Владислав Апостолов: Да благодарим сърдечно на САЩ за гранта от 900 хил. долара за медийното ни ограмотяване

Владислав Апостолов: Да благодарим сърдечно на САЩ за гранта от 900 хил. долара за медийното ни ограмотяване

Коментар на Владислав Апостолов в предаването ''Политически НЕкоректно'', БНР

Свързани статии: САЩ отпускат 900 000 долара на български сайтове за медийно ограмотяване на населението и здравословна информационна среда

Добре, че са световните власти, правилните партии, държавните агенции и неправителствените организации с правителствена подкрепа, за да ограмотят, възпитат и цивилизоват драматично дезинформирания човечец. Какво ще правят българите, например, без сочно спонсорирани програми за "медийна грамотност", "устойчиво развитие" и "демократична демократичност", разбира се. Ако не са международните институти за международно положение на положителна международност смятайте, че сме приключили.

Българинът никога няма да може да се ориентира в сложния свят на едноизмерно добро и зло без вещите заръки, препоръки и правила на гъстата мрежа от "ограмотяващи" организации. Тук е редно да въведем и една напълно измислена дума, вдъхновена обаче от законите на тяхната финансова биология - "огрантояване". Защото "Капитан Грант" може да изведе всяка дървена лодка в международни институционални води. Това е динамиката – угояване чрез огрантояване.

Ето, четем скорошна новина в БТА - "Проектът за медийна грамотност на "Пойнтър Институт" Be MediaWise беше представен в София". От опит знаем, че подобни благи инициативи винаги трябва да се цитират със собствените им думи. Отваряме страницата на "Пойнтър Институт" - "изследователски център, създаден преди около 50 години в САЩ, за да помогне на журналистите и журналистиката" - и какво да прочетем: "Институтът "Пойнтър" и неговата инициатива за медийна грамотност проведе събитие в София и стартира дейности с 900 хиляди долара грант за подкрепа на медийната грамотност в балканската нация. Държавният департамент на САЩ избра "Пойнтър" заради отдадеността и подхода към редакционната независимост...".

Аха, значи Държавният департамент на САЩ избирал институт, който да даде суха пара грант в България за "медийно ограмотяване". Добре, ясно! Нищо не звучи по-свободно, критично, независимо и ограмотяващо от доларите на Държавния департамент на САЩ. И то точно сега, по време на администрацията на Джо Байдън, изобличавана постоянно в тежки манипулации и откровени лъжи. Няма такива арбитри на истината и демокрацията... Тази седмица излезе детайлен доклад, представен от американската опозиция, в който се представят доказателства за потенциално съглашателство между Департамента по вътрешна сигурност на САЩ и технологичните компании за системно цензуриране на американски граждани на базата на техните политически възгледи. Атакувани са били факти и сатирични публикации, неудобни за Демократическата партия и кампанията на Джо Байдън точно преди изборите за президент през 2020 година. Илон Мъск вече разкри чудовищни злоупотреби и информационни манипулации, след като придоби социалната мрежа "Туитър".

А един поглед към сайта на този институт "Пойнтър" разкрива тежката му идеологическа зависимост. Веднага виждаме очернящ материал за умерено консервативната водеща Меган Кели и примитивни пропагандни наративи за Републиканската партия, която в момента е опозиция на властта на Демократическата партия в САЩ. Близо до тази класическа дописка-бухалка се мъдри и типичната програмна статия за "разнообразието" - новата религия на прогресистките елити в политическата класа на Америка. Изобщо, цялото съдържание на този институт се чете от критично мислещ и образован човек като поредното пропагандно продължение на официалната партийна власт в Америка.

Та, този "независим" институт, избран от Държавния департамент, ще ограмотява българския медиен пейзаж. Уау. Сърдечно благодарим. Да цитираме още малко и БТА: "Съвместният проект между инициативата за медийни науки MediaWise на "Пойнтър Институт", Американския университет в България, Фондация "Заедно в час", Mediapool.bg и Европейския център за правата на ромите цели да обхване български граждани от всички възрасти". Яснооо!

"Медийната грамотност е важна в по-широк контекст. Ние сме тези, които успяваме да създадем устойчивост, каза Елизабет М. Алън, заместник секретар по публична дипломация и обществени въпроси в Държавния департамент на САЩ", пише още в репортажа на БТА.

"Програми като тази ни помагат да направим грижата за медийната грамотност още по-добра, посочи тя и добави: "Нужна ни е подкрепата от правителствата, неправителствените организации". Ама, разбира се, че ви е нужна подкрепа от правителствата. Нищо не гарантира свободното мислене така, както държавните власти. Защо ли този модел ни звучи така познато?

Мдааа, това е била мечтата и на бащите-основатели на САЩ, нали? Официалната власт да казва на хората какво е свободно слово. Само дето е било точно обратното. Създателите на американската държава изрично са сложили Първата поправка в Конституцията, за да ограничат политическата власт и да дадат свобода за изразяване на гражданите. Векове по-късно, зрелищно загазилата и потънала в свирепи скандали американска администрация обръща заветите на предците си на 180 градуса и раздава грантове по целия свят, за да маскира политическата цензура като борба с дезинформацията. "Крадецът вика дръжте крадеца", но и предлага суха пара за запушване на устата му.

Тоталитарната природа на властта на постмодерния Левиатан се разкодира най-добре през собствените му обяснения за "грантове", "ограмотяване", "устойчиво развитие", "демокрация" и "дезинформация". Новата ценност е цензурата. Но сега ние сме на ход.

Източник: БНР

 

 

Коментари

 • 007

  12 Ное 2023 9:51ч.

  Същата схема с обратна сила към САЩ не работи, там е абсолютно забранено "чуждестранни агенти" да влияят на медийна среда или изборите им...нещо да кажат тука гайовете?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бря

  12 Ное 2023 9:51ч.

  Ако продължава в същия дух, г-н Апостолов много скоро ще се окаже в положението на г-н Волгин - на подсъдимата скамейка, озовал се там затради дело, заведено от обидена 102-годишна бабичка...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  12 Ное 2023 10:01ч.

  Оказва се, че гражданското общество в САЩ е било един мит. И най вече защото американската корпоративна (дълбока) държава си си е въобразила (и го практикува), че чрез неправителствени организации, които са институционална емблема на гражданското общество, могат да се прокарват манипулативни политически интервенции с отявлено тоталитарен привкус. Змията сама захапва опашката си, както често се случва покрай ония хора с империалистична нагласа, които поначало не са наясно защо живеят и какво правят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  12 Ное 2023 10:06ч.

  Цялата демокрация е един мит. Когато не е била демократична, Европа е владеела целия свят. Погледни я сега - агонизираща бабичка! "Демокрацията винаги води към тирания!" - Платон, "Държавата", Книга VІІІ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха!

  12 Ное 2023 10:01ч.

  Не се коси, човече! Това са пари за гладните ни въшки! Определено, тези пари ще бъдат използвани за по-нататъшно угояване и на разни кокошки и прасета, но погледни от хубавата страна на нещата. САЩ претендират да бъдат наследници на Римската империя. ОК! А там основно правило при успиването било да се даде хляб и зрелища на народа! Нека ги угояват, а племето тихичко ще чака своето време! И то ще дойде! Рано или късно!:) И щом си казал да им благодарим: Благодарим, че Ви има, защото само така народът може да отсее плявата от чистото зърно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eто ти някои от гладните въшки

  12 Ное 2023 11:14ч.

  По-важните. Първата: https://zaednovchas.bg/ и втората: https://prepodavame.bg/vnimanie-falshivi-novini-za-kakvo-da-predupredim-uchenitsite/ Проблемът е, че точно тези "въшки" се занимават с децата, учителите, учебните материали и учебните програми! Хич не е безобидно. Колкото и да е малка сумата, с нея може да се свършат много поразии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така ограмотиха украинците

  12 Ное 2023 10:23ч.

  Че ги им съсипаха държавата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  12 Ное 2023 12:31ч.

  Не беше ли Матушката ти в 5 сутринта като Хитлер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • я ми припомни, че забравих

  12 Ное 2023 16:23ч.

  не са ли азовските хохли с наци отрядите, хайловете и свастиките, бе, цървул

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  12 Ное 2023 10:32ч.

  Проблема е че става въпрос за много специфично координирана и кодифицирана система, за да може да стане едно зомби "будно", тясно свързана със социалните мрежи и "балона" от близки и познати който обитава! Това е вирус на съзнанието който много лесно се разпространява между хората, по плашещото обаче не е сектантската самоунищожителна идеология и тъпотия, а как аджаба са постигнали номера да направят човешкото мислене бинарно- черно и бяло - 1 и 0! Защото това значи, че са изнамерили инпут аутпут система с човешкият мозък без да се налага да го свързват с жици и устройства! В този физиологичен фокус се крие силата на глобалните сатанисти, това влияние върху човешкият мозък не е само софтуерно ами и хардуерно, не само над мозъкът но и над хормоните е влиянието, и става чрез смартфон устройствата! Хората са изцяло в състояние на промит сектанстки мозък, натровени до козирката с бигфарма химикали, и облъчени с вълни нон стоп, какво да им се сърдиш, цяло чудо е че са живи и че въобще артикулират и дишат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  12 Ное 2023 16:05ч.

  За първи път узнах за съществуването на човечето Владислав Апостолов чрез предаването на Волгин. Чух го по Хоризонт в един съботен следобед да каканиже с апломб и театрално преправено гласче. Четеше някакъв свой текст. Сладкострастно се опиваше от него, довждайки се нарцистичен предоргазъм. Постатовката на гласа издаваше, че навярно поне набързое преминал през някаква детска театрлна школа. Едва изтрайвам, направо ненавиждам автори, които патетично четат свои текстове. Иде ми да извадя револвера си и да се простреля първо себе си, а после да гръмна и досадния автор. Не направих нито едно от двете. После полюбопитствах и видях Апостоловата физиономия. Тя не ме изненада - типичен изкуствено щастлив, преусмихнат палячо, безкрайно обрадван и от своето съществуване, и от това на самата Слънчева система.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Козяк 16

  12 Ное 2023 16:34ч.

  Критичният ви коментар не съдържа нищо за съдържанието на самия текст, а само относно начина по който е изказано, външния вид на автора, както и спекулации за неговото душевно състояние. Поздравления, вие сте готов борец срещу дезинформацията и медиен ограмотител на нацията! Може да кандидатствате за грант!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  12 Ное 2023 17:12ч.

  нешту и за иво баааалев при сииилвито. г-н доцентъ Черна лула (пише се отделно) има много да чака до Академикъ. освен грандоманско творчество тук,въздух под налягане, празно дърдорене ништо не пипам. (днес е Уйййййкиндъ,това е съштественото зъ бългърете)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  12 Ное 2023 17:41ч.

  Свободата на достъпа до информация е основно човешко право, гарантирано от Конституцията. Обаче.... държавата (тоест управляващите политически престъпници) допускат дейността на НПО, което открито лишава хората от това право, без което реално няма свобода на мисълта и на словото !!! Ще приемем ли това или ще се борим? Аз казвам, че всички слуги на американското чучуло трябва да бъдат съдени, осъдени и нахвърляни по затворите !!! Има си членове в НК за тая цел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юнимуна

  12 Ное 2023 17:45ч.

  Тази новина не може да е излязла от БНР, та ако ще турско да стане!!! В БНР и БНТ са най-големите про-американски джавкаджии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демократично-демократичен демократ

  12 Ное 2023 19:01ч.

  БНР е една от малкото медии, в които има останало някакво подобие на свобода на словото. Ето я статията в сайта на БНР: https://bnr.bg/horizont/post/101906505/kulturni-voini-s-vladislav-apostolov-mediino-ogramotavane-i-ograntoavane

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 900 000 $ вече действат

  12 Ное 2023 19:23ч.

  Цензурата в БГ е факт и превишава цензурата в Западна Европа. Българите се "възпитават" специално от Козяк 16. Руски информационни сайтове, които се отварят без проблеми на запад, в България са забранени. НЕ СЕ ОТВАРЯТ. Така че господата са пристъпили към действия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истината

  13 Ное 2023 9:54ч.

  Ето точно това са пари за дезинформация и фалшиви новини. Пари, за да се прокламира нон стоп лъжата, която ни заповядват от вън, и да се пречи на нормалната информационна среда, която трябва да се доминира от свободата на словото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кенет Мъртъл

  13 Ное 2023 10:27ч.

  До 2030 г. няма да има нито българи, нито България - и това вече не е конспирация. Целта е територията да се преименува и българите да заживеят под контрола на иудеите и турците. За да се осъществи, ДЕЦАТА ни се възпитават в нови ценности - няма Родина, няма Отечество - тази БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ и богатствата в нея принадлежат И НА ДРУГИ народи избрани. ... Отворете учебниците и ще ни се изправят косите от дебългаризация. Споменатите избрани, пишат учебниците и всичко за образованието на българчетата. Датата 3 март упорито се неглижира и унижава. ... Революционерите, националните герои ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ И НАРОД се махат от учебниците. Писателите и поетите възпяли българската идентичност се махат и се унижават. И не по-малко съществен пример за чужда нахална намеса в образованието на българчетата - от учебниците по Православие, да отпадне думичката Спасител! На кого пречи Спасителя?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Целта е САЩ да установи постоянно военно присъствие в Черно море

  13 Ное 2023 10:29ч.

  И да вземе под контрол България, Румъния, Молдова, Грузия, Украйна вече ясно, и Турция ако успеят да блокират Ердо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скорошното отпускане на 900 хил.$ за медийна дезинформация

  13 Ное 2023 10:32ч.

  е във връзка с вчерашното изявление на военния министър Тагарев - че кораби на НАТО навлизат в Черно море, за да ... чистят мини. Което е във връзка с от това лято ЗАКОН на САЩ за СИГУРНОСТТА на ЧЕРНО МОРЕ отдалечено на 10000 км от собствените им държавни граници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С тази медийна пропаганда за обучение дезинформация

  13 Ное 2023 10:50ч.

  се цели Окупатора ФАЩ да се представи като Освободител, сам бившият шеф на ЦРУ Д.Петреъс разкрива хрумката му, негова заслуга е информационното въздействие изпробвано при войната в Ирак - за да ВЛЯЗАТ в Ирак Саддам Хюсеин се представя като диктатор, а бомбенето от НАТО като освободител. След 3 годишно търсене в 2005 г. американските войници НЕ откриват оръжие за масово унищожение. Ето тук

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как бившият шеф на ЦРУ се превърна в медиен магнат на Балканите

  13 Ное 2023 10:52ч.

  Разследване на Медийна обсерватория (OJIM) - Франция, финансирано от читателите на сайта на организацията. ... ... https://glasove.com/kino/general-dejvid-petreus-ot-shef-na-cru-do-medien-magnat-na-balkanite

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дърт Анонимър

  14 Ное 2023 20:18ч.

  Български Орбан ни трябва, да разкара соросоидити и непеотата дето изкилифинчват младото поколение и сегашните политици

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи