Велизар Енчев: Защо ДАНС не изнася данните за „шпионажа“ на руския кореспондент? Защото ги няма или защото пак са ни подхвърлени от Скопие?

Велизар Енчев: Защо ДАНС не изнася данните за „шпионажа“ на руския кореспондент? Защото ги няма или защото пак са ни подхвърлени от Скопие?

Автор: Велизар Енчев* за "Гласове" Следвайте ни в Телеграм

След като прогонихме руски свещеници, без никакви доказателства за шпионаж, новият шпионски скандал с руски адрес е поредна пародия на сглобката. Ето хронологията на пародията:

Преди месец председателят на ДАНС е издал заповед за отнемане на статут за пребиваване, акредитация за работа като журналист, експулсиране и забрана за влизане на територията на Европейския съюз на руския гражданин Александър Гацак. Но едва днес руският журналист е напуснал България, след като е прекарал цял месец на територията на руското посолство.

Заповедта на ДАНС е издадена поради „наличие на достатъчно данни, че под прикритието на кореспондент на вестник „Российская газета“ Гацак е извършвал разузнавателна дейност у нас“...

Аферата „Гацак“ е пародия. Ако той е извършвал шпионска дейност в България, за което имаме „достатъчно данни“, той нямаше да бъде поканен на разговор в Дирекция „Миграция“ и в ДАНС, а щеше да е арестуван на място при реализацията на тази дейност.

Ако е вярна информацията, че Александър Гацак е прекарал цял месец на територията на руското посолство, преди днес свободно да отпътува за Русия, това означава много неща. Едно от тях е, че руската страна е очаквала провокация от българските служби и унизително прогонване на руския кореспондент, както това се случи на руските свещеници, качени в полицейски камионетки и откарани на българо-сръбската граница като криминални престъпници.    

Като бивш офицер от българското външно разузнаване, работил в Югославия по време на кървавия разпад на федерацията под прикритието „кореспондент на БНТ“, категорично твърдя: Гацак не е кадрови разузнавач и не се е занимавал с шпионска дейност!

Освен ако в ДАНС смятат за шпионаж ето тези теми в негови публикации в последните няколко години:

поругаването на монументи на съветските воини на българска земя и най-вече паметника в съветската армия в София;

спасяването на българите от петвековното робство с Руско-турската освободителна война през 1878 г.;

призивите на български политици за смяна на името на катедралния храм „Александър Невски“ и имената на столични булеварди и улици;

приятелското отношение на българите към Русия и антируската политика на бг елита…

Да, тези теми са крайно неприятни за русофобската ни власт, но те не са шпионаж. 

И най-важното от експертна гледна точка – ако Гацак бе шпионин, той в никакъв случай нямаше да третира теми, които силно дразнят властта и нямаше да поставя неугодни въпроси на пресконференциите в МВнР. Просто щеше да предава протоколни вести от България и сухо да информира за събитията, без изобщо да прави критични коментари.

Всъщност „грехът“ на руския кореспондент са именно коментарите му, показващи дълбоката пропаст между народните чувства и вражеската ни политика към Русия.  

Вече не е никаква тайна, че руските свещеници бяха изгонени от България по информация на македонските тайни служби. Дали  Скопие не е замесено и в тази операция на ДАНС? Въпросът е логичен, защото църковната и новинарската афера напълно съвпадат по време.

Всъщност, колкото са шпиони двамата прогонени руски свещеници, толкова е шпионин и Александър Гацак. 

И пак питам, без да очаквам отговор: кои са данните за шпионската дейност на кореспондента на руския вестник в България?   
 --------------------
  *Авторът пише този текст в качеството си на офицер от външното разузнаване в Резидентурата в Югославия (1985-1996)


     
 

Още от Коментари

Коментари

 • >>>

  01 Ное 2023 16:33ч.

  Ех, Велизарий, не разбираш ли, че на осраните управляващи не им трябват никакви доказателства. Това с "доказателствата" вече не е на мода у нас, "на Запад". От Посолството им е дадена "картбланш", да правят каквото си поискат, стига да удовлетворяват генералната политика на САЩ. Точно, както от Вашингтон благословиха правителството на Израел да прави с Газа, каквото му скимне, т.е. да го изравнят със земята, заедно с хората там! Проблемът при нас е единствено в това, че всички ние колективно ще плащаме цената за безобразията на уродливата Сглобка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  01 Ное 2023 16:39ч.

  Ще отговоря на Велизар. Защото така е наредено, т.е. заповядано, всичко руско и имащо общо с Русия да се преследва и унищожава. Кой е заповядал се знае, и изпълнителите се знаят. Когато дойде време за разплата ще се крият и отричат! Сега започва нова Сага с руската църква която по всички документи си е руска! Гадове сър! А пък Пеевски е начело!? Защо ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  01 Ное 2023 18:11ч.

  Поздрави за г-н Енчев, един от мъжете, които винаги са се борили за българската кауза! Жалко, че през последните 30 години България понася само загуби, дано това се промени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  01 Ное 2023 18:44ч.

  Г-н Енчев задава реторични въпроси, най които много добре знае отговорите. ДБ и персонално ген. Атанасов от години искат да сложат ръка на службите и по-специално върху ДАНС. И докато другите две служби за момента са "непристъпна крепост" за генералчето, то Данс е най-лесен и законовоуязвим. А защо Атанасов иска службите? За да замете всичките си мръсни ризи, негови и на цялата му клика. Защото ако сектретните документи за него излязат наяве, ще трябва да бяга в Южна Африка, барабар с "Раздай България"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  01 Ное 2023 18:58ч.

  Ако не беше Русия как ли щяха да си оправдават дебилитета и некадърността управниците от Продължаваме измяната и Шишо Бокониквенската сглобка ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борба с русофилията

  02 Ное 2023 1:15ч.

  Г-н Енчев, Вие сте един достоен, почтен човек, заслужавате огромно уважение. Всички тези небивалици са плод на политикта на САЩ за България(!!!) да се бори срещу руската ''дезинформация'' . т.е. русофилството на голяма част от народа ни и с тези исторически и верски събития и връзки, които ги вбесяват,защото няма как да изтрият/отменят. Сега отново идват едни големи пари от там за това. Но, говори се, че българите били опърничави...Тази духовна връзка не е от година-две,тя носи в себе си и пролятата за нашето освобождение руска кръв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  02 Ное 2023 8:06ч.

  Нашите пишман управляващи всъщност изгониха отдавна закона от България. Колкото и руснаци да гоним, това не променя факта, че българите са превърнати в крепостни на тъмни и алчни субекти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи