Упадъкът на прогресивизма

Упадъкът на прогресивизма

Автор: Мартин Петрушев за "Гласове".  Следвайте ни в Телеграм

От години наблюдаваме спиралата на упадъка в Европейския съюз, но тя не спира да ни се представя като спирала на прогреса. Ако следваме най-чисто пътя на тази логика, то би трябвало да заключим, че прогресивизмът ни води към упадък.

Политиката на ЕС всекидневно потвърждава своята зависимост от САЩ и постепенно отдава целия остатък от жизнените си сили на своя привидно добронамерен съюзник отвъд Атлантическия океан. Този съюзник прокарва контрабандно в Европа лицемерието и моралния терор на политическата коректност, а същевременно източва нейния ресурс и се възползва от кризата в Украйна, за да привлече към себе си най-силните кадри от Стария континент. Много сходно отношение са имали в миналото колониите, които са източвали прогресиращите тогава европейски колонизатори – една от причините за ожесточеното политическо вменяване на чувство за вина днес. 

Големият проблем с това чувство за вина е, че то не умее противостои на миграционния поток, който наводнява европейския континент. Всеки, който се противопостави, е заклеймен или като расист, или като нацист, в зависимост от държавата и степента на „историческата вина“, а в най-добрия случай е наречен евроскептик по отношение на все по-федералния Европейски съюз. По този начин брюкселската бюрокрация е развила цензурна политика, в която всеки опит за съхранение на националната културна идентичност се определя като национализъм или диктатура. Затова държави като Унгария и Полша действат като голяма спънка по пътя към пълната федерализация – те отказват да споделят общо вменяваното чувство за вина за колониалното минало, което нямат, и с това да приемат в държавите си новите миграционни потоци. А това се представя като старовремско мислене, което пречи на целия прогрес на човечеството.

Успешно осъщественият проект на ЕС за свободното придвижване през границите днес се разбива от инвазивни маси с напълно различна културна идентичност, които с поразителна лекота паразитират върху европейските социални системи и отказват какъвто и да е процес на интеграция. Всеки по-наблюдателен човек е наясно, че съчетанието на тези култури е невъзможно без желание, а митът за мирното съжителство на мултикултурното всекидневно се изражда чрез нови изнасилвания и убийства. В Германия на нова година мигранти извършиха нападения срещу линейки, пожарни и патрулни коли, а изводът беше, че трябва да се продават по-малко пиратки и фойерверки. Подобно лекуване на симптоми и изместване на фокуса от първоначалната причина на заболяването е до време. Само за миналата година в малка Холандия са дошли близо 400 000 нови мигранти. Единственият начин да има каквато и да е била форма на по-мирно съжителство е израждането на ЕС в мощна тоталитарно-федерална машина, която се ръководи в политиката си от финансовите инжекции на корпоративните гиганти. Така ЕК си измива ръцете и не може да бъде подведена под отговорност, защото корпорациите налагат цензура чрез заобикаляне на законите в Брюксел. 

Ако прогресивизмът ни води с нещо напред, то това със сигурност е за сметка на бавното умъртвяване на човешкото. Затова прогресистите цензурират и постепенно налагат все по-тоталитарни мерки спрямо пазителите на човешката същност. Човекът изначално се намира в динамични отношения със света, които всеки един тоталитарен режим се опитва да направи статични, за да запази или засили настоящата си форма на управление. От историческа перспектива всеки подобен режим е обречен на провал в дългосрочен план, но понякога редица поколения остават под неговите клещи, докато самите клещи не се счупят от пренатягане. В своята концепция за края на историята Фукуяма казва, че „идеалът на либералната демокрация не подлежи на усъвършенстване в принципен план.“ Това е и ключът към разбирането на настоящото затягане на либералната система. Ако нещо „не подлежи на усъвършенстване“, то то непременно в даден момент става статично, а ако един политически идеал стане статичен, то той постепенно се изражда в тоталитарна идеология. Точно заради това либерализмът с всички свои „нео“ и „пост“ проявления, които влизат под шапката на прогресивизма, е обречен на провал в средносрочен или дългосрочен план. Впрочем това е забелязал още в началото на 90-те години Жак Дерида, когато пише:
„Една догматика търси начин да възцари своята световна хегемония при парадоксални и подозрителни условия. Днес в света съществува един доминиращ дискурс, или по-точно в процес на ставане доминиращ. (…) В ритъма на размерена стъпка той припява: (…) да живее капитализмът, да живее пазарът, да пребъде икономическият и политическият либерализъм!“

Установяването на подобен вид хегемония, било и с радостните оразмерени стъпки на прогресивизма, е невъзможно без да се наложи статична интерпретация, която по неизбежност придобива размерите на тоталитарна система. В това отношение Дерида още преди 30 години и с голяма точност е прозрял слабото място във фантазмите на Фукуяма:

„Никога, никога досега в историята, хоризонтът на това, чието оцеляване се чества (а именно всичките стари модели на капиталистическия и либералния свят), никога този хоризонт не е бил толкова мрачен, заплашителен и застрашен.“ 

Разбира се, Фукуяма допуска, че ще съществуват форми на теокрация или военна диктатура, но не и в либералния режим. В същото време от днешна гледна точка е все по-вероятно в краткосрочен или средносрочен план определени квартали в по-големите западноевропейски градове да се превърнат във военизирани крепости, които да пазят по-важните институции от миграционния поток. Във всички останали места ще цари хаос, който постепенно ще бъде привеждан в ред пропорционално на израждането на прогресивизма в тоталитарна държава на надзора.

Ако Русия е установила авторитарен режим, в който властва цензура и от прозорците на сградите спорадично падат неудобните, то поне руснаците са наясно със своята корупция и олигархия – картите са открито сложени на масата.

Прогресивизмът на Запада обаче използва клишета за демокрация и свобода, с които се опитва да прикрие, че все по-усилено затяга цензурата и е всячески устремен към запазване на хегемонията на мисловния дискурс – било то в научния догматизъм или в опита за приравняване на човека чрез свръхлицемерна толерантност. Оттам и това преклонение пред правата на човека, с което прогресивизмът все повече започва да прилича на организирана система на вярване. И тук стигаме до основния въпрос на текста – води ли ни вярата в прогресивизма към упадък?

Централният проблем на всяка външна система на вярване е статичното интерпретиране, при което самата вяра спира да бъде активно действащ вътрешен компонент. Това възпира свободните пътища на мисълта и прегражда пътя ни към свещено осезание на битието. Инквизицията, например, налага външна система на вярване. Горенето на вещици, чистките на Сталин и нулевият ковид в Китай също налагат външна система на вярване. Парадоксът и най-опасният елемент на западния прогресивизъм е, че той създава илюзия за динамично движение напред, докато в същото време налага външна система на вярване. Това възпира движението на будното съзнание за сметка на нихилистичното отдаване на една фантазмена многополовост, която постепенно превръща децата на своята система в свръх- до асексуални роби на неофеодален строй.

Високопоставените кардинали на либерал-прогресивизма претендират, че тяхната система на вярване ни е повела към универсалната цивилизация като към единствения възможен път на човечеството. Парадоксалните следствията от това са, че наложената отвън вяра в многополовото ни прави еднополови, наложената отвън вяра в капиталистическия консумеризъм ни прави бедни, а наложената отвън вяра в научния догматизъм възпира всички динамични пориви на будното съзнание и води до масово затъпяване. Ако това са действителните следствия от прогресивизма, то той със сигурност ни води към упадък.

 

 

Коментари

 • Малкият очилатко,

  16 Яну 2023 16:37ч.

  Да сравняваш Запада с Русия е все едно да сравняваш Рим с някое диво племе от степите на Азия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Равена

  16 Яну 2023 16:40ч.

  Кой Рим по-точно? Рим на Октавиан или Рим на Ромул Августул?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rover

  16 Яну 2023 16:45ч.

  търчи да цунеш запада... на едно място. момчето поне мисли и се мотивира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дядо ти

  16 Яну 2023 16:56ч.

  Я ПОМИСЛИ (АКО МОЖЕШ) И НИ ОБЯСНИ ДО КЪДЕ СТИГНА РИМ ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sion

  16 Яну 2023 19:45ч.

  Така, така, а краят на Запада дали ще е като този на Рим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И по римско

  16 Яну 2023 20:03ч.

  Време най бедните римляни се съюзявали срещу Рим, но когато той паднал, те най - много са го отнесли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  17 Яну 2023 9:57ч.

  Верно си малък... Много измислени филмчета си гледал, но малко книжки си прочел... Очевидно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До и по римско

  17 Яну 2023 18:51ч.

  Да най-бедните са го отнесли, защото са били измамени от “Апостол “ Павел/Савел и учението му. Така раята биде смирена, заблудена, измамена и синагогата си постигна целта, та до днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чудовището и тая сутрин все още не беше умряло (по Димитри Иванов)

  16 Яну 2023 16:54ч.

  Написаното разкрива, че Големият отвъдокеански Сатана умира и Европа е първата му жертва. Опусът, извлечен от суровата действителност е следният: САЩ днес са досущ като оная хала, която завардила за себе си всичките извори на населението от долното царство, искайки в замяна за всяко наливане по една красива мома. Затова и трябвало да се намери един незнаен юнак, който с помощта на Горното Царство да отиде и да я убие. Алегориите, предполагам, са ясни и уместни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОКОНЧАТЕЛНО ОВАРВАРЯВАНЕ

  16 Яну 2023 18:13ч.

  Ако хората бяха такива, че да се вчитат по често в разни исторически книги, те щяха да разберат защо «политиката на ЕС всекидневно потвърждава своята зависимост от САЩ и постепенно отдава целия остатък от жизнените си сили на своя привидно добронамерен съюзник отвъд Атлантическия океан». Вярно е, че в голяма част от историческите книги са написани откровени неистини, но ако човек е с малко понатрупан житейски опит, би могъл и от неистините да изстиска няколко капки правда. Европейския съюз е яйцето, което е снесла старата кокошка Европа. То е хилаво творение с лесно трошлива черупка и затова трябва много да се внимава за съхранението му. И тук започваме да си спомняме какво сме прочели в историческите книги. Там сме прочели, че Старата Кокошка Европа някога е била напета „ярка“ (пилешка тийнейджърка), измътена някога в полога на Хуно-Германските Варвари, които в даден исторически момент дойдоха (от небитието, разбира се!) и ликвидираха стария класически свят, който беше прогнил от разврата на антична Гърция и от извратеностите на древния Рим. Новият варварски свят на обновената Европа прегърна Християнството и мигновено с това сред пазвите на стария прогнил свят се обадиха ересите, които пращаха натрапилото им се Ново Монотеистично Учение по дяволите (както те си го разбираха — а те разбираха много добре от дяволи). Варварска Европа беше германическа, а известо е, че всичко, което е малко или много „германско“ е и в известна степен „НАЦИСТКО“ (според терминологията, утвърдила се през първата половина на 20-тия век). Следователно ересите, противопоставили се на Новата германизирана и оварварена Европа бяха носени като знаме от тълпите анти-германци (респективно АНТИ-НАЦИСТИ), вилнеещи през цялото време из просторите на Стария свят. Така те породиха в крайна сметка франк-масонството, което е просто едно средновековно издание на антихристиянския либерализъм — тази така опустошителна съблазън за разюзданото човечество. А когато беше открит Новия свят и хората разбраха, че на света има и Америка, те побързаха да отидат в тази Америка и там да изградят своя франк-масонски анти-Християнски свят. За жалост след Втората Световна война светът разбра, че поредиците исторически схватки между двата сорта непримирими врагове — масонството и Християнството - бяха спечелени ОКОНЧАТЕЛНО от франк-масоните на Америка. Европа остана да агонизира още известно време, за да понесе по-дълбоко унижението да я принуждават да бъде Новия Содом на модерния свят, в който човек може да се роди сутринта жена, а след обед вече да се е превърнала в мъж, а още по-често: родилият се сутринта мъж да се превърне след обед не само в жена, но и някакво трансджендърско чудовище. Естествено е в насъпилите антигермански времена немците да бъдат най-много унизени. Те просто вече са НИКОИ ! Но франк-масоните (а франк-масонството е всъщност античната йудейска доктрина, модифицирана, за да бъде по смилаема от неевреи) — те, франк-масоните забравят, че на света освен немците, винаги е имало и други едни варвари — евразийците (наричани днес най-често „руснаци“), които скоро ще залеят франк-масонския свят и под формата то ли на истински руснаци, то ли облечени в „украински“ народни носии: те ще ДЕМАСОНИЗИРАТ света. Ще го ОВАРВАРЯТ още веднъж в исторически мащаб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Римляни, гърци, германци .....

  17 Яну 2023 0:13ч.

  Истинското християнство - онова, което е завещал Спасителя, е просъществувало съвсем кратко - до момента, когато се появява Църквата, която, по същество се явява негово отрицание. И ние днес не знаем почти нищо за него. Ако нещо знаем, то е благодарение на Апостол Павел и на богомилите. А той /Павел/ не е от онези 12-те. Никога не се е виждал с Исус. Но най-дълбоки и стойностни са неговите проповеди. Първите, които са приели, при това ентусиазирано, това първохристиянство сме били ние, по нашите земи и са ни наричали траки. Не знам колко римски е бил древния Рим, но се знае, че няколко поредни династии императори са били само тракийци. Гърците гледали на тях /траките/ като на варвари, защото не са вдигали много шум там, зад планините и са си правели някакви си там, техни неща, дето гърците не разбирали. Решили, че са варвари, защото ...... нямали писменост. Всъщност, оказва се, че са имали, но за какво са я ползвали е друга тема. Достигането до състояние на просветление е била основната цел в живота на траките, а с това са си приличали и с египтяните, и с индийците и с китайците и с индианците в двете Америки. Сигурно има и други. Пътят до просветлението е дълъг и много труден. И първото, което разбира достигналият до просветление е, че нищо от това, което е осъзнал, не може да се предаде с думи. За това именно той и такива като него, са избирали адептите, на които да предадат наученото. А то не е ставало с редовни посещения на лекции и четене на книги, а с други практики. До някъде, този процес е описан в книгите на Карлос Катсанеда. Та, имайки пред вид всичко това, не е ли основателен въпроса: ние днес всъщност наясно ли сме какво точно значи "цивилизация"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • квинтесенциален армаментариум

  16 Яну 2023 18:40ч.

  До" окончателно оварваряване". Поздравления! Това е самата истина. Под "революция" разбирай опустошително антихристиянство. Под "прогрес" разбирай духовно разложение. Под" зелена сделка" - обезлюдаване. Под " демокрация"-заличаване на белия хетеросексуален европеец християнин. Зад всички ереси ,революции и прогресИ се крият едни и същи човечета. Едно време били ариани, после станали франкмасони, после болшевики, после глобалисти и т.н. и т.н Но какво от това? Отиваме си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъй като в тезата за оварваряването звучат пророчествата на

  16 Яну 2023 20:43ч.

  Шпенглер, може да се допълни, че ако културата е "живо тяло" на душата, то цивилизацията е нейната мумия. Днес мумии (в Давос например) мумифицират Европа. А Фукуяма, впрочем, е поръчков автор и елементарен идеологически манипулатор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ирационална несъпротива

  16 Яну 2023 22:52ч.

  Всеки опит да бъдат обуздавани инстинктите завършва с терор на "цивилизацията", на мъртвите думи над живите хора... vows are spoken to be broken, feelings are intense, words are trivial // pleasures remain, so does the pain; words are meaningless and forgettable. Enjoy.the.silence

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бурятмонгол

  16 Яну 2023 23:03ч.

  Добър анализ, аргументиран.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франк & Щайн

  16 Яну 2023 23:34ч.

  Миграционното "оварваряване" на ЕС ще доведе до полицейщина и диктатура. Видяхме заради Ковид и конфликта в Украйна колко се стегнаха редиците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Богданов

  17 Яну 2023 7:35ч.

  Браво

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nytr

  17 Яну 2023 8:24ч.

  Поздравления за г-Петрушев, поздравления и за редакцията на "Гласове", че търсят и най-важното намират автори, чиито мисли, твърдения, изказвания, публикации успяват да ни поддържат "живи", мислещи същества. За съжаление не всички, но на едната гледна точка /в момента активната, агресивната, либерално варварската, антихристиянската/ да бъде противопоставена друга /а защо не и други/ гледна точка. Бих желал да прочета, да видя осъществен двубоят между представителите на тези две гледни точки. Питал съм се кой би се изправил в словесен двубой срещу тази одиозна, но същевременно тачена, промотирана, възхвалявана и у нас и в чужбина фигура на г-н Иван Кръстев? Ето, че намерих отговора на питането си! Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  17 Яну 2023 10:02ч.

  Закономерният цивилизационен залез на Запада е очевиден за всеки, който живее с отворени очи, достатъчно образован е и е способен да навърже фактите и реалностите в причинно-следствена връзка... Да, за сега не е голяма тази група, по разбираеми причини, но скоро и останалите ще започнат да го разбират... Въпрос на време е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От повече от 100 г.

  17 Яну 2023 11:44ч.

  Загива и накрая пак връща Матушката ви в 1989 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джендъриадата на западащите

  17 Яну 2023 11:54ч.

  Повече от едно изречение което при това е пропагандна опорка, можеш ли да кажеш? За нас е ясен отговорът, но ни се струва, че ти не си никак наясно с жалкото си тролско положение...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи,

  17 Яну 2023 15:33ч.

  Проблема с цивилизоващите е следния: Индианеца разбирай варварина убива толкоз бизони колкото са му необходими да изкара зимата.. А белия човек, разбирай цивилизования цивилизатор, убива бизони, докато му свършат патроните. Като резултат, изчезват бизоните.. Толкова, за ползите от цивилизацията..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • леля ваня

  18 Яну 2023 9:10ч.

  Конкретна особеност на северноамериканската англосаксонска цивилизация е, че кажи-речи по едно и също време по най-цивилизован начин извършва геноцид над всички индианци и всички бизони, които са им били на разположение, за да ги накаже, задето считат, че хармоничното отношение към природата е отживелица от дивачеството. Разбира се, след това добро дело, споменът за него следва да бъде заметен под килима, а комплексът за вината да избива под формата на кенсъл калтчър днес, 200 г. по-късно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отдавна спря да ми

  17 Яну 2023 19:33ч.

  прави впечатление как козяшките тролове плюят всеки които наруши евроатлантическата "права" линия. Лъжеха и преди 89 та, но в сравнение с лъжите днес на евроатлантическите педали, онези са като невинни като детски лъжи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕС пилотен проект на Давос

  17 Яну 2023 19:37ч.

  Световно правителство в умален вид, експеримент, който да даде изводи лск се прави. Пример:Брюксел и не избраната, а самоназначена ЕК са европ правителство, които налагат закони и санкци/наказания, новият световен ред в умален вид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поправка

  17 Яну 2023 19:39ч.

  експеримент, който да даде изводи КАК се прави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какво е приложено в европа

  17 Яну 2023 19:50ч.

  масова миграция върви заедно със изтриване на национаната идентичност, или е средство за това. Потискане на християнството по всякакъв начин. Медиц диктатура, пак централна, Свет здравна орг, спонсорирана от давос, били гей и америк правит. .... Човекът като бог, книга на новия давоски пророк Ювал Харари, чипиране на мозъците като новата революция. Вижте много негови видеота в тубата, англ. Един фюрер, един народ, една религия (на антихриста)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Горенето на вещици, чистките на Сталин и нулевият ковид в Китай"

  19 Яну 2023 20:58ч.

  несериозно писание, образованието явно недостига на младежта, освен клишета друго не знае, а точно от нея се очаква оригинално мислене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи