Ваня Григорова: Митове и легенди за газа

Ваня Григорова: Митове и легенди за газа

Автор: Ваня Григорова, solidbul.eu

Малка част от широко разпространяваните неистини за природния газ

I. В неделя, 15 май 2022 г., началникът на политическия кабинет на министър-председателя на България Лена Бориславова заявила: „Турски поток е изключително скъп. Този проект е построен за рекордно кратко време, но няма разклонения за България и това е в ущърб на националните интереси.“

От 1 януари 2020 г. България получава руски газ не от Трансбалканския газопровод през Румъния, а през Балкански (или Турски) поток през Турция. Изцяло, напълно, на 100%. Какво означава в такъв случай „няма разклонения за България“?

II. Икономистът Георги Ангелов обяснява, че цената на руския газ се е увеличила 9 пъти от миналата година, затова било по-изгодно да сменим доставчика. Това твърдение се подема от редица други експерти и се прокарва на политическо ниво от представители на „Демократична България“, като евродепутата Радан Кънев например.

Цената на руския газ за България се определя по формула, в която се отразяват цените на холандската борса и цените на петролните деривати. Т.е. ако руският газ се е оскъпил, то това е следствие оскъпяването на природния газ на европейската борса. Да си спомним също, че промяната на формулата, която оскъпи газа, се наложи след водено от ЕК дело срещу Газпром. По старата формула нямаше да има такова увеличение. Тогава щатните евроатлантици обаче ръкопляскаха бурно на промяната и празнуваха победата на ЕС.

III. Друго твърдение на г-н Ангелов и всъщност на всички проамерикански експерти: „През 2021 г. Русия ограничи доставките за Европа, създавайки изкуствен дефицит.“

Темата беше многократно дискутирана още миналата година, тъй като това беше причината и за увеличение на цените на електричеството, вкл. в България, защото България като старателен изпълнител отвори енергийния си пазар и изравнихме цените с европейските. Защо не е вярно, че Русия е създала дефицит:

1. През първата половина на 2021 г. настъпи икономическо оживление, след като пандемията през предходната година редуцира производството.

2. Отново през първата половина на 2021 г. производството на ток от вятър в Германия спада от 65 TWh за същия период на 2020 г. на 51 TWh.

3. Двете точки горе предопределят нарасналото търсене на газ – да, и за Европа това е основно руски газ. Русия казва, че не може да задоволи напълно това по-високо търсене, но изпълнява подписаните договори с европейските компании. 

Ако е създаден дефицит, то той е следствие от недалновидната европейска политика – заявени са по-ниски от нужните количества газ за 2021 г. И от факта, че Германия разчита, че вятърната енергия ще й гарантира близо 25% от ел. енергията. Но е забравила да сключи споразумение с Господ, за да й гарантира устойчив вятър.

 

Източник: "Солидарна България"

 

Коментари

 • обкома край Потомак

  16 Май 2022 11:59ч.

  Докога ще ни управляват назначените полуграмотни тъпаци на Нашингтон, кажете?! Защо Радев допусна всичкото това? не е ли късно да се оправдава, след като виждаме некомпетентността и конюнктурното раболепие навсякъде около нас??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Играта

  16 Май 2022 12:24ч.

  Щатните евроатлантици, говорейщи щатни глупости, набеждават щатния виновник! Браво, Ваня, ти персонално си едно от малкото непохабени слънчица у нас, ама да си знаеш, че чорбаджията ти не е баш от най-читавите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  16 Май 2022 13:36ч.

  Не я зная коя е Ваня Григорова, но е умно и грамотно момиче. Малко й куца членуването: "неистини за природния газ" казва се природният газ. "кабинет на министър-председателя" казва се министър-председателят. И още много други. Но като цяло е значително по-добре от много други, които са прекалено неграмотни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно на теб ти куца членЪТ, пиленце

  16 Май 2022 13:49ч.

  Не се излагай по темата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба ти

  16 Май 2022 14:17ч.

  ...пълен член се слага на подлог /ако знаете какво е/...т.е."неистини за природния газ" както и "кабинет на министър председателя "е правилно написано ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  16 Май 2022 14:53ч.

  НЯМА "непълен" член. Когато успеете да членувате женски и среден род с "пълен" и "непълен" член, тогава се похвалете. Съгласната на "пълен" член се "изяжда" за звучност. Подобно "изяждане" има в много езици. Най-много във френският и английският. Но СЕ ПИШЕ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освен това, драги,

  16 Май 2022 15:26ч.

  след предлог, съюз,.....не се поставя пълен член!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шишманов наистина се е олял с този пълен член

  16 Май 2022 16:50ч.

  в македонския например има само пълен член. Правилото за подлога не винаги върши работа, защото има подчинени изречения и те трябва да бъдат намерени за да се определи къде е пълният член. Сума време учениците "пълнят" пълния член, иначе "За народа загуба голяма".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В македонскиот език, дека е българскиот език в повардарието на Сан Стефанска България

  16 Май 2022 17:40ч.

  могат да си слагат каквото си сакат. Или учим македонскиот и ставаме макета или си пазим езика от интерпретации и си оставаме българи! Няма македонски език. Има промити мозъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пълният член не е ли интерпретация

  16 Май 2022 20:57ч.

  на българския книжовен език? В някои райони на България се използва само пълен член, дори в близост до Търново откъдето са взели основа за съвременния книжовния език. Изкуствени правила с минимална полза, но които струват немалко усилия на който държи да спазва книжовния език.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  17 Май 2022 19:45ч.

  "неистини за природния газ" е правилно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mini96

  16 Май 2022 13:41ч.

  Другата простотия,че Русия ни спряла еднострано газа!Не е вярно - спря го след ка нашите умници не го платиха по тяхната схема която я възприеха всички тикви от ЕС!Единствено умно постъпи Орбан и постави интересита на Унгария пред краварските интереси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...." Защо Радев допусна всичкото това?"...

  16 Май 2022 15:24ч.

  Ами защото, нямаше кой да "бие" герп!! Чалгарите се провалиха, БСП не е в кондиция. Просто нямаше кой освен някой като тези двамата - надеждни и прилични!? Е оказаха се по-различни, но не е за първи път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  16 Май 2022 16:59ч.

  Членът, пълен или непълен, е член ! EС на Господ ли, на Дявол ли ще се моли, все е вътре .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джакомо Кютукалиев

  16 Май 2022 23:17ч.

  Доста згодно маце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Света

  18 Май 2022 15:02ч.

  А если бы был Южный поток...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи