Верни ли са твърденията на Тръмп за хиперзвуковите оръжия на Русия?

Верни ли са твърденията на Тръмп за хиперзвуковите оръжия на Русия?
Ако допуснем, че САЩ са имали ефективна хиперзвукова технология, то защо досега не са разработили действащ хиперзвуков летателен апарат? Ако тази технология е реална и нека допуснем, че е попаднала в Русия, значи руските специалисти са по-способни, защото създадоха реални хиперзвукови оръжия. Истината е, че САЩ все още не разполагат с достатъчно добре разработена технология и все още експериментират с няколко проекта с цел разрешаване на сложните технологични проблеми.

 

На 19 септември агенция ТАСС предаде следното изказване на американския президент, направено ден по-рано : "Вие знаете, че в тях (Русия-б.а.) има ракета... хиперзвукова. Тя е пет пъти по-бърза от обикновената ракета. Но Русия е получила тази информация от администрацията на Обама... и след това я е създала”.

 

Изказването очевидно е елемент от предизборната борба, която се вихри в САЩ и в която, за да се успее, на съперника трябва да се посочват или приписват какви ли не недостатъци и нарушения, дори и престъпления. Това си е вътрешна работа на американските кандидати-президенти, но интересното е, че заедно с това стрели се насочват и към геополитическия противник.

 

В случая в предателство едва ли не се обвинява експрезидента Барак Обама и същевременно се злепоставя Русия – тя е неспособна сама да създаде този нов клас тактически и стратегически хиперзвукови оръжия и затова е използвала постиженията на САЩ, т.е. откраднала е тяхна технология. Впрочем през 2019 г. Джон Болтън, съветник по националната сигурност на президента Тръмп, също обвини Русия, че създава хиперзвукови оръжия с откраднати американски постижения. Верни ли са тези твърдения?

 

Известно е, че приоритетът в областта на хиперзвуковата технология не принадлежи нито на САЩ, нито на Русия, а на

 

австрийския учен Ойген Зенгер с неговия подробно разработен проект за орбитален бомбардировач „Сребърната птица”.

 

Според изчисленията на учения, след старта от трикилиметрова стартова релсова платформа и полет с ракетен двигател с течно гориво, в края на активния участък „Сребърната птица” трябва да придобие хиперзвукова скорост 21М, т.е. 21 пъти по-голяма от скоростта на звука. Идеята обаче остава само проект, който след войната попада в САЩ и СССР. 

 

Идеята на д-р Зенгер в определена степен е реализирана в експерименталната програма Х-15 на НАСА и ВВС през 1958-70 г., завършила със създаването на едноименния хиперзвуков самолет. През 1963 г. при суборбитален полет той постига скорост 6.7М и височина на полета 106 км. Негово продължение е Х-20 „Дайна сор” – при него като стартов ускорител се използва ракета-носител „Титан”, докато при Х-15 се използва стратегически бомбардировач Б-52. Х-20 е закрит през 60-те години на ХХ век поради непреодолими технологични проблеми. 

 

През 1986 г. започва реализация на проекта Х-30 за хиперзвуков ракетоплан, на който САЩ възлагат твърде голями надежди. В началото на 90-те години на ХХ век той също завършва неуспешно както предишните проекти, защото американските специалисти не успяват да създадат ефективен хиперзвуков правоточен въздушно-реактивен двигател (ХПВРД) и конструкционни материали, издържащи на температура около 18000С. 

 

Неуспехите водят до предприемане на по-скромна разработка – хиперзвуков летателен апарат Х-43А, за чиято стартова площадка също се предвижда Б-52. В САЩ знаят за съветските изследвания в хиперзвуковата лаборатория „Холод” и решават да ускорят изследванията си, като използват тази технология за своя проект. За целта през 1998 г. НАСА сключва договор с Русия и извършва необходимите изследвания срещу съответно заплащане. Тази стъпка на НАСА може да се разглежда и като научно-техническо разузнаване, и като реална необходимост от използване на руската летяща лаборатория.

 

Факт е обаче, че именно те търсят руска помощ и заплащат на Русия за използване на нейна технология, а не обратното.

 

Интересното е, че след проведените експерименти в Русия работата по Х-43А се ускорява и през 2001-2004 г. апаратът лети три пъти – първият е авариен, но вторият и третият полет са напълно успешни – в продължение на 10 секунди се постига скорост 9.6М. 

 

През следващите години САЩ не регистрират особени успехи в развитие на хиперзвуковата технология, а към средата на десетилетието сътрудничеството с Русия е прекратено. Основната причина за това е излизането на САЩ от Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана, а същевременно това е и главата причина Русия да активизира работата си по създаване на средства за преодоляване на разработваната от САЩ система за ПРО, чиято цел е обезценяване на руския стратегически ядрен потенциал. Такива ефективни средства засега единствено могат да бъдат хиперзвуковите оръжия и затова Русия развръща мащабна изследователска и опитно-конструкторска дейност за разработването им.

 

Създаването им започва на основата на постигнатите още по времето на СССР резултати - изследвания по проблемите на хиперзвуковата технология започват през 1979 г. по проект „Холод”. Целта му е скромна, но изключително важна - разработване на хиперзвуков правоточен въздушно-реактивен двигател. Без него всякакави планове за хиперзвуков летателен апарат са безпредметни. Като стартов ускорител се взема стара зенитна ракета С-200В „Вега” - тя трябва да ускори експерименталния ХПВРД до необходимата му за устойчива работа скорост, като двигателят се монтира на мястото на бойната глава на ракетата.

 

Първият реален полет е успешен и се извършва през ноември 1991 г.,

 

а до 1999 г. полетите са седем, при които се постига скорост 6.5М и устойчива работа на двигателя в продължение на 80 сек. Получените резултати позволяват разработване на хиперзвукова летяща лаборатория „ИГЛА”/„Холод-2”/, чиято цел е създаване на хиперзвуков планер. 

 

Тази идея прераства в разработване на хиперзвуков управляем маневриращ боен блок 15Ю71 за междуконтинентална балистична ракета – разчетната му маршева скорост е 15М, а в района на целта около 7М. Неговото експериментиране се извършва през периода 1990-2004 г., като последният полет от приемните изпитания се провежда през 2018 г. През декември 2019 г. първият ракетен полк, въоръжен с два (от шест по щат) стратегически ракетни комплекса „Авангард”, е поставен на опитно бойно дежурство. До 2027 г. се планира развръщане по пълен щат на два ракетни полка от състава на 13-та ракетна дивизия на 31-ва ракетна армия. Почти едновременно с „Авангард” се създава и

 

авиационен хиперзвуков ракетен комплекс за поразяване на земни и морски цели „Кинжал” с носител изтребител-прехващач МиГ-31К.

 

Ракетата му е управляема по цялата траектория и маневрира при подхода към целта. Скоростта на полета е 10М, а далекобойността 1000 км, общо 2000 км с радиуса на действие на самолета-носител. С бъдещите носители Ту-22М3, Ту-160 или Су-57 обхватът нараства няколкократно. Първата ескадрила, въоръжена с комплекса, е на опитно бойно дежурство от 2018 г. 

 

През тази година завършват последните полетни изпитания и на хиперзвуков ракетен комплекс за поразяване на морски и земни цели „Циркон”, базиран на кораби и подводници. Неговата скорост е 6-8М, а заявената далекобойност 500, прогнозна 1000 км.

 

Краткото описание на руското хиперзвуково оръжие не е самоцел. То показва, че в страната е създадена мощна научна база за развитие на хиперзвуковата технология, в резултат на което са постигнати съществени резултати. Те не биха били реалност, ако се базираха само на открадната от САЩ технология, защото проблемите са изключително сложни и многопланови и защото без необходимата теоретична основа, изпитателно оборудване, материали и специалисти създаването на хиперзвукови оръжия е невъзможно. 

 

Ако допуснем, че САЩ са имали ефективна хиперзвукова технология, то защо досега не са разработили действащ хиперзвуков летателен апарат? Поради това можем да допуснем, че те не разполагат с такава и следователно Русия просто няма какво да открадне. Ако тази технология е реална и нека допуснем, че е попаднала в Русия, значи руските специалисти са по-способни, защото създадоха реални хиперзвукови оръжия. Истината е, че САЩ все още не разполагат с достатъчно добре разработена технология и все още експериментират с няколко проекта с цел разрешаване на сложните технологични проблеми.

 

За един от тези проекти американският президент, който през май т.г. участва в тържествената церемония по връчване бойното знаме на Космическите сили, гордо заяви, че тяхната, както той се изрази, „супер-пупер ракета” (super-duper missile) ще лети 17 пъти по-бързо от която и да е американска ракета и три пъти по-бързо от тези на Русия и Китай. Вероятно той има предвид крилата ракета с авиационно базиране AGM-183A, чиято теоретична скорост трябва да бъде около 20М и обсег 900 км. Според достъпната информация тя е аеробалистична, стартира от въздушен носител и от нея се отделя хиперзвуков боен блок, който лети по балистична траектория, т.е. той е неуправляем и неманевриращ. Ракетата дори не може да се сравнява с тази на „Кинжал”, а бойният ѝ блок няма нищо общо с този на „Авангард”. Договор за разработването на AGM-183A е сключен през 2019 г., като на въоръжение се очаква след 2022 г. 

 

Към 2020 г. това е всичко, което САЩ могат да посочат като близко бъдещо постижение, като за изоставането им в хиперзвуковата технология навярно ще продължат да се оправдават със заклеймяване на политическия противник и с несправедливо обвинение към Русия.

 

 

 

Коментари

 • 007

  21 Sep 2020 8:26ч.

  Гранпа Дони не лъже, ФАЩ наистина разполагат с най-мощното (засега) оръжие в света, но то не е ядреното, или нещо от тоя сорт (руснаците имат повече ядрени бойни глави, и по-добри носители за тях). Оръжието се нарича "печатницата за долари на Федералния резерв", и тя залива света с нищо необезпечени зелени пари, като реално създава "благополучието" на 300те млн бройлера. След изучаване на структурите на "икономиката" им, няма да стигнете по-далеч от менте операциите на Уолстрийт и пр. измамнически балони. Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/svyat/trmp-razkaza-za-zavistta-na-rusiya-i-kitay_news770830.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  21 Sep 2020 9:48ч.

  След като описва добре познати факти за успешни американски опити с хиперзвукови апарати от средата на 20 век, авторът заключава, че САЩ не притежават технологията за тях. От своя страна Русия представи изявление на Путин, а също и клип, в който се вижда как МиГ 31 излита с една ракета под корпуса, напомняща Искандер, видяха се тичащи пилоти в някаква казарма, сиромашки интериор, непочистен сняг, офицери, телефони с шайби, появиха се и някакви нескопосани анимации, съпроводени със закани за пълно унищожение на америкосите. Малкият дебел Ким сигурно щеше да се постарае повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  21 Sep 2020 11:21ч.

  Руската камбана е най-голямата камбана! Руската лъжа е най-голямата лъжа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  21 Sep 2020 12:59ч.

  Гергин е най- добре подготвения специалист по въпросите които разглежда, а доколкото знам и единствения в България! Така, че всякакви коментари от профани по въпроса са си едно нищо и половина. Постиженията на руската наука в това отношение са всепризнати, а работата по тези разработки са необгодими за осигуряване отбранителната способност и защитата на Руската федерация от все по наглото държание на ФАЩ. В това отношение успехите на руските учени е безпорна и призната даже от специалистите на САЩ. Това би трябвало да радва много всички в това число и купените от запада тролове, защото при един ядрен конфликт, ако Русия е защитена, това означава, че и България ще бъде запазена!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От по ниско

  21 Sep 2020 13:30ч.

  На високо само болезнена празнота!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При един ядрен конфликт, Kubis, живи ще останат само хлебарките

  21 Sep 2020 13:55ч.

  За щастие ядрените оръжия се създават за сплашване и рекет, не за употреба. Времето на Хирошима и Нагасаки отмина безвъзвратно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо повече

  21 Sep 2020 14:06ч.

  Kubis на 21.09.2020 в 12:59. Путин засега спасява световния мир с хиперзвуковото оръжие, каквото още нямат в САЩ. Но в дългосрочен план не е умно да показва това, което има. Чичко Сталин е действал по друг начин - познай какво имам! И е запазил мира, дори когато не е имал ядрено оръжие, а когато е имал, е показал, че не му пука от САЩ, без да бие тъпана!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помпео

  21 Sep 2020 14:07ч.

  Всичките високотехнологични оръжия, с които се перчи власовецът путин са създадени в СССР, който ренегатът предаде и продаде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легенда-лиана

  21 Sep 2020 14:14ч.

  Наистина професионално компетентна статия с правилни изводи за американското технологично изоставане в тази сфера. Изводите могат да бъдат поставени в компаративен план с нещо по-елементарно като технически решения, но пак достатъчно технологично сложно, каквото ширпотребната електроника като концептуално решение не познава, защото поначало отговаря на други, много по-елементарни концептуални цели. Става въпрос за зенитно-ракетните системи С-400 и С-300В4 на Русия, които нямат аналог в западните въоръжени сили (вкл. САЩ) и експортните им варианти, които също си остават безаналогови, са пуснати в свободна продажба дори и на натовски партньори... т.е. без всякакви притеснения, че САЩ могат инженерно-технически да разкрият секретите им. Всъщност именно така си проличава кой е по-добрият в електронните технологии - а именно онзи, който предлага работещи концептуални решения в специалните, а не ширпотребните (граждански) технологични линии. Тоест, това е Русия, а не САЩ. Годните за бойна употреба хиперзвукови изделия на Русия, както правилно се отбелязва, са радиоуправляеми във всяка една минута от полета и се управляват сетецентрично от космоса, но и на определени по-къси дистанции могат да използват местни повърхнинни източници за насочване, локализацията на мнозина от които си остава секретна... или определени подвижни източници на насочващ радиосигнал, които са подвижни и разположени на въздушни и морски съдове, включително и с конвенционално невоенно предназначение. Специално космическото насочване на "Кинжал" и "Циркон" би се осъществявало от модернизираната орбитална спътникова групировка "Лиана", чиито данни са все още силно засекретени, за разлика от по-старото съветско постижение отново първо по рода си за онова време) "Легенда", която космически насочваше свръхзвуковите противокорабни ракети на подводниците и крайцерите на флотовете на СССР при следенето на АУГ на САЩ в моретата и океаните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичките високотехнологични оръжия, с които се перчи (...) са създадени в СССР

  21 Sep 2020 14:19ч.

  Е, концептуално може би всичките, но не и като реални работещи изделия... все пак техниката (елементната база) и помощните изчислителни средства неимоверно напреднаха в сравнение със съветските времена... друг е въпросът, че менажерията на съветския ВПК, който бе засекретена "държава в държавата", при новите (капиталистически) условия е недостижима не само за друго(неефективно)принципната организация при САЩ, но дори и за съвременна Путинова Русия, явяваща се съветския наследник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Чичко Сталин е действал по друг начин"

  21 Sep 2020 14:26ч.

  Сталин си го е позволявал в условията на икономика в затворен режим, и изявено студено геополитическо и военно противопоставяне на идеологическа основа. Путин не е толкова свободен в това отношение - тук изворите на западна омраза към Русия вече не са идеологически оправдателни за Запада, защото на практика Русия също е част от Запада, а освен това военната сфера е рязко разграничена от цивилната, т.е. не както по времето на реалния социализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо повече

  21 Sep 2020 14:29ч.

  Голямата разлика в менталното превъзходство на Сталин над всички други, тогава и сега, е че единственото, което безсребърникът Сталин можеше да загуби, бяха неговите ботуши, докато всички останали и тогава, и сега имаха и имат какво да загубят - откраднатото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ноу-хау-то на съвременната война си остава руско

  21 Sep 2020 14:35ч.

  Ето за какви технологично авангардни интензифицирани концептуални противокорабни и противолодъчни концептуални решения говорим при днешна путинова Русия (нещо, което при СССР изискваше изключително екстензивни организационни и технически решения): https://cont.ws/@Ermak/1788087/full#comments

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо повече

  21 Sep 2020 14:44ч.

  на 21.09.2020 в 14:26. Путин е един от тях - от онези в САЩ и по целия свят, които имат какво да губят. Затова и мисленето му е като на онези отвъд океана и като на онези в Брюксел, и като на онези в щаб квартирата на нато. Не мога да забравя, че Путин искаше Русия да стане член на военно-търговско-политическата международна корпорация нато. САЩ не го допуснаха, защото нямаше да има как да държат в разделение Европа и да разпалят в Европа продължението на ВСВ. (Която беше продължение на ПСВ, която пък беше в резултат на закриването на свободния пазар и на свободната капиталистическа конкуренция и замяната им с монополизирания пазар, в резултат на световната капиталистическа криза от 1908 г.)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин е спортист и почитател на източните бойни изкуства, а не буржоазнозападна фъсня

  21 Sep 2020 14:54ч.

  Путин е много оригинално и фино мислещ и действащ държавник,той на практика е без конкуренция по качества на управленец и на Изток, и на Запад. Би следвало да видим линк от сериозен източник, че Путин е направил сериозно такова изказване, изразявайки желание за влизане в НАТО - доколкото си спомням той обясняваше на западните лидери, че такова влизане и възможно само при 1:1 на зачитане на интересите на Русия и Запада, но не и под обичайния американски диктат. Тоест, той предлагаше двустандартна схема, що се отнася до въоръжения и бойна техника, организационен принцип на войските, муниции, логистика и др., демек пълни договорни гаранции за запазване на руската военна и политическа самобитност при евентуално членство в пакта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правилно , Гергинов!

  21 Sep 2020 15:18ч.

  Руските специалисти са супер, върха и просто непостигжими. И да не го беше написал ние тук в "Гласове" го знаем. И даже ни го напомнят секи божи ден сакън да не се разсееме и да го забравиме. Спи спокойно, сичките превъзходни и най-супер оружия са у Русия. А и ако се случи най-лошото - нали си знаеш - такива като теб, както каза другаря Путин ще отидат директно в рая. Тая толстовка дето я носиш винаги пере ли се от време на време?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо повече

  21 Sep 2020 15:22ч.

  на 21.09.2020 в 14:54. Сам потвърждаваш това, което отричаш! Путин искаше да кандидатства в нато. А в нато всички влизат "равноправни". Неравенството в положението на различните членове на военно-търговско-политическата корпорация нато, не се дължи на някакви особености в устава на нато за всяка отделна държава, а в притежанието на мажоритарния и на миноритарните дялове от капитала на тази вредна за народите и охраняваща световния капитал корпорация. Русия с нейната разбита елцинова икономика и финансови възможности, получени в наследство от елциновия избраник Путин, нито теоретично, нито практически можеше да бъде равноправна със САЩ, така както и Германия, а още по-малко България са равноправни със САЩ. Путин даде лош и погрешен сигнал на източноевропейските държави да влизат в нато, което може да е или поради глупост, или поради слугинаж на еврейските черни капели в Москва и ангажименти към САЩ... В крайна сметка САЩ настоява: "Картаген трябва да бъде разрушен!" Или както е казал вълкът на агнето: "Мътиш, не мътиш водата, ще те изям!" Това е причината, поради която САЩ не допусна Русия в нато. Защото апетитът към агнетата е голям. Защото Русия е само едно от агнетата - най-голямото! Ами европейските агнета като България и Германия? - Те също стават за ядене. Особено след 3-та световна война - на европейска и азиатска територия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А освен това тука един другар

  21 Sep 2020 15:23ч.

  секи божи ден ни напомня ,че Сталин е пръв ангел небесен, седи директно до Бога на небето. А Бог с благата си ръка го гали от време на време по темето и го почита като пръф свой приятел. Дачков, съчувствам ти Дачков - и твоята не е лесна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Агирре

  21 Sep 2020 15:53ч.

  Убийствена глупост! Прочетох увода и разбрах каква поредица от мечтателно-пожелателни драсканици следва. Без тях родните безродници, което се наричат "русофили" не могат да дишат. На доц. доктора ще кажа, че Русия вече с толкова десетилетия изостава технологично от Съединените щати, че няма вече нито материален, нито инженерен потенциал да навакса изоставането. САЩ изоставали в хиперзвуковата технология! Док, разликата между двете държави вече е нещо като половин технологичен век! В науката това е цяла вечност! Разгромът е пълен - вече летят с нов тип космически кораб, докато Русия още кара със "Союз", който лети от времето на Гагарин. След 10 години ще направят полет до Марс, ще кацнат пак на Луната, а г-н доцентът се притеснил, че изоставали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и какъв е тоя нов тип космически кораб, с който откриваме топлата вода, открита още в началото на 60-те години на миналия век от съветските специалисти?

  21 Sep 2020 15:58ч.

  Последният пост с автор Агирре на 21.09.2020 в 15:53 е чиста пропаганда и пожелателно мислене, освен това си личи, че е писан от неспециалист. Такива неща само се твърдят, но не и доказват. Специалистите знаят, че подобни уверения чрез желаещо мислене са чиста проба лъжа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тома неверни

  21 Sep 2020 16:04ч.

  Във връзка с претенциозната партенка за "нов космически кораб" да припомним, че съвсем доскоро американските астронавти изобщо не познаваха ефекта на трудната подвижност, характерен при продължително пребиваване в безтегловност, и се наложи да го научат за първи път в началото на тая година, когато за първи път със свой съвсем обикновен кораб се скачиха с МКС. Можем да си правим изводите дали са провеждали прословутите си експедиции до Луната и даже дали изобщо са използвали орбитални станции без технологичната помощ или услужливото мълчание на СССР и Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е причината, поради която САЩ не допусна Русия в нато.

  21 Sep 2020 16:07ч.

  Путин само си го премести от тоя факт. Ми естествено, че психопати като САЩ искат само да командват, откъде у тях смирение да делят 1:1 с Русия, след като още сънуват мнимата си победа в Студената война. Така наречената им победа, както става ясно, е била само идеологически резултат, но не и технологически.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НЕ в началото на тая година

  21 Sep 2020 16:13ч.

  Нека се поправя, всичко се случи в началото на август, като десет дена преди техния самостоятелен полет до МКС на новия им кораб, се наложи руснаците за всеки случай (дали?) да изстрелят специален товарен кораб "Прогрес", който да обезпечи сигурността на скачването им. Защото има съмнения дали изобщо владеят дотолкова сложни инженерни решения сами и на автономен режим (те. без руска помощ) да осъществят скачването. Интересен бее начинът, по който руската страна намекна, че поредната мисия на "Прогрес" няма чисто товарен характер, ала човек трябва да е способен да чете между редовете, както се казва. Четете съобщенията от третото десетдневие на юли за старта на руската ракета с "Прогрес", предшестваща американския полет и скачване, и тълкувайте...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ето за какво говорим - добре че на страж още е руското, за да може водещи натоффски играчи да имат надеждна ПВО

  21 Sep 2020 16:31ч.

  Defense24: Американски оръжеен гигант завлече Полша с три милиарда долара - https://blitz.bg/svyat/defense24-amerikanski-orzheen-gigant-zavleche-polsha-s-tri-miliarda-dolara_news770930.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НЕ в началото на тая година на 21.09.2020 в 16:13

  21 Sep 2020 16:33ч.

  И си вярвате на измишльотините

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дядо Лико

  21 Sep 2020 21:37ч.

  Факти. Първият полет на човек в Космоса е управляван от надеждният руски компютър. САЩ използват за масово убийство атомни бомби защото използват материали и немски учени откраднати от Германия, докато СССР разработва собствена технология и провежда изпитания без убийство на хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Без убийство на хора"

  21 Sep 2020 22:24ч.

  Когато в СССР започват първите изпитания на атомните бомби, и се разбира, че те се отразяват зле на здравословното състояние на хората, великият генерал Жуков заповядва през местата на взривените атомни бомби да преминат 40 000 руски войника, за да се разбере как действа на здравето излъчването от бомбите. Колко от тях са оживели, другарю дядо Лико?? Провери този факт в биографията на Жуков и после реви, че е лъжа. Разбира се можеше и 500 души да прекара през местата на взривовете, ама човекът решил да прати 40 000. Колко му е. Той изтреби 500 000 за превземането на Берлин една седмица по-рано от САЩ, та едни 40 000 ли ще го спрат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грешката на руснаците

  21 Sep 2020 22:50ч.

  Агирреeeee.....байновото, и ти използваш много ще,ще,ще....Нещо ми приличаш на лeктор от дружеството за разпространение на научни знания "Георги Кирков" ? Русия има хиперзвукови оръжия днес и сега и Тръмп не го отрича. Грешката на Русия е,че декларира че ще ги използва саво за отбрана. Американците правят наобратното - отимат ли единствено те някакво ново оръжие веднага го използват за териториална експанзия. Фъргат атомни бомби, плашат,дрънкат,прикарват авионосни групи да чужди брегове,фъргат томахавки или бръмчат с дронове. Така трябва да правят и руснаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо повече

  21 Sep 2020 23:50ч.

  на 21.09.2020 в 22:24. Маршал Жуков собственоръчно е изтребил 100 хиляди съветски войници, след което е превзел Берлин, за което ти си толкова натъжен, че не са го превзели страхливите и пресметливи англосаксонци, че умножи x 5 загиналите за освобождението на Берлин воини от Червената армия! Не тъжи русофобче! Америка след 10 години ще насели Марс с черни, животът на които има значение, за разлика от твоя, и ти ще полетиш от щастие ;)))!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • убийство на хора. "Без убийство на хора" на 21.09.2020 в 22:24

  22 Sep 2020 7:59ч.

  Жуков е грешник за разлика от убийците на гражданско население в Хирошима и Нагасаки, за разлика от убийците заливали Виетнам с напалм и оранжев агент. Съветските жертви при нщурма на Берлин е можело да бъдат значително по-малко, ако руснаците не са избързали с операцията, за да помогнат след жалките му вопли на американския си съюзник, който е бил пред разгром в Средните от разпадащата се вече на Запад немска армия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обаче

  22 Sep 2020 8:16ч.

  Противно на твърденията на автора, руската ракета, ако съществува, защото доказателство за това са само думите на Путин, също би била неуправляема и неманеврираща поради физичните закони, на които всички ракети се подчиняват, независимо от произхода им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хубавото

  22 Sep 2020 9:28ч.

  "Нещо повече " Хубавото на днешното време е,че лесно и бързо се проверяват бомбастични манипулации и то на няколко езика. Данните за руските загуби при Берлин и то най-завишените оценки са за 81 000 убити и 274 000 ранени. При немците се вижда,че се лъже много по-нахално и според източника варират от 100 000 убити до 400 000 ,а за ранените се манипулира още по- безочливо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе ненормалици!

  22 Sep 2020 11:07ч.

  Зща всеки път като се говори някъде за Русия/СССР и за кошмара, през който минаха милиони съветски и източноевропейски граждани и пр. ЗАЩО ВСЕКИ ПЪТ ни навирате в очите САЩ??? САЩ си има свои проблеми, и грехове. За САЩ може да се напише отделна статия, за греховете на САЩ И ПР. И ПР. Сега коментираме Русия. Вземете отворете интернет за генерал Жуков. Има статии, където се коментира бройката на избитите при щурма на Берлин. Ако тази статия не ви устройва търсите друга. Няма лошо. Същото е и с хилядите конници /за да се разбере как е отразява лъченето от атомната бомба и на животните/, пратени с лек ръка от Жуков. "Бабы еще народят" Тази фраза на Жуков е известна. Но това не е само негово виждане. Това са смятали почти всички руски висши военни. За тях човешкият фактор е не е значел нищо. Избивали са ги и окото не им е мигало. А за целта можете да отворите книгата на Константин Симонов "Те се сражаваха за родината", на когото Сталин нееднократно дава ордени и медали. Там той разказва подробно, как руските войници са били избивани масово, защото са хвърляни в бой , където вероятността за победе не е съществувала. По-лесно е било това, отколкото да се занимават с военна стратегия и да маневрират. Нещо което при немците не го е имало. Те са пазели много повече войниците си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • колаборационистът на 22.09.2020 в 11:07

  22 Sep 2020 13:27ч.

  Колаборационизмът с фашизма и тероризмите е вреден. Историята не предоставя алтернативи, които да осигуряват победи в битките без компромиси и колаборационизъм. Ако имаше такива, щеше да ги предоставиш, а не само да плямпаш. Защото е ясно, че именно съветската военно-стратегическа безкомпромисност пречупи гръбнака на човеконенавистния Трети райх, а не някой друг или нещо друго. Останалото са приказки на чукча писател фантаст от дивана, вкл. и незнаенето, че Жуков е Маршал на СССР, тоест като военно звание е нещо повече дори от четиризвезден генерал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кольо Василев Янакиев

  22 Sep 2020 14:53ч.

  До "а бе ненормалници" Невежеството Ви е непостижимо. Проверете кой е Константин Симонов и кой е написал "Те се сражаваха за Родината". Явно всичките Ви познание са на това ниво,съдейки и по другите Ви писаници .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авеее шемет......

  22 Sep 2020 15:18ч.

  "Абе ненормалици! " Авееее.......шемет! Нищо ли не вдяна от коментара преди тебе? Абе шушумигел нещастен! Абе всичките ли седерасти и гербестаци сте такива учени-недоучени,функционални неграмотници? Абе не ти ли минава мисъл през двете мозъчни гънки,че за 5-10 секунди днес може да се проверри истинността на всяка написана простотия от шашавели като теб? Колкото познаваш творчеството на Константин Симонов и руските писатели,толкова познаваш и дейността на руските полководци. "Те се сражаваха за родината" (на руски:" Они сражались за Родину ") е съветски филм на СЕРГЕЙ БОНДАРЧУК по едноименния незавършен роман на МИХАЛ ШОЛОХОВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мелхиседек

  22 Sep 2020 15:35ч.

  Не стига че са невежи, ами и си позволяват да лъжат седедристи и герберасти, демек феновете на ФАЩ. Което е двойна карма, двоен грях. Всичката им омраза срещу Русия се крепи на пропагандните опорки на кукловодите, внушавали десетилетия наред, че руски изобретателски гений не съществува, че Съветите и Русия били изоставащи. Простотията на САЩ и феновете им е псоловична.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Извън измишльотините

  23 Sep 2020 9:56ч.

  Жуков и Конев се състезават, кой ще завладее Берлин първи. Такава е идеята на Сталин. Няма нищо вярно в това, че американците са били пред разгром. В този етап от войната те напредват почти без съпротива, защото германците охотно се предават в плен, за да не попаднат в ръцете на руснаците. Обяснението е просто. Руснаците имат да си отмъщават за германските зверства, а и са руснаци, при това под ръководството на сатрап като Сталин. От милионите германски пленници закарани като роби в СССР, при закриване на лагерите, оцелели са около 10%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обяснението е просто

  23 Sep 2020 11:11ч.

  Така е, предвид че фашист при фашиста отива и на фашист с охота се предава. И освен това, нали САЩ и Британия въоръжиха Райха, отпускайки кредити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо повече

  23 Sep 2020 11:31ч.

  Сталин като хищен звяр се е хранил с германските военнопленници. И не са оцелели 10%, а само 1 (един единствен) германец, изпаднал при Сталинград, защото бил толкова изпаднал, че Сталин не могъл да го открие и изяде! И понеже този единствен оцелял от плен германец бил вече станал сталинист, той създал мита, че са оцелели 10% от изпадналите германци. А може и нарочно Сталин да не го е изял, за да има кой да създаде този мит;)? Кой знае? Освен това, Сталин за малко да изяде и Нобеловия лауреат Солженицин, който незнайно защо е написал, че Сталин е избил в ГУЛАГ само 100 милиона руснаци... Според мен е избил всички без Солженицин и са останали само евреите...и прабългарите, които не успели да приемат юдаизма... Но нито Солженицин, нито евреите, нито прабългарите, които приели исляма и си говорят на някакъв прото-тюркски език и до днес, не обясняват как населението на СССР се е увеличило от 170 милиона в Руската империя, през 1913 г. до 200 милиона през 1940 г., след като в ПСВ са загинали 2 милиона, в гражданската война 1918 -1922 г. загинали още 6 милиона, а след като умрял Ленин, Сталин изял 100 милиона руснаци, преди да изяде германските военнопленници...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вътре в измишльотините ти...

  23 Sep 2020 13:38ч.

  "Извън измишльотините" Тудоре,Тудоре........,явно си албански реотан. Ти на не си бивш лектор от дружеството за разпространение на научни знания "Георги Кирков" ,та си мислиш,че притежаваш истината от последна инстанция? Даже албанците последните 30 години се научиха да загряват бързо,но ти ....не. В мрежата има море от информации относно военнопленниците. В руски плен са умрели между 10 и 20% от немските пленници,според различните статистики. В немски плен са умрели 60% от руските пленници. Основната маса немци са взети в плен към края на 1944г. и 1945г. и умрелите в плен са основно тогава. Според немските данни става дума за 3 486 000 човека, от които един милион души умират в плен.Според съветските източници пленените са 2 389 560 , а умрелите в плен са 356 хиляди. Оказва се,че над половин милион немски пленници са унищожили личните си документи и в плен са се писали австрийци,италианци,румънци,унгарци,испанци,французи ,финландци и всякакви други но не и немци. Сигурно е имало защо да си скриват националността. В директива на НКВД (Бел.ред. Народен комисариат на вътрешните работи) от 25 август 1942 г. се предписва на пленниците да се предоставя месечно парично доволствие – 7 рубли за редник, 10 за офицерите, 15 за полковниците и 30 за генералите. Освен това била учредена и специална премия за ударна работа – 50 рубли на месец. След края на войната пленените са можели да получват писма и парични преводи от родината си, раздавали са им сапуни и дрехи. Такива бонуси за руските пленници в Германия въобще не е имало,а много пъти са ги морили целенасочено с глад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи