Вашата поръчка ще ви струва… душата ви

Вашата поръчка ще ви струва… душата ви
Днес съвременният Йов е изпитван не чрез нямане, а чрез кредити, лизинги и бързи доставки. „Поръчай сега и ще получиш веднага!“ И това не е всичко – ако поръчате през следващите 10 минути, ще получите безплатно двойно и тройно. Цялото усилие е съсредоточено в скъсяване на времето от пожеланието до доставката. Колкото по-бързо се изпълни желанието ви, толкова по-бързо ще дойде следващото ви желание. Докато накрая пожеланието и изпълнението съвпаднат по време – мигът на пожелание и мигът на изпълнение ще са едно! Нирвана на потреблението, корпоративен ГМО триумф.

 

 

 

Когато Авраам и Лот се разделят – след дълго обикаляне на път към Обетованата земя – чичото дава право на своя племенник да избере своя посока. „Ако ти тръгнеш наляво, аз ще тръгна надясно“, кротко казал бащата на вярата. И тръгнал към пустинния и безводен Ханаан. Защото Лот вече се бил огледал наоколо и си избрал потъналата в зеленина, добре напоявана плодородна долина на река Йордан. Земя на богатство, на неограничени възможности. Земя, в която тече мед и масло.  

 

Бжежински – 35 века по-късно – ще използва израза „позволяваща корнукопия“. За козата Амалтея става въпрос – същата, от която произлиза алегорията „рог на изобилието“. Когато младият бог Зевс, заплаха за своя баща Кронос /Време/, бил скрит на остров Родос, именно Амалтея се грижела за него. И като огладнеел, той хващал единия рог и го отвъртал, и от него потичали мед и масло. И мляко, разбира се, но това го може всяка коза, а Амалтея очевидно не била всяка коза, щом освен масло давала и мед.

 

Какво общо има Бжежински? Той е водещ стратег на концепцията за човешките права, лансирана по времето на 39-ия президент на САЩ Джими Картър. И дори скромно посвещава една от своите книги „На президента Джими Картър, чието послание за човешките права ще продължи да отеква из целия свят“. Разбира се, че не Картър е истинският автор. 

 

Фукуяма пък – в своята книга „Нашето постчовешко бъдеще“ – футуристично полага световното бъдеще в равнината между забранителната утопия на Оруел и „1984“ и разрешителната утопия на Олдъс Хъксли от книгата му „Прекрасният нов свят“ /1932!/. За Оруел сме чували доста, но за Хъксли? В своята книга той обрисува свят на генно инженерство, в което матрично се създават алфа, бета, делта и гама поколения. Алфа ръководят, бета им помагат, делта обслужват, а гама копаят в мините. Всичко е подредено, стерилно, корпоративно ефективно… Нямаш право да обичаш една жена или един мъж – колкото повече партньори имаш, толкова по-добре. Полигамията е задължение, любовта между един мъж и една жена е наказуема отживелица. 

 

Фукуяма – чаровник, който публикува теориите си в огромни тиражи, за да ги опровергае в следващи книги в още по-огромни тиражи – този път е убедителен. Според него разрешителната утопия – „позволяващата корнукопия“ – е окончателният победител в човешката история. Край на забраните, край на ограниченията. Те са характерни за тоталитарните идеологии /безспорен факт!/, поради което забраните трябва да бъдат забранени, а ограниченията да бъдат напълно ограничени. 

 

Днес вече не е актуален древният беден Йов, от когото Сатана чрез изискване отнема имота му, децата му, здравето му… Днес Сатана не вика към Бог: „Отнеми им, и те ще те отрекат от теб“. Днес Сатана вика към Бог: „Дай им още и още, и те ще се отрекат от теб“. Днес съвременният Йов е изпитван не чрез нямане, а чрез кредити, лизинги и бързи доставки. „Поръчай сега и ще получиш веднага!“ И това не е всичко – ако поръчате през следващите 10 минути, ще получите безплатно двойно и тройно. Цялото усилие е съсредоточено в скъсяване на времето от пожеланието до доставката. Колкото по-бързо се изпълни желанието ви, толкова по-бързо ще дойде следващото ви желание. Докато накрая пожеланието и изпълнението съвпаднат по време – мигът на пожелание и мигът на изпълнение ще са едно! Нирвана на потреблението, корпоративен ГМО триумф. 

 

От вас се иска само да искате още и още. Искате, нали? Това е чудесно! Желанието движи потреблението, а потреблението движи икономиката. Потреблението е единственото оправдание за присъствието ви под това тебе. Така че искайте още и още, това е ваше право! „Прекрасният нов свят“ е основан единствено на желания. Не се срамувайте от желанията си, няма защо да се притеснявате. Няма срамни желания, единственото срамно е самият срам. Искате да сте жена, а сте – как пък точно на вас ви се случи! – мъж?! Ами тогава бъдете жена, бъдете себе си! Нищо че не знаете кое е точно това „себе си“. Вие имате човешко право да искате – до такава степен, че то постепенно става ваше задължение. 

 

„Кока-кола“ влезе там, където ЦРУ никога не успя да влезе, откровен е Бжежински. Пожеланието на хората направи това, което силата никога не би успяла. 

 

Впрочем знаете ли как се нарича толкова цитираната по-горе книга на Бжежински? Издадена е в началото на 90-те и се нарича „Без контрол. Глобален безпорядък в началото на XXI в.“.

 

А знаете ли къде жаждата за просперитет отведе Лот? Постепенно долината на река Йордан остана зад гърба му, пред него изникнаха стените на Содом и там, вътре, Лот се засели и направи своя дом.  Неограничените човешки права и ненаситната жажда за „още“, която се превърна в задължение за извращение. 

Благодарим ви, че избрахте Содом.

Сигурни ли сте, че искате точно това? 

Защото вашата поръчка ще ви струва… душата ви. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • ЕВРОидиот

  25 Окт 2016 10:44ч.

  Не вярвате!? -Пуснете си телевизора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не гледам телевизия - само содомците гледат :)

  25 Окт 2016 11:07ч.

  Ех, ех да беше завил Лот към Скития - друго щеше да бъде....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашата поръчка ще ви струва… душата ви

  25 Окт 2016 11:10ч.

  Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • georgieff/vienna

  25 Окт 2016 12:02ч.

  a brilliant comment! bravo! thanks!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • биогноза

  25 Окт 2016 13:47ч.

  Со дом - както со кротце и со благо... само че без душа! Помнете и Лотовата жена - тя се обърна, въпреки повелята, и се вкамени. Еврабийски епос - апотеоз на примитивизма на вещерите и вещиците - да пожелават вещното (битие), вместо да издебват пожелаването си. Желанието е другото име да си дадеш правото да си, вместо да не си (сякаш пък изначално на някого си потребен!) - и нивга повече да не знаеш спирка, и да нямаш пристан в потреблението и играта на потребностите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Непримир Вироглавович Противопоставский

  25 Окт 2016 15:14ч.

  Ако се опитаме да цитираме по памет, то Ницше беше казал някъде, че който не може да произнесе фразата „Аз искам!“, такъв вече е мъртвец. Ницше е бил един слаб, болен и обременен човек. Именно неговата обремененост (комай целия си живот е прекарал между четирите стени на стаята си, под грижите на сестрите си) и именно неговата болезнена астеничност го е подтикнала да изкаже тези гръмки слова, касаещи ЖЕЛАНИЕТО. Шекспир пък е написал в един от сонетите си: „Аз имам странно прозвище — ЖЕЛАНИЕ…“ (WILL — ot William Shakespeare), вероятно самоизживявайки се като инструмент на Сатаната. Великият „бард от Стратфорд на Ейвън“ е бил всъщност не друг, а Франсис Бейкън — един от великите създатели на масонството на Албионска земя. А какво друго би могло да бъде масонството, освен Глобалната Република на Нечестивия, обсебил планетата ни, за да ни превърне в домашен добитък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амира

  25 Окт 2016 21:53ч.

  Г-н Урумов, респект!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поля

  25 Окт 2016 23:16ч.

  Чудесен текст! И за съжаление правдив!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • taxidriver

  26 Окт 2016 4:42ч.

  Дълбоко съм впечатлен от написаното от г-н Урумов. "Вашата поръчка ще ви струва душата ви..." Позволявам си да добавя: "Ако нямате собствена такава - откраднете ми чужда".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СВ.Петър

  26 Окт 2016 13:43ч.

  "Сега ще ви разкажа една приказка. Приказка за..за..за..." казал Алекс и умрял.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милена

  26 Окт 2016 16:40ч.

  Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • иво

  27 Окт 2016 1:29ч.

  Добре написано! Още по-добре щеше да се получи, ако се ползва за пример друго предание, може да е случка някаква от миналата година дори... Стига с тия еврейски измишльотини! Да си ги изучават там. Автора, стегни се, не провокирай чувство на неприязън към евреите... Тия са навсякъде и във всичко. Аре стига! Добре написано, със скрито манипулиране. Нейсе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сергей Атанасов

  27 Окт 2016 17:21ч.

  Прекрасно.Върху скала градите човешкият дом.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Немир Миронов

  29 Окт 2016 18:31ч.

  Иво душата си е твоя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чавдар

  30 Окт 2016 12:59ч.

  Настървеният за киндер-сюрприз и маратонки соц-потребител безспорно стана движеща сила на разложението. Още не си е заложил апартамента, както правят в САЩ, но успя да подари общия покрив - държавата. И тамошните, и тукашните ги очаква дългово робство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Другарки и другареее

  30 Окт 2016 19:11ч.

  Много се изхвърляте и авторът и комунтаторите. Ами ходете голи, не яжте, не вършете нищо, останете си кристално чисти търтеи. Просто гроздето е много кисело за вас драги ми лисици и лисугери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоян

  08 Дек 2017 15:49ч.

  Защо постоянно Лот се представя като пример за грешната, човешка природа? Божието Слово говори само добро за него. Той е иносказание, понеже е бил в положението в което е Църквата днес. Сам Господ Исус Христос го споменава и то като пример, за подражание. Единствено жена му е предупреждение. Не съм убеден, че изборът му е бил случаен или престо "похотлив". Лот е влязъл в Содом физически, но не и със сърцето си. Днес, ние сме така и от Бога е това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи