Възможно ли е течовете от "Северен поток" да се дължат на саботаж?

Възможно ли е течовете от "Северен поток" да се дължат на саботаж?

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

На фона на слуховете за саботаж на газопроводите, преминаващи по дъното на Балтийско море, се появиха много въпроси, останали без отговор, за това какво може да е причинило повредата в "Северен поток-1" и "Северен поток-2". ДПА предоставя отговори на едни от най-често задаваните въпроси, свързани с изтичането на синьо гориво от двата газопровода.

Колко трудно би било да се предизвика взрив на дъното на Балтийско море?

Извършването на взривове под вода в морето не е много сложна задача, особено ако - както в Балтийско море - не става въпрос за големи дълбочини. Военните водолази често практикуват подобен тип дейности. Морските мини например се взривяват контролирано под вода, вместо да бъдат обезвреждани.

Предполага се, че самият тръбопровод се намира на дълбочина от около 80 до 110 метра под водата, което е в обсега на т. нар. технически водолази.

На теория може да има и друг, по-автоматизиран метод за унищожаване на тръбопровода, твърдят технически експерти. Конструкцията се поддържа с помощта на дистанционно управляван почистващ робот. Ако извършителите на саботажа, които имат достъп до системата, натоварят почистващия робот с експлозиви, това ще предизвика сериозни щети по конструкцията.

Колко добре наблюдавана е територията на Балтийско море?

Балтийско море е един от най-добре наблюдаваните морски региони, особено след ескалацията на напрежението с Русия във връзка с войната в Украйна. Всички държави по неговото крайбрежие следят корабния и въздушния трафик с помощта на сензори, както и чрез по-развити технологии от германска страна. Движението на плавателните съдове във водата се проследява чрез записване на акустичната им сигнатура и сравняването ѝ с база данни. Военноморските сили използват тази информация, за да създадат "карта на подводното състояния". Това обаче не дава пълна картина и има своите ограничения, когато става на въпрос например за наблюдение на вражески подводници.

Колко време би отнело разследването?

Не е възможно да се направи задълбочена експертиза на момента, тъй като изтичащият от тръбопровода газ, съставен предимно от метан, предизвика много мехурчета и турбуленция под водата. Министерството на отбрана на Дания заяви, че очаква да минат между една и две седмици, докато изследването на течовете на 80 метра под повърхността бъде възможно.

Създадена е зона с ограничен достъп около местата, където газът е изтекъл.

"В момента никой не може да каже със сигурност каква е ситуацията там долу, но структурната цялост на газопровода трябва да е сериозно засегната", заяви говорителят на "Северен поток-2" АД Улрих Лисек.

Източник: ДПА

 

 

Коментари

 • Западняшки страхопъзльо

  29 Sep 2022 8:17ч.

  Отлично зная кой ми взриви тръбата. Но ме е страх да го посоча. Аз съм жалък нещастен евро-атлантически джендър. Готов съм да стоя на студено и гладен вместо да посоча престъпника. Аз съм ларва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • митето

  29 Sep 2022 8:35ч.

  Интересно,никой не коментира екологичните последствия?А съвсем наблизо диша Грета ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На холандските крави

  29 Sep 2022 10:12ч.

  ще съм им необходими поне 10 години за да отделят толкова метан в атмосферата колкото изтече тези дни покрай саботажа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  30 Sep 2022 1:02ч.

  Възможно ли било?! Сакън, и дума да не става!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи