"Вашингтон пост": Съобщението за доставките на "Ейбрамс" в Киев беше прикритие за изпращането на немски танкове

"Вашингтон пост": Съобщението за доставките на "Ейбрамс" в Киев беше прикритие за изпращането на немски танкове

Съобщението на САЩ за намерението им да прехвърлят американски танкове "Ейбрамс" в Украйна беше резултат от компромис между Вашингтон и Берлин и всъщност прикритие, позволяващо на ФРГ незабавно да започне доставки на германски танкове "Леопард 2" в Киев, като изпращането на американски бронирани машини до Украйна е планирано за по-късна дата. Това тълкуване на последните споразумения между Вашингтон и Берлин дава в събота "Вашингтон пост", съобщава ТАСС.

По информация на изданието, което се позовава се на разговори с повече от десет настоящи и бивши официални лица, както и лица, запознати с дискусиите, Вашингтон и Берлин дълго време не са успели да постигнат компромис по въпроса за изпращането на танкове в Киев. Съединените щати поискаха от ФРГ прехвърлянето на произведени в Германия танкове "Леопард 2", налични както в самата Германия, така и в арсеналите на други съюзници на САЩ, които също се нуждаеха от разрешение от Берлин, за да ги реекспортират.

Вашингтон иска танковете германско производство да бъдат прехвърлени в Киев, тъй като Пентагонът смята, че ще бъде по-лесно за украинските военни да се научат да ги използват поради по-голямата простота на конструкцията в сравнение с американските танкове "Ейбрамс". Беше отбелязано, че за тях има достатъчен брой резервни части. Като цяло, според вестника, ФРГ и други страни сега имат в арсенала си около 2000 такива танка.

Берлин обаче настояваше изпращането на "Леопард 2" да бъде свързано с прехвърлянето на американски "Ейбрамс" в Киев. Според изданието германският канцлер Олаф Шолц е бил загрижен за потенциални ответни действия от Москва, ако Берлин предприеме тази стъпка едностранно. Освен това той не желае ФРГ да се възприема като пряк участник в конфликта.

Опасенията на Вашингтон

Вашингтон обаче не бързаше да се съгласи да изпрати танкове "Ейбрамс". Според служител на Пентагона, пожелал анонимност, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин смята, че би било „невъзможно“ за украинците да използват и поддържат тези танкове в краткосрочен план, тъй като те са твърде сложни и работата с тях изисква дългосрочно обучение.

По думите на друг представител на американското военно министерство, тъй като тези танкове са оборудвани със секретни бронирани елементи, включително обеднен уран като стандарт в американската армия, имало опасения, че тези технологии могат да попаднат в ръцете на Москва. В тази връзка Пентагонът до последно се съпротивляваше на идеята за изпращане на "Ейбрамс" в Украйна.

Компромис

По информация на изданието изход от задънената улица е намерил държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Той предположил Вашингтон да обещае да изпрати американски танкове "Ейбрамс" в Украйна, но не точно сега, а по-късно - като част от "дългосрочните" нужди на Киев за следващите години. Това щяло даде време на Пентагона да обучи украинската армия, като по този начин ще премахне основното възражение на Остин. Същевременно самото съобщение на Вашингтон за намерението му да достави американски танкове на Киев ще даде на Берлин необходимото „прикритие“ да започне доставките на своите танкове „Леопард“ за Киев още сега. Според издането именно този компромисен вариант предложил Блинкен на президента Джо Байдън след поредния си разговор с германския канцлер, по време на който Шолц продължил да настоява за изпращане на американски танкове.

Съобщение за изпращане на танкове

На 25 януари американските власти обявиха намерението си да прехвърлят 31 танка "M1 Ейбрамс" в Киев. На свой ред германското правителство потвърди, че ще изпрати на Украйна 14 танка "Леопард 2" от запасите на германските въоръжени сили и ще издаде разрешения за реекспорт на други страни. Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус заяви, че танковете "Леопард 2" ще бъдат изпратени в Украйна до края на март. На 25 януари военните ведомства на Норвегия и Словакия обявиха намерението си да прехвърлят танкове на Киев, а по-рано властите на Великобритания, Полша и Франция също обявиха решението да предоставят танкове на Украйна.

Както подчерта Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, германските танкове "Леопард" ще пристигнат в Украйна за доста кратко време, докато доставката на американските "Ейбрамс" „ще отнеме много повече месеци“.

Заместник-говорителят на Пентагона Сабрина Синг каза, че САЩ не разполагат с допълните танкове с "Ейбрамс" необходимата модификация M1A2, за да ги изпратят в Украйна и те ще трябва да бъдат закупени от производителите. Процесът ще отнеме няколко месеца, каза тя.

Вестник "Политико", позовавайки се на свои източници, съобщи, че американските власти възнамеряват да доставят на Украйна подобрена модификация на танковете "Ейбрамс" M1A2, но в експортна версия, която не включва секретни комплекти броня с обеднен уран, използвани от самите американски военни.

Властите на САЩ многократно са изтъквали трудностите с доставката на танковете "Ейбрамс", осигуряването им на гориво, ремонт и поддръжка, както и необходимостта от дългосрочно обучение на украинските войници за работа с тях.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • MEK

  29 Яну 2023 9:40ч.

  Идеологическа мотивация на Макс.Отново Немски танкове срещу Русия.Идиоти нима мислите че ще се скриете в бункери и ще оцелеете след тази идиотщина.Тикате ни към 3 та световна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината е, че САЩ са пред фалит и разпад

  29 Яну 2023 9:58ч.

  Затова е цялата тази истерия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила

  29 Яну 2023 10:07ч.

  Отново опити за заблуди и лъжи, някакъв нескопосан камуфлаж за прикриване на истината, че Германия изпраща танкове срещу Русия. Нещата вървят на зле, тикат ни към световна война, в която САЩ само ще стоят отстрани и ще печелят на гърба на Европа. Не ми побира умът как ЕС се съгласява на това и няма сили поне малко да се опълчи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ужасаааааааас

  29 Яну 2023 10:28ч.

  От прочетеното не става ли ясно, че ужасните руснаци са прави като определят Германия за окупирана от САЩ държавица?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • " САЩ само ще стоят отстрани"

  29 Яну 2023 10:46ч.

  Не е така. Куриерските услуги са доста напреднали вече! Минават големи локви без проблем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вечно немислещи

  29 Яну 2023 10:47ч.

  САЩ все повече приближават момента на изчезването си. Светът просто ще прояви решимостта, която те не очакват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Блинкен лъже Шолц

  29 Яну 2023 10:55ч.

  също наш Кирчо - не даваме оръжие на Украйна, но сме дали най-много. Както казва Орбан - Германия изпрати първо каски, сега танкове, а утре ще изптрати самолети. Ето, днес лебервурста Мелник е поискал от Германия да даде подводница на Украйна, за да изгонят руснаците от Черно море. https://ria.ru/20230129/melnik-1848183742.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kiro Kanadeca

  29 Яну 2023 11:01ч.

  От американците по-нагли са само англичаните! Няма такива плюнки! Значи те не могат да дадат танкови от склада си, трябвало да купят. Ами дайте от въоръжението, както карате европейците да дадат, а вие си купете после, какъв ви е зор, нали не се биете вие на фронта? А Германия е окупирана още от 1945г, но чак сега светът вижда , че окупацията е действителна, а не мнима. Само се чудя как е възможно никой, никой, никой от Европа да няма смелост да се опълчи на САЩ. Но НАТО няма да прати войски, ще плаща само железа, или някой и друг батальон от "послушните" европейци. САЩ и Англия в открит бой няма да влязат, страх ги е от смъртта и от реакция в обществата им. Само ръчкат отстрани. Няма такива гнусляри

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • господар ти е този, който контролира най-сакралното ти днес - достъпа ти до парите

  29 Яну 2023 11:12ч.

  Лошото е, че и Япония, и Израел са окупирани по същия начин, както и Германия и в даден момент ще бъдат задействани в горещи стълкновения, за да спасяват задника на американците. Време е Китай да се събуди и той, и изобщо от ШОС да спрат да дремят, защото Иран го нападнаха включително заради предстоящото влизане в ШОС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франк & Щайн

  29 Яну 2023 12:04ч.

  В превод, Германците не искат първи да хвърлят безин в огъня, иначе са готови да последват примера на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Татко обеща да ми купи колело, ама друг път.

  29 Яну 2023 12:07ч.

  Надлъгването в Рамщайн е като обещания на циганска сватба. НАТОвците се цакат с топла бира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  29 Яну 2023 12:47ч.

  Изнудването от САЩ на европейците продължава, но те не се противопоставят- пример за това е Германия и Шолц. Големият, бял брат дава заповед- европ. правителства изпълняват.Нашите послушници и те не правят изключение-мънкат, хъмкат, но "спестяват" истината...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • суверенитетът и демокрацията на Запада се оказаха пълно фалшименто

  29 Яну 2023 12:51ч.

  Щом изпълняват, значи демокрацията и гражданското им общество са били фалшиви, за паралама. От самото начало на окупацията е действала подмолна, а днес явна, командно-бюрократична система.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пазете танковете в целофан!

  29 Яну 2023 13:31ч.

  Изпращането на 14 немски танка е прикритие за издаването на разрешение други държави, притежаващи същите, да могат да ги изпратят, на свой ред прикрите преди да закупят чертежни Абрамси без секретна броня. Пазете касовите бележки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  29 Яну 2023 13:55ч.

  Фактите са ясни. Остава въпросът, как е възможно германците да се самозатриват. В момента, в който "Леопард"-име тръгнат, на тяхно място ще дойдат "Абрамс", което ще рече, че немски танк в тези страни повече няма да стъпи. Сиреч, мъка за немския военно промишлен комплекс и огромни загуби за Германия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • квинтесенциален армаментариум

  29 Яну 2023 14:11ч.

  То света ще се изпари- било загуби за Германия. Дреми ми за Германия, така както на Германия и дреме за България.Е, на- това беше целта на т. нар. демокрация- да са доближим максимално до Русия и да я завладеем. Е те за това ручахме мандарини и банани. Дойде сега време сега да изгорим като православни във войната на англосаксонците..План за възстановяване...хахаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е

  29 Яну 2023 15:23ч.

  план за съсипване: вие си унищожете енергетиката, нац. валута, образованието, селското стопанство, Христ. вяра, природните богатства, а ние ще ви платим за това. И то не на вас, а на вашите управници, за да я свършат тая работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НЕ, ТОВА НЕ БЕШЕ ПРИКРИТИЕ, ПОИСКАНО И ИЗМИСЛЕНО ОТ ГЕРМАНИЯ

  30 Яну 2023 14:40ч.

  Това беше типичен измамен ход на САЩ, с каквито е покрита тяхната история. Типични американски лъжи, както пухкавият Помпео, директорът на ЦРУ по време на Тръмп, чистосърдечно заяви: Ние мамим, лъжем и крадем. Има Бог и Неговата дума е последна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи