"Вашингтон пост": Москва е готова да се окопае за дълго време, докато решимостта на западните поддръжници на Украйна намалее

"Вашингтон пост": Москва е готова да се окопае за дълго време, докато решимостта на западните поддръжници на Украйна намалее

Три месеца след началото на украинското контранастъпление руските окупационни сили до голяма степен успяват да задържат позициите си, като често се учат от миналите си грешки, коментира в анализ за войната в. "Вашингтон пост". Вестникът отбелязва, че руската армия е възстановила унищожените части, сменила ги е с нови и е премина от мащабни нападения към защита на силно укрепени фронтови линии, като е показала, че въпреки тежките загуби Москва е готова да се окопае за дълъг период от време и да изчака решимостта на западните поддръжници на Украйна да намалее.

Сравнително добре организираната руска отбрана показва завръщане към дългогодишната военна доктрина на Москва и свидетелства за промяна в сравнение с първите дни на войната, когато на висока цена Русия прекалено много напрягаше силите си, за да навлезе в територии, които не можеше да задържи, коментира "Вашингтон пост".

"Това е пример за адаптиране", смята Ян Матвеев, руски военен анализатор на "Фондацията за борба с корупцията", основана от лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални. "Те използват опита си от тази война", за да се борят с украинските сили до краен предел, твърди той.

Въпреки че украинските сили отбелязаха ограничени успехи в усилията си да прекъснат южната сухопътна връзка на Русия към полуостров Крим, според критиците притокът на западно оборудване и продължилото месеци наред обучение от страните членки на НАТО за водене на сложни маневри по време на контраофанзивата не са довели до значимия успех, на който Вашингтон се надяваше, като Украйна продължава да разчита на една остаряла тактика - обстрелване на руските позиции с артилерия.

Подновяването на руските нападения срещу окупирания преди това от Москва и отвоюван от Украйна североизточен град Купянск показа, че Русия все още може да напредва. Но според експерти тези нападения могат да бъдат определени като част от отбранителната стратегия - ход, който да попречи на украинските сили да се концентрират на юг, отбелязва американският вестник.

"Те го правят, защото фронтовата линия в Украйна е много дълга", каза в интервю за "Вашингтон пост" Андрей Беседин, ръководител на военната администрация на Купянск и изпълняващ длъжността кмет на града. "Те просто хвърлят войниците си в месомелачката", добави той.

Русия се е прегрупирала

По оценки на САЩ руската армия е претърпяла големи загуби в условията на хаотичното настъпление през миналата година, като някои нейни части са били почти напълно унищожени, отбелязва "Вашингтон пост".

Но тя успя да се възстанови въпреки признаците на нисък морал и объркване във висшите ешелони на военното ръководство след бунта през юни на наемниците от частната военна компания "Вагнер", коментира вестникът. Изтощените редици са попълнени с "частична мобилизация", чрез която в армията са призовани стотици хиляди мъже, както и с набиране на войници от затворите - тактика, възприета от частната компания "Вагнер".

Британското министерство на отбраната през пролетта изчисли, че Русия изглежда разполага с приблизително същия брой войници, както в началото на нахлуването - около 200 000 души, разпределени в 70 бойни полка и бригади, организирани в пет административни "окръга", защитаващи фронтови линии, които се простират на около 965 километра.

Според последните оценки на украинските власти около половината от руските сили са съсредоточени в североизточната част на страната, далече от центъра на контранастъплението.

Преди войната украинската армия наброяваше около 250 000 души, като имаше планове тя да се разшири. Както Русия, така и Украйна имат значителни загуби, като по-рано тази година американски и европейски официални представители изчислиха, че във войната са убити или ранени 120 000 украински войници, както и около 200 000 руски войници - цифри, които постоянно нарастват.

Традиционната военна теория предполага, че за да постигнат успех, настъпващите сили се нуждаят от поне три пъти повече войници, отколкото тези, които са в отбрана, посочва в анализа си "Вашингтон пост".

"Всички използват тези цифри и всички ги ненавиждат", каза Марк Кансиън, офицер от запаса на морската пехота и експерт по отбраната в Центъра за стратегически и международни изследвания, мозъчен тръст във Вашингтон. "Но в ситуация като тази с подготвена отбрана ви е необходимо повече от три към едно. Може да бъде шест към едно, 10 към едно", твърди той.

Загубите на руската армия са разпределени неравномерно. Докато Москва хвърляше войските си от някои части или цели военни окръзи в битка, тя задържаше други. Западният военен окръг на Русия, замислен като авангардна сила на страната срещу противниците от НАТО, пострада значително в началото на войната.

Части от този военен окръг, включително някога високо ценената Първа гвардейска танкова армия и Шеста смесена армия, участват в настъплението към Купянск, каза Каролайна Хърд, анализатор за Русия в Института за изследване на войната, вашингтонски мозъчен тръст. Изглежда, че изтощените части са били възстановени с наборни войници.

"Те са едва ли не параван за това, което са били", каза Хърд, като добави, че Първа гвардейска част миналата година се е оттеглила толкова бързо, че се е превърнала в "най-големия донор на танкове за украинската армия".

Въпреки това Южният военен окръг на Русия, който пое основната отговорност за защитата на окупираните територии в стратегически важната Запорожка област, бе държан в резерв в началото на войната и успя да посрещне контранастъплението на Украйна със свежи, но опитни сили.

Тези войници прекараха месеци, като се "окопаваха и подготвяха за точния вид отбранителни операции", които извършват, каза Хърд.

Южният военен окръг, отговарящ в рамките на Русия за територията, граничеща с Украйна и Грузия, е "развъдник" на иновации и се представя по-добре от другите окръзи, каза Чарлз Бартълс, анализатор за Русия в Службата за чуждестранни военни изследвания, изследователски център във Форт Ливънуърт в щата Канзас.

Русия до голяма степен е изпратила мотострелкови бригади, които се състоят от около 8000 пехотинци, заедно с тежко въоръжение като танкове и артилерия за защита на фронтовите си линии в южната част на страната. Според анализатори на публично достъпни източници отбраната на Русия съчетава неопитни части, съставени от освободени затворници, с по-елитни части от руския флот и формированията "Спецназ" или специалните сили.

Има съобщения, че 64-а мотострелкова бригада, част от 35-а армия от Източния военен окръг, е на първата отбранителна линия край град Орехов. Бригадата, свързвана с явни военни престъпления в киевското предградие Буча в началото на войната, бе удостоена с почетно звание от руския президент Владимир Путин през миналата година за "масов героизъм и храброст".

Според използващата публично достъпни източници разузнавателна организация "Черна птица" Русия използва специалните части, за да се включи като бързо подкрепление. Някои войници от тези групи, които са подчинени на руското военно разузнаване, са били прехвърлени по въздух до фронтовата линия в началото на контраофанзивата.

Сред тях са 22-ра специална бригада на "Спецназ", за която се съобщава в изтеклите американски класифицирани военни документи, че е претърпяла големи загуби, достигащи до 95 процента, в началото на войната - отчасти поради това, че Русия е разчитала на нея за фронтови операции. Не е ясно как е било възможно тя да се върне толкова бързо дори за частични операции, тъй като частите на "Спецназ" обикновено се нуждаят от години обучение.

Обратно към руската военна доктрина

Още миналата година руските сили "все още мислеха, че могат отново да преминат в настъпление и да завземат голяма част или дори цялата територия на Украйна", каза Кансиън. "Сега те се опитват да задържат това, което вече са окупирали", добави той.

В южната Запорожка област, която е център на контранастъплението, окупационните войски не са постигали успехи в продължение на цяла една година. Вместо това те прекараха месеци в изграждането на многостепенни укрепления, отбелязва "Вашингтон пост".

Този подход представлява завръщане към традиционна постановка на руското военно мислене - съсредоточаване върху обучението за отбранителни операции поради страх от нападение от Запада, коментира вестникът.

"Подготовката на този вид отбранителни позиции е нещо, което командирите разбират и което им е набивано в главите още от времето, когато са били кадети", посочи Дара Масикът, руски военен анализатор в американския мозъчен тръст "Ранд корпорейшън".

В статия от април в списанието на руския военен елит "Военна мисъл" се появи рядко срещано публично признание, че акцентирането на Русия върху нападението ѝ е струвал скъпо. Въпреки че в статията не се споменава Украйна, тя очертава една реалистична, дори песимистична тактика за защита на ключово важни райони срещу един "превъзхождащ" враг.

Александър Романчук, който е един от съавторите на статията, по това време е ръководител на военна академия в Москва. Оттогава той поема отбраната срещу контранастъплението в Запорожка област.

Целта на многостепенните отбранителни линии на Русия е да забави и изтощи украинските сили. Дори и да пробият фронтовата линия, те трябва да се сражават със свежи руски сили, укрепени на втора или трета линия, посочва "Вашингтон пост".

Вестникът отбелязва, че значителната употреба на противопехотни мини от страна на Русия е ключово важна част от нейната отбрана. Руските войски използват инженерната система за дистанционно миниране "Земледелие", която разпръсква мини от ракети, позволявайки бързо повторно миниране на разчистените райони, като създава също минирани окопи и подредени накуп мини, за да заблудят настъпващите сили.

Руските артилерийски части, които също са ключово важни за отбраната, се определят като усъвършенствани, способни да идентифицират нови цели и да предприемат нападения за броени минути.

Въпреки че руската армия може да е в състояние да организира компетентна отбрана, има признаци, че тя все още страда от пагубни недостатъци. Според Джеймс Ранд, военен анализатор в частната фирма в областта на сигурността "Джейнс", понякога тя организира нападения на ниво взвод, включващ само три танка и няколко десетки войници. Стратегията, макар и разумна, може да показва и липса на ресурси.

"Те изпитват голям недостиг от бронирани машини на разположение", твърди Ранд. Използващата публично достъпни източници разузнавателна организация "Орикс" съобщи, че е потвърдила загубата на 2296 танка от страна на Русия във войната, което е повече от половината танкове, с които тя започна.

След бунта на частната военна компания "Вагнер" структурата на руското военно ръководство изглежда остава объркана. Руският генерал Сергей Суровикин, възхваляван военен командир, бе изваден от строя заради предполагаемите си симпатии към "Вагнер", като бе отстранен от поста началник на военновъздушните сили миналия месец.

Оттеглянето на "Вагнер" отстрани от бойното поле до 20 000 опитни бойци. Експертите твърдят, че напускането на "Вагнер" е видно от разнородната смесица руски войници, които го замениха в източната част на Украйна, отбелязва по-нататък в анализа си "Вашингтон пост".

Според вестника сегашната стратегия на Русия може да се изправи пред нова вълна от предизвикателства. Макар и части като 58-а армия да са били със свежи сили, когато е започнала контраофанзивата, те са атакувани от месеци, посочи Масикът. Изглежда, че Русия е готова да "раздроби частите до степен, в която те вече не са боеспособни", коментира анализаторката на "Ранд корпорейшън".

Командирът на 58-а армия обяви миналия месец, че е бил принуден да напусне поста си заради критики към този нечовешки подход.

Възможно е Москва да е възприела тактика на изчакване, разчитайки да изтощи редиците на Украйна или нейните поддръжници да загубят вяра. Някои украински официални представители обаче твърдят, че Русия не се е отказала да завзема земи и Купянск е само началото.

"Ясно разбираме, че врагът не се е отказал от болезнените си надежди за окупация на целия регион", каза губернаторът на Харковска област Олег Синегубов.

Някои проруски военни фигури изглежда са съгласни с това, отбелязва "Вашингтон пост". Вестникът обръща внимание на думите на командира на проруските сепаратисти в самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Ходаковски, който написа в масово споделян пост в "Телеграм" миналия месец: "Не можеш да спечелиш, когато си в отбрана".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

 • Капитан Кук

  11 Sep 2023 16:54ч.

  Глуповатите опити за некадърни "анализи" на западни самозвани експерти, съчетани с неграмотния български език, използван от съвременните български преводачи, довършват окончателно хаоса в главите на обикновените читатели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абсолютно си прав

  11 Sep 2023 18:33ч.

  напъни...за анализи..напъване,все едно,че има запек...да ви пикам на анализите.на институтите...и проститутите...някои хора пишат ли пишат...заработват парици..поне не ни занимавайте с простотиите им...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  11 Sep 2023 19:15ч.

  Незнам дали москва ще се окопава, но определено закопава хохли. Да видим стиска ли му на путьо да настъпи газта или ще чака милостиня и лъжи от запада пак..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калински

  11 Sep 2023 19:45ч.

  Много точен коментар

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То па едни "поддръжници". С такива съюзници като англоезичниците и лакеите им от ЕСОТАН врагове не ти трябват.

  11 Sep 2023 17:00ч.

  Това тяхното се изроди в пародия на хегемония. Царя е гол и насран. Кой ли ще заостри вниманието на гласоподавателите им?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Банкерче

  11 Sep 2023 17:14ч.

  Тактиката на "греблото" което ВСУ настъпват в Роботино-Орехов вече 3 месеца доведе до почти пълен разгром на държаната в резерв "елитна" бригада на ВСУ въоръжена с 10 Челеджера, и много друга западна техника и обучени войници в страни от НАТО. Седем атаки среднодневно от 04.06.2023 се разбиха на пух и прах на тази фронтова линия. Според Шойгу около 70 хиляди загуби, вкл. 3 от 10 танка "неуязвими" челенджера които вече не се весват на бойното поле. Брадлитата от САЩ и Леопардите горят като факли. Но ВСУ продължава да настъпва "Греблото" въпреки тотално разбития нос!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • RIP

  11 Sep 2023 17:19ч.

  Дано си вярват варварите на "АНАЛизите" и да ядат бой до дупка този път и 100 години да не излизат от въшливите си задни.и

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  11 Sep 2023 17:24ч.

  Четох до - "във войната са убити или ранени 120 000 украински войници, както и около 200 000 руски войници - цифри, които постоянно нарастват".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  11 Sep 2023 22:47ч.

  И аз четох точно дотам! Освен това - чии е този "коментар-анализ"? Отдолу пише само - "Източник: БТА"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  11 Sep 2023 17:56ч.

  Първичният проблем е свързан с хунтата в Киев, която се е поставила в услуга на окупаторите на Украйна от НАТО. Украйна имаше избор да се присъедини към руския свят, но не го направи. Русия не може да бъде окупатор в имперските си земи - в края на краищата тези земи са руски, не натовски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки СТО години германските племена тръгват на Изток да превземат Русия

  12 Sep 2023 0:29ч.

  Всеки път ядат бой. След 100 години се сменят поколенията, забравят и отново същото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  11 Sep 2023 17:59ч.

  Това се нарича използване на намерението на противника да заграбва - по такъв начин агресорът сам се нахаква на руската гъвкава отбрана и постепенно бива подавен. В крайна сметка Западът е този, който не може без чуждото, постоянно се разширява и отива да си го вземе. Руснаците просто са се приспособили към тази характерна особеност на западните партньори и се възползват от нея, за да съкратят до минимум разходите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подходи

  11 Sep 2023 19:02ч.

  Преди да започнете с четенето, задайте си въпроса - кой говори и какво най-вероятно иска и ще ни каже! Това ще подготви и настрои ума и сетивата ви, ще влезете в подходящата настройка и кондиция! В конкретния случай различаваме името на БТА и за всеки запознат с даденостите, четенето може и да се прекрати. БТА отдавна се е превърнала в еидн от основните пропагандни канали на евроатлантиците. Простичко е, агенцията е на издръжка от бюджета и валстта решава и разпорежда, какъв вид материали да се публикуват, конкретният избор се оставя на низови, оперативно ръководители, които стриктно следват тезисите :)). Материалът е доста пространен, по него е сериозно работено в специалните тинктанкове. Хвърлен е толкова труд, че най-вероятно после с полезното съдействие на департамента и приятелските правителства по света (вероятно по целия свят) се свежда до жадните потребители. Отделни такива (примерно в Западна Европа) четат и вярват! Преобладава пропаганда и лъжи, но сръчно омесени с полуистини и отделни верни факти. Не само и единствено умишлено са бавят нещата заради изчакване на естествения момент на спад в подкрепата. По много линии се прави подготовка за бедищо неизбежно изправяне срещу/директен допир с бесните кучета от източния фланг на отан. Двете страни чудесно разбират, че в подобна хипотеза трябва да са готови на всичко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  11 Sep 2023 19:04ч.

  Това е тъпашка пропаганда за американските бройлери. Избитите бандеровци са между 450-500к, като за щастие утилизацията засегна най-отявлените неофашисти, които са ликвидирани с приоритет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съгласен съм отчасти с мненията във форума

  11 Sep 2023 19:24ч.

  до тук!Вярно е че западните анализатори пишат това за което им се плаща но също така е вярно че вече година и половина руските военни тъпчат на едно място също с цената на загуби за които никой не пише ясно и конкретно!Също е вярно че руското военно висше командване се изложи тотално начело със своят “главнокомандващ” давайки ненужно голямо количество убити и ранени за които т.н.”гл.счетоводител на ген.им щаб Коношенко срамежливо мълчи и гъгне ден след ден цифри и никакви сериозни обеснения защо,как и докога славната руска армия ще тъпче на едно място,ще здрава тежко оръжие на врага и съответни сериозни жертви!Помним глупавите призиви на Путин в началото на тази гражданска война към руските”украински”военни да вземели власта и да се договорят с руските политици,да пазели украинските военни и дори срещу декларация връщаха пленени украинци обратно в “украината”!Такава глупост дори батюшка царь не си е позволявал камо ли Троцки или Сталин!Така че нека се отнасяме по сериозно към западните анализатори!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сериозно към западните анализатори?

  11 Sep 2023 19:58ч.

  Ти сигур Харвард си завършил, нале..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не,завършил съм скромно и тихо

  11 Sep 2023 21:06ч.

  Софийски университет и затова се опитвам да мисля по обективно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъпчат, казваш, на едно място????

  11 Sep 2023 22:10ч.

  И какво стана за тази 1,5 г. с ЕС и фащ? Прав си, почти нищо не остана! "Райска градина", викаш, ма без торове ...? Газец, опять русский, ма на 3-на цена, щото да захлебят и фащ, нале са friends! Та кой викаш губи? Пак си прав - евроджендърския планктон, не само у нас, а и по всичките земни кълбета! Та, бацко (16:24), ти Путин В. В. не го мисли - каквото си е наумил, ще го направи! За нас плачи, че ние сме най-големите идиоти на света (про100 киро, лела асена денковоглу etc.)! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и затова се опитвам да мисля по обективно!

  12 Sep 2023 0:34ч.

  Употребата на епитети от рода на "глупавите призиви на Путин ", предполагат обратното...?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спомняте ли си как се развиха нещата в България след промените?

  12 Sep 2023 0:39ч.

  Хората имаха натрупано от времето на социализма. Постепенно западите им се свършиха, износиха си дрехите след това видяха, че имат проблем с основни стоки и започнаха да купуват дрехи втора употреба. На Запад проблемите ще се проявят след 2-3 години. В Англия, която внася 60% от храната, проблемите вече са видими. Все повече и повече празни рафтове в магазините. Вериги магазини, които продават по-евтина китайска стока фалират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  12 Sep 2023 11:55ч.

  да ви бяха научили в тоя университет и на граматика малко. но като гледам колко са научили един "академик" на физикохимия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  11 Sep 2023 20:57ч.

  Четох да половината по собствена глупост, защото не погледнах коя агенция го предлага. Прав е коментара по-горе за качеството на материалите избълвани от БТА. Повечето са напълно негодни. Жалко. Второ, сащисаната пропаганда не може да си позволи загуба на лице. Каквото и да драскат, плебса им е далеч от нивото даже на западно-европейския, да не говорим за източно-европейците. Достатъчно са цифрите за загубите, както и "стратегическите" разсъждения около "мощта" на 404. Факт е, че РФ воюва с почти 10-на % от възможната макс. численост. Разпъване на времевата отсечка за операцията се дължи и на стремежа за по-голямо натрупване на опит в неизбежния пряк, сериозен конфликт със запада. Сирия бе добра тренировка, но слаба по обеми и интензитет. Сега вече нещата са изяснени, ВПК-то им работи на макс и даже отгоре, сноровката на състава е силно повишена. Дори неизбежните грапавини във взаимодействието фронт-тил, вече са прецизирани и отстраняват. Най-големият успех обаче, е икономическият удар върху запада като резултат на, де факто, война Изток-Запад! На пръв поглед там уж всичко е ОК, но гигантската промишлена инфлация в резултат, изтласка системата им в сериозна, много сериозна криза. Като имаме в предвид, че само малко от западните страни имаха комплектно по-добро състояние, дори без сравняване със социалния упадък, даже социалната катастрофа, на САЩ, то сумарната инфлация е нараснала с по няколко десетки процента нагоре. Обикновено Тази се формира от индустриалната и тя е около три пъти по-малка. Отделно са проблемите с различните цивилни браншове, във военната промишленост, банките и пр. и пр. ... - На този фон, едно продължаващо изчакване от страна на РФ дава възможност на управлението там да се консолидира така, че да започне с крайно необходимото ликвидиране на казуса "олигархия", с затягане на локалните управления, минаване на военни релси и най-най-важното: - пълното изчистване на Централната банка от западния контрол над нея в лицето на няколкото недосегаеми до сега "свещени крави"! Ако ужаса, нетърпението и малоумието във върховете на определени отански източни държави не предизвика тяхната пряка намеса във войната, то към краят на следващата година ще се разгърне една съвсем нова картина на задаващият се Нов свят. И е възможно тя да е в двете крайности. Пълно унищожение на всичко и всички или пълен крах на сегашната социално, икономическа и политическа парадигма. С формирането на няколко различни клъстери, но без изгорялата междувременно, "плява" .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  11 Sep 2023 21:41ч.

  Ранд корпорейшън звучеше много силно до преди месеци когато изведнъж казаха абе май сметките ни излязоха криви. Дотук с нейните анализи базирани на фалшиви базови данни. Руската икономика не само не рухна а взе че започна да нараства, явно и Китай помага по някакъв начин а за анализи за война ми се струва, че тези хора нямат необходимата експертиза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  11 Sep 2023 21:56ч.

  Тежки загуби, ама не на руснаците, а на укропите. Те сами се жалват, как в атака тръгва цяла рота, а се връщат трима-четирима живи !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  11 Sep 2023 21:59ч.

  ЕС получи 3 млн. здрави и работоспособни украинки + децата им (около 4 млн.), като целта на евро-фашистите е да се подобри демографската ситуация в западна Европа. И войната “до последния украинец” осакатява и унищожава украинските мъже, а украинските жени стават в чужбина съпруги и любовници точно на тези, които унищожават родината им...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хубава е бозата!

  12 Sep 2023 0:06ч.

  Хубава е бозата! 12 ст. за голяма боза!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бат"пешо

  12 Sep 2023 0:20ч.

  от прочетеното оставам с впечетлението че :всички тези ,,коментатори" и ,,аналлизатори" са под въздействието на висококачествен кокайн ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • omega

  12 Sep 2023 4:22ч.

  Как бавно се обръща палачинката - само преди 2 месеца статиите бяха как бодро настъпват нацитата и какви огромни територии завладяват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гласове !

  12 Sep 2023 11:21ч.

  Бихме приели подобен пропагаден буламач, все пак си имаме и други инфоизточници за сравнения, но поне да бъде поднесен на читаем български език ! Това е абсолютен срам като синтаксис и текст. Все едно го е писал робот със софтуерен бъг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valpet

  13 Sep 2023 18:48ч.

  Медийно бръщолевене с протенции за анализ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи