В нарушение на закона Асен Василев съсипва администрацията си, а Надежда Йорданова ще може да възлага поръчки на близки кантори

В нарушение на закона Асен Василев съсипва администрацията си, а Надежда Йорданова ще може да възлага поръчки на близки кантори

Имаме правителство, което е в оставка. Което има управленски хоризонт от няколко дни до седмица-две и въпреки това залага стратегическа промяна в устройството на държавния апарат. Това правителство, смята, че забраната да променя усторйствени правилници, наложена с бюджетната актуализация, противоречи на Конситуцията и затова вчера сезира Конституциониня съд. С действията си обаче кабинетът очевидно решава на своя глава, без санкция на Конституционния съд, да наруши закона, просто защото го намира за лош закон. 

Честито! Вече можем да се поздравим с факта, че правителството, което обеща съдебна реформа и върховенство на закона, наруши съзнателно поне един закон. Нарушението се случва по инициатива на правосъдния министър, в изпълнение на коалиционните искания на "Демократична България" и ще даде повече власт именно на правосъдния министър. Да разпределя пари, чрез възлагането на поръчки. 

Нарушава се Закона за бюджета в чиято актуализация се забрани на правителството да променя устройствени правилници на министерства до 31 август тази година. Въпреки това вчера кабинетът реши да промени устройствените правилници на Министерство на финансите и на Министерство на правосъдието. Освен бюджетния закон, е много възможно да се нарушава и Гражданския процесуален кодекс, за което има становища, изпратени в процеса на обществено обсъждане на промените, които останаха скрити в продължение на седмици, но накрая си пробиха път към публичността.

Това са административни рокади, които засягат материален интерес на държавата за милиарди евро, които, при загуба, ще се плащат от цялото общество. 

С промяна в Устройствения правилник на Министерство на финансите се закрива Дирекция „Съдебна защита“, която организира държавното представителство по търговски и инвестиционни дела срещу България в международниарбитражни съдилища (най-често в САЩ). Това е дирекцията, която възлага на чуждестранни правни фирми реалното представителство на държавата. Да, тя плаща сериозни хонорари, понякога седемцифрени, но до момента, вече няколко десетилетия, България няма загубено дело. Канторите, с които работим, са с коефициенти на спечелените дела съответно 81% и 72%. 

Занапред изборът на канторите и вървящото с това изплащане на хонорари ще бъде прерогатив на правосъдното министерство. Очакванията са държавата да промени стратегията си и вместо да отрича вина, да води дела и да ги печели (всички до едно), да започне да сключва споразумения с ищците. И понеже ще се търсят споразумения, вместо да се водят битки, да се подготвят експертизи и да се правят разследвания, занапред няма да се искат толкова опитни кантори. Вместо това, представителството ще се възлага на няколко български правни фирми. Държавата няма да може да твърди, че печели, ще се хвали, че не е загубила. А че е платила повече (общо по споразумението и за адвокатите, вместо само за адвокати, които печелят), ще остава тайна, защото споразуменията вървят с ангажимент за неразкриване на подробности. 

Интересното е, че това е договорка на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" още от преди да съставят правителство. Инициативата никога не е дискутирана публично. Никога не е била мотивирана с полезността, която поражда. Обясненията са били, че така в правосъдното министерство се концентрират еднотипни процеси. И, че ще се постигне лека оптимизация на администрацията (ЦЯЛ ЕДИН ЧОВЕК ще бъде уволнен). 

Не е за пренебрегване факта, че до момента, вече 140 години, представителството на държавата в такива спорове е организирано именно от финансовото министерство. Не може да се пренебрегва и факта, че се закрива дирекция, под чиято администрация няма нито едно загубено дело, а занапред търговските и инвестиционни спорове ще се администрират от Министерството на правосъдието, което има над 700 загуби в Европейския съд по правата на човека и за чиновниците му поражението е даденост. 

И тук идва контекстът, в който всичко се случва. В момента едно дело срещу България е в заключителната си фаза. Спорът е за 153 млн. евро. Предстоят кръстосани разпити на свидетели и замесени страни. Тече и друго дело за 850 млн. евро. 

В същото време имаме правителство, което е в оставка. Което има управленски хоризонт от няколко дни до седмица-две и въпреки това залага стратегическа промяна в устройството на държавния апарат. Това правителство, смята, че забраната да променя усторйствени правилници, наложена с бюджетната актуализация, противоречи на Конситуцията и затова вчера сезира Конституциониня съд. С действията си обаче кабинетът очевидно решава на своя глава, без санкция на Конституционния съд, да наруши закона, просто защото го намира за лош закон. 

Трябва ли да коментираме какво би станало, ако всеки субект в тази държава намери някой закон за лош и започне да го нарушава по собствена преценка? Е да, но точно това прави правосъдният министър. 

Припомням, че именно тази дирекция организира (по искане на БНБ) укриваното до днес от Асен Василев правно становище (изготвено от една от обслужващите ни кантори в САЩ), че американското правителство не изисква други държави да репресират санкционирани по „Магнитски“. И че не наказва нито държави, нито фирми, нито хора, ако правят бизнес със санкционирани. 

Същата Дирекция „Съдебна защита“ администрира и получаването на становище (пак от САЩ) за договорите ни с „Газпром“, според което руската страна може дори да ни съди за отказа ни да плащаме в рубли. И дори може да се наложи да платим количествата газ, от които сме се отказали, отхвърляйки плащания в рубли. Тоест, това е звено, което на дневна база изобличава некомпетентността на министъра на финансите и премиера, както и пагубния ефект от своеволията им.

Най-голямата ирония е, че бидейки трън в очите на Асен Василев, Дирекция „Съдебна защита“ се закрива, за да освободят щатни бройки, които ще се използват при създаването на Институт за стратегически анализи и прогнози. Той ще поеме отговорностите на някогашната Агенция за икономически анализи и прогнози. А с аналитичния си труд тя уличаваше в некомпетентност инициативите на друг финансов министър, минал през Харвард – Симеон Дянков, и за наказание беше закрита. 

Сега друг витален елемент от администрацията на финансите се затваря, за да замлъкне. А новият институт се създава по най-погрешния начин. Звена от Министерство на финансите се прехвърлят в института. Звена, които са имали своята задача, която ще продължат да вършат под новата си шапка, но остава неясно къде ще бъде капацитетът за допълнителни изследвания, анализи и прогнози. 

Двама бивши директори на АИАП твърдят, че подобна агенция е необходима. Но ако ще се създава, трябва да е по правилния начин – от нулата. С млади специалисти с висока академична подготовка. Които, както преди 12 години, ще се подбират след изпити по икономика и математика. Които ще имат пълна интелектуална свобода и в работата си ще бъдат надзиравани и защитавани от шеф, който няма да допуска политически натиск. 

Докато това нещо не се случи, Стратегическият иститут, или както там се нарича, ще служи като предлог на Асен Василев да заглуши и разкара онези експерти, които вследствие на съвестния си труд, са се превърнали в жива съвест и регистратор на глупостите му. Допълнителен бонус ще бъде, че докато заглушава експертността на подчинените си, Асен Василев дава на правосъдния министър възможност да създава бизнес за близки кантори. Както разбрахме, с постановление, което нарушава поне един закон. Честита промяна!

 

 

Коментари

 • софиянец

  14 Юли 2022 17:30ч.

  е кво да измислят дейбъ и коалиционните канадистански г*йове - Приватизация, даже некои братя хамериканци разправяха Приваизация на Печалбите, Национализация на Загубите, това в сошуа, не в Раша, не в Северна корея... тук разбира се гласуват "За" и дпс и ге*рб и прочие бсп-та, даже бкп-та по седерастката терминология...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  14 Юли 2022 18:41ч.

  каквато и простотия да направят, служебния кабинет ще ги върне по местата .............

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи