възможни европейски граници. Та,на България не й трябва приемане в такъв "военен Шенген",нито сега,нито когато и да било,въпреки блестящо изпълнените "критерии".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в дребнотемие да не изпускаме голямата картина 2

  18 Ное 2022 10:57ч.

  В този етап на военно-политическата игра всяко едно явно или тайно,действие или бездействие, на запада спрямо България оттук-насетне по презумпция е чисто вражеско вредителско или с диверсионен ефект.Ние,българите, трябва да възложим на нашите политици и с остър тон да им изискваме да работят за срочно оттегляне и прекратяване на наличните дългосрочни съюзи и международни договори на България със запада,където страната ни е безгласен слушател,платец и жертва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  18 Ное 2022 11:32ч.

  С удовлетворение чета полковника. Добър, убедителен, огладен текст. Той възпроизвежда една теза, която вече развих преди два дни, а вчера допълних. Е, аз дори не мога да си позволя повърхностна редащция на текстовете, така че той звучи много по-убедително и подредено. Хората се захранват взаимно с идеи и в развиването им няма нищо укоримо. Аз се радвам. Има и нови елементи. Като съучастници са "привлечени" поляците и евентуално неназована трета страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борислав Георгиев

  19 Ное 2022 17:12ч.

  Познай неназованата трета страна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  18 Ное 2022 11:36ч.

  В огромното мнозинство от случаите, третата страна се оказва Вбр. Те имат невероятен ресурс и капацитет за извършване на гадости, а обстоятелството, че в Полша е пълно с бесни псета, не подлежи на никакво съмнение. Хипотезата не може да се отхвърли! Както се казва - желязото трябва да се кове веднага. В съвременния свят два дни превръщат парещата новина в баналност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  18 Ное 2022 11:44ч.

  Последното казах съвсем не случайно. Снощи ви известих, че Б.Чуков е публикувал един текст във фейс. Нямам фейс, вчера се запознах само като текст, но днес го намерих на едно място, по което не си падам, но какво пък?! https://blitz.bg/analizi-i-komentari/boyan-chukov-vrvyat-aktivno-zadkulisni-pregovori-mezhdu-sashch-i-rusiya-zelenski-e-obrkan_news920397.html Ракетата в Полша буквално вече изтлея като тема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  18 Ное 2022 11:49ч.

  Написаното от Дребнотемието ме подсети да ви предложа този текст. Засегната е темата за съюзите, в които участва България и безрадостното им бъдеще. Прочетете, помислете. Покрай енергийните неволи- ел., газ, ЯЕ и др., вкл. хипотезата за затварянето на нашите въглищни централи, която в последните дни е централна, съвсем ясно вече се забелязва, че страните от ЕС се спасяват поединично. Чуков е на мнение, че съюзът се е споминал. Темата е много обемиста. Да се върнем на войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  18 Ное 2022 11:56ч.

  Следете информацията и събитията и мислете. Ние сега нямаме необходимите данни, работим само с хипотези и неангажиращи експертни мнения. За ЕС нещата отдавна не вървят добре и често съм давал израз на много критичното си отношение. Статията дава повод и за други размисли. Да не се окаже, че г-н Столтенберг последен ще разбере, какво са се договорили големите за света?! Ами ОТАН?! Да не стане работата - кВа България, кВи 5 лева?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  18 Ное 2022 12:05ч.

  Върху тази подложка могат да се развият още много размисли. За съжаление - кой от кой по-тъжни. Нашата страна отново е изложена на бурните течения на историята и за най-голямо съжаление съществуват напълно отвратителни вероятности за развитие. Нашият национален, вкл. политически елит, за пореден път се заявява като група от напълно случайни хора от изключително ниско качество. И нещата отиват на все по-зле!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боби

  18 Ное 2022 17:21ч.

  Малко история при приемане на третия ЗРК комплекс на СССР С-125 който е първия единен за ПВО/ВВС, СВ, ВМФ Флота поставя условието в извънредна ситуация ракетата да се ползва като гигантски ПТУР с насочване от оператор за стрелба по кораби и други обекти в пряка видимост. От тогава почти всички ЗРК ракети имат вградена подобна функционалност вкл С-300. Практически натискаш едно копче всички защити на ракетата се изключват и след това насочваш ръчно на където искаш ракетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  18 Ное 2022 19:59ч.

  Гергинов разбира от ракети със сигурност! Но беше добре да посочи какво му дава основание да смята, че какацитетът на Украйна да води война е само няколко месеца? Можи би няколко десетки месеца?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи