Великобритания: Си и Путин обявиха нова студена война на Запада

Великобритания: Си и Путин обявиха нова студена война на Запада

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин обявиха нова студена война. Такова мнение изразиха в съвместна статия във вестник "Дейли телеграф" председателят на британската парламентарна комисия по отбрана Тобаяс Елуд и военният експерт от Обединеното кралство полк. Хеймиш де Бретън-Гордън.

В материала се посочва, че инициатор на новото противопоставяне е "оста Русия-Китай", която по думите им е преминала от "открито възползване от слабите места" в установените от Запада международни стандарти към "разрушаването им".

"Британското правителство трябва да признае, че се намираме в нова студена война. Това ще позволи да погледнем по нов и по-ясен начин на отбранителната си доктрина, защитата на нашите търговски интереси и на сътрудничеството ни със страните, които мислят като нас. Така ще можем отново да започнем да решително да отстояваме принципите и ценностите, в които вярваме", пише в статията.

Според авторите ѝ сега светът преживява повратен момент в глобалната политика и навлиза в период, който може да се окаже още по-сложен от този през втората половина на миналото столетие. "Нашият свят се разделя на две сфери на влияние и десетки страни рано или късно ще бъдат принудени да изберат страна", пишат Елуд и Де Бретън-Гордън.

Като особено опасно те смятат решението на Путин да обяви временното преустановяване от страна на Русия на участието ѝ в Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, известен още като Нов СТАРТ. "Това означава, че след 50 години на съкращаване на ядрените арсенали може да сме на прага на нова надпревара във въоръжаването", посочват авторите и отбелязват, че нараства ядрената заплаха и от страни като Китай, Иран и Северна Корея.

Поради това според Елуд и Де Бретън-Гордън е още по-належащо да бъде намерено решение на украинския конфликт. Характерът на това ново противопоставяне ще зависи според тях от това доколко решително ще съумее да действа Западът. "Трябва да възродим нашите държавни подходи от времето на старата студена война и да не се страхуваме от говоренето на Путин за разполагане на тактическо ядрено оръжие. Именно това ни струваше ценно време, докато лека-полека наберем необходимата смелост да предоставим на Украйна сериозна техника като ракети и танкове."

 

Източник: vesti.bg

 

 

 

Коментари

 • Дебили, сър!

  28 Фев 2023 16:38ч.

  Западни дебили!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "открито възползване от слабите места" в установените от Запада международни стандарти

  28 Фев 2023 16:39ч.

  Ох, как болиии...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • соф

  28 Фев 2023 17:00ч.

  КИТАЙ ще си връща за "Опиумната война'......бритите ще сеналожида свият перките..........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  28 Фев 2023 17:08ч.

  Скоро в потъващото островче освен марули, домати и краставици ще липсват и други неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поне пакистанци и литовци няма да липсват

  01 Март 2023 15:30ч.

  за радост на тамошните блатни създания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всъщност "китайския" план е твърде неприемлив за Русия

  28 Фев 2023 17:12ч.

  В дълбочината и перспективата на "китайските" точки, ако бъдат подробно анализирани, стои вклиняване на Китай наготово като равностойна велика сила между РФ и САЩ във всички аспекти на международната политика, без обаче Китай да е гръмнал ни една пушка!!! Ами нека Китай заслужи място на велика сила - само с копиране и продаване на джаджи няма да им се получи. Нека първо да отворят втори фронт срещу щатите и да ги видим колко струват, после ще си говорим...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо да отварят втори и трети фронтове?

  28 Фев 2023 17:35ч.

  По-добре напълно според мъдростта на Сун-дзъ: "Глупав е онзи пълководец, който печели битка, след като е нападнал врага и е изгубил хиляди войници. Умен е пълководецът, който е спечелил битката, след като е и изчакал врагът да нападне и да изгуби хиляди войници. Мъдър е онзи пълководец, който е спечелил битката, преди да започне. Гениален е пълководецът, който е спечелил битката, без да я води".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Др. Путин имаше

  28 Фев 2023 17:46ч.

  Тая възможност, но я пропиля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cyki

  28 Фев 2023 18:22ч.

  Това ли ви е опорната на жълтопаветниците - Китай като постоянен член на СС на ООН някой трябва да го дундурка, че да стане велика сила?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Др. Путин имаше 28 Фев 2023 17:46ч. Тая възможност, но я пропиля.

  28 Фев 2023 19:20ч.

  Я доразвий тезата си с аргументи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  28 Фев 2023 19:48ч.

  Схемата с "копиране и продаване на джаджи" беше преди десетки години. Не че я няма и сега при по-дребните производители, но Китай инвестира много в образование и наука и в някои области вече са лидери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защото, за да си велика сила,

  28 Фев 2023 19:54ч.

  необходимо и недостатъчно условие е военното доминиране. После трябва все пак с нещо да си привлекателен към потенциалните си колонии, да им предложиш някаква мечта. Каква е "китайската мечта"!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Делиннон

  01 Март 2023 12:41ч.

  Огледай се около теб, всичко е направено в Китай. По-голяма мечта от тази няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква е "китайската мечта"!?

  01 Март 2023 15:33ч.

  Питай бенгалците, дето живеят на 180 Хил кв км (1/3 вода) 170 млн души с БВП 0.8 долара на човек дневно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  28 Фев 2023 17:45ч.

  Днеска се случиха някои интересни неща. Тов. Блинкен в Казахстан, Узбекистан и др. Части на руския свят Саудитите са дарили 400 млн. Долара на Украйна Сърбите са почнали износ на оръжие за Украйна. До лятото най-много ще изкарат мужиците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма лято, ейся до два три дена

  28 Фев 2023 17:56ч.

  и край финал кремъл пада путин пада блондинки хайвер брилянти и те сичко пада

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ментето ръгнало да ни осведомява за истината

  28 Фев 2023 19:22ч.

  И какво като е в Казахстан и Узбекистан тов. ти Блинкен? Останалите две "новини" спокойно може да са пропагандна измислица, фейк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коледар

  01 Март 2023 12:45ч.

  Другарю, Блинкен си е в САЩ. Снощи (днес в САЩ) пелтечеше нещо по NBC. Бягай, че ваште те търсят да те бият.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  28 Фев 2023 18:15ч.

  Навремето Хитлер беше отгледан от англо-американците, а нацистка Германия беше създадена и насъскана срещу Съветска Русия също от тях. Сега англо-американците отново създадоха в Украйна Четвъртия райх със същата „демократическа“ цел, а той дори е по-лош от Третия. В историята за ВСВ има случай, при който немски войник, след като е убил шестгодишно момиченце по време на полското въстание, това го шокирало толкова силно, че до края на живота си не създал семейство и след изповед пред свещеник се самоубил. Но това не може дори да се помисли за украинските нацисти (обучени от американски и от британски инструктори) – те убиват плениците, прострелват ги в краката или им забиват ножове в главите, така че нямат никакви проблясъци на съвест. Те са бесни животни отгледани и насъскани с идеологията на Бандера, която не е по-добра от идеологията на германския нацизъм - сатанизмът наистина победи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Да ядат ряпа“. Съдбата на Европа зависи от съвременни Марии-Антоанети

  28 Фев 2023 19:15ч.

  Забележете колко много невжи политици има в цяла Европа! Тръс, Кофи, Бербок и други постоянно учудват с липсата и на най-малка ерудиция. Хенри Кисинджър насочи вниманието към проблема с качеството на западните политически лидери в последната си книга „Лидерството“. Той обясни това с преминаването на жителите от четене към визуална култура, което води до спад в качеството на грамотността. Така политици като Кофи или Бербок наистина не се интересуват от своите избиратели. Затова кризата на съвременните политически елити на Запада става все по-заплашителна, за което е все по-трудно да си затворим очите. Когато Мария Антоанета е на поста, подобни проблеми се решават просто - с гилотина. Сега те не могат да бъдат решени с оставка: Кофи ще дойде след Тръс, след Кофи - някой друг гений, който ще започне да издава "съвети от космически мащаб и космическа глупост". И щеше да е добре, ако единствено рафтовете на супермаркетите в Англия зависеха от такива некомпетентни хора. Но от тях зависи съдбата на мира и войната в Европа. И понякога на човек му става наистина страшно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прикривач (сталкер)

  28 Фев 2023 21:12ч.

  Китай демонстрира неконвенционално оръжие с двойно предназначение - видимо и невидимо: https://politikus.info/video/150237-kostyumy-nevidimki-dlya-kitayskoy-armii.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи