ВМРО - интересният сюжет на изборите

ВМРО - интересният сюжет на изборите
ВМРО има потенциал за успех, стига да си изиграе добре картите.

 

ВМРО обявиха, че ще се явят самостоятелно на предстоящите парламентарни избори. Коалицията “Обединени патриоти” отива в миналото, а Валери Симеонов каза, че е изненадан от решението на своите партньори, с които участва в управлението. Тази новина би могла да мине без особено внимание в общия поток от подобни предизборни информации, но мисля, че е важна от гледна точка на следизобрната патова ситуация, която се очертава - трудно сглобяване на мнозинство, което да излъчи стабилно управление. 

 

Ако ВМРО влезе в следващия парламент, вероятността за стабилно мнозинство става много голяма,

 

независимо кой е победител. Въпреки кресливите си партньори, които произвеждаха скандал след скандал, Красимир Каракачанов успя да запази балансирано поведение и е в добри отношения, както с БСП, така и с президента, въпреки, че остана напълно лоялен в управленската коалиция с ГЕРБ.
 

Решението на Красимир Каракачанов е рисковано, но смело, защото може да превърне ВМРО в самостоятелен и влиятелен играч при положение, че влезе в следващия парламент, дори и малко над бариерата.

 

На последните избори за Европейски парламент ВМРО получи около 150 хил. гласа. При ниска избирателна активност, която се очертава на сегашните за влизане в парламента, могат да стигнат и 130 хиляди. Това е съвсем постижим резултат за воеводите, ако построят добре кампанията си, вкарат в листите популярни лица и акцентират върху няколко прости послания, които са тяхна запазена марка, като твърдото противопоставяне на все по-агресивната джендърска идеология.

 

Ако ВМРО успее да влезе в парламента, е почти сигурно, че отново ще участва в следващото управление. Независимо дали то ще се изгражда около ГЕРБ или около БСП.

 

Решението им да се яват сами е рисковано, но ако успеят ще постигнат много повече от няколко депутатски места. Всички социологически изследвания показват, че засега ВМРО е под чертата, а явяването им самостоятелно ще намали гласовете, подадени за тях. От друга страна, по този начин Каракачанов прави опит да намали максимално щетите от участието си във властта, което все пак беше под марката “Обединени патриоти” и да развие кампания, която да акцентира върху успехите на партията му без тежките негативи на

 

скандалджийското поведение на бившите му партньори Валери Симеонов и Волен Сидеров.

 

В интерес на истината персонално лидерът на ВМРО не се забърка в нито един значим скандал, а най-голямата му имиджова щета бяха колажите с пликчетата на “Била”, които си останаха в полето на инфантилната сатира без тежки политически поражения. Освобождавайки се от марката “Обединени патриоти”, той ще може да изгради кампания, която да бъде фокусирана само върху успехите на ВМРО в две основни направления - битката срещу Истанбулската конвенция, джендър-идеологията и нахлуването на перверзията като новата европейска нормалност и политиката в Министерството на отбраната (48% увеличение на заплатите на военослужещите за четири години и спиране на съкращенията в армията).

 

Блокирането на Истанбулската конвенция е изцяло по заслуга на ВМРО и Каракачанов.

 

Следях много отблизо този процес и го познавам добре. Без тяхната активност и блокажа, който направиха на заседанията на Министерски съвет, които трябваше да я гласуват, Конвенцията отдавна щеше да бъде приета без дори да се усетим. Не само това - цялата тема бе повдигната и стигна до широката публика, благодарение на тях и говорители като Алекснадър Урумов, Ангел Джамбазки, Юлиан Ангелов, а България стана една от страните, които направиха необратимо приемането ѝ с решението на Конституционния съд. За мен това е ключов въпрос, защото засяга много дълбоки процеси в обществото, свързани със самото запазване на човешката идентичност като образ и подобие на Бога. Въобще не съм фиксиран по тази тема, мисля, че е най-важната от всичко, а останалите политически въпроси за мен са второстепенни. От тази гледна точка е много важно в българския парламент да има една категорична, твръда и ясна опозиция срещу перверзията на джендърството. БСП е другата категорична опозиция срещу това, но принадлежността ѝ към ПЕС я прави по-уязвима за външен натиск. Няма защо да се лъжем - джендъризмът е мейнстрийм на европейската и американската политика, а с Байдън в Белия дом неговата агресия ще става все по-силна и неотстъпчива.

 

В този контекст присъствието на ВМРО в активната българска политика е важно и е въпрос на здрав разум.

 

Това, че Истанбулската конвенция е блокирана, не означава, че въпросът е приключил. Напротив - дори в момента се наблюдават всякакви опити за прокарване на джендър-идеологията през различни закони и нормативни уредби не само на ниво парламент, но и в изпълнителната власт. Спомням си например, че благодарение на Каракачанов в българското образование не влязоха часове по сексуално възпитание в детските градини и това трябва да се признае и вземе предвид, заедно с всички огромни безобразия, извършени от управлението на ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

 

Като прибавим и европейският натиск, който се очертава по линия на македонския въпрос и гаврите с българската история, които ще ни карат да преглъщаме, ВМРО има потенциал за успех, стига да си изиграе добре картите.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • ЗИП

  07 Фев 2021 10:22ч.

  Силната страна на ВМРО е, че има пределно ясна идеология. Направо си е "идеологическа партия", което вече е абсолютна рядкост дори в световен мащаб... Слабата страна е че се обвърза с ГЕРБ. А който се обвърже с ГЕРБ пропада. Да видим....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волк

  07 Фев 2021 10:48ч.

  Съгласен съм с основната теза и специалните наблюдения на автора относно ролята на ВМРО по отношение на възпрепятстването на приемането на Истанбулската конвенция. Но грехът на министъра на отбраната за сделката с американските вехти самолетчета си остава. Освен това, считам че ВМРО трябваше по-твърдо да се противопостави на договора с РСМ, който подписахме под диктат, и едва после започнахме да го ревизираме. Що се отнася до романтичната нотка, ВМРО все пак е организация, различна от ВМОРО на нашите възрожденци, които наистина милееха за цялостна България. ВМРО с участието си в управлението все пак съдействаше да обслужваме интересите на ония, които в миналото разпокъсаха България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мунчо спасов

  07 Фев 2021 11:01ч.

  каракачанов е професионален политик. той не бърза за никъде. ако не стане сега някоя идея ,ще стане след 5-10 години. това отлагане добре ли е за България? по-скоро не .но пък той остава , а другите ,които бързат са вън. кое е по-важно? и за кого?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  07 Фев 2021 11:18ч.

  Ахааа, значи далаверите с паспортите хич не бяха голям скандал! Далаверите F-16 пък бяха една дребнааа незначителна историйка. Да не говорим за изцепките на тоя и джамбазки... Добре че, народът страда от Алцхаймер, та бързо забравя кой какви ги е надробил през годините...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  07 Фев 2021 11:31ч.

  За ИК е прав авторът и наш домакин.Да принизи участието на другите, изправили се срещу това глобалистко действие, срещу Божия промисъл, е смущаващо тъжно , необективно и съмнително лобистко. Въпросът е за какво е лобизмът му ? Но да забрави и доста неща, сторени в стил " Патриот ", от стихотворението на Христо Ботьов, от Каракачанов и "сановници" от партията му , е тъжно. Колеги изразили мнение преди мен са се конкретизирали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шаврантия

  07 Фев 2021 11:38ч.

  Номерата на Каракачаков ги знам откакто яхна ВМРО-то. Флексибилен и хлъзгав като върбов клин. Многояден е. Шаврантия. Успешно спекулира с безкористния патриотизъм на българите. След изборите пак ще се коалира безпринципно,загърбвайки идеологията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Перо

  07 Фев 2021 12:06ч.

  Ако си накупи журналисти в националните медиии информационните сайтове, може и да влезе в парламента. Пари има, така че мераклии за обслужващ персонал дал Господ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  07 Фев 2021 12:46ч.

  Станаха против ИК, когато разбраха какъв орган на контрол ще получат барабар с нея... заедно с БСП и ГЕРБ, успяха да я отбият, ако нямаше орган за контрол, нито БСП, нито ВМРО нямаше да са против /подобно на новинкия закон за киното, за който мустафъта цуня рашидката/. Колкото до скандалите, продажбата на българско гражданство, тераски и пр., малки скандали ли са? Имам чувството, че живея в някаква менажерия... който ви хване, може да ви лъже докат се умори :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  07 Фев 2021 13:16ч.

  ГолЕмо дитирамбене за Шкембака :) Тоя е точно толкова патриот, колкото и вегетарианец. Докато не го видя да падне за 50 лицеви, не мога да го приема сериозно. Колкото до джендъращината, не е достатъчно просто временно да се ограничи. Държавата трябва да погне с най-строги мерки всякакви НПО-шници и ибрикчии, и да ги гони до дупка, докато не изповръщат париците, с които ги охранват банкери глобалисти и милиардни корпорации, с амбиция да управлявали света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възмутен

  07 Фев 2021 13:38ч.

  Какви войводи, какви пет лева! От създаването си и до сега са само консуматори на имоти на легитимното ВМРО и групичка осребряваща сантиментите на предците на автентичната организация. Човекът с торбите на "Била" е срам и позор за Българската армия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Константин Малчев

  07 Фев 2021 15:55ч.

  Значи, под лентата "напиши коментар" е записано : "Вашите имена /задължително/. Аз моето си го написах за разлика от някои други коментиращи. Сега, като един от, как беше, "сановниците" на Каракачанов, бих искал компетентните пишещи по-горе, компетентно да обяснят как точно може да се продаде български паспорт(механизма, ако може) и каква точно далавера(с комисионна) може да се получи от договор с параметри разработени от междуведомствени комисии, одобрен от Парламента и сключен между държавите България и САЩ без посредници? Благодаря предварително за аргументираните отговори!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тов. Маузер

  07 Фев 2021 16:24ч.

  Карлсон си е направил нелоша сметка, като залага на парламент с къс мандат и дори и да не влезе - да открои собственото си лице и да се пребори за субсидия, която при неуспешна коалиция няма да получи и би останал хем отвън, хем без държавни кинти. А пък ако успее и да влезе - още по-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига вече!

  07 Фев 2021 18:59ч.

  Дачков, какви карти, какво "стабилно управление"!? До кога с тия каруцарски сметки в политиката!? Точно това не трябва да се допуска повече! Всеки вариант на управление, основан на такива сметки, особено с участието на Герб, а и на ВМРО, Воля и другите фигуранти, няма да бъде търпян повече от българите! БСП също са на дузпата с неизменно проявявания конформизъм и скрита симпатия към досегашния политически модел. Обединение на всички извън парламентарни опозиции му е майката. Но, те не са го разбрали, за съжаление! Ако действително са опозиционни ....?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  07 Фев 2021 20:04ч.

  Прав е Дачков, тези ВМРО не са се изложили много, а прекалено много Та Дачков забравя, че техна е заслугата за купването на хартия на тези Ф-16, и това е много“хубаво“, че тяхна е заслугата за корупцията с българските “златни“ паспорти с които изглежда преядоха с тези милони! И ако иска този списък ще го направя оше по дълъг, но Дачков сигурно ги знае всичките им далавери и престъпления. А за Истамбулската конвенция има доста други с много по-големи заслуги, които Дачков неглижира. А и най-важното ВМРО и конкретно Каракачанов бяха твърдо с управлявщата мафия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • консервативен лЕберал

  07 Фев 2021 21:35ч.

  Ако си изиграе добре картите ВМРО /по Дачков/, точно тези ще разкажат "стабилно" и окончателно играта на България. Всеядни, подмолни, продажни. Точка по точка не издържат всички хвалебствени тези по техен адрес. Истанбулската конвенция - срещу нея се изправи цялото общество - консервативни НПО-та, общественици и юристи от целия спектър, Сидеров бе казал тогава, че това води до падането на правителството. Впрочем не знам какво бе скандалното в неговото поведение през този мандат, както отбелязва Дачков. Скандалите бяха по-скоро с влезлите директно във властта Каракачанов и Симеонов, усвояващи с пълна пара нейните ресурси. Та така, от къде да почна - бате Харо и паспортната мафия. МОСВ и Нено Димов /квота на ВМРО/ с канцерогенния италомафиотски боклук и водната криза - квота на Каракачанов. Подарените 3 млрд. лева на САЩ народна пара. Предателската антибългарска позиция при сключеното псевдо споразумение със Скопие, обслужващо единствено скоростното вкарване на макетата в НАТО. Скандалът с мега терасата на Каракачанов. Скандалът с пияния Джамбазки и скоростното му потулване. Брокерската разпродажба на апетитни военни имоти. Че то половината от тия "подвизи" плачат не за ново явяване в парламента, а за софийски централен. Направо нарисувани текстове по глава Първа от НК - измяна и вредителство. И тази умилителна картинка как спрели джендъризма в детските градини?! - Джендъризма си напредва през цялото им управление, а те лично гласуваха за избирането на сороската Сачева като социален министър. Как така хем се бориш срещу нещо, а подкрепяш един от главните проводници на същото това нещо. Идеологията им е най-добре илюстрирана именно от торбичката на Била - лапане, лапане и пак лапане. И прецакване на своите партньори. Направиха го с Бареков, Атака, сега и с НФСБ. Да не споменавам с кои по-преди са влизали в коалиции, белким се доберат до лапаницата, но тогава не ги огря - със Софиянски, Мозер, Ковачки. Е, сега с натрупания чекмедже-ресурс могат да си напазаруват като ГЕРБ и ДПС колкото си искат медии, сайтове, политцоциолози на повикване, могат и Мишо Константинов да изкушат да им наброи като на предните избори някой друг процент отгоре. И пак да развеят войводския байряк край сочното чеверме :) Аз лично очаквам да не излизат от телевизионните и радио студия в близките два месеца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЕВЕРОМАКЕДОНЕЦ

  07 Фев 2021 21:50ч.

  Дачков в едно е прав, наличието на някаква националистическа дясна партия в Парламента е от полза при очертаващия се геополитически външен натиск и нежелание на градскат десница да колаборира с левицата, както и възможен компенсатор на чалга национализма на Слави. ВМРО заедно с НФСБ няма шансове, та Каракачанов правилно се ориентира - Той е поливалентен към Герб и БСП, остава да се договори с Доган и е готов даже за борба за президент. Комбинацията ГЕРБ, ВМРО,ДПС+някой градски десен + е по вероятната от БСП +. Той е единствения действащ политик от управляващите когото могат да изправят срещу Радев на следващите избори. Но Борисов ще решава - на ВМРО или на Слави да налее гласове. Кастинга почна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Галицин

  07 Фев 2021 22:32ч.

  За другото не знам но, че се отърваха от Волен, Чукалов и Шопов е добре!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Константин Малчев на 07.02.2021 в 15:55

  08 Фев 2021 8:17ч.

  "Гешефтурата" Ви "оневини". Това е плюс, като че ли, защото има голямо доверие в нейните действия ? Или не?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Емигрант в Белгия

  09 Фев 2021 16:53ч.

  Каракачанов ако продължава всеки ден да плюе по "северномакедонските" мекерета, 6-7 % на изборите са му сигурни ! Досега на българите им беше абсолютно безрезлична измислената държава СМ , но това което всеки ден се бълва по наш адрес от Скопие , заслужава отпор. Засега този отпор успешно се прилага от Каракачанов. Крайно време е всички българи да кажем : Аз мразя пасмината която живее сега край Вардара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи