Върви ли се към продажба на "Лукойл" в България?

Върви ли се към продажба на "Лукойл" в България?

Автор: Владислав Наков, Фейсбук. Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Litasco (Лукойл) е готова да осигури работата на петролната си рафинерия ISAB в Сицилия на фона на предстоящото петролно ембарго на Русия." Това съобщиха от пресслужбата на компанията.

"Компанията е готова да си сътрудничи с италианското правителство за осигуряване на нормална работа на предприятието", се казва още в съобщението.

Италия, по примера на България, също поиска дерогация от ЕК, но й беше отказано. Междувременно "Файненшъл Таймс" съобщи, че компанията е подновила преговорите за продажба с американския инвестиционен фонд Crossbridge Energy Partners, след като през миналия месец "Лукойл" отклони предложението.

Изглежда, че и в България "Лукойл" върви към продажба. Даже вече можем да се досетим за потенциални купувачи. Цивилизационен избор ...

По-важното е, че Лукойл работи с нефт URALS, който винаги е бил с 20-30 долара по-евтин от BRENT и така цените у нас винаги са били по-ниски в сравнение с други, съседни на България държави. Народонаселението се радваше на евтини горива, Лукойл не плащаше данъци и всички бях доволни. Нещо като държавна политика - народът доволен, че плаща евтини горива, властта доволна, че няма бунтове.

Сега обаче, с отказа от руския нефт, цената на суровината ще скочи с около 20-30 долара (разликата между URALS и BRENT), транспортни разходи и разходи за финансиране - общо около 40 долара по-скъпо или с около 60-65%, а обещаните компенсации "левче на литър" може да се окажат само намерение.

Коментари

 • точно цивилизационен избор

  02 Дек 2022 23:21ч.

  Ако бъдем в лагера на Русия, цена 1,50 лв./л гориво. Ако бъдем пиколото в клуба на богатите геьове, цена 5,00 лв./л гориво. Избирайте, българи, от вас зависи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости

  03 Дек 2022 7:05ч.

  Само не мога да разбера едно, какво ни лъжат че горивото е било кой знае колко по евтино от западното, разликата е между 10-30 цента на литър, в зависимост от бензиностанцията. Ако заради това Лукойл не са плащали данъци, то здраве му кажи. Цялата управляваща, крадлива и некадърна пасмина е за затвора

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фиба

  03 Дек 2022 7:29ч.

  Схемата разработена с ТЕЦ- Варна, ще проработи и с Нефтохим. ДПС не прави излишни движения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  03 Дек 2022 11:10ч.

  Време е за сериозни бунтове, преди да е станало късно! След продажбата нищо няма да може да се направи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И кой каза че у нас не се води война?!?

  03 Дек 2022 11:17ч.

  Битка за Лукойл, за ТЕЦ-овете, за военна "помощ", за АЕЦ, за дипломати. Всички тия битки все още са висящи, което показва, че има съпротива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цената на бензина по бензиностанциите е предимно акциз и ДДС

  04 Дек 2022 0:03ч.

  Друго е по-важно. Годишно България печели 1 милиард долара от износ на горива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ленин

  04 Дек 2022 20:56ч.

  Цените в България са по ниски поради по ниски акцизи. Разликата в цените на уралс и брент винаги е оставала в Лукойл :Р

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи