В момента Борисов не знае какво прави. Неговата безпомощност става все по-очевидна

В момента Борисов не знае какво прави. Неговата безпомощност става все по-очевидна
Бойко Борисов сам си призна, че не може да осмисли политическия шамар, който му нанесоха хората в България. Когато падна първото му правителство, той се самоотдаде на заблудата, че е бил свален от един метеж на лумпените и същевременно е върнат на власт чрез протеста на „младите и красивите”. Днес обаче му е трудно да формулира нова политическа приказка, където той да играе ролята на страдалец в началото и на „последния екшън герой” в края. Просто защото повече от два милиона гласоподаватели не просто не му се довериха, те изразиха и нетърпимостта си към него.

 

 

След втория тур на президентските избори Бойко Борисов си подаде оставката с идеята да се предизвикат нови избори за парламент. Две седмици по-късно намекна, че е готов да подкрепи правителство, излъчено от Патриотичния фронт или Реформаторския блок, а 24 часа по-късно парламентарната му група се обяви отново за незабавни предсрочни избори. Което също може да се окаже предпоследно решение.

 

Ситуацията много напомня за оставката на правителството. Първо тя беше обвързана с победата на техния кандидат-президент, после бе свирен отбой, като се каза, че за партията му е важно да бъде първа на пърия тур, а когато там се инкасира неочаквана загуба - изчака се да мине и вторият тур.

 

На този фон някак си се прокрадва еретичната мисъл дали героят, който ни се представя от мнозина анализатори като ненадминат корифей в разчитането на обществените настроения, не е всъщност пиле в кълчища. Представям си досадата на всичките му апологети, които всяка сутрин с ужас се събуждат, че трябва да дадат всичко от себе си, за да видят разумност и ефективност в дейността на едно съзнание, обладано само от паника и егоизъм.

 

Бойко Борисов сам си призна, че не може да осмисли политическия шамар, който му нанесоха хората в България. Когато падна първото му правителство, той се самоотдаде на заблудата, че е бил свален от един метеж на лумпените и същевременно е върнат на власт чрез протеста на „младите и красивите”. Днес обаче му е трудно да формулира нова политическа приказка, където той да играе ролята на страдалец в началото и на „последния екшън герой” в края. Просто защото повече от два милиона гласоподаватели не просто не му се довериха, те изразиха и нетърпимостта си към него.

 

Всъщност сигналът им бе идентичен с този, които избирателите дадоха на БСП на евроизборите през 2014 г. И това е нещото, което истински вбесява Борисов - той получи резултат, все едно е управлявал 2 години в открита коалиция с ДПС. А го изплаши усещането му, че продължи ли да стои на власт, деградацията на обществената подкрепа за управлението му ще продължи. Като под риск ще се окаже вече и собствената му персона.

 

Оставката му бе отчаян акт на спасение, който трябваше да се представи като съобразяване с волята на избирателите. Но медийната хореография не сработи. Хората не разчетоха в действието на Борисов благородния жест, а видяха едно тривиално бягство от отговорност. Факт, който всъщност е в сърцевината на днешната политическа какофония.

 

Тя се дължи на неувереността на премиера как трябва да се действа. Изправен пред прекалено много предизвикателства, той се отдава единствено на инстикта си за самосъхранение, което е може би донякъде нормално. Но не е нормално този негов инстинкт да ни бъде поднасян под формата на израз на обществения интерес.

 

А това днес се опитва да направи ГЕРБ. В поведението им се открояват три опорни точки, които трябва да накарат хората да приемат бъдещия трети кабинет на Борисов. 

 

Първата включва образуване на правителство, което да се превърне в пародия на управлението. До такава степен, че да се породи носталгия към фигурата на силния властелин. Новоизбраният президент Радев не се хвана на поставената уловка да поеме отговорността за съставяне на служебно правителство и затова си спечели хапливите подмятания на премиера в оставка. Зер се вози в колите на НСО, а не ще да влезе в капана на ГЕРБ. Просто възмутително.

 

Сондирана бе и почвата за кабинет на реформаторите или патриотите, но подобна опция не изпълнява основната цел на ГЕРБ - те да бъдат негова алтернатива. А в добавка, ако се окаже, че Каракачанов стои по-добре начело на управлението от своя предшественик, дори и без да се вдигнат пенсиите, белята ще е голяма. Не бива да се разрушава мантрата, че всичко добро идва от Банкя, и всичко се срива, когато Бойко не е на власт. От тази гледна точка ГЕРБ правилно прецениха, че ако ще падат в трапа, поне да не си го изкопават собственоръчно.

 

Втората е съобразяването с референдума. В съществуващата обществена среда е по- добре да не говориш за мажоритарната ситема, отколкото да се обявяваш против нея. А най-лошо е да се опитваш да редактираш желанието на хората. ГЕРБ са единствените към момента, които оценяват не просто количествените, но и качествените последици от допитването. Избирателите могат да се „вкопчат” в своя вот до степен, че това да предопредели и бъдещите им политически предпочитания.

 

Въпросът вече не е как ще избираме депутатите, а да бъде наказан елитът докрай. Както вече писах, ГЕРБ правилно са решили да не плуват срещу течението. А от друга страна, са наясно, че има достатъчно политически сили, които ще изиграят ролята на глупака, бламирал волята на електората. Ще се очертае разлом, който сякаш ще раздели добрите от лошите. И можете ли да си представите от коя страна ще бъде Борисов.

 

Същевременно, заставайки зад референдума, днес управляващите правят по- трудно възникването на нова политическа алтернатива в страната ни. Посланието им е, че няма причина да се появява нов политически проект, който да подеме борбата за реализацията на резултатите от допитването, след като формално вече „има такава партия”.

 

Третата стъпка е най-опасната. На ГЕРБ е нужно развитието на определен катастрофичен сценарий, за да се заключи процесът на собствената му реставрация. Нещо подобно на колапса на КТБ. Нейният фалит прекалено удобно се случи в края на управлението на Орешарски, който формално нямаше никакви права да реагира в ситуацията.

 

За разлика от избраното от ГЕРБ ръководство на БНБ. Но политическият пасив си остана за БСП и ДПС, допъленен от финансовия пасив, платен от всички нас. За което част от истинските виновници за провала бяха наградени, като запазиха топлите си местенца в Централната банка. Пак с гласовете на парламентарната група на ГЕРБ. Да не говорим какво щеше да последва, ако се бе реализирала идеята на Плевнелиев за банкова ваканция. 

 

Понякога в неволно изпуснатите фрази се крие много по-дълбока истина, отколкото в дълго обмисляните съждения. Едва ли може да се формулира нещо по-есенциално за Бойко от определението, което, без да иска, му даде неговият приятел Божидар Димитров: че Нерон бил ранният Борисов. А на нас днес ни предстои да търпим късния образ на Борисов. Който за 15 години все се е дообогатил с нещо. 

 

От тази гледна точка никак не е чудно, че вече ни пробваха с бежанските размирици в Харманли. Оставиха ги да ескалират, за може да дойде юнакът от София и да наложи ред и спокойствие. Юнакът дойде дори два пъти за два дни, но търсеният ефект не се получи. Което не означава, че опитите ще спрат. Вече сигурно се търси по-силно „лекарство”. Нещо наистина нероновско.

 

Тук и приятелите от Брюксел може да помогнат, като спрат част от европейските субсидии, може и „началникът” от Анкара да попритисне едно служебно правителство с няколко хиляди бежанци, може да се инициират и „спонтани” протести на „млади и красиви” срещу „обвързаността” на новия президент с Москва. Когато се налага, и генерал Решетников ще се възприема за меродавен източник.

 

Това е минимумът, чрез който ГЕРБ може за пореден път да манипулира обществото. Той ще се опита да създаде картина, която да въздейства крайно деструктивно, ако в нея не се вписва трети премиерски мандат на Борисов. Ако в първия си мандат той се опита да изиграе ролята на Ивайло, ако при втория се представяше за баща на нацията, третият му ще бъде в образа на необходимото лекарство. Което даже да ни е неприятно, ще трябва да преглътнем. Без да се замисляме, че то всъщност е болестта. 

 

http://glasove.com/categories/komentari/news/izdishate-gerb-izdishate-solistyt-vi-e-veche-slab

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Отвори очи

  01 Дек 2016 10:01ч.

  Чудесен анализ! Напълно подкрепям статията. На хората трябва да се отворят очите за делата на този нарцис - премиер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОКО

  01 Дек 2016 10:29ч.

  ИСТИНАТА Е ЧРЕЗ ТАКИВА АНАЛИЗИ ДА СЕ ОТВОРЯТ ОЧИТЕ НА ХОРАТА И ДА РАЗБЕРАТ, ЧЕ СА ЖЕРТВА НА МАНИПУЛАЦИИ С ЦЕЛ ДА ПРИПОЗНАЯТ ОТНОВО И ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ МУТРАТА ОТ ПРЕХОДА ЗА СВОЙ СПАСИТЕЛ. НА ЦЕЛОКУПНИЯ НАРОД СЕ ВТЪЛПЯВА, ЧЕ ГЕРБ Е ПАРТИЯ, НО ТОВА НЕ Е ТАКА, ТЕ СА СИ ОПГ И ЗАТОВА СЪЩЕСТВУВАНЕТО ИМ Е ВЪЗМОЖНО САМО КОГАТО СА НА ВЛАСТ И РАЗПРЕДЕЛЯТ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ ОТ КОИТО ЛИЧНО СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ. ХОРАТА ТРЯБВА ДА РАЗБЕРАТ, ЧЕ НЯМА КАК ПРЕМИЕРА НА ДЪРЖАВАТА ДА СИ ИЗБИРА МИНИСТРИ КАТО НЕНЧЕВ, МИТОВ, МОСКОВ, КУНЕВА, БЪЧВАРОВА И Т.Н. И Т.Н. И ДА НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ПРОВАЛИТЕ ИМ. НИМА ЗАБРАВИХМЕ, ЧЕ ОРЕШАРСКИ И ДО ДНЕС СЕ ОБЯСНЯВА ЗАРАДИ НАЗНАЧЕНИЕТО НА ПЕЕВСКИ, ДОРИ ЗА ЕДИН ДЕН В ДАНС, МУТРАТА ДА НЕ Е БОГОПОМАЗАН? ХОРАТА ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ, ЧЕ МУТРАТА В МОМЕНТА ИМА ЦЯЛАТА ВЛАСТ ЧРЕЗ СЛУЖБИТЕ И ЗНАЕ КОЙ МИНИСТЪР ИЛИ ВИСОКОПОСТАВЕН СЛУЖИТЕЛ В ДЪРЖАВАТА Е ЗАМЕСЕН В КОРУПЦИОННА СХЕМА И ЩОМ НЕ Е ПРЕМАХНАЛ ТЕЗИ ХОРА СВОЕВРЕМЕННО И НЕ ГИ Е ПРЕДАЛ НА ПРОКУРАТУРАТА ЗНАЧИ ТОЙ ВЗЕМА ПРОЦЕНТ ОТ КОМИСИОННИТЕ, А ЩОМ Е ТАКА ТОВА ПЪК ЗНАЧИ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ МАФИЯТА, А ТОВА Е ДОСТАТЪЧЕН ПОВОД ДА БЪДЕ ИЗХВЪРЛЕН ОТ ВЛАСТТА.. ЗАТОВА СМЯТАМ, ЧЕ ВСИЧКИ ОПИТИ МУТРАТА ДА КЛАТИ ДЪРЖАВАТА, ЗА ДА СЕ ВЪРНЕ НА БЯЛА КРАНТА ВЪВ ВЛАСТТА ТРЯБВА ДА СЕ ПОСРЕЩАТ ОТ ХОРАТА СПОКОЙНО И ДА НЕ ИМ СЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ, ОЩЕ ПОВЕЧЕ ВЕЧЕ ЗНАЕМ, ЧЕ ТОВА Е НЕГОВА ПРАКТИКА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анонимен

  01 Дек 2016 10:41ч.

  1 милион гласува за герб на презид избори какво са си мислили много ми е интересно сега доволни ли са от постьпката на премиера тои обьрка презид избори с парл защо трябваше да подава оставка и да хвьрля територията в хаос утре пак ли ще гласувате за него

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ошашавен

  01 Дек 2016 10:44ч.

  стига с тоя клоун,писна ни повече от тодор живков,да се маха и ще видите как ще дръпне напред държавата ,тоя е тумор и постоянно ни трови

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  01 Дек 2016 10:51ч.

  Ошашавен казва всичко по темата. Към думата клоун бих добавила и други квалификации, но ще се въздържа само за да не ми изтрият поста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  01 Дек 2016 10:53ч.

  Наистина точен анализ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • демократ

  01 Дек 2016 11:25ч.

  Когато се опитвате да анализирате Борисов никога не забравяйте, че имате работа с ПСИХОПАТ ! Психопата е човек, който не изпитва емоции и състрадатеност към другите. Неговото его е единственото което води тсоциопата в своите действия. Психопатията му ясно се изрази в бТВ когато му представиха въпрос от самотноживееща, раковоболна жена която го попита колко пари има в джоба си" (бТВ 2015). Това, че е бит от родителите си като малък (в негови интервюта). Че момичетата в махалата му са се подигравали за розовото колело на сестра му, което той карал и заради тези подигравки Б.Б. се записал да тренира ..карате. Глада и бедността в която е израснал го е превърнал в психопат, който прикрито мрази всички нас. Затова и Б.Б. все бяга. Избягал от жена си и детето си. Избягал и от Цветелина Б., избяга от кметският пост и два пъти от мандата си на кабинет. Бяга за да може да си отмъсти ! ИЗВОД : споделям притесненията на автора, че този (психопат) няма да се спре пред нищо. Затова, когато навърза вълненията в Харманли с атентати у нас аз настръхнах ! ДА ВНИМАВАМЕ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  01 Дек 2016 11:26ч.

  Браво Георги ! Хубав и точен като прогноза анализ . А ,в съчетание с фотографията ( браво и за фотографа ! ) е направо попадение в десетката .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГЕРБ=ГРОБ

  01 Дек 2016 11:29ч.

  Тези 1 милион гласували за мутрата и ГРОБ са клиентелистите на всяка власт, която идва през последните 27 години. Познавам хора гласували първо за СДС, после 1995 г. за Виденов, след това за Костов и компания , после за Симо и НДСВ, и т. н. Още не знаят накъде ще задуха вятърът за да се преориентират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДЖО

  01 Дек 2016 12:59ч.

  Какво очаквате да стане в държавата на мафията? Докато тази пасмина не бъде прибрана на топло, нищо добро не ни очаква. А за да стане това, трябва да стане чудо. Козяците никога няма да позволят такова развитие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • tester1

  01 Дек 2016 13:59ч.

  Добър анализ. Поздравления! Само че аз виждам ББ като политически артист, който играе това, което са му написали. Вярно че в много игри се е заиграл, но всеки играе толкова колкото може. За нас като зрители, е по-интересно да гадаем, какво са му написали сценаристите. Иначе е не може да му се отрече много добър политически артист е. Знам също и че колко повече го държим на политическата сцена, толкова по-лоши сценария ще се пишат и играят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  01 Дек 2016 14:57ч.

  Трябва да отдадем дължимото и на Радан Кънев и кмета на Симитли, които посегнаха на най-ценното у Бойко Борисов - харизмата му. Оттогава не се е съвзел, ходи като Цецка Цачева след диспут с генерал. Цитатите ще си ги спестя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • &&&&&

  01 Дек 2016 16:42ч.

  Там е работата, че те знаят, че не са един милион техните гласоподаватели. Те знаят всички манипулации, които приложиха. И затова е много важно следващите избори, кой ще е провежда, поне малко да се стабилизират нещата като доверие към партиите. И че Марешки прави манипулации, е повече от ясно. Че социолозите ни бутат към поръчково мислене, е ясно. Дано се появят кадри в тия пусти партии!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  01 Дек 2016 18:50ч.

  Сичкото убу, и анализът читав, само че авторът ни поднася Боко като играч. Боко не е играч, Боко е марионетка. Първи пример - когато Йоца Амстердама заяви, че ще го претрепе (Йоца го каза в затвора, като не се предвиждаше да излезе оттам поне пет години), какво направи главният секретар на МВР и каратист с черен пояс, дето винаги ходеше запасан с два пистолета и осем души охрана? Ми отиде и се скри под полата на жената, с която не живее. А тя звънна тук-там и Йоца внезапно си промени мнението за наакалия се от страх генерал-лейтенант. Без да пострада авторитета на Йоца, което в престъпния свят е възможно само в един случай. Втори пример - когато народът неочаквано излезе на улиците заради наглостта на ЕРП-тата, какво направи министър-председателят в оставка? Първо се направи на болен, после на контузен и едва ли не счупил крак, а накрая изтичка до Израел на посещение, дето нито един дипломатически протокол не може да го опише. Веднага след завръщането му "умните, красивите и богатите" (това са точните думи на Цонева) започнаха да продават стойки и чалъми, секюз ми, да протестират, с любезното съдействие на МВР. Боко пак си беше изпросил тамга за князуване. Трети път едва ли ще я изпроси, защото властта в Голямото бяло типи във Вашингтон се смени. Не, нямам предвид Обама и Тръмп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо до "демократ"

  01 Дек 2016 19:17ч.

  "Глада и бедността в която е израснал го е превърнал в психопат" - иде ми да цвръцна! Първо, Боко е израснал в семейство на квартален отговорник (по туй време капитан от Народната милиция) и начална учителка. Месечен доход 280+130, килограм бял хляб - 54 стотинки, килограм овче сирене - 3,40, килограм месо - 5,40, литър олио - 1,20, едно яйце - 10 стотинки, килограм краве масло - 5,40. Ток (при електрическа печка във всяка стая) - 6 лева на месец. Вода (чешмата в двора тече цяла зима, за да не замръзне) - 2 лева на месец. Без да броим картофите, прасетата, кокошките и яйцата от собственото стопанство. Гладното и бедно детенце Боко яло по дванайсет яйчица на едно сядане. Сам си го казва, в телевизионно интервю. И да сме наясно - Боко не е психопат. Боко е образец на мултикултурния толерантен егоист, състоящ се от уста и право черво, който се култивира усърдно четвърт век. Чини ми се, че отчаяно се мъчим да спасим матрицата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Меглена

  02 Дек 2016 0:22ч.

  На повечето хора е ясно, че ББ вече издиша и е невъзможно отново да му се изгради образ на всенароден любимец. Може би Герб, яхвайки идеята на Трифонов, ще се позакрепят за още един парламент. Но въпросът не опира само до ББ. Въпросът е, че всички гербери са арогантни гадняри. Пред малко гледах оная повлекана Менда Стоянова. За мен - вика - ако съм от БАН, би било унизително да моля за трохи. Е, кой ги е докарал до там, та да молят за трохи. Или пък онази пеевска шушумига - Горанов. Като няма кой да му похвали недоносения бюджет сам си го хвали. За Цачева да не говоря - нагледахме и се. Лошото е, че те са готови съвсем да съсипят държавата, преди да ги изритаме. Лошото е, че не виждам светлина в тунела и след 5-6 години може да осъмнем с нова партия начело, състояща се от бивши членове първо на БКП, после на НДСВ и накрая на Герб - все видни антикомунисти, антимонархисти и антибойковисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  04 Дек 2016 14:45ч.

  Разсъждения, които споделям напълно! Днес за трети път ми се случва в този сайт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дядо Лико

  07 Дек 2016 0:36ч.

  Две оставки ни стигат." Веднъж със стомна за вода, втори път със стомна за вода." На третия се счупила стомната, т.е. в случая главата, по-скоро "тиквата".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борислав Поборников

  17 Дек 2016 1:53ч.

  Нещата не са очевидни, за съжаление те са очевадни.............За целия нещастен български народ.......... Плевньо ще се скрие с милионите си, ББ ще изчезне с милионите, другите ще изчезнат, а ние ще рупаме лапад.........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи