Време е да открием къде се крие проблемът с "Боинг" или ни очакват още турбуленции

Време е да открием къде се крие проблемът с "Боинг" или ни очакват още турбуленции

Автор: Джон Талтън,  "The Seattle Times"

"Боинг" няма лукса да се бави с решаването на проблемите си, но предстоящото събрание на акционерите предлага възможност на компанията да направи съществени промени.

На 17 май компанията ще проведе годишното си събрание на акционерите, където дневният ред включва избор на директори, вземане на решение за възнаграждението на мениджмънта на корпорацията и гласуване на предложенията на акционерите.

В добавка, както съобщи колегата ми, Лорън Розенблат, Министерството на правосъдието може да реши дали да повдигне наказателни искове срещу "Боинг" заради две фатални катастрофи на 737 MAX през 2018 г. и 2019 г.

По-късно този месец Министерството на правосъдието ще вземе решение и дали да разследва компанията спазено ли е споразумението за отложено наказателно преследване от 2021 г., което позволи на "Боинг" да избегне наказателни обвинения, ако изпълни определени условия до тази година.

Междувременно изстрелването на космическия кораб "Boeing Starliner" за първия му пилотиран тестов полет във вторник беше отложено заради проблеми с клапаните. Новият опит за изстрелване е насрочен точно за деня на събранието на акционерите на "Боинг". Предвид предходните закъснения и проблеми на тази програма — кой знае дали въобще ще се случи.

Проблемът "Боинг", както го кръстих още през януари, не беше разгледан конструктивно, нито пък решен. По всичко личи, че той се влошава.

В своята статия се опитах да покажа грешките на компанията в така наречения късен етап на капитализъм, термин, измислен от един германски икономист преди век. Той описва предстоящия крах на свободния пазар. Но това все още не се е случило.

Сега усилията ми са насочени към настоящите проблеми на "Боинг", както и към някои основни и други може би донкихотовски мерки, които компанията трябва да предприеме.

По-рано през този брутален за компанията месец, моят колега Доминик Гейтс съобщи за разследване на Федералната авиационна администрация на "787  Dreamliner" . Служителите във фабриката в Норт Чарлстън, Южна Каролина, са фалшифицирали протоколи за извършени инспекции и проверки там, където крилата на самолета са прикрепени към фюзелажа. За да бъдем честни, "Боинг" информира регулаторите за пропуска през април.

Това е същата фабрика, в която тогавашният главен изпълнителен директор, Джеймс МакНърни, осъществи пълно сливане на производствения процес през 2010 г. (подпомогнат от субсидии между 800 милиона и 1 милиард долара). Ходът беше явна атака срещу профсъюзите в района на Пюджет Саунд и доведе до съкращаване на много работни места.

През 2021 г. "Боинг" премести всички производствени линии за самолета "Dreamliner" от Еверет в Северен Чарлстън. Това предизвика опустошителен ефект върху икономиката на окръг Снохоумиш и повдигна въпроси за бъдещето на огромната монтажна сграда там.

"Боинг" загуби 355 милиона долара през първото тримесечие на тази година, а ситуацията се влоши допълнително заради забавянето на производството на 737 MAX след като панелът на фюзелажа на самолет на "Alaska Airlines" се взриви във въздуха през януари.

„Чака ни много работа, но ние сме напълно уверени в нашето бъдеще“, написа изпълнителният директор Дейв Калхун на служителите. „Използваме този период, колкото и да е труден, за да забавим умишлено системата, да стабилизираме веригата за доставки, да посигурим фабричното производство и да направим така, че "Боинг" да доставя предвидимостта и качеството, които нашите клиенти изискват в дългосрочен план.“

Миналия месец инженерът на "Боинг", Сам Салехпур, който извади информация за проблемите в компанията, повтори своите обвинения, че корпорацията е скрила рисковете за безопасността на "787 Dreamliner" и на "777", в показания под клетва пред подкомисията по вътрешна сигурност и правителствени въпроси на Сената.

Проблемът "Боинг" оказва влияние и върху авиокомпаниите, които зависят от неговите самолети. Например "United Airlines" накара пилотите да си вземат непалтен отпуск този месец поради бавните доставки на "Боинг", докато "Southwest", чийто флот се състои изцяло от самолети на "Боинг", спря наемането на пилоти и стюардеси.

Коригирането на проблема "Боинг" ще бъде трудна задача.

Не съм първият, който казва, че централата на компанията трябва да се върне в Сиатъл и да възстанови блестящите си инженерни традиции. "Боинг" трябва да спре да аутсорсва основните си дейности, да настоява за отчетност на висшите ръководители и да спре с бакалския си манталитет, който се стреми единствено към високи цени на акциите, за да угоди на Уолстрийт.

Затова са ни абсолютно необходими силни и независими регулатори - нещо, което не е гарантирано, ако Доналд Тръмп бъде избран през ноември. Неефективните регулатори са в дъното на всичките ни бедствия - от "банкстерите" (бел. ред. комбинация от думите "банка" и "гангстер"), които причиниха Голямата рецесия, до годините на умишлено пренебрегване на натрупващите се проблеми на "Боинг". Така наречената саморегулация просто не работи.

И, разбира се, компанията трябва напълно да се изчисти от мениджъри, които следват стила на Джак Уелч, на постоянни заплахи и натиск, какъвто беше и случаят с мигриралия от "General Electric", бивш изпълнителен директор, Макнърни.

Разбиването на "Боинг" на части би било друга конструктивна стъпка. "Твърде голям, за да се провали" (бел ред. оправданието, с което бяха спасени много големи банки след кризата през 2008-ма година), е рецепта за корупция. "Боинг" може да бъде разбит на три части: търговска авиокомпания, космическа и отбранителна, които оперират самостоятелно и имат отделни централи. А дори и да бъдат на различни места в страната.

Фокусът на "Боинг" не може да бъде само върху печалбата, колкото и важна да е тя. В сферата на внимание трябва да влизат и служителите, доставчиците и местните общности.

Това е принцип, формулиран в доклада на Института на вътрешните одитори: „Ключовите акционери са тези, които имат най-голямо влияние бърху действията на корпорацията и върху които корпоративните операции имат най-голямо въздействие.“

Назначете член на профсъюза в борда на директорите. Повечето от мениджърите на компанията имат същия начин на мислене, който причини проблема "Боинг".

Според доклад на неправителствената организация "Executive Pay Watch" заплатата на шефа на "Боинг", Дейв Калхун, за 2022-ра година е била 154 пъти по-висока от средното възнаграждение на служителите на компанията. Само за сравнение - съотношението в заплатите между шеф и служители в други големи компании като "Expedia" е 11 пъти, в Старбъкс е 31 пъти, а в "Амазон" - 38 пъти.

Председателят на борда и изпълнителният директор трябва винаги да са две отделни длъжности, които да не се изпълняват от един и същи човек. Следващият изпълнителен директор трябва да бъде с различен "бекграунд" и да донесе свежи идеи, в сравнение с тези на своите предшественици. Някой с инженерни умения би бил идеален.

В края на декември "Боинг" имаше 66 797 служители в щата Вашингтон, рекордно нисък брой. Сиатъл вече не отговаря на славата си, наричан преди "реактивния град". Но регионът на Пюджет Саунд е зависим от това дали "Боинг" ще намери решение на проблемите си. "Боинг" е не само водещият износител на САЩ, но и най-големият износител на стоки в нашия щат.

През 1997 г. "Боинг" се сля с "McDonnell Douglas", компания, известна с фокуса си изцяло върху печалбата. Още тогава местни шегобийци твърдяха, че "McDonnell Douglas" е купил "Боинг" с парите на "Боинг". Но проблемът предхожда това събитие.

Фил Кондит пое поста главен изпълнителен директор година преди сливането с "McDonnell Douglas" и се прочу с това, че преместибцентралата от Сиатъл в Чикаго. Така той отряза производствените корени на "Боинг", пренебрегвайки намаляващите поръчки в сравнение с "Airbus", заради агресивно преследване на договори с Министерството на отбраната. Той беше принуден да напусне през 2003 г.

От друга страна, много наблюдатели твърдят, че Алън Мълали, който се присъединява към компанията през 1969 г. като инженер и става президент на отдела за търговски самолети през 1998 г., можеше да е спаси "Боинг". Той обаче беше пренебрегнат и продължи своята успешна кариера като главен изпълнителен директор на "Ford Motor".

Проблемът "Боинг" зрее от години.

Резултатът от това е, че той няма да бъде решен бързо. Но именно годишната среща на 17-ти май ще ни покаже дали компанията е сериозна или планира да запази лошите си навици. Нека се надяваме на най-доброто.

 

Източник:  "The Seattle Times"

Превод за "Гласове" Юлия Семир Ал-Хаким

 

 

 

Коментари

 • Проблемът е,

  11 Май 2024 8:00ч.

  че е грозен. Прилича на военен транспортен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В шуто на Гътфелд шегите са:

  11 Май 2024 19:30ч.

  1. "Бойнг спира повчето проекти за да се концентрира в това, което прави най-добре - да избива разприказвалите се пренебрегнатата сигурност" 2. Още 21 служители на Бойнг се разприказваха ... оппа 20 служители ... оппа 19 служители може би не е смешно , но ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • алчността е смъртен грях, капитализмът да размисли

  11 Май 2024 10:35ч.

  Проблемът е в безпрецедентната американска алчност, пораждаща понякога абсолютно нелоялна конкуренция и закономерното желание за отмъщение у засегнатите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • инженер Ганев от 80те

  11 Май 2024 12:46ч.

  Специално за крилата има решение от 80те години на миналия век. Справка: Завод за малограмажна хартия гр.Белово

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  12 Май 2024 5:44ч.

  The Life Cycle of Boeing Whistleblowers : https://www.youtube.com/watch?v=AFJkZ-0pfQg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой си

  14 Май 2024 4:41ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=bZsUHIGGW7M

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи