Въвеждаме еврото през 2024? Няма шанс

Въвеждаме еврото през 2024? Няма шанс

Няколко събития маркираха устрема на управляващите към замяна на лева с евро през изминалта седмица. Първо, финансовият министър Асен Василев опита да прокара национален план в заседанието на Министерски съвет миналия четвъртък. След това ИТН възроптаха, а междувременно излязоха данните за инфлацията, които показват, че поне по един показател страната ни няма да е подготвена за еврото поне до средата на 2024 година. Защо поне до средата на 2024 година? Защото към средата на 2022 не изпълняваме критериит, и не може да започне двегодишният период на засичане. Чисто технически това означава, че формалното въвеждане на единната валута у нас може да се случи най-рано през 2025 г. 

Просто не изпълняваме инфлационния критерий да поддържаме поскъпване на живота с максимум два процентни пункта по-високо от това в Германия и без промяна в договорите за функциониране на Европейския съюз, нищо не може да се промени. 

Освен това сме на път да нарушим официално и правилото за бюджетни дефицити, които не трябва да надхвърлят 3% от брутния вътрешен проукт. Под предлог, че те се правят заради антикризисни мерки, управляващите предвиждат дефицитите да надхвърлят тавана поне до 2024г. Само не е ясно как едновременно ще се хвалят, че имаме растеж и ще се оплакват с дефицитите.

Финансовият министър Асен Василев планира да поиска от Народното събрание ударно разрешение за теглене на дългове до 19 млрд. лв. в удобни за България моменти и само затвърждава прахосническите намерения на коалицията. Най-трудно ще е на Корнелия Нинова да обясни защо скачаше на Владислав Горанов преди шест години и размахваше многомилиардни банкноти с лика му, а сега ще трябва да подкрепи празен чек на дори по-висока стойност. 

Дори да няма достатъчно критична опозиция и журналистика, които да хванат тези разминавания между декларирани цели и реални действия, в Брюксел и Франкфурт не са толков слепи.

Оставяме настрана, че последните близо 18 месеца не бе сторено нищо от изискваната техническа работа. Застоят е горе долу от около половин година преди ГЕРБ да изпуснат управлението.

Просто това не може да се признае публично. Говоренето на небивалици за приемане на еврото е риторика, с която трябва да галим ушите на бюрократи в Брюксел и от нея не смее да се отрече никой. И явно на тях дори това им стига, макар страната ни сама да е далеч от еврозоната. 
Новото е, че след срещите на финансовия министър Асен Василев във Вашингтон и Ню Йорк навръх Великден, когато МВФ и Световната банка организират пролетния си форум у нас говоренето за еврото набра нова скорост. 

Очевидно е, че така той прави точки не само пред европейски, но и пред атлантически партньори, а фактът, че премиерът не пътува дори за два дни с вицето си и финансов министър (в случая до САЩ) показва, че всеки следва собствен дневен ред на подмазване и просене на похвали от чужденците. 

За България е ключово да започне да решава истинските си вътрешни проблеми. Неефективните пазари, картелите, енергийните доставки, така че инфлацията да се овладее. Без подобни действия, приказките за евро ще са просто убежище за всеки провален управленец, заедно с пещерната русофобия.

 

 

 

 


 

Коментари

 • j.jelevban-интересите на България не са в дневният и ред

  10 Май 2022 17:09ч.

  ''Zа България е ключово да започне да решава истинските си вътрешни проблеми. Неефективните пазари, картелите, енергийните доставки, така че инфлацията да се овладее.''-Пожелание.Кой ще е на власт ,дори кой ще е в политиката зависи изцяло и само от САЩ.Така че горното е като новогодишно пожелание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  10 Май 2022 17:16ч.

  България се нуждае не от пожелания!Тя не се нуждае и от формулиране на 2ро и 3то степенни пожелания.Тя се нуждае от ясно изговаряне на не отменото и условие да я има.В условия в които за 30г си загубил 30% от населението,демогравският ти срив е №1 в света всяко друго говорене /изпълнено с най-добри намерения/е подкрепа на ставащото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-милещите за България,осъзнали дълга си

  10 Май 2022 17:20ч.

  Следва да започват като Катон ''Картаген трябва да бъде разрушен'' А ако така започват в 99% последващото ще е загубило всякакъв смисъл и стойност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обясни!

  14 Май 2022 13:11ч.

  Кой/коя/кои посочваш като Картаген. В допълнение, прав ли е бил Катон? На кой дявол са се кланяли в Картаген?.. Изгаряли ли са деца в пещта на дявола (Молокх)? Кой е начело на "Отворено общество" към ада от януари 2012 г.? Не е ли барон (господар) Malloch Brown - бившият шеф на SmartMatic - тези с машинките за фалшификации на избори?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корекция:

  14 Май 2022 13:12ч.

  "Кой е начело на "Отворено общество" към ада от януари 2021 г.?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Играта

  11 Май 2022 16:29ч.

  Натискът - жесток, координиран, същевр. изглеждащ и безумен, особено след вкарване РСМ и АЛб в нато, подсказва индиректно, че западът в момента се движи по някакъв друг дневен ред, правила и цели, които дори не са споделени с нас. Има очевиден отказ от правила, процедури изцяло за сметка на постигане на резултати, цели, основно политически. Мислете, ние вече доказано играем чужда игра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Играта

  11 Май 2022 16:34ч.

  Не само, че играта е чужда, но нямаме и хабер за целите и правилата и. Хора, мислете, РСМ е едно държавоподобно формирование, което няма никакъв ресурс да стане пълноценно общество. А те се бият за него, все едно там е скрит Светият граал. Идиотия някаква! А тук се разсъждава за някакви критерии от Маастрихт и нЕкво евро. Могат да променят критериите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Играта

  11 Май 2022 16:37ч.

  Другият по-гнусен вариант е да направят каквото са решили, без дори да пипат критериите. Това го виждаме всеки ден. Може да говориш, обясняваш и аргументираш до посиняване. Гледат те с безизразен поглед, игнорират, папагалстват. Най-много да пратят петата колония по форумите да тролства и говори безумия. Това вече е ВСЕКИ МИЛ БОЖИ ДЕН.-

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Играта

  11 Май 2022 16:42ч.

  Отново напомням, че онзи ден пред ЕП с една напълно вяла и досадена физиономия, мама Урсула "невинно" посегна на темела в основите на ЕС. Зарадва ни със споделянето, че отдавна си го е мислила. По "важни", "политически" въпроси било крайно време да се премахне консенсусът в ЕС. Вие разбирате ли@! Вече не става дума за въпроси като "еврото в Бг".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Играта

  11 Май 2022 16:48ч.

  До съвсем скоро се играеше някаква двулична игра: Ние (старшите) ще се правим, че онези (младшите, плявата) са ни партньори, а те уж ще ни вярват! Имаме отгледани колонии поддакващи и мислещи правилно "елити", които при необходимост обясняват на тъпите аборигени ... квото трябва. Играта вървеше, но се случиха някакви неща и играта вече ще се води с други маски - озъбени и всяващи страх!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Играта

  11 Май 2022 16:55ч.

  Имало е повод да констатираме, че отдел HR :)) на ЕС се намира във Вашингтон и ако на това обстоятелство доскоро можеше да се гледа що-годе спокойно, вече разбираме, че не става дума за технически детайл, а сме на прага на нова реалност, при която ще ни бъде заявено в лицата в прав текст. Вие сте безпътни, победени, окупирани! Играта на демокрация свърши! Та такива нещо за еврото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Играта

  11 Май 2022 17:02ч.

  Колеги, някой засичал ли е скоро КалиноЛюбчетата. Имам сънища и фантазии с тях и мислех тази вечер, след Протеста, да ги водя на клуб. Много ми липсват, а ми се загубиха от погледа през последните дни. Аз тук говоря за "игри". Пустите момчета, дай им камиончета, игри, какички. За друго им празни главите :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Играта

  11 Май 2022 17:10ч.

  В новите геополитически условия, приемането на еврото вече има коранно различен стратегически смисъл, дори ако направим опит за сравнение с последните приети в еврозоната, а те май бяха прибалтийските реп-ки. Ама кога беше то?! Преди 8-9 години? Всеки анализ задължително трябва да включва и драмат опит на Гърция, която по всички правила беше неплатеж, но не и разрешиха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Играта

  11 Май 2022 17:15ч.

  Големият въпрос е: има ли България някакъв свой път, има ли национален и обществен ресурс да брани суверенитета си, как и с какви средства би могла да го постигне. Ще и бъде ли позволено? Правим ли опит или оставяме всичко в ръцете на тези, които видимо са пратени тук да приключват България. Докато разсъждавате ви пропомням, че днес има митинг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи