"Вашингтон пост": Зеленски е изправен пред вълна от критики в Украйна, че не е предупредил за войната

"Вашингтон пост": Зеленски е изправен пред вълна от критики в Украйна, че не е предупредил за войната

Снимка: "Вашингтон Пост"

Лиз Слай, "Вашингтон пост"

До тази седмица украинците като че ли виждаха президента Володимир Зеленски като безупречен, национален герой, който остана в Киев въпреки риска за личната си безопасност, за да поведе страната си срещу нахлуващите руски войски.

Коментарите, които той направи пред "Вашингтон пост", оправдавайки факта, че не е споделил с украинците подробности за многократните предупреждения на САЩ, че Русия планира да нахлуе, пробиха външния блясък, предизвиквайки безпрецедентна от началото на войната каскада от обществени критики, пише американският вестник.

Обикновените хора разказаха в Туитър за своите преживявания на фона на хаоса и объркването след нашествиета, за което не бяха подготвени, и описаха как биха могли да направят различен избор, ако са знаели какво предстои. Обществени личности и университетски преподаватели написаха остри критики във Фейсбук за решението на Зеленски да омаловажи риска от нахлуване, заявявайки, че той носи известна отговорност за последвалите жестокости.

В интервюто за "Вашингтон пост", публикувано във вторник, Зеленски посочи опасенията си, че украинците ще се паникьосат, ще избягат от страната и ще предизвикат икономически колапс, като причината, поради която е решил да не споделя за суровите предупреждения, получени от официални лица в САЩ относно плановете на Русия.

„Ако бяхме съобщили това... тогава щях да загубя 7 милиарда долара на месец от миналия октомври, а в момента, в който руснаците наистина нападнаха, щяха да ни превземат за три дни“, каза Зеленски. Той добави, че последвалите събития - фактът, че руските войски не успяха да стигнат до столицата - подсказват, че е взел правилното решение.

„Това се случи, когато започна инвазията – бяхме толкова силни, колкото можехме. Част от нашите заминаха, но повечето останаха тук, бориха се за домовете си. И колкото и цинично да звучи, това са хората, които спряха всичко.”

Много украинци възразиха срещу това, че Зеленски е поставил като приоритет здравето на икономиката пред тяхното благополучие, и предположиха, че много животи биха могли да бъдат спасени, ако правителството бе подготвило адекватно населението за война.

Севгил Мусаева, главен редактор на украинския новинарски сайт "Украинска правда", написа във Фейсбук, че е "лично обидена" от обяснението на Зеленски, заявявайки, че то поставя под въпрос интелигентността на украинците. Тя каза, че не би избягала, а потенциалната цена от 7 милиарда долара на месец за икономиката трябва да се претегли спрямо изгубените животи, бързото превземане от Русия на части от Южна Украйна и страха и сплашването на цивилни, които неочаквано се оказаха под руска окупация.

„Честно казано, косата ми настръхна, когато прочетох какво каза (Зеленски) за евакуацията. … Как може човек, който има на съвестта си Мариупол, Буча и Херсон, да каже, че една евакуация би заляла страната?“ написа журналистът Богдан Буткевич на страницата си във Фейсбук, имайки предвид местата, където Русия е извършила зверства.

„Той не искаше да постави страната на военна нога, защото се страхуваше да не загуби власт“, ​​пише Буткевич.

Липсата на предупреждение за цивилните, живеещи в застрашените райони, и особено за тези с деца, възрастни хора и хора с трудна подвижност, не беше „бъг, грешка, не нещастно недоразумение, стратегическа грешка - това е престъпление ”, каза украинската авторка Катерина Бабкина.

Има и много защитници на Зеленски. Валерий Пекар, публицист, който преподава в Киевско-Могилянското бизнес училище, написа във Фейсбук, че украинците са имали широк достъп до медийните съобщения за американските предупреждения. „Всеки, който не си е стегнал сам раницата, след като е прочел новините за докладите на американското разузнаване, няма право да твърди, че не е бил предупреден“, каза той.

„Всички знаехме и разбирахме, че предстои война. Просто не искахме да повярваме, защото е твърде ужасно, за да е истина“, написа на страницата си във Фейсбук Олена Гнес, основател на проекта What is Ukraine. „Нито едно от изявленията на Зеленски не би променило нищо съществено".

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • баба мара

  19 Авг 2022 11:30ч.

  финансов одит на украина къде са парите от оръжието и от запада

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  19 Авг 2022 11:42ч.

  По-рано или по-късно винаги истината излиза наяве, нищо не остава скрито-покрито.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  19 Авг 2022 16:23ч.

  Нелепо е да се идеализира Зеленски, който е ужасно отблъскващ и ако не беше варварството на путлер, щеше да бъде свален от собствения си народ заради греховете си, но при това рашистко зверство съдбата го превърна в герой и символ на борбата срещу Дявола. Да е жив и здрав и да изпрати скоро Дявола обратно в Ада!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир

  20 Авг 2022 13:20ч.

  По-полека с определенията, и моля следвайте събитията в тяхната последователност. Зверствата започнаха на 02.05.2014г в Одеса, на 09.05.2014г в Мариупол и след това 8(осем) години война на бандер-офците срещу собствения си народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valpet

  19 Авг 2022 11:42ч.

  Защо не се показват коментарите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нямаше как да предупреди

  19 Авг 2022 11:43ч.

  Плана му беше да напада в краят на март. Да каже, че ще има война, означаваше да издаде плана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Планът ИМ, на кукловодите

  19 Авг 2022 11:46ч.

  този план е толкова на Зеленски, колкото планът "Барбароса" - на Степан Бандера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kopejkin

  19 Авг 2022 11:51ч.

  Това се отнася за джуджето от бункера, нали!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  19 Авг 2022 11:45ч.

  А Путин защо не предупреди страдалческия рашистански народ, че ще загиват стотици хиляди от тях?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крадец на никове,

  19 Авг 2022 11:48ч.

  Броиш ли ги на място?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  19 Авг 2022 12:18ч.

  Русия е азиатска скотобойна, живота не струва нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Toм Сойер

  19 Авг 2022 12:39ч.

  Във ФАЩ от престрелки по училища и молове всекидневно загиват повече, отколкото в т.нар. война....толкова за скотобойната :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  19 Авг 2022 16:29ч.

  Да попитам Том Сойер и подобните му поклонници на Сатаната Путлер. Може ли нормален човек да подкрепя тиранин, заради който загинаха десетки хиляди и ако невинните украински жертви довеждат до екстаз путинопатите, нищо ли не трепва в мозъците им и не изпитват ли капка съчувствие, че поне 40 000 млади руснаци можеха да са живи, ако не беше Сатаната?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Том Сойер

  19 Авг 2022 17:22ч.

  Не ми се хаби клавиатура на галфондери

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  19 Авг 2022 11:50ч.

  Взривове в склад за съхранение на оръжие в руската военна база в граничния с Украйна Белгород и два взрива в окупирания полуостров Крим накараха медиите да говорят за нова фаза на войната, в която Украйна поразява цели на Русия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 19 Авг 2022 11:45ч и първият козяк се появи

  19 Авг 2022 11:50ч.

  Явно, трябва да им мине инструктажа. Да изпият по едно кафе и да хапнат по баничка. Сега стойте и гледайте как ще се развихрят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гуца от Биримирци

  19 Авг 2022 11:54ч.

  Не е ходил при Ванга или Шарлатан Алена да се учи да предсказва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости

  19 Авг 2022 11:56ч.

  на търкалета

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не подготовка, а предотвратяване

  19 Авг 2022 12:06ч.

  Въпросът всъщност е друг - защо, ако Зельо е знаел какво следва, не е направил нищо за да го предотврати? Защо е приел ролята на жертвен агнец в името на русоборството? Не е важно как точно е погалил агнето преди заколението, а защо не е предотвратил самото жертвоприношение - нещо, за което беше избран. Никой не го избра за военен вожд, а за носител на мир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  19 Авг 2022 12:19ч.

  Много сигурен беше Зе, че Сащ директно ще го подкрепи, затова смело и арогантно се пенявеше на срещата в Букурещ, така че си изпроси неизбежността на СВО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йоло

  19 Авг 2022 12:30ч.

  Истински герой е Зеленски. Наистина е забележително, как един актьор направи за смях "великата" рашистанска армия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Том Сойер

  19 Авг 2022 12:46ч.

  В Берлин община Шарлотенбуг раздава кофи с кюмюр за заимата, наистина е смешно, ферщеен?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

  19 Авг 2022 12:30ч.

  Смешно и жалко е един елементарен фашизиран украински клоун да прави на маймуни цялата "международна общност" и да се гаври с "евроатлантическите ценности".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вятъра на промяната

  19 Авг 2022 12:48ч.

  Ще го сменят Зеленски, че и парите му ще вземат. Неблагодарна работа е да си кукла на конци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Авг 2022 13:25ч.

  " Няма по тъпи копелета от рашистанците 19 Авг 2022 12:06ч. Това да имаш 70% от световните ресурси, ..." Да направим бегъл преглед на скорошни събития. 1. Либия - богата на нефт, много богата. Кадафи направи Либия най-богатата държава в Африка. Либийците живееха като шейхове. Тва беше непоносимо за Запада. Какво представлява сега Либия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Авг 2022 13:30ч.

  2. Сирия - имаха и нефт, и плодородна земя и всякакви условия за курортен бизнес. Това беше непоносимо за Запада. Не може така - и започнаха да я громят. Слава богу, руснаците се намесиха и спасиха част от богатствата на държавата. За Латинска Америка - Чили, Никарагуа, Куба и другите "бананови републики"- не ми се говори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Авг 2022 13:35ч.

  Кое е общото, като включим тук и премеждията на Русия при Елцин? Общото при всички държави и бруталната, агресивна, човеконенавистна намеса на Запада във вътрешните работи на независими държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  19 Авг 2022 13:37ч.

  Дори и вие сравнявате Русия с тези бананови държави. Няма ккаво да добавя :))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Авг 2022 13:39ч.

  И грабеж, ама голям грабеж, огромен грабеж - всичко, до което се докопат - нефт, газ, злато, диаманти, уран, редки метали, та се стигне и до исторически артефакти. И чрез този грабеж, векове наред си живуркаха като бъбреци в лой и създаваха лъжливи митове - колко били работливи, находчиви и дейни. В гените им е закодирано алчност, жестокост и насилие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Авг 2022 13:48ч.

  "Дори и вие сравнявате Русия с тези бананови държави. Няма ккаво да добавя :))))" И аз нямам, освен да повторя - "Русия при Елцин". Даже тогава Русия беше по-зле от "банановите републики". Но дойде Путин - като от туба изстисква щуротиите в главите, за да доведе съзнанието и морала на хората до естественото, животосъобразното състояние.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dma

  19 Авг 2022 13:28ч.

  Измислиха си наратива" за зверствата" и продължават да фъфлят в същия дух.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крум Зарков

  19 Авг 2022 13:45ч.

  Tук са се събрали някакви дедки, чиито познания за света се свеждат до трудовете на Георги Димитров, Брежнев и Сталин :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Авг 2022 13:58ч.

  Тази година, ще отбележим 33 години демокрация. Я да сравним НРБ 33 години след 09.09.44 и РБ 33 години след 10.11.89. 1977 г. Откъде да почнем? Факти или направления? Енергетика - сума ти ТЕЦ-ове, ВЕЦ - ове и разбира се върхът АЕЦ "Козлудуй" - пуснат в експлоатация 26 години след първата АЕЦ в света! НРБ в ядрения клуб. Развита електроразпределителна мрежа. Химия - неорганична и органична.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Авг 2022 14:03ч.

  Торовите заводи в Димитровград, Стара Загора, Девня. Нефтозаводите Бургас и Плевен. Два! Произвеждащи не само горива, масла и разни междинни неща, но и естествени влакна - >текстилна промишленост във Видин, Ямбол и т.н. Машиностроене - металорежещи машини, кари, авт. двигатели (първата ми публикация, в трети курс бях, върху маховика на "Перкинс"), автомобили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Авг 2022 14:08ч.

  Корабостроене - първият стохилядник "Хан Аспарух". Аспаруховият мост, канала Варна - Повеляново и пристанище "Варна-Запад". (Фериботното пристанище в Белослав го пуснаха 78-ма). Не ми се продължава, сравнението е ясно - това направи НРБ, от "дедки, чиито знания ..." А вие, какво направихте?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Компоти

  19 Авг 2022 14:24ч.

  Великият комунизъм остави една фалирала държава, в която нито едно предприятие не беше конкурентноспособно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  19 Авг 2022 15:08ч.

  за 30 години либерализма успя да убеди/излъже маса народ, че това е така. затова и всичконбеше безмилостно унищожено. не трябва да остава и спомен за наличие на индустрия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ве компоти,

  19 Авг 2022 16:10ч.

  За МДК Пирдоп чувал ли си.. Едно от определените като задължителни за приватизиране предприятия по времето на Костов който буквално го подари на белгийците от Юнион Миниер, понастоящем собственост на гермаската Аурубис и най-големия нетен износител на територията, с повисок пазарен дял е от Лукойл..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фалирала е на майка ти …….

  19 Авг 2022 18:27ч.

  Че е родила такъв галфон🐑

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Китай пусна да танцуват 100 кучета роботи, след като Русия се посрами

  19 Авг 2022 14:08ч.

  Пекинско изложение засенчи руското "Армия-2022", където бе показан въоръжен и преоблечен китайски робот-куче. Въпреки проливния дъжд "кучешкото шоу" пред изложбения център събра много зрители, особено деца. Няколко минути кучетата подскачаха, вдигаха се на задни лапи, полюшваха се в ритъма на музиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей ся вече

  19 Авг 2022 18:36ч.

  При вида на танцуващите кучета-роботи Тайван ще се предаде без бой !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  19 Авг 2022 14:08ч.

  ''Слугата на народа", винаги ще си остане "слуга", но не на народа си, а на някой друг. Западни журналисти посочиха личните му банкови сметки и сумите в тях, но на никого това не му направи впечатление. Мисля си, че тепърва зап. журналисти ще се поинтересуват от ''митът Зеленски"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Роботите са разработени от китайската компания "Унитри".

  19 Авг 2022 14:09ч.

  В началото на тази седмица Русия показа на изложението за оръжия "Армия-2022" робот-куче, което бе облечено като нинджа и бе въоръжено с противотанков гранатомет, прикрепен на гърба му. Скоро се оказа, че това е фалшиво изобретение, защото под дрехата бе разпознат китайски робот, който дори е в свободна продажба в електронния магазин "AliExpress".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вижте китайската играчка на служба в руската армия

  19 Авг 2022 14:13ч.

  https://twitter.com/Geopolitics_Emp/status/1559301545421856772?s=20&t=HBQuTo23WsCivBn3ZM6q2g

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Авг 2022 14:20ч.

  Русия е поела по своя път, който никак не е лесен, не е гладък и равен "като жълтите павета пред Народното събрание" (кавичките показват, че това е цитат. Чий?). Предстоят ѝ много трудности, пътят не е монотонно (в математ. смисъл) нагоре , но възходът ѝ е вън от съмнения. Понеже стана дума за роботи - В НРБ имахме и заводи за роботи. Аз знам два: Пловдив и Ст. Загора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Компоти

  19 Авг 2022 14:23ч.

  И за комютри в Правец където използваха крадени от IBM чипове :))))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Компоти, явно си от милениумитераждани през новия век

  19 Авг 2022 16:20ч.

  Навремето IBM даваха мило и драго да придобият ДЗУ Стара Загора.., щото не бяха и сънували за подобно по машщаб предприятия в сектора..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чавес

  19 Авг 2022 14:25ч.

  Рашистан бавно, но сигурно върви по пътя на Венесуела :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А САЩ и НАТО

  19 Авг 2022 16:22ч.

  по пътя на Римската империя.. Скоро ще се делят на източни и западни..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей, този все пак стана световно известен клоун!

  19 Авг 2022 14:29ч.

  И това е успех..... някакъв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Целта на "Вашингтон пост"

  19 Авг 2022 14:39ч.

  е да предизвика раздори в украинското обществ когато Украйна се бори за своето съществуване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Дън

  19 Авг 2022 14:42ч.

  Статията е типичното бла бла на западната преса. Основното не е дали тази кукла на конци е казала нещо в което никой не може да бъде сигурен, а това че е кукла, клоун. Толкова ли е оглупяло западното общество / почти колкото украинското / че не се вижда до какво може да доведе такова инсталирано управление като тези в Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинците има още да разбират и

  19 Авг 2022 14:46ч.

  за парите, които кукловодите наливат на Зеленски, за да разиграва клоунските си спектакли и да лъже жителите на Украйна за реалната ситуация, както ги лъга за организираните от Русия хуманитарни коридори например.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бедно ни е въображението да си представим какво ще стане, когато излезе истината за това как Путин е взел решението да нападне Украйна.

  19 Авг 2022 14:48ч.

  В относително свободната и относително демократична Украйна разкриването на тайните на властта предизвиква обществен скандал и критики. Русия е откровена диктатура. Разкриването на тайните на нейната власт ще доведе до размирици и линчуване на някои отговорни другаре. Въртят ми се в главата едни грозни кадри от последните минути на Моамар Кадафи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  19 Авг 2022 15:10ч.

  честито, спечелихте награда за най-дебилен пост по темата. ходи се хвърли от някъде високо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  19 Авг 2022 15:30ч.

  "Русия е откровена диктатура"! А бе, вие освен с клишета и опорки можете ли да говорите с друго!? Няколко пъти съм бил в САЩ, в много европейски страни - редица пъти. Чудя се как да ги определя по вашите стандарти - може би "неоткровени диктатури"... А, скрийте се най-сетне с плитките си мозъци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  19 Авг 2022 15:54ч.

  "Няколко пъти съм бил в САЩ, в много европейски страни - редица пъти." --- А в Русия колко пъти? Не си стъпвал там, нали? Ама си я обичаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • относително свободната и относително демократична Украйна

  19 Авг 2022 18:31ч.

  В относително свободната и относително демократична Украйна разстрелват гражданите си на улиците само по подозрение в “проруски симпатии”, връзват по стълбовете и пребиват…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  19 Авг 2022 18:48ч.

  А всъщност съм "руски възпитаник", с руска езикова гимназия. В СССР съм бил веднъж - Москва, Киев и Минск, в Русия и Украйна - по 5-6 пъти във всяка...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейка

  19 Авг 2022 15:48ч.

  Дописката няма нищо общо с оригиналната статия на В. пост в която се казва, че американците многократно са предупреждавали Зеленски, че ще бъде нападнат, но и Путин да не напада Украйна, защото последствията ще са жестоки. На което Кагебистите са отговаряли, че нямат никакво намерение да нападат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Всеки, който не си е стегнал сам раницата, след като е прочел новините за докладите на американското разузнаване, няма право да твърди, че не е бил предупреден“

  19 Авг 2022 16:23ч.

  Чуйте признание на украинец, който сам определя, че украйна е управлявана и получава заповеди от сащ. Какво по дяволите означава да слушаш американското разузнаване. Украинците, ако са американци, да вървят в америка. Излиза, че зеленски е никой. Браво! Право в целта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защото последствията ще са жестоки

  19 Авг 2022 16:24ч.

  Верно са жестоки.. обачето за САЩ и Украйна.. На Путин му дойде дюшеш..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фалшива новина

  19 Авг 2022 16:44ч.

  За спуснатото от САЩ военно "връщане " на ДЛНР се знае от няколко години, а през пролетта ан 2021 украинците докараха на фронта за целта близо 100000 войска. Тогава руснаците успяха да ги подплашат, като и те струпаха толкова в граничните райони на РФ, а Путин опита за последно преговори - т.н. "ултиматум". отхвърлен от САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валяк

  19 Авг 2022 17:03ч.

  Абе руската машина бавно, търпеливо, неуморно мели, мели, мели.... 333,333,333... няма спиране

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейка

  19 Авг 2022 17:46ч.

  а партизаните ви мелят отзад - днеска пак 4 взрива в Крим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Авг 2022 17:52ч.

  Нещо като битката при Жабокрек, неспа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички знаехме и разбирахме, че предстои война

  19 Авг 2022 17:27ч.

  Много ясно. След като близо 20 години едно увредено мозъчно население крещи “Москиляку на голяку !” , “Путин хуйло!” , пали живи хората с руско самосъзнание, убива ги , тероризира ги… какво очакват ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Авг 2022 18:02ч.

  "в която нито едно предприятие не беше конкурентноспособно" Ся, не че ще има файда, още повече, че вече съм го писал. Знам го, хайде да не е от първа, но от първа и половина ръка - със сигурност. Та, 90-91-ва, китайците искаха да поръчат у нас 40 езерни кораба. Седесарите, като и сега с газа "Не, никакви връзки, никакъв бизнес с червен Китай, с комунисти!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Авг 2022 18:08ч.

  40 кораба! Това е работа барем за една петилетка на КЗ "Георги Димитров". След 2-3 години КеЗе-то фалира, и го ликвидираха. Говорил съм с ликвидаторката, бог да я прости - "Насила ме караха. Кой, ма? От "Промяна". Имаше такъв синдикат тогава. Поколения тръбари, заварчици, корпусници, електричари и т.н. останаха на улицата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Авг 2022 18:15ч.

  Един приятел, колега от кантората, с много титли, но и малко бизнесмен си пада, ми разказва, как са го викали на конфиденциален разговор да купел едно предприятие, вече не помня точно името му. Във Варна беше известно като "Биотехнологиите на Боби Желев". Уникално нещо, технологиите на ръба на нанотехнологиите тогава. Машините, апаратите - на върха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Авг 2022 18:19ч.

  Моят човек питал, ами търг няма ли да има? "Ми ний сложихме обявите, ама некой ги е скъсал, няма кандидати и провеждаме друга процедура - разговор с потенциалния купувач." Моят човек отказал, за което после съжалявал. Така или иначе продали го за $ 5млн. и на другия ден го изнесли в Турция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЛЗ Шишманци

  19 Авг 2022 21:19ч.

  Го продадоха на местни играчи за 4-5 млн. Нарязоха оборудване за стотици милиони за да изкарат от скрап по-малко от десет.. Ама, у двоиха кеша...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе ка щяло да ги предупреждава украинците и украинките?!!

  19 Авг 2022 18:43ч.

  Та нали ако ги беше предупредил вместо Батальон "Монако" щеше да се разгърне ГрупаАрмии "Западна европа", а пък в европейските бордели щеше да има единствено и само украинки - какво ще правят BLM??? Ами евроЛГБТ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За точната дата на войната

  19 Авг 2022 22:02ч.

  не може да се коментира, че украинската страна би могла да знае, но че я е предизвиквала, това го знаят всички, вкл. пишещите, че са щели да имат друг избор. Зеленски идва с обещания да спре войната в Донбас, т.е война се води, а след отказа на Блинкен дна предложението на Путин да се спре разширяването на НАТО е било ясно, че ще последва отговор от руска страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Снимката! зеленския показва какъв размер го очаква,

  19 Авг 2022 23:34ч.

  като го сгащят руснаците. Слава на Россията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • :-)))))))

  20 Авг 2022 3:38ч.

  +11111111111111111111 !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То е ясно,

  20 Авг 2022 21:11ч.

  Че няма никакво значение дали е знаел или не. Защото е ясно, че той е кукла на конци и е бил такава кукла и тогава. Може да е питал - "Да предприемем ли мерки?", а от "Центъра" да са му отговорили - "Не. Трай си за сега". Но ако е така, той това сега няма как да го каже, защото ще признае, че е прокси на запада и пита за всичко, в което се убедихме и в последните 6 месеца. Явно му готвят нещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи