Войната между Израел и Хамас разголи САЩ като една умираща империя, Pax Americana е към своя край

Войната между Израел и Хамас разголи САЩ като една умираща империя, Pax Americana е към своя край

Автор: С. Л. Кантан, sputniknews.in Следвайте "Гласове" в Телеграм

След пет разтърсващи седмици на война в Газа безпомощният свят наблюдава безпрецедентна хуманитарна криза и опасен геополитически хазарт, разиграващи се в реално време. Повече от два милиона души, заклещени в един от най-населените райони в света, са безмилостно бомбардирани всеки ден. 14 000 цивилни са избити, от които 75% са жени и деца. Зад това прозира очевидно етническо прочистване – втора Накба, която палестинците преживяват след основаването на Израел през 1948 година.

Вместо да посредничат за мирно уреждане на отношенията Израел-Палестина, САЩ използват военните и дипломатическите си мускули, за да постигнат пирова победа срещу народ, затворен във фактически концентрационен лагер. Може би този конфликт дава на Байдън повод тихомълком да захвърли Украйна в загубената прокси война срещу Русия. Геополитическата цена за САЩ обаче ще бъде колосална – ще затънат в Близкия Изток за години напред и ще се изправят пред едно по-мощно и уверено трио – Русия, Иран и Китай. 2023-та може да се окаже и годината, в която Американската империя ще загуби своята „мека сила“ и уважението на държавите-клиенти. Геополитическата стратегия на Индия трябва да бъде калибрирана така, че да съответства на бъдещето, определено от края на Западното господство над света.

Дете гледа как възрастните събират вещи от отломките на повредена сграда след ударите по Рафах в южната част на Ивицата Газа

Светът е на страната на Газа

В ехокамерата на Вашингтон САЩ са най-великата държава, а международната общност е съставена от послушни васали. Реалността обаче е съвсем различна.

В ООН 120 държави гласува за резолюция, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня в Газа. Миналата седмица подобен брой държави, включително Индия, също осъдиха незаконните израелски селища в палестинските земи и в сирийските Голански възвишения. От друга страна, само шепа държави подкрепят САЩ и Израел – някои от тях са американски колонии като Палау и Маршаловите острови. Няколко държави като Боливия, Колумбия и Чили изгониха посланиците на Израел, а някои от тях изобщо прекъснаха дипломатическите си отношения с Израел. От друга страна, реакциите на повечето арабски страни са в по-голямата си част жалки. Дори „извънредната“ среща на Организацията на ислямската конференция (ОИК) доведе до строги приказки, но не и до видими действия, като например петролно ембарго. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че „Газа се превръща в гробище за деца“. „Колективното наказание на Израел над палестинските цивилни граждани е военно престъпление“, заяви ръководителят на ООН по правата на човека. Дори „Хюман Райтс Уоч“, западна неправителствена организация на дълбоката държава, заявява, че израелските нападения срещу болници „трябва да се разследват като военни престъпления“.

Ранени в болницата Шифа в Газа

Руският пратеник в ООН се позова на международните закони и посочи, че палестинците имат право да се борят срещу окупацията си. Следователно твърденията на Израел за самозащита са Оруелски новоговор. Китай също отказа да осъди Хамас, като същевременно посочи историческата несправедливост, с която са се сблъскали палестинците.
(Бележка относно историческата позиция на Индия по отношение на Палестина: Индия е първата неарабска страна, която подкрепя палестинската държавност; и Индия е първата неарабска страна, която признава ООП за единствен представител на палестинците.)

В цял свят се провеждат масови и мирни протести срещу „геноцида“ в Газа. От Лос Анджелис до Лондон, от Чикаго до Кайро, от Берлин до Бангалор и от Мадрид до Малайзия милиони хора маршируват за мир – най-голямата мобилизация след протестите срещу войната в Ирак през 2003 година.

Хора се събират по време на протест в знак на солидарност с палестинците пред американско-турската военновъздушна база Инджирлик в Адана, Южна Турция, неделя, 5 ноември 2023

В неотдавнашно проучване на „Ройтерс“/IPSOS 68% от американците заявиха, че трябва да има прекратяване на огъня и Израел трябва да преговаря с палестинците. (Интересно е, че 0% от американските политици биха казали публично същото).
Американските дипломати в Близкия Изток изпращат тревожни телеграми до екипа на Байдън с послания от рода на:

„Военната кампания на Израел води до това, че САЩ губят арабската общественост за цяло поколение.“
„Ние [САЩ] губим тежко на бойното поле на посланията. Подкрепата на САЩ за Израел се разглежда като морална вина за военни престъпления.“
„Жестокостта и пренебрежението на президента Байдън към палестинците надминават всички предишни президенти на САЩ.“

Дори европейските политици откриват, че имат гръбнак. Заместник-министър председателят на Белгия имаше да каже следното: „Време е за санкции срещу Израел. Дъждът от бомби е нехуманен.“ Испанският министър на социалните права Йоне Белара обвини Израел, че извършва „жив геноцид“ и призова за съдебно преследване на Нетаняху в Международния наказателен съд. След като посети Израел и дори се опита да забрани про-палестинските протести, френският президент Макрон промени мнението си и призова за прекратяване на огъня, като добави: „Невъзможно е да обясним, че искаме да се борим срещу тероризма, като убиваме невинни хора.

Хора събират вещи от повредена сграда след израелска бомбардировка на Рафах в южната част на Ивицата Газа, 11 ноември 2023

Израелският историк и изследовател на холокоста Омер Бартов признава в статия за „Ню Йорк Таймс“, че действията на Израел в Газа представляват военни престъпления, етническо прочистване и престъпления срещу човечеството.
Сърцераздирателна криза

По отношение на това дали случващото се е геноцид или не, имайте предвид, че САЩ обявиха „руски геноцид в Буча“, Украйна, където бяха убити около 100 цивилни граждани. Съпоставете това с Газа, където от началото на конфликта всеки ден са убивани над 100 деца. Къде е сравнението?  (Нещо повече, експерти като Скот Ритер убедително твърдят, че цивилните в Буча са били убити от украинските военни.)

Освен това, къде е страхливият и неморален Международен наказателен съд (МНС), който с такава охота обвини руския президент Путин? Между другото, външният министър на Южна Африка Наледи Пандор открито призовава МНС да арестува израелския министър-председател  Нетаняху за военни престъпления.

Снимките и видеоклиповете, които идват от Газа, са просто сърцераздирателни. Цивилните нямат никаква възможност за отдих. Домовете им са бомбардирани, местят се в домовете на роднините си и пак са бомбардирани. Когато пострадат и бъдат взети с линейка или отидат в болница, са бомбардирани. Когато децата отидат на училище, са бомбардирани.

Ивицата Газа

Половината от домовете в Газа – най-големият затвор под открито небе в света – са разрушени или повредени от израелски ракети. Повече от 200 000 души са избягали от северната част на Газа, а 700 000 деца са били разселени и превърнати в бежанци. Израел е спрял доставките на гориво, храна, електричество и вода за Газа. Новородени бебета в кувьози умират поради липса на електричество. А безпомощен Египет, който има обща граница с Газа, не е в състояние да достави хуманитарна помощ. По същия начин, други мюсюлмански страни биха могли да изпратят храни и лекарства на Газа с лодки и кораби, но не са го направили.

Доброволци благодарят на Бога, след като камионите с хуманитарна помощ за Ивицата Газа преминават през контролно-пропускателния пункт Рафах

Потискащо е, че светът наблюдава пасивно тази трагедия. Спомнете си как САЩ и НАТО бомбардираха Либия, докато я върнаха в каменната ера, само след седмица на протести, в които от власите бе използвано насилие, а Западът цинично използва, за да заяви, че Кадафи „убива народа си“. Двойните стандарти на Запада са ужасяващи.

Двойните стандарти и цинизмът на Запада

Всичко в геополитиката на Запада се основава на двойни стандарти и лицемерие. Те създават нови фрази и логика на момента, за да оправдаят или демонизират всяко нещо. Американските лидери говорят до безкрай за „международен ред, основан на правила“, но никой не е виждал тези правила! Правилото просто е, че Америка винаги е права и винаги трябва да побеждава.

Миналата година Хилари Клинтън написа в туитър: „Ако руското ръководство предпочита да не бъде обвинявано в извършването на военни престъпления, трябва да спре да бомбардира болниици.“ А сега нещо за Газа?
Когато САЩ измъчват хора в Гуантанамо или други мрачни затвори на ЦРУ, това се нарича „засилен разпит“. Когато Израел извършва етническо прочистване в Газа, това се нарича „доброволна миграция“. Когато САЩ въоръжават терористи, те се наричат „борци за свобода“ или „умерени бунтовници“. Когато САЩ въоръжават и финансират нацистите в Украйна, ситуацията е „сложна“ и е разбираемо защо украинците приемат нацизма. Международният наказателен съд може да повдига обвинения и да арестува лидери от цял свят, но не може дори да разследва американски престъпления. САЩ заплашиха да арестуват съдиите от МНС и си дадоха правото да нахлуят в Хага, ако някой американец – дори войник – бъде арестуван. Освен това – САЩ и НАТО били ли са някога виновни за военни престъпления? Никога. Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт призна в едно интервю, че американските санкции са убили половин милион иракски деца, но добави безгрижно: „Струваше си“.

Когато САЩ изграждат 800 военни бази в 140 държави, става дума за свобода. По същия начин, когато НАТО продължава да се разширява, логиката е, че суверенните държави могат да решават каквото си искат. Ако обаче има само слух, че Китай създава военен пост на Соломоновите острови или в Оман, САЩ полудяват, Байдън се обажда спешно по телефона, а западните медии призовават Соломоновите острови да бъдат бомбардирани. САЩ имат доктрината Монро, която третира цяла Северна и Южна Америка като тяхна провинция, но Китай и Русия нямат право да имат буферна зона, свободна от войски на САЩ/НАТО.

Израел може да има ядрени оръжия и да спре инспекторите на ООН, но Иран не може да има ядрени оръжия.

САЩ могат да създават политически движения на местно ниво или да подкрепят сепаратисти в други страни за свалянето на демократично избрани лидери – т.е. да организират цветни революции. Никоя друга държава обаче не може да се намесва в изборите или политиката на САЩ. САЩ могат дори да назначават лидери на други държави – като например, когато САЩ твърдяха, че Хуан Гуайдо е истинският премиер на Венецуела, или когато САЩ създадоха Тайван и твърдяха, че той е истинският Китай. Може ли Русия да назначава лидери в някоя от европейските държави? Разбира се, че не.

Помощник-секретарят на САЩ по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд и посланикът в Украйна Джефри Пайът предлагат бисквитки и (задкулисни) политически съвети на украинските активисти на Майдана и техните лидери

САЩ говорят за свобода на словото, свобода на пресата, свободни избори и свободни политици, но това е гигантска илюзия. Неотдавна главният изпълнителен директор на Web Summit Пади Косгрейв беше уволнен за препращане в Туитър на сатирична статия, която изразява подкрепа за палестинците. Американски журналисти биват уволнявани за това, че са нарекли Израел държава на апартейда. Американските социални медии са пълни с бивши служители на ЦРУ, ФБР и други организации на дълбоката държава, които се занимават с явна или софистицирана цензура – като демонетизация или сенчести забрани. Почти 100% от Конгреса са съпричастни към американските войни и империализъм.

В САЩ има еднопартийна система с две фалшиви партии, които се контролират от едни и същи олигарси и лобисти. Демократите и републиканците само се преструват, че се борят помежду си по социални въпроси.

Цялата Американска империя се основава на теориите на Гьобелс и концепциите на Оруел. Въпреки това всички техни лъжи се повтарят от безброй уебсайтове, списания, книги, телевизия, филми, документални филми, учени, политици, влиятелни личности в социалните мрежи и Уикипедия. Така лъжите се превръщат в истини и факти. Точно това се случва с израелско-палестинския конфликт.

Малко история

И така, каква всъщност е причината за конфликта между Израел и Газа? На първо място става дума за историята и борбата за суверенитет. Произходът на този конфликт води началото си от декларацията Балфур от 1917 г., в която британците просто се съгласяват да дадат на лорд Ротшилд парче земя в Палестина, която по това време е част от Британската империя. В това писмо също така се посочва, че създаването на земя на еврейския народ не трябва да засяга правата на съществуващото население – важна клауза, която в крайна сметка е пренебрегната.

По-късно, през 1948 г. е създаден Израел и повече от 700 000 палестинци са прогонени от домовете и земите си. В следващите четири последователни войни със съседите си, Израел печели категорично и дори разширява територията си. Така след Шестдневната война през 1967 г. Газа и Западният бряг попадат под израелска окупация и заселнически колониализъм.

Затова, когато се говори за „решението за две държави от 1967 г.“, се има предвид нова палестинска държава, създадена от Газа и Западния бряг. Това не е лоша сделка за Израел, тъй като при нея той запазва 78% от първоначалната територия на Палестина. През 90те години на 20 век двете страни бяха много близо до прекратяване на конфликта след споразуменията от Осло. Убийството на израелския министър-председател Ицхак Рабин обаче, само месец след знаковата договореност, доведе до това, че Израел беше превзет от крайнодесни политически партии.

Израелският министър-председател Ицхак Рабин (вляво) и палестинският лидер Ясер Арафат се ръкуват при подписване на мирното споразумение между Израел и палестинците във Вашингтон на 13 септември 1993

И ако преди земята и сигурността са били основните проблеми, сега природните ресурси и геополитиката заемат по-важна роля.

Следвайте парите

Не е изненадващо, че проклятието на петрола и природния газ е засегнало региона. Непосредствено до Газа се намират около десет находища на нефт и газ, някои от които са в икономическата зона на Газа. Те съдържат запаси от нефт или газ на стойност стотици милиарди долари. Това е стимулът за прогонване на 2,4 милиона души от Газа.
Второ, съществува възможност за изграждане на канала Бен Гурион, който ще съперничи на Суецкия канал, като свързва Червено море със Средиземно море през залива Акаба. Най-краткият път би минавал през Газа.
И накрая, има сериозни идеи за свързване на ОАЕ и Саудитска Арабия с израелското пристанище в Хайфа чрез железопътни линии, което не само ще заобиколи Суецкия накал, но и ще превърне Израел в транспортен хъб и геополитически важен център. Съвкупността от тези фактори направи етническото прочистване на Газа наложително. Разбира се, хуманният, законен и прагматичен подход би бил Израел да си сътрудничи с палестинците и да се поделят печалбите от подобни проекти.

Палестинци бягат към южната част на Ивицата Газа по улица „Салах ад-Дин“ в Бурейдж, Ивицата Газа, четвъртък, 9 ноември 2023

Катастрофална геополитика

Ако САЩ и Израел продължат с безмилостното етническо прочистване на Газа, резултатът ще бъде пирова победа. Ето защо:
САЩ се опитаха да сринат Русия с прокси война по подобие на войната в Афганистан през 80те години на миналия век, където замениха муджахидините с нацисти и наложиха шокови санкции. Е, този блестящ план се оказа епичен провал. САЩ и ЕС са толкова деиндустриализирани, че са доставили на Украйна само половината от обещаните боеприпаси. Що се отнася до 155-милиметровите артилерийски снаряди – месечното производство на такива на САЩ се използва в Украйна за четири дни. По-лошото е, че Западът е изчерпал за много години собствените си запаси от изключително важни оръжия като „Javelins“ и „Stingers“.

Както и да го тълкуват западните анализатори, поражението на Америка в Украйна е страшно предупреждение за съюзници като Япония и Филипините, които може би обмислят война срещу Китай.

С Газа САЩ се включиха в една дълга война на изтощение. Дори ако САЩ/Израел успеят да прочистят етнически Газа в поредната Накба, на Западния бряг все още има 2,7 милиона палестинци. И партизанската война ще продължи с помощта на групировки като Хизбула, която е много по-мощна от Хамас. Освен това американските военни бази в Ирак и Сирия ще продължат да се сблъскват с изтощителни атаки от страна на множество бойни групировки. Това ще изчерпва американските ресурси, които всъщност трябва да се съсредоточат върху Китай.

Загубата на американската „мека сила“ ще бъде значителна през следващите години. САЩ загубиха мюсюлманския свят, който все повече ще се ориентира към Русия, Китай и БРИКС.

Заключение

Има само един жизнеспособен вариант – мир между Израел и Палестина. Разполагаме с необходимата технология и фиатни пари, за да построим големи градове, в които евреите и палестинците да съжителстват в мир и просперитет. Решението с две държави ще бъде и победа в областта на пиара за Израел, който след това ще може да установи дипломатически и икономически отношения с всички свои съседи, включително Иран.

Американците трябва също така да осъзнаят, че Pax Americana е към своя край. Правителството на САЩ, корпорациите и домакинствата потъват в дългове, а дедоларизацията се ускорява в целия свят. САЩ са банкрутирали и дните им на финансови схеми са преброени. Китайският юан вече е надминал еврото в световната търговия. Въпрос на време е Саудитска Арабия и останалите страни от ОПЕК да започнат да продават петрол за юани. Краят на хегемонията на долара означава край на Американската империя. В областта на технологиите Китай напредва скокообразно въпреки американските санкции и технологични войни. В 37 от 44 критични технологични области Китай е изпреварил САЩ.

Опитите на Съединените щати да задържат Русия и Китай се провалят. САЩ имат само две възможности: или да бъдат отговорна страна в зараждащия се многополюсен свят, като си сътрудничат с Русия, Китай и глобалния юг, или да се сринат безславно, докато се опитват да удържат една умираща империя.

Източник: sputniknews.in

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

Коментари

 • rusnak

  22 Ное 2023 7:52ч.

  Никой да не си прави илюзии, че видиш ли умирали. Просто змията си мени кожата и настъпва нов световен ред, диктуван от корпорациите и цифровиците, които пак са на територията на злото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  22 Ное 2023 7:53ч.

  Леволиберален проислямистки хленч. 1.9 милиарда мюсюлмани плачат срещу 8 милионна държава джудже, като Израел... :) Отгоре на всичко продължават да търгуват с нея и да я снабдяват с петрол! Да, Израел без съмнение прилага старозаветни принципи, доктрината "стомана и кръв".Но тва са принципите на геополитиката.По-силния налага волята си над по-слабия....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  22 Ное 2023 15:06ч.

  ама, много си жалко бе, ЗИП-че...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  22 Ное 2023 8:04ч.

  Реализмът наистина липсва в тази статия. Не съм съгласен и а колегата "rusnak" че англосаксите са змии.Напротив, те са си класически хищник, лъв.Преди лов реват.Който чуе бяга.Давам му шанс да се спаси.Кат Саддам.Просто требеше да избяга както му предложиха. Китай засега е НИЩО.Я как Си отиде при Байдън на крака.Байдън го унижи при това и свойски го потупваше по рамото. Единствено Русия и Иран воюват по някакъв начин. Русия в характерния си стил "садомазо".Хем се бие хем хленчи по-малко.Иран обаче е железен.Абсолютно идеологически подкован... Така, че е рано да отписваме англисаксите.Очаква ни една изключителна драма... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Англосаксите са чакали с гриви

  22 Ное 2023 8:33ч.

  Коварство, подлост, наглост. ............................. Погледнете перуките им от средновековието? Какво имитират тия "гриви" по плешивите им глави?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За пръв път съм съгласен с писанията на “ЗИП,,

  22 Ное 2023 9:02ч.

  тук коментара му е точен и до голяма степен правдив!В случая лошото тук е че в Россия се шири див азиатски капитализъм начело с хора като Путин,Шойгу и Дерипаска поради което руснаците дават много напразни жертви на фронта с фашизоидна украина!Россия показа за голямо съжеление че след краха на Съветският съюз с хора като Путин и компания не ще устиска леко и безболезнено срещу обединеният Запад!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  22 Ное 2023 9:42ч.

  В контекста на казаното от ЗИП: Турция защо още е в НАТО и няма ли някаква адска ирония в това - турският народ организирано да протестира пред базата в Инджирлик, а турското правителство, въпреки големите приказки за ислямска солидарност, да не прави нищо, за да изгони американците оттам?! Китай трябва да ускори радикализма на скъсването си със западния корпоративен модел, ала не му стигат политическите силици за това, защото самият корпоративизъм не е източно изобретение, а типично западно, юдейско. Русия и Иран са северен и източен тип култури и геополитически играчи, но на голямата шахматна дъска все пак олицетворяват полюса на Доброто. А Доброто, респ. Светлото, не може да взаимства без проблеми методологията и екшън шаблоните на злото. Свободата на злото да се вихри, надсмивайки се над всички, също си има ограничения, но оня, който трябва да плати цената, за да разберат народите, че може да се живее и неконсуматорски, и необезателно подвластно на корпорациите, все още не е готов да я плати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До За пръв път съм съгласен с писанията на “ЗИП,, 22 Ное 2023 9:02ч.

  22 Ное 2023 12:33ч.

  Напълно споделям написаното!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до ЗИП-чето

  22 Ное 2023 15:18ч.

  Съдейки по наивният ти изказ, явно си невръстно малко пъпчиво и девствено тийнейджърче, възпитано от филмчетата на Марвел и американските бойни екшънчета... Нищо де, да те светна с един безплатен съвет: Вземи попрочети повечко история (ама, да е четене с разбиране) и ще разбереш, че всъщност, нагло-саксонците са най-долна проба мръсни и подли педали и колонизатори. За цялата си история, освен мръсотии и грабеж, друго нямат. Дори прословутата им култура е крадена!... Така че, на този етап, просто се откажи да коментираш глобални теми на световната политика, от които и понятие нямаш. Аре, със здраве.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KitCat

  22 Ное 2023 18:46ч.

  Долните колонизатори са построили първите ЖП линии в Индия. И пътища.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KitCat

  22 Ное 2023 18:51ч.

  То щото нашия български капитализъм няма никакви олигарси. И няма такива дето преди са заграбили държавно имущество ( защото още при "одържавяването-национализация'" са докопали властта) а сега пък усвояват Еврофондове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  22 Ное 2023 8:25ч.

  Др. Путин да си води записки. Всичко свърши за месец срещу няколкостотин еврейски жертви. А мужика ще гние в окопите и тая зима без да знае защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо се смееш знаеш ли?

  22 Ное 2023 8:34ч.

  Или и ти не знаеш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  22 Ное 2023 8:58ч.

  Както е казал народът ни: "Пилците се броят наесен.". Когато Суровикин реши да изтегли руските части от десния бряг на Днепър в Херсон, беше подложен на масово оплюване, вкл. в този форум. По-късните събития ( когато украинците разрушиха стената на Каховското водохранилище ) доказаха, че е бил прав.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха 22 Ное 2023 8:25ч. - широко ли ти е все още около вратлето? Няма да е задълго!

  22 Ное 2023 9:46ч.

  Да си прост в твоя случай е порок. И внимавай оттук нататък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  22 Ное 2023 8:53ч.

  Авторът на статията - индиец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  22 Ное 2023 9:01ч.

  Името не е индийско. И няма значение дали е индиец или не, статията е много смислена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • приготвена да умре е европа

  22 Ное 2023 9:40ч.

  Трибуквения голямИзраел го чака голямо бъдеще, както винаги, обръщайте на баксове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  22 Ное 2023 14:46ч.

  Русия няма да позволи Европа да загине "нашият прозорец към Европа винаги ще е отворен", защото руското изкуство - музика, балет, литература, живопис, архитектура са европейски

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  22 Ное 2023 11:04ч.

  Статита е абсолютно про . Про Голдман Сакс, про БРИКС, про Китай, ро Иран, ро Хизбула, про левият либерален радикализъм. Но ... Но нещата за тях не вървят съвсем добре последно време.Аржентина избра президент анти соросоид, който заявява, че ще оттегли Аржентина от БРИКС, и в Южна Америка се заформя фронт срещу соросоидната Бразилия на да Силва. В Гърция соросоидната радикална левица в лицето на СИРИЗА се разпадна, в ЕС Орбан поема все по голяма роля. И това само последните няколко дни, без да отчитаме вече сигурната победа на Тръмп следващата година. Израел даде залпа на Аврора за борба срещу почти, почти победилият глобален либерален социализъм. Тъжно беше да прочета призивите на автора към Израел - ние ви обещаваме щастливо бъдеще, НИЕ ИМАМЕ ПАРИ. Кои сте вие, които имате пари? Китай? Голдман Сакс? Новият Бретън Ууд и МВФ, който се опитвате да скалъпите в Азия? И прехвалената му Хизбула.. Хизбула е шиитска военна организация, предназначението на която е да се занимава с терор, атентати, и трафик на наркотици, свързващо звено на троцкизма между Иран и Латинска и Южна Америка, координатор между роизводителните райони и търговците на кокаин, опиати, и синтетика.. Правилно се питаме каква е ролята в конкретната ситуация в Близкият Изток на Турция, и защо Турция рипа. Защото Турция е сунитска държава, и последните десетилетия работи за лидерство в сунитският свят. Сунити и шиити исторически са врагове и се ненавиждат. Видаме, че след създаването на ИДИЛ в Ирак първоначално, „местното самоуправление„ се пое от шиитски милиции. Там населението е смесено. В Сирия, в резултат на войната, сунитите бяха прогонени, там също се вихрят сега шиитски милиции, а сунитските политически лидери са изцяло дискредитирани, вследствие на гражданските бунтове на сунитското ислямизирано население, довели до нахлуването на ИДИЛ в страната, и последвалата десетгодишна терористична война. И уж ХАМАС е на палестинците сунити, а се оказва, че се финансира и работи за интересите на Иран. Турция от своя страна, като лидер на сунитите с задейства, за да предотврати „шиитизацията„ на Газа, и появяване там на поредните шиитски милиции след операццията на Израел в Газа. Следователно, води се битка за това, кой да управлява Близкият Изток, и арабите. Сунитска Турция, или шиитски Иран. Следователно, ислямизмът се оказа капан за сунитите, целящ тяхното разорение и разединение. И това непременно ще доведе до стълкновение между Турция и Иран. Такава война устройва САЩ, концентриран на противостоянието си с Китай, затова и не прави кой знае какво, Военни действия в Близкият Изток между Турция и Иран би довело до затварянето на Ормуз и секване на потокът от суровини и петрол към Китай. А Русия? Забравете Русия. Она здесь не при чем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • досада

  22 Ное 2023 11:48ч.

  Пак започнаха заливките със соса на твърдите, непоклатими идентичности. Сунити и шиити, черно и бяло, бели и червени... Айде посмалете малко с тия фикции от традиционния и отдавна изтъркан пропаганден дискурс. Всичко вече е различно и загадъчно. Иска им се на някои да остава прозрачно, ала победилият постмодерн не прощава на ония, които не се научат критически да иманентизират мисловните си достояния.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "който заявява, че ще оттегли Аржентина от БРИКС"

  22 Ное 2023 12:03ч.

  НЯМА НИКАКВО значение. Аржентина дори все още не е пълноправен член. Брикс съществува БЕЗ Аржентина 17 години, ще се справи и без Аржентина. По-важно е, че вчера Пакистан подаде заявка за членство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • споко,

  22 Ное 2023 12:16ч.

  и Аржентина ще стане член на БРИКС, просто няма да е следващата година... Техния клоун ще се наиграе бързо, предвид психическото му състояние. Няма да му е нужно много време, за да стане токсичен за страната си и бъде изритан от политическата им сцена... А после, Аржентина ще поеме по пътя на Историята си. Това, което се случва сега е просто временно отклонение от пътя. Случва се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дърти сталинисти

  22 Ное 2023 12:18ч.

  БРИКС сънуват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Дърти сталинисти 22 Ное 2023 12:18ч.

  22 Ное 2023 12:37ч.

  https://pogled.info/avtorski/Hristo-Georgiev/a-mnenieto-na-stalin-e-turtsiya-nyama-myasto-na-balkanite.162438

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благодаря за линка,

  22 Ное 2023 13:58ч.

  Доста поучително четиво с неподозирани изненади!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  22 Ное 2023 14:48ч.

  Сталин затова обявява война на България, защото чърчил искал да ни окупират турски войски, първото което направили руснаците е десант на турската граница

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • .!.

  22 Ное 2023 15:10ч.

  само дето не е сън, реалност, за твое съжаление... Няма по-сляп от онзи, който не желае да види...;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  22 Ное 2023 15:15ч.

  Статията е абсолютна манипулация. Пробутване на титовизмът, на демократичен социалиъм, на монархо социализъм.. ха, ха, ха. Доста се е постарал афторът, за да изедепца това творение. И забележителното е, че все с устата на Сталин, разбираш ли, всички тези глупости. При непознаването на ситуацията на Балканите в онзи момент, човек би си помислил, че всичко това е чиста монета злато. То че е злато, но някой си го гушнал в джоба за да напише този шедевр. Балканска федерация ха ха ха 45та.. Сталин... Сталин много добре е знаел, че Тито е човек на англичаните. Едва ли е било голяма изненада за него, когато 52ра година новокоронясаната кралица награждава Тито с орден за заслуги към Англия по време на ВСВ. 45та Югославия като страна победителка иска репарации от България за окупацията на Македония. 45та в България има равителство на ОФ, и предстои референдум, а не някакви си избори, каквито авторът си е измислил. Било дневник... Дневници много, само да има кой да ги съчинява. То не бяха на Буров, то сега и на Димитров. И от къде има този автор достъп до предполагаем дневник на Димитров? Може някое МI6 и да ги съчинява, но и да съществуват записки на Димитров, едвали сегашните упази господ джурналюхи ще имат достъп до него

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса, Статията в pogled.info вероятно е манипулация

  22 Ное 2023 15:26ч.

  Но Вашето писание по повод на война в Газа, ако не е резултат на повърхностно познаване на нещата там, си е чиста дезинформация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То целия полед инфо е

  22 Ное 2023 16:02ч.

  Една рубладжийска манипулация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Алиса (явно, в страната на чудесата)

  22 Ное 2023 16:03ч.

  Моме, явно си неадекватна или нещо си се объркала и коментираш няк'ва друга статия или по-скоро чужд коментар... Авторът ( и не с "ф"), е изнесъл факти и обстоятелства, относно "плодотворното" влияне на САЩ, които успяха да превърнат света в кочина. Факти, с които всеки, живеещ с отворени очи и отпушени уши е наясно, а ти си пишеш някакви пасквили за "балканските реалности"... Аре, влез в час ако обичаш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  22 Ное 2023 16:57ч.

  Следи редът на коментарите. Второто включване е по повод статията в Поглед. Грешката е моя, че проуснах да го отбележа, и предизвиках вълнение в реалностите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някаква дата от амбасадата

  22 Ное 2023 12:06ч.

  Спуснаха ли ви ? Щото от поне 70 г. Го копате тоя крах.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  22 Ное 2023 14:50ч.

  някои неща стават внезапно и неочаквано

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  22 Ное 2023 15:20ч.

  САЩ трябва да бъдат подложени на тотална изолация в дипломатически план от целия нормален свят. Военните им бази трябва да бъдат закрити, а ако някой боен кораб напусне американската акватория, да бъде унищожаван незабавно. Само тогава ще има мир по света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хапчетата

  22 Ное 2023 16:02ч.

  Плюс шокова терапия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • споко,

  22 Ное 2023 16:05ч.

  и до там ще се стигне, предвид наглостта им и това, че лесно няма да се откажат...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  22 Ное 2023 22:17ч.

  да бе сигурно, монополът на долара виж какво прави у нас, пеевски ляга и става с путин в устата белким му махнат санкциите, че сега е на депутатска заплата, за нас е много, но за него малко, няма охрана, сам си кара колата, а борисов трепери от страх, че същото може да му се случи и на него

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  22 Ное 2023 21:19ч.

  Така е. PAX Russisna току що изгрява. Обещали са на 25 Африкански и други братски държави безплатни дупки за тоалетни - по две на държава. От най-модерните, Мурманските. Ето този PAX чакат всъщност страните от Глобалния юг. На него се надяват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  22 Ное 2023 22:24ч.

  другите империи залязоха, но Русия си стои, даде пътя на хрантутниците от републиките, сега воюват помежду си и все от Русия помощ искат, с това не може да се примири англия, че няма я вече колониалната ѝ империя, а Русия си стои, ето и войната в Газа, Русия разговаря и с двете страни, а на англия никой за нищо не може да разчита - "ние нямаме приятели, имаме само интереси", но приятелите трябват в трудни моменти за подкрепа, понякога само морална

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  23 Ное 2023 0:18ч.

  Да, приятелите. Хамас получиха помощ - как да режат глави на бебета и старци, как да убиват беззащитни старци, как да разрушат построените с много труд сгради и машини и пр. А империята - кучета я яли. За какво ти е тази бедняшка и смотаняшка империя, след като жителите и живеят като скотове ? Дупки за тоалетни на улиците !?!? Обществени, не частни ! За какво говори това ? А баш феодалите си купуват яхти за 50 млн. Както през 17 век. Не ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи