"Вашингтон Пост": Най-добре пазената тайна на помощта за Киев - повечето пари остават в САЩ

"Вашингтон Пост": Най-добре пазената тайна на помощта за Киев - повечето пари остават в САЩ

 Автор: Марк Тийсен, "Вашингтон Пост" Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ето най-добре пазената тайна за американската военна помощ за Украйна: по-голямата част от парите се харчат тук, в Съединените щати. Точно така - средствата, които законодателите одобряват за въоръжаване на Украйна, не отиват директно в Украйна, а се използват в САЩ за създаване на нови оръжия или за подмяна на оръжия, изпратени в Киев от американските складове. От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е одобрил, откакто Русия нахлу в Украйна, почти 90 % отиват при американците, сочи анализ.

Но това не може да се разбере от действията на някои американски законодатели. Когато през октомври сенаторът републиканец от Охайо Джей Ди Ванс се присъедини към протест на Обединените автомобилни работници в завода за сглобяване на джипове в Толедо, той заяви, че иска да "покаже известна подкрепа за работниците от UAW" в своя щат. Въпреки това той не прояви същата солидарност с работниците от UAW в Лима, Охайо, които произвеждат танкове "Ейбрамс" и бойни машини "Страйкър" за Украйна благодарение на одобрената от Конгреса военна помощ. Ванс се противопоставя на помощта за Украйна, както и републиканецът Джим Джордан (Р), в чийто район попада Лима.

Гласоподавателите от Охайо може би са очаквали избраните от тях лидери да настояват пред администрацията на Байдън да предостави на Украйна повече танкове и превозни средства, произведени в Лима - или да изискат повече от тях да бъдат включени в пакета за помощ за Украйна, който Конгресът скоро ще разгледа. Вместо това Ванс и Джордан се борят да попречат на Украйна да получи повече произведени в UAW танкове и бойни машини от единствения американски танков завод.

Не само те. Общо 31 сенатори и членове на Камарата на представителите, чиито щати или окръзи се възползват от финансирането за Украйна, са гласували против или за ограничаване на тази помощ. Сред тях са някои от най-изявените антиукраински настроени гласове в Конгреса, като републиканските сенатори Джош Хоули (Мисури), Томи Тъбървил (Алабама) и Майк Браун (Индиана), както и републикански представители. Мат Гаетц (Флорида), Бил Поузи (Флорида), Анна Паулина Луна (Флорида) и Ланс Гуден (Тексас).

В момент, когато и двете основни партии се състезават за спечелване на гласовете на работническата класа и за укрепване на производствената база на САЩ, нашата военна помощ за Украйна прави точно това - тя осигурява голямо вливане на парични средства в заводите в цялата страна, от което пряко се възползват американските работници. Тя също така създава работни места и възможности за местните доставчици, магазини, ресторанти и други предприятия, които подпомагат фабриките, произвеждащи оръжия.

Досега никой не беше установил къде точно отиват средствата за военна помощ от САЩ. Колегите ми от Института за американско предприемачество Клара Кюс, Ноа Бърк и аз съставихме каталог на оръжейните системи, които се произвеждат в САЩ за Украйна, като проследихме щатите и районите, в които се произвеждат, и как сенаторите и членовете на Камарата на представителите са гласували за финансирането. Анализирахме договори и прессъобщения и разговаряхме с експерти от отбранителната индустрия, дипломати и служители на Пентагона, за да определим къде отиват американските данъци

Идентифицирахме 117 производствени линии в поне 31 щата и 71 града в САЩ, където американски работници произвеждат основни оръжейни системи за Украйна. В този списък не са включени и доставчиците, които предоставят на тези изпълнители части, като пластмаса и компютърни чипове, или произвеждат по-малки изделия за Украйна, като например екипировка за студено време и нощно виждане, медицински консумативи, резервни части и милиони патрони за малки оръжия. Както ми каза един украински служител, "всеки един щат в САЩ допринася за тези усилия".

С други думи нашата помощ за Украйна не само създава американски работни места, но и съживява опасно атрофиралата ни отбранителна индустриална база. През октомври Ванс заяви, че "състоянието на американската отбранителна индустриална база е национален скандал. Възстановяването й е сред най-спешните ни приоритети." Е, нашата помощ за Украйна прави точно това.

Например от 2005 г. насам Съединените щати не са произвели нито една нова зенитна ракета "Стингър". Терористите, с които се сражавахме през последните десетилетия, не разполагаха с реактивни изтребители, така че производството се забави. Сега, благодарение на помощта за Украйна, на която Ванс се противопоставя, Пентагонът подписа миналата година договор на стойност 624,6 млн. долара за производство на ракети "Стингър" в Тусон, които да заменят около 1400 ракети, изпратени в Украйна. Без нашите усилия за снабдяване на Украйна производствената линия на "Стингър" вероятно щеше да остане неактивна - може би докато не започнат да падат бомби в конфликта за Тайван.

Или вземете 600-те милиона долара, които се използват за изграждането на две оръжейни системи за Украйна в Сейнт Чарлз. Едната е Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM ER) - въздушно изстрелвано оръжие с GPS управление, което превръща глухите бомби в прецизно управляеми планиращи бомби с обсег до 72 км (тройно по-голям от обсега на оригиналното оръжие).

Другата е Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) - оръжейна система, разработена наскоро за Украйна, която може да се изстрелва от високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) и може да измине 150 км, което е почти два пъти повече от сегашните наземни системи за прецизни боеприпаси.

Ако не помагахме на Украйна, Съединените щати нямаше да произвеждат нито едно от тези оръжия. Финансирането, което Конгресът осигури за производството на двете системи, вкарва много милиони долари в икономиката на Мисури и задвижва производствените линии за тези модерни способности. Сега тези системи ще бъдат на разположение на Съединените щати и Тайван, ако избухне конфликт с Китай, както и на Израел.

Сред законодателите, които са гласували против или за ограничаване на военната помощ на САЩ за Украйна, са (отляво надясно) сенаторът Джош Хоули (Р-Мо.), сенаторът Джей Ди Ванс (Р-Охио) и републиканецът Ланс Гуден (Р-Текс.). (Jabin Botsford/The Washington Post; Ricky Carioti/The Washington Post)

Работниците в Уест Плейнс използват помощта от Украйна за изграждане на радара за проследяване MIM-104 за ракетната система Patriot, която шокира света тази година, като свали предполагаемо "неуязвимата" хиперзвукова ракета на Русия. Това спаси животи на украинците и доказа в реални условия на бойното поле, че модернизираната система "Пейтриът" може да помогне за защита срещу хиперзвукови заплахи от други противници.

Повечето сенатори биха си приписали тези успехи. Не и Хоули, който се опитва да намали финансирането на тези системи, изграждани в неговия щат. Същото важи и за републиканеца Джейсън Т. Смит, който представлява 8-ми конгресен окръг на Мисури, където се произвеждат радарите за "Пейтриът", но многократно е гласувал против такава помощ. Другият републикански сенатор от Мисури, Ерик Шмит, все още не е гласувал по въпроса за помощта за Украйна, но е заявил: "Не подкрепям тези вечни войни". Може би той ще подкрепи инвестициите в отбраната, които са в полза на работниците от Мисури и укрепват военния ни производствен капацитет за защита срещу комунистически Китай?

Сред най-шокиращите примери за упадъка на нашата отбранителна индустриална база е борбата ни за производство на един сравнително прост боеприпас: 155-милиметрови артилерийски снаряди. Тези снаряди биха били много търсени във всеки конфликт, в който САЩ се бият. Украйна изстрелва по 6000-8000 такива снаряда на ден, а Израел ги поръчва с десетки хиляди. Но преди Русия да нахлуе в Украйна миналата година, Съединените щати произвеждаха по-малко от 15 000 снаряда на месец. Затова Пентагонът отпусна 1,5 млрд. долара за увеличаване на производството с 500% и е на път да достигне 100 000 снаряда на месец.

Благодарение на занемарените ни производствени мощности в областта на отбраната, включително липсата на металорежещи машини, достигането на тази скорост ще отнеме две години. Дори и тогава производството на САЩ през 2025 г. вероятно няма да достигне това на Русия през 2024 г. Но ако не беше помощта ни за Украйна, това увеличение на американското производство нямаше да се случи. Благодарение на парите, които Конгресът одобри за въоръжаването на Киев, снарядите се сглобяват в Скрантън и Уилкс-Баре, щата Пенсилвания, и в нов завод в Камдън, щата Арк., като се използват компоненти (включително експлозиви, ракетно гориво, капсул-детонатори, взриватели и корпуси на снаряди), произвеждани в градове и селища в САЩ като Кингспорт и Кордова, щата Тенеси; Бристол, щата Пенсилвания; Мидълтаун, щата Айова; и Коачела, щата Калифорния. Очаква се фабриката, която се изгражда в Мескит, Тексас, да произвежда около 20 000 снаряда месечно и да наема поне 125 работници, след като заработи в началото на следващата година. Председателят на Търговската камара в Мескит заяви пред в. "Ню Йорк Таймс", че законодателите, които се противопоставят на помощта за Украйна, "гласуват срещу своите избиратели. ... Вие буквално казвате "не" на хората, които представлявате". И все пак републиканецът Ланс Гуден, който представлява Мескит, гласува против помощта, която помага за финансирането на новия завод в неговия район.

Помощта ни за Украйна не само принуждава Пентагона бързо да увеличи възможностите на САЩ за производство на оръжия; тя също така модернизира американската армия.

Както неотдавна отбеляза пенсионираният генерал-майор от армията Джон Г. Ферари, понастоящем експерт в Американския институт за предприемачество, ние предоставяме на Украйна оръжейни системи, които често са на десетилетия, а след това заменяме запасите си с по-съвършени версии. "Поради съществуващия бюджетен натиск върху армията, тя няма да може да си позволи сама тази необходима модернизация на оборудването", пише Ферари в статия. "Чрез прехвърлянето на оръжия и екипировка в Украйна армията ще получи в замяна по-модерни оръжия".

Водените от САЩ усилия за въоръжаване на Украйна съживяват нашия производствен капацитет в областта на отбраната и по други начини. Съединените щати също така създават стимули за съюзниците от НАТО да дарят на Украйна старите си оръжейни системи, произведени в САЩ и от съветската епоха, като разрешават продажбата на по-нови, модерни системи, произведени в САЩ, които да ги заменят. Например Полша изпрати на Украйна 250 стари съветски и германски танка и през април 2022 г. подписа договор на стойност 4,75 млрд. долара за закупуване на 250 танка M1A2 Abrams за замяна, които ще бъдат произведени в завода в Лима, Охайо. Впоследствие Полша сключи сделка за допълнителни танкове на стойност 1,4 млрд. долара. Полша също така изпрати своите произведени в СССР бойни хеликоптери Ми-24 на Украйна, а след това подписа сделка на стойност 12 млрд. долара за закупуване на 96 хеликоптера Apache, които ще бъдат произведени в Меса, Аризона.

Усилията за въоръжаване и екипиране на Украйна също така рязко увеличиха продажбите на произведените в САЩ изтребители F-35. От това се възползват работниците в производствените предприятия в Палмдейл, Калифорния, Източен Хартфорд, Кон, Мидълтаун, Айова, Форт Уърт, както и в други градове на САЩ, които произвеждат части за самолетите.

Финландия, която финализира сделката на стойност 9,4 млрд. долара за закупуване на 64 F-35, заяви, че новите самолети ще ѝ позволят да дари старите си изтребители F/A-18 Hornet на Украйна. Норвегия, която е дарила стари изтребители F-16 на Украйна, купува 52 F-35, както и харчи 293 млн. долара за въоръжаването им с 580 малки диаметрални бомби StormBreaker, произведени в Тусон, Аризона. Дания и Нидерландия даряват на Украйна 61 изтребителя F-16 и ги заменят с допълнителни изтребители F-35.

Като цяло нашият анализ установи, че в 10 щата и 11 града на САЩ има поне 13 производствени линии, които произвеждат нови американски оръжия за съюзниците от НАТО, за да заменят оборудването, което те са изпратили на Украйна. Както заключи Марк Канчън от Центъра за стратегически и международни изследвания, "голяма част от парите, които пряко подкрепят Украйна, се харчат не в чужбина, а тук, в САЩ". Поради това е "погрешно" да се наричат "помощ" 68-те милиарда долара, които според неговите изчисления сме похарчили за въоръжаване на Украйна.

Помолихме за коментар депутатите, които гласуваха против помощта, която ще бъде отпусната за техните райони. "Производството на оръжия в Охайо е добро. Знаете ли какво е по-добре? Да ги използваме за собствената си отбрана, а не да ги изпращаме в корумпирана каца за пари в Източна Европа", каза Ванс. "Няма съмнение защо Украйна иска танкове "Ейбрамс" ... но нашите избиратели са силно обезпокоени от това, че привидно неограничени пари на данъкоплатците се използват за финансиране на войната в Украйна", отговори говорител на Джордан. "Алабама има право да се гордее с ролята си в осигуряването на националната отбрана на Америка, но Съединените щати не могат да се включват във всеки конфликт по света", каза Табервил. "На всеки шест месеца вземаме назаем 1 трилион долара, а нарастващият ни национален дълг е най-страшната заплаха за националната ни сигурност", каза говорителят на Браун. "Не гласувам за или против войни въз основа на това в кои конгресни райони се намира работата" - отговори Гетц.

Както вече посочих, в жизненоважен интерес на Съединените щати е да въоръжат Украйна в борбата ѝ за победа над руската агресия. Подкрепата ни за Украйна унищожава руската военна заплаха за НАТО, възстановява възпирането с Китай, възпира други ядрени сили да започват агресивни войни и подобрява американската военна готовност за други противници.

Но ако тези аргументи не са убедителни, то това би трябвало да е така: Военната ни помощ за Украйна съживява производствените общности в Съединените щати, създава добри работни места тук, у дома, и възстановява капацитета на Съединените щати да произвеждат оръжия за националната ни отбрана. Да се помогне на Украйна е правилно за националната сигурност на САЩ. Това е и правилното решение за американските работници.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • Валпет

  01 Дек 2023 7:38ч.

  Прегръдката на Зеленски и Байдън е по-смешна от "тайната" за лицемерно-крадливата американска помощ за Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  01 Дек 2023 19:08ч.

  парите са си техни и за разлика от Чалгария знаят как да ги използват !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  01 Дек 2023 7:39ч.

  ето така печелят янките! как няма да искат войни! уж пари за украйна, израел - а всъщност нови технологии, работни места, високи заплати...а старите бракми-на баламите да се избиват по света....ето това са американските ценности!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  01 Дек 2023 9:18ч.

  Няма много логика в написаното. Нали за производството на оръжия някой трябва да плати - това означава увеличение на данъците и инфлацията, съответно спадане на обичайното потребление и фалирането на бизнеси, несвързани с оръжията. Ползата за САЩ е, че голяма част от разходите са за сметка на останалите страни в НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Дек 2023 9:38ч.

  Ми нали за туй са "помощите" - да се купуват оръжия. Ние като сключваме заеми с МВФ, нали обикновено се предписва къде да се харчат помощите. Но при хохлите има и друг ефект - закачат ги на оръжейната игла, всички ги навиват да се бият, дават оръжие както ний им даваме, и както ний, купуват пушки от американците, като за да ги платят - задлъжняват, точно както ний. Ний специално, плащаме предварително. "Война се почва не за да се свърши, а за да се води" - древна американска мъдрост. "Cui bono? (Classical Latin: [kui̯ ˈbɔnoː]), in English "to whom is it a benefit?", is a Latin phrase about identifying crime suspects.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Игнат Ф.

  01 Дек 2023 10:17ч.

  Значи “умните” укри финансират чрез американски заеми американската армия. Старите пушкала на НАТО се утилизират в Украйна, за което тя прескъпо плаща. Гениална и изпробвана схема на амитата. За помощта, kоята СССР получи от САЩ през Втората Световна война Русия плати последния транш през 2002 год. Да се готви Укрия за “подарените” и много милиарди. Честито.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пена

  01 Дек 2023 20:49ч.

  Военната индустрия на САЩ беше в застой по времето на Тръм, който не започна нито една война докато беше в президенството. Преидентите Буш, Клинтън и Байдън са финансирани от петролната и военната индустрии, а Обама от Биг Фарма, следователно всички те се съобраяват с техните интереси. Следователно Байдън започна войната с Украйна, именно и с единствената цел, да подпомогне военната индустрия на САЩ. Всички страни на НАТО изпратиха старата ви руска военна техника на бойното поле в Украйна и подписаха "споразумения" с американски компании и подписаха предварителни договори за проиизвоство и доставка на нова бойна техника, включително и България. Има си бойни вертолети на книга.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крумов

  01 Дек 2023 9:22ч.

  Е че каква тайна е това? То си беше ясно на всеки трезво мислещ човек още като почнаха с голямо изливане на милиарди. Същото кокто през ВСВ и икономиката им скочи до небесата благодарение на военното производство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво за хиперзвувковата руска ракета, свалена от Patriot?

  01 Дек 2023 9:53ч.

  Толкова сериозни проучвания и накрая да бъде скрито цитиран Кличко, който също показа четири неща в една градинка– "предполагаемо неуязвимата" хиерезвукова ракета. Значи няма да я вземат, изучат и т.н, а ще я оставят кметът да се снима с нея. Несериозно е това твърдение за свалянето, за другите твърдения – евентуално са проучени, но това като цяло го знаем, така че не е важно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо не можа да кажеш

  01 Дек 2023 10:46ч.

  Бадева ядете джобните на Галя

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Хю

  01 Дек 2023 13:35ч.

  Хахахаа свалена хиперзвукова чушка беше това :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалист

  01 Дек 2023 10:15ч.

  Каква ти тайна! Отдавна ни е ясна схемата за парите - Украйна - обратно в САЩ и така до безкрай. Теглим заеми и наливаме в американската индустрия . И така до пълното ни изтощение. Въпросът е дали тази схема има край......????????????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Дек 2023 10:23ч.

  "Значи “умните” укри финансират чрез американски заеми американската армия." Ма те не само укрите. Де що има пудел - сички. Ний как подаряваме? Подаряваме, после през НС минава закон за купуване на некой друг чертеж (щото, нали, националната сигурност, хибридна война, Русия), после през бюджета - пак в НС, емитираме държавен дълг и бам - на бедните ни американски роднини. И те деца гледат, и хляб трябва да ядат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  01 Дек 2023 19:11ч.

  Да се надяват Хизбулла да се сдобие с 5-то поколение изтребител, та да си произведат нови ракети !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  01 Дек 2023 10:24ч.

  NICE, A?!... Да не би някой да е учуден? Видни демоНОкрати, като оня екзалтиран простак Лидси Греъм, например, отдавна заявиха, че украинската война е нещо чудесно и ползотворно за Щатите и че докато украинците воюват до последния човек, всичко е точно и върви по план. От край време, така е било, но се задават тежки времена за САЩ и те вече започват да го усещат. Хегемонията им приключва. Неизбежно. Нищо не е вечно. Както мъдро е казал точно техния Ейбрахам Линкълн, „Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Дек 2023 10:27ч.

  Но снимката е ноо трогателна - ноо са милички и двамата. Едно време имаше такива снимки на Леонид Илич с др. Тодар Живков, Хонекер (тя беше любовна), Хусак и so on.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!...

  01 Дек 2023 10:28ч.

  Ама, готини са ни презокеанските господари! Я, какви пичове са! Бедата е, че все още в Булгаристан, една част прости дебили с промити мозъчета, много им се кефят и продължават да ги величаят в малоумен екстаз...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-добре пазената тайна е, че там няма истински ВПК. Всичко е наужким, а "парите", тоест виртуалните долари, отпуснати за УССР не могат да стигнат до несъществуващите заводи, а изтичат по борсите като вода в пясък

  01 Дек 2023 10:45ч.

  Укропитеците не могат да стрелят с измислените виртуални долари. На тях им трябват снаряди. А рудата за метала на тези снаряди още не е изкопана, техническия памук за метателните заряди още не е посаден в Индия, а петрола за тротила за бризантния пълнеж още не е добит. ВПК на Запада вече две години не може да се вземе в ръце и разчита на остатъците от нашия социалистически ВПК. Провишлеността на Запада е като творчески изчисления им БВП - виртуална.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  01 Дек 2023 11:15ч.

  А междувременно европейската дойна крава се е натоварили да изплаща заплатите и пенсиите на всички украинци и да храни краварите с поръчки. Европейски будали 🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е добре, защото силно скъсява живота на ЕС

  01 Дек 2023 11:23ч.

  Наблюдаваме истинска компресия на историческото време

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  01 Дек 2023 11:58ч.

  Словосъчетанието Американска помощ за Украйна трябва да се пише с кавички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Палавият пор

  01 Дек 2023 12:47ч.

  То пък една тайна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  01 Дек 2023 14:53ч.

  това са милиарди $, които се заплащат на амер. работници за да произвеждат оръжия, които след това се доставят на Украйна и се казва, че това е заем...и само рашистките недоносчета не знаят, че такъв заем НИКОГА не може да се върне. По-точно и те го знаят, но не им отърва да го коментират, предпочитат да пръскат слюнки над половината от случая. И никой не спира и останалите държави да го правят. По-точно спират ги такива "миролюбци", които искат да се спрат оръжейните доставки за Украйна, за да може техният любимец В.В.Путьо за 1 седмица да превземе Украйна...и за да МУ се даде възможност да погледне на следващата жертва

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никакви "милиарди $, които се заплащат на амер. работници" няма и ти много добре го знаеш, платен от американското посолство предателю на България

  01 Дек 2023 17:41ч.

  Виртуалните "пари" се разграбват, преди да стигнат до пустеещите заводи и потъват на спекулативните пазари. ТОВА е причината две години след началото на бойните действия САЩ да на могат да започнат производството на елементарни, не умни, прости като тебе гаубични спаряди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  01 Дек 2023 21:41ч.

  най-близкото амер. посолство е на около 1000км и не зная защо трябва да ми плащат, защото имам мнение и информация ли:-) статия за дебили, които ги мързи да проверят, но имат мнение(чукча-писатели): https://time.com/6252541/inside-the-us-army-plant-making-artillery-shells-for-ukraine/ видео за още по-мързеливите дебили, които "всичко знаят", но не искат да четат https://www.youtube.com/watch?v=wRtYyjvYTWk Аз лично нямам мнение за себе си, че съм умен, даже направо съм прост щом си губя времето с дебили:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи