Управляващият елит е гръбнакът на престъпността – истинска реформа в МВР не очаквайте

Управляващият елит е гръбнакът на престъпността – истинска реформа в МВР не очаквайте
Росен Миленов е служителят на ДАНС, който публично потвърди истинността на записите за "Мишо Бирата", които вестник "Галерия" публикува през 2011 г. Миленов се яви и пред вътрешната комисия в Народното събрание, за да свидетелства, заради което и бе уволнен от агенцията. Той е работил дълго време със специални разузнавателни средства, прилагани за разследване на корупцията по високите етажи на властта. Разследвания, които никога не са излизали извън специализираните служби за сигурност поради политически натиск. В този смисъл Росен Миленов има преки наблюдения върху сенчестата страна на властта. Той е работил в ДАНС, ГД "БОП", ГД "Национална полиция" и ГД "Гранична полиция". Експерт е по икономическа престъпност, а сега е консултант по фирмено разузнаване и защита от некоректни пазарни практики. Статията е писана за "Гласове" през месец април 2016 г. по повод тогавашните протести на полицаите.

 

 

 

 

В продължение на целия преход се правят реформи в МВР и в резултат на това престъпността се разраства, служителите се демотивират, а доверието на обществото към институцията се срива. За хората полицейските служби са корумпирани, поръчкови и неефективни и това е горчивата истина.

 

Важният въпрос е кой генерира горепосочените порочни практики в МВР – изпълнителският състав или ръководният, назначен от управляващия елит, за да прикрива разграбването на държавата от тях. Структурата на МВР е строго йерархична и всичко, което се случва там – борба с престъпността, кадруване, финансово и техническо обезпечаване, е в ръцете на ръководството.

 

Онова същото, което се избира на принципа „наш човек“, послушен, изпълняващ поръчки, дискретен, който няма да наруши омертата, като нямат никакво значение обстоятелствата – ценз, професионализъм и морал. Тези ръководства през годините водеха политика в МВР, изпълнена с поръчки, корупция, шуробаджанащина, стъкмистика, защото това искаше управляващият елит – слаби служби и общество, поддържано в страх, зависимости и мизерия.

 

Ще илюстрирам гореизброените пороци с няколко показателни примера от работата на различните категории полицейски служители – оперативните работници, разследващите полицаи и униформените полицаи, които всички виждаме на улицата да осъществяват охрана на обществения ред.

 

Оперативен работник разследва престъпна схема за ощетяване на хазната ежемесечно в размер на 10–15 млн. лв. – говорим за акциз, ДДС и обществени поръчки от общинската администрация, като тук не влизат енергетика и големите инфраструктурни проекти.

 

При тях е налице т.нар. „бутикова корупция“ – тя е само за отбрани хора от „нашия елит“, които една 20–50-милионна комисиона я имат за добър ден. В схемата участват политик, олигарх, шефове на полиция, митница, кметове, общински съветници и други контролни органи, тук са безделниците с бицепсите и мощните коли, които може да ги видите всяка вечер по ориенталските нощни клубове да разпускат след свършената черна работа на политиците и да оставят сметки от по 500–600 лева и нагоре, което представлява месечният доход на около 60% от населението.

 

Служителят не започва разследването по своя инициатива – тя е ограничена – ръководството решава кой ще се разследва в зависимост от това на коя групировка служи и каква поръчка му е сведена. Служителят, натоварен с оперативната разработка, често е съвестен професионалист, надъхан да си върши работата, и иска да постигне законовата цел – да се съберат доказателства и нарушителят да понесе предвидената в закона отговорност.

 

Ако в хода на разследването не изтече информация към разследваните лица от негови колеги, работещи за другата групировка, незаконната дейност се разкрива и нещата по предвидения законов ред отиват в прокуратурата. Там всичко е въпрос на време да се „оправи“ по схемата откъде кой колко ще натисне и колко ще се даде. В края служителят вижда, че неговият труд, положен в продължение на няколко месеца, е бил смачкан за секунди и е отишъл в кофата – естествено, платено е за това, някакви си там 10 млн. лева, при изкарани от престъпната схема 100 млн. лв. за година, а следва и най-лошото в професионално отношение за служителя – трябва да му се отмъщава.

 

От разработката са останали само компроматите – светнали са като елха връзките между политици, псевдобизнесмени, криминални герои от подземния свят и други знайни и незнайни воини. Тези компромати ще останат по касите на шефовете и после ще се ползват, ако някой реши да наруши омертата. След време се сменя властта, съответно и ръководството на съответната полицейска служба.

 

Новото ръководство вече служи на групировката, която е била разследвана, защото същата е платила предизборната кампания на спечелилата политическата партия. Оттук за оперативния, водил разследването, започват натиск, преместване, тормоз, този служител е смачкан, демотивиран. Неговият труд е принизен, други на негов гръб изкарват милиони, незаконно, непочтено.

 

А той е видял милионите, които се въртят с лекота, видял е гуляя (скъпи коли, лъскави жени, екзотични екскурзии, топли ловни хижи и все приятни занимания) на всички тези бандити – едни облечени с власт, други с дебели банкови сметки. Знае и собственото си социално положение с хиляда и няколко лева на месец, подкрепа няма от никого – началник, общество, семейство, всичките искат пари, така е в днешния ден – материалното е в основата на всичко. Той вече има два варианта – или да работи поръчково и корумпирано, или да не върши нищо, а само да имитира дейност чрез стъкмистика и да чака 20-те заплати и пенсия. Взел е пример от ръководството и от политиците какво поведение да следва.

 

Униформеният патрулен полицай санкционира на улицата лице, което държи питейни заведения, заложни къщи и др. търговски обекти в района, обслужван от съответното полицейско управление. Служителят е извикан от началника и му е заявено в прав текст, че това е „спонсор“ на районното, сътрудничи и затова трябва да имаме по-специално отношение към него. Впоследствие служителят установява, че актът е „смачкан“ от висшестоящите началници.

 

При следващата си среща с нарушителя на улицата имаме подигравателно отношение към служителя от него, а и още по-лошо – заплахи под различни форми. Същият този нарушител ще изпрати неговите „пчелички“ наркоманчета, които покриват цялата палитра от престъпления в района и се отчитат на него. Те ще откраднат гумите на личния автомобил на служителя, ще разбият жилището му и т.н. Какво му остава на този служител с тези 800 лв. на месец, изправен пред една грамада от ресурси, работещи срещу това той съвестно да си изпълнява задълженията? Нищо, освен да стане част от статуквото като всички нас – кой активен, кой пасивен.

 

Той ще спира коли и ще взима рушвети, ще се обвързва с кварталните престъпници и ще им съдейства, защото началниците му и политиците така правят, обществото го заклеймява, че той е корумпиран, но същото това общество, когато се провини, търси всевъзможни начини да се „оправи“ по втория начин, разбира се, но тогава щом нас ни засяга – всичко е позволено.

 

Обществото иска сигурност, но не оказва нужното съдействие на органите при разследването на различните правонарушения. Нужни са свидетели, но гражданите са „онемели“ и „оглушели“. На никого не му се занимава с това – да съдейства, а дежурното оправдание пред заспалата ни съвест и „другите хора“ е формулирано просто – да не ме разкарват по съдилищата.

 

Така е по-лесно за всички нас – служители, граждани, честни бизнесмени, да сме пасивни, да влизаме в неформални групи и зависимости, да се примирим, да сведем глава пред статуковото и да не рискуваме да изгубим това, което имаме, ще чакаме друг да извоюва справедливостта, правата и възможностите за развитие, а най-вече някой „месия“.

 

Сега да видим ролята в политическия живот на страната на нашите герои престъпници – псевдобизнесмена с далаверата от 100 млн. и кварталния тарикат със заложните къщи, лихварството и т.н.

 

Първият ще излее 20–30 млн. лева в предизборната кампания на политика и партията, като една част от тях ще отидат при медиите, за да може тяхното магаре всеки ден да присъства на екрана, а други ще отидат за купуване на гласове – кварталният тарикат ще „насочи“ зависимите от него чрез заеми социално слаби лица, а чрез заплахи за саморазправа – зависимите от различни психотропни вещества, които срещу жълти стотинки ще гласуват за правилния човек, който ще определя бъдещето на страната.

 

Ще се купуват цели избирателни комисии, особено в икономически изостаналите региони, защото техните членове от различните партии не вярват на никого и в нищо, истината за тях е какво и колко ще получат на момента, всичко друго е измама. Така се прави контролиран вот. После всички тези организатори на избори, представляващи организирана престъпна група, ще стрижат „стадото“ или поне това, което е останало от него.

 

Всичко гореописано води до сегашното състояние на правозащитните органи, при което служителите нямат средства, авторитет, подкрепа и съответно са демотивирани и страхливи да изпълняват професионалните си задължения, за да не си навличат неприятности. А началниците нехаят за състоянието на престъпността, тъй като се ръководят от принципа „да служи на групировката“ – силова, икономическа, политическа. Днес вече има и неформални списъци в министерството относно това кой ръководител на „кой“ служи.

 

Защо не се случва реформата, която да пресече уродливата действителност в службит,е описана по-горе и ширещата се престъпност, се питаме всички.

 

Отговорът е прост – липса на реална политическа воля. От позицията на бивш дългогодишен служител на МВР и ДАНС категорично заявявам, че в правозащитните органи е налична всеобхватна информация за престъпността. В полицейските управления са известни лицата от обслужвания им район, които разпространяват наркотиците, къде и как се случва това, тези, при които отиват крадените вещи от домовите кражби, автонабези и всяка друга битова престъпност, къде се извършват продажби на цигари и алкохол без бандерол, автокрадците и автоморгите с крадени части.

 

В ГДБОП и ДАНС са известни фирмите, които източват под всякаква форма енергийния сектор, за коя политико-олигархична група работят и какви суми се формират, фирмите, които печелят обществени поръчки за национални инфраструктурни проекти (пътища от републиканската инфраструктура), така и за общински (водни огледала, общински пътища, стадиони, градинки, екопътеки и т.н.), размерът на комисионите, които се дават, на кого и как, организаторите на контрабандните канали за горива, цигари, наркотици, механизмите на източване на здравната и осигурителна система, корумпираните ръководни служители от различните държавни контролни органи, механизмите на въздействие върху правосъдната система и представителите на различните групи от управляващия елит там, които организират покриването на престъпните им деяния.

 

Да, всичко е известно на правозащитните органи, но се питате защо няма предприети действия за пресичане на престъпленията, задържане на извършителите и въобще налагане на ред и законност в страната. Справянето с престъпността означава да се прекърши нейният гръбнак, който всъщност е управляващият елит, затова не може да очакваме от него да прояви реална воля за реформа.

 

Докато престъпността се шири по високите етажи на властта, няма как надолу тя да бъде пресечена, защото това е организирана престъпност от мафиотски тип, която освен финансово изражение в милиарди левове ощетяване на фиска има и други негативни последици – задушаване на икономиката, генериране на безработица и маргинализиране на групи, които осъществяват битовата престъпност, както и разрушаване на духовните устои на цялото общество.

 

Необходими са прости, конкретни мерки за ефективност при работата на МВР – за организираната престъпност – да се махне политическият „чадър“, за битовата престъпност – няколкото града в страната, обособили се като мегаполиси, да се обезпечат изцяло с видеонаблюдение и работещи координационни центрове, а в малките населени места, особено тези с концентрация на маргинализирани групи, да се увеличи полицейското присъствие, като се прехвърли щатът на „чантаджиите“ в структурните звена на „Патрулно-постова дейност“ и „Териториална полиция“. Защото, докато тези групи не се интегрират в обществото, други мерки от страна на МВР са неприложими.

 

Интеграцията е задължение на управляващите, които чрез ресорните министерства – икономическо, социално и местните власти, трябва да реализират съответните мерки. По отношение на финансовото обезпечаване на ведомството средства има достатъчно, ако политиците и ръководните органи не водят политика на грабеж.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Adolf

  13 Апр 2016 10:42ч.

  Е все някой трябваше да каже че царят е гол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реал

  13 Апр 2016 10:58ч.

  Респект пред автора. Все някой трябваше да посочи, че царя е гол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БГ евро

  13 Апр 2016 11:07ч.

  Той автора посочи, че царя и заместника му са дибидюс, още около скандала с автомобилите за подслушване. Но нещо да последва?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МАЛ

  13 Апр 2016 11:12ч.

  Това,което казва авторът народът го знае и го усеща на гърба си! Но реформата може да започне отдолу. Всички тези служители,които са подложени на политически натиск в работата си,когато протестират да казват нещата на глас,а не само да защитават привилегиите и материалното си обезщетение! Тогава и обществото ще ги подкрепи! А сега как да ги подкрепяме като всекидневно ни грабят,набиват , убиват ? Мафията така си е пуснала пипалата,че за тези неща се изисква кураж,но до там ли стигнахме,че моралното удовлетворение вече за никого няма значение?.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анонимен

  13 Апр 2016 11:27ч.

  и искат да падне мониторинга върху българия въпреки че не вярвам на евр гмо мозъци не желая да падне това не е държава а зверилник

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без значение

  13 Апр 2016 12:58ч.

  Браво Росене! Професионално, безкомпромисно и смело...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest

  13 Апр 2016 18:53ч.

  Мафията си има държава и овците не са в състояние да и се опълчат. Промяна може да дойде само отвън или ако стане срив като при Виденов. Овците стават смели само като умират от глад иначе ще си трайкат до гроб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  13 Апр 2016 20:38ч.

  Браво на автора! Това за съжаление е горчивата истина за състоянието на службите, което е дело на "политичетата", които са яхнали стадото и го стрижат, доят и колят.....Лошото е, че корупцията така е прояла държавната администрация/не само службите/, че без външна намеса или радикални решения, като революция или бунтове това няма да се оправи. Просто няма "критична маса" от "читави" хора за вътрешна промяна, но нали точно това се работи от 27 години......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без значение

  13 Апр 2016 22:39ч.

  Симо, няма спор че без радикално решение няма да мине.Има критична маса.Има и доста читави хора.Динко от Ямбол утре ще е в първите редици.Затова управляващите удрят докато все още е не е изригнал вулкана, а той неизбежно ще помете всичко...Въпрос на време е.Бъди сигурен че това е неизбежно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • иванка петкова

  13 Апр 2016 23:27ч.

  Прекрасен разбор на голата истина в страната ни. Отчайващото е ,че едва ли ще се оправим до пълното ни изчезване,защото сме нация ,която няма имунна система и не може да се пребори с безбройните пороци във всички етажи на властта...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  14 Апр 2016 0:21ч.

  Точен анализ. Нито искат, нито могат, нито отвън им разрешават да направят МВР годно да изпълнява нужните на българите свои задачи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Петров

  14 Апр 2016 0:46ч.

  :) Един италианец точно определил България ! Във Италия си имаме мафия , но в България цялата държава е мафия !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  14 Апр 2016 9:18ч.

  Добре, че все още има сайтове, които публикуват такива анализи и допускат такива коментари под тях. Още малко усилия са необходими и гневът на хората ще помете корумпирания и мафиотски управляващ елит. Споходи ни китайското проклятие - в интересни времена живеем...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирил цветков

  14 Апр 2016 11:02ч.

  Македонците ни показаха как трябва да се действа срещу мафиотската държавна власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боби

  14 Апр 2016 11:18ч.

  Точно за това ще е референдума на Слави, и трябва всички да гласуват за да си избираме ние шефове на полиция а не те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Романов

  14 Апр 2016 11:36ч.

  Абсолютната действителност, описана с подробности! Браво на автора! Ето за това България няма как да се оправи никога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дран недодран

  14 Апр 2016 13:38ч.

  Виждате скъпи приятели каъв е халат ни.Но защо чакаме ,защо не последваме примера на баш Българите от Скопие. Колкото до статията ,скоро не бях чел такива откровения..........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колчо

  14 Апр 2016 13:46ч.

  България ще се въздигне ,но без бунтове няма да може .Ще трябва от някаде да се изпусне парата.В един момент ще стане ,грабваите телата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Информиран

  14 Апр 2016 14:11ч.

  Предстоят граждански арести на кметоже ,облстни управители,министрии всички замесени в рзграбването на народа през последните години .И защо не след ,като е за доброто на хората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калина Колева

  15 Апр 2016 15:52ч.

  Пропадането ни е много дълбоко и не знам дали се осъзнава от мнозинството хора, защото се изисква интелект за това. Но все пак вярвам ,че има достатъчно критична маса осъзнати хора, които да се постараят за някаква промяна. А това което описва господинът е във всички предприятия-частни, държавни ,навсякъде. И не ми се мисли какво ще стане като гръмне балона и колко читави фирми ще останат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дарина

  15 Апр 2016 19:31ч.

  Излиза,че в България има кадърни и умни млади хора.Къде и как да ги намерим и сложим начело на държавата.Отговарям си сама.Няма как и кой да им позволи.Защото те не са членове на партии,а само граждани.А онова за гражданското общество и енергията му е наужким.Или чрез референдума на Слави поне за 120 депутати и да избираме лица.Второ,чрез социални мрежи-най лесно и достъпен начин,от къщи.Защото в провинцията няма как да се протестира и стигне човек пред НС,да станем много.Причини-нямаме средства,не можем,не сме млади,не можем да пътуваме,как да си оставиш дома и др.Но ако по младите ги пометат.........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голяма наивност

  15 Апр 2016 21:43ч.

  е да се вярва, че чрез мажоритарни избори ще изберем свестни хора. Забравили сте, че на изборите през 2009 г. от 31 мажоритарни депутатски места ГЕРБ спечели 26, а останалите 5 взе ДПС. Правете сметка! https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8_%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_2009

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАБЛЮДАТЕЛ 2

  15 Апр 2016 23:18ч.

  ОТДАВНА УСЕЩАМЕ ТАЗИ КОРУПЦИЯ ОТ НАЙ-ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА ,ТА ЧАК ДО НАЙ-НИСКИТЕ РЪКОВОДНИ ОРГАНИ.МИЗЕРИЯ И БЕДНОСТ ,МАНИПУЛАЦИЯ И ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ИЗБОРИ,КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ.А МЛАДИТЕ ХОРА НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ И НЕ МИСЛЯТ ДА СЕ ВРЪЩАТ.ЗАЩОТО ТАМ СА ДОБРЕ ЗАПЛАТЕНИ И ЖИВОТЪТ НЕ ГИ ПРИТИСКА КАКТО ТУК.САМО ,ЧЕ СА НАДАЛЕЧ ОТ БЛИЗКИТЕ СИ ХОРА.ТАКА Е ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ Е НЕПРЕКЪСНАТО ОГРАБВАНА ОТ ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЛИ ДЪРЖАВАТА.И ТОВА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ МНОГО ВРЕМЕ.ОПРАВИЯ В СКОРО ВРЕМЕ НЯМА ДА ИМА.НО БРАВО НА СМЕЛОСТТА НА АВТОРА ЗА ИСТИНСКАТА И ТОЧНА ПРЕЦЕНКА НА ПОЛОЖЕНИЕТО У НАС.РЯДКО СА ХОРАТА ,КОИТО ПИШАТ И КАЗВАТ ИСТИНАТА ЗА СЕГАШНОТО УПРАВЛЕНИЕ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАБЛЮДАТЕЛ 2

  15 Апр 2016 23:20ч.

  ОТДАВНА УСЕЩАМЕ ТАЗИ КОРУПЦИЯ ОТ НАЙ-ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА ,ТА ЧАК ДО НАЙ-НИСКИТЕ РЪКОВОДНИ ОРГАНИ.МИЗЕРИЯ И БЕДНОСТ ,МАНИПУЛАЦИЯ И ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ИЗБОРИ,КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ.А МЛАДИТЕ ХОРА НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ И НЕ МИСЛЯТ ДА СЕ ВРЪЩАТ.ЗАЩОТО ТАМ СА ДОБРЕ ЗАПЛАТЕНИ И ЖИВОТЪТ НЕ ГИ ПРИТИСКА КАКТО ТУК.САМО ,ЧЕ СА НАДАЛЕЧ ОТ БЛИЗКИТЕ СИ ХОРА.ТАКА Е ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ Е НЕПРЕКЪСНАТО ОГРАБВАНА ОТ ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЛИ ДЪРЖАВАТА.И ТОВА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ МНОГО ВРЕМЕ.ОПРАВИЯ В СКОРО ВРЕМЕ НЯМА ДА ИМА.НО БРАВО НА СМЕЛОСТТА НА АВТОРА ЗА ИСТИНСКАТА И ТОЧНА ПРЕЦЕНКА НА ПОЛОЖЕНИЕТО У НАС.РЯДКО СА ХОРАТА ,КОИТО ПИШАТ И КАЗВАТ ИСТИНАТА ЗА СЕГАШНОТО УПРАВЛЕНИЕ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дани

  16 Апр 2016 7:08ч.

  Много обективен анализ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жени Тачева

  16 Апр 2016 21:52ч.

  Нищо чудно, щом като елитът на България е съставен от утайката му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба Пена

  17 Апр 2016 0:21ч.

  "бутикова корупция" - малиии! Хубаво е разказал човекът всичко това и едва ли някой от българите не е наясно със ситуацията, ама според мен, главното е - има ли шанс тоя народ за заживее нормално....всичко звучи обречено до болка и си мисля, че единствения начин е - смърт на предателите! "Царят" макар и гол, никога няма да пусне тоя кокал и Слави, и Млави могат да си лаят и да си правят референдуми, ама освен да разпалват надежди... - нищо! Осакатиха се няколко поколения с тези 20 и колко години преход - на едни отиде младостта, на други старостта, потъпкаха се достойни знайни и незнайни хорица, а "царя" лапа ли лапа, а всички докоснати от него са омърсени и омерзени, та и аз, та и вие...някак си косвено .....и ? Какво правим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пенчо Кубадински

  17 Апр 2016 22:45ч.

  Вместо да се упражнявате в остроумие, няма ли да се намери кой да препрати темата на геносе Меркел, да знае с кого се преграща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Гена

  18 Апр 2016 7:17ч.

  Там е работата, бабо Пено, че нищо не правим. Само се оплакваме, че сме обречени. Вместо да се обединим и да вкараме стотина - двеста ей такива момчета като автора на тази статия в парламента и изпълнителната власт. А лапачите точно това искат - да сме отчаяни и да мислим, че всичко е загубено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • борисов

  20 Апр 2016 11:24ч.

  Не е нужно да правите концентрационни лагери. Достатъчно е да установите авторитарен режим и всеки да бъде пряко и косвено зависим от волята на тоя режим. Създайте система от лостове за страх – страх за хляба, страх за сигурността, страх за утре, страх за близките и децата, страх от въпроса ще ме има ли утре. Пуснете на манежа стадо пудели, които да имитират опозиция и свобода на мисълта и словото. Нека облайват свободно Началника, който стои на командния пулт на системата. Оставете Началника да облече населението в униформи. Не закачайте Началника, когато обяснява колко е неповторим, неизбежен, животоспасяващ и как слънцето, въздухът и водата ви не могат без него. Приемете Началника като антибиотик, като хирург, който ще ви отреже главата, за да дишате по-свободно. Този фашизъм е много евтин. Не трябват капиталови вложения за газови камери и други средства за масово унищожение. Този фашизъм унищожава чрез унижение… И така нататък…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите имена /задължително/

  21 Апр 2016 20:58ч.

  Сидеров ги каза всичките тези неща отдавна, но вие викахте „Разпни го!“. Сега викате „Браво“, „Блестящ анализ“ и „ Респект“. Защо? Защото Дачков ги е публикувал, така ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чичо хаджи Христо

  22 Апр 2016 8:52ч.

  Тези факти, споделени от автора, ги знаят всички, но какво от това? Армията я редуцираха за не може да се спретне даже един военен преврат! Единственото което ни остава е да ни окупира някоя държава, белким поизбият нашите хиени, а народът ще доизбие останалите при национално-освободителната война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил

  07 Юни 2016 9:51ч.

  Настръхвам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лош мат'риал и т'ва си е...

  28 Март 2017 14:52ч.

  Изтраяли сме 5 века турско робство при идентични условия, а сега сме едва на 27-мата година... Не се надявайте скоро на промяна. Колко българи ще откажат участие в "далаверата"? Обзалагам се, че процента няма да е по-голям от 1-2%. С тези 1-2% не виждам как ще се пребори мафията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Пенчо Кубадински

  05 Юли 2017 9:44ч.

  Ами препрати я ти тази тема на Меркел. Защо чакаш някой друг да го направи? И защо си мислиш, че Меркел не знае с кого се прегръща? Нея това я устройва, а простите които избират простия се кефат, че баба Меркел го прегръща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ШИВА

  05 Юли 2017 17:31ч.

  Всичко е вярно. Обаче какво от това,че е казано. Цацаратурата да се е самосезирала случайно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • lol

  06 Юли 2017 23:31ч.

  Как мислите, от всеки трети българин, колко са в схемата. Според мен двама.С какви референдуми и писане на истината .....ще се оправят нещата?Който не му отърва -терминал 2.Да останат само цигани и схемаджии/.енгета/ в тази България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • JJJ

  07 Юли 2017 9:31ч.

  Проблемът е в системата! Ако не вярвате гледайте сериала "Хавай - 5 0" . Гледал съм вече всички серии по няколко пъти. Невероятен сценария! Засяга престъпността на всички етажи и във всичките и възможни форми и една супер идеализирана, супер професионална група за борба с нея! От филма спава ясно, че борбата с "Якудза" - японската мафия, местната мафия, американската континентална мафия, колумбийската и мексиканската мафия, политическата престъпност, престъпността в самата полиция, фактически е обречената неуспех. Наблюдаваме как постепенно се натрупва умора в главните герои, как постепенно ги унищожават физически като ги лишават я от черен дроб, я от крака, я от нещо друго. Наркотиците, хазарта и проституцията, обезпечени от "лесното и бързо" кредитиране водят до гибел на цели поколения, на цели народи. Много често се подхвърля репликата: "потърсихте ли откраднатото в намиращата се в района заложна къща?" Може социализмът да е бил лош, но при социализма не съществуваха условията за съществуването, за просперитета на мафията във всичките и възможни форми! При социализма имаше "малка правда" и управляваща върхушка от недосегаеми, но самото устройство на икономическия и обществения живот не позволяваше разцвета на мафията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • miro

  08 Юли 2017 19:48ч.

  и като казвам истината всеки ден,кой я чува и кому е потребна????българина си е такъв-минава през най-лесното-по-добре е да се корумпира и да е добре ,отколкото да се бори и какви 1300 години история,няма такива

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Младен

  10 Юли 2017 18:41ч.

  Откраднал 21 милиона извършил икономически престъпления за две години.Не трябва ли да се самосезира Сотир Ц. Бандитска държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • оня

  07 Ное 2017 11:18ч.

  пич, не мислиш ли, че втори Бойко Борисов на едно и също място по едно и също време ще им дойде малко в повече на "пролетариата", м?! 'оди се пробвай на друго място, и ако случиш на подобни балъци, може да изкараш един мандат (макар че първообраза ти ги кара на половинки ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • К.К.

  03 Авг 2019 0:47ч.

  А районния инспектор на Орел,Разград не е такъв,той просто спи дълбоко и не чува циганите в кръчмата под балкона му дето подлудяват квартала след 00ч.всяка нощ!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Julien Nicolas

  25 Окт 2019 12:02ч.

  Нали се сещате, че еврогейовете и джендърите са виновните за този брутален азиатски капитализъм- copy paste на този в свещената православна Мада Раша -;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи