„Уолстрийт джърнъл“: Западът се сблъсква с остър недостиг на оръжия и боеприпаси

„Уолстрийт джърнъл“: Западът се сблъсква с остър недостиг на оръжия и боеприпаси

Автор: Алистър Макдонаалд, wsj.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Войната между Русия и Украйна разкри недостатъците на Запада в бързото производство на повече оръжия, когато е необходимо, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Например, за производството на една ракетна система NASAMS, която защитава въздушното пространство над Белия дом, са необходими две години. Но сега, поради нарастващия брой потенциални заплахи за Запада, включително Русия и Китай, търсенето им също се увеличи рязко, а поръчките се трупат.

"Никога не съм виждал толкова голямо търсене“, заяви Ейрик Лий, президент на отдела за отбрана на норвежката компания Kongsberg Defense & Aerospace.

Според „Уолстрийт джърнъл“ основният проблем с невъзможността да се отговори на това търсене по-бързо е, че съвременните оръжия са изключително сложни и често изискват хиляди части.

"Kongsberg, подобно на повечето западни отбранителни компании, проектира и сглобява своите оръжейни системи, но не произвежда повечето от компонентите. Повече от 1500 доставчици допринасят за продуктите на завода. Само веригата за доставки на NASAMS се състои от повече от хиляда компании и е изградена на два континента заедно с американския отбранителен изпълнител RTX, известен преди като Raytheon Technologies“, се казва в публикацията.

Освен това се посочва, че отбранителната индустрия също е изправена пред продължителен недостиг на работна ръка.

Според военни анализатори, въпреки по-високите бюджети за отбрана, Западът не е бил изправен пред подобни ограничения върху доставките на оръжия от Корейската война насам:

"Само десетте най-големи западни отбранителни компании сега имат портфейли с поръчки на стойност над 730 милиарда долара, което е с около 57% повече от края на 2017 г., когато търсенето започна да се увеличава“.

Недостигът на оръжия на Запад - причини

Междувременно водещи служители на САЩ и НАТО все по-често изразяват загриженост, че недостигът на оръжия ще се отрази на техните военни способности.

Отбелязва се, че в модел на военна игра, публикуван в началото на 2023 г. за това как Съединените щати ще отговорят на китайска инвазия в Тайван, Центърът за стратегически и международни изследвания изчисли, че Америка ще изчерпи критичните противокорабни ракети с голям обсег в рамките на първата седмица. И Съединените щати няма да могат бързо да попълнят резервите си: както в случая с NASAMS, производството на всяка такава ракета отнема около две години.

Има и големи забавяния в доставката на други оръжия, включително изтребители F-35, нови учебни и зареждащи самолети, както и най-новите американски самолетоносачи, пише вестникът.

Голяма част от способността на Запада да произвежда оръжия, особено в Европа, е подкопана от съкращенията на бюджета за отбрана след Студената война и постепенната деиндустриализация. Консултантът по отбраната Никълъс Дръмонд даде пример с германски компании, които в разгара на Студената война можеха да произвеждат до 400 танка годишно, но сега произвеждат само до 50 годишно.

Както пише „Уолстрийт джърнъл“, съвременните оръжия отнемат повече време за производство и струват повече пари, като всичко това ограничава доставките и удължава попълването им с течение на времето.

Русия и Китай изпреварват Запада

Също така се отбелязва, че Русия и Китай изпреварват САЩ и Европа в някои системи за противоракетна отбрана. Страните разполагат с хиперзвукови ракети, а разполагането на първите от САЩ е отложено за 2024 г. поради неуспешни тестове, разкриха представители на Пентагона. Американските и европейските хиперзвукови системи за противоракетна отбрана няма да влязат в експлоатация поне 10 години, добавя WSJ.

Според Международния институт за стратегически изследвания Русия и Китай заедно имат около 5020 ракетни системи земя-въздух в сравнение с около 3200 в експлоатация в Съединените щати, Европа и Япония взети заедно.

Източник: Агенция "Фокус"

 

 

 

 

Коментари

 • Защото с новонапечатани долари и евра не може да се стреля

  05 Яну 2024 12:25ч.

  Тука един заблуден нещастник се беше заинтересувал какво щяло да стане с Русия, ако Западът бил увеличил военните си разходи с един процент. Ами тия новонапечатаните пари ще изтекат на спекулативните пазари, увеличавайки измисления им БВП, без производството на елементарни неумни снаряди и патрони дасе повиши дори с един брой. Това ще стане. А сега великият Запад ще установи по трудния начин, че емисията на вилтуални пари не само, дето не може да стреля, ами не може и да се яде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Shrinking Cost of War Threatens Western Militaries

  05 Яну 2024 12:28ч.

  https://nationalinterest.org/feature/shrinking-cost-war-threatens-western-militaries-208177

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • евро-гей

  05 Яну 2024 16:36ч.

  С виртуалните хартийки, нито може да се воюва, нито да се яде. Дори и за тоалетна хартия не стават защото са виртуални. БВП-то е почти толкова полезно колкото точки от компютърна игра

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти си !!!

  09 Яну 2024 7:08ч.

  Те са го установили. Затова пропагандата работи на пълни обороти. Въпросът е самоубийството на индустриална Европа решено ли е,всяко едно действие в момента говори за умисъл..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъпи, задници!

  05 Яну 2024 12:45ч.

  Най-съществената и единствената причина за липсата на производство за каквото и да е, е липсата на енергия! Без нея сте за никъде. Баси малоумната сган!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  05 Яну 2024 17:51ч.

  Мани ракетите, няма снаряди за гаубици. А технологията е от френско-пруската война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  05 Яну 2024 17:59ч.

  Ся, няма да коментирам що Украината плаче за скрап, при все че има Харковският машинотракторен, Маяк, Луч...Ма ако не бяха България и Чехия целокупният запад не може да достави снаряди за седмица за артилерията Дронове, ракети, супер-дупер ИИ, триизмерни радари , мрежоцентрични системи, кибервойна....и накрая-преебанани със старите бм21 и гвоздики...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  05 Яну 2024 18:22ч.

  По спомен-от Бойният устав на БНА-за подаване на батарея(огневите задачи са подаване, поразяване, унищожаване) разхода на 120 122мм мини или снаряди е 320(фронтално) 250-270 (анфиладно).(тоест-принудително да се разкарат от подготвена позиция). За пример-само при Бахмут Пригожин харчеше по 10000 снаряда на ден и ревеше че не стигат да разкаратВСУ. Нямам представа на какъв фронт са планирали лятната "офанзива" , но наличното си е пълен ...майтап.и няма кой да стругова снаряди в целият Запад. Инак може да е готино и кинематографично да се правиш на велик стреляйки от дрон по брадатковци в пикапи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • [email protected]

  05 Яну 2024 18:28ч.

  Неприятно но трябва да се извиня на генщаба на ВС на РФ.Добре са разузнавали и добре са смятали.Оставяки критична инфраструктура по западната граница на Украйна всъщност утилизираха западното въоръжение.И сега някой е по бели гащи.За демонстрация вероятно Русия разбуни и близкия изток.Бас ловя че съдбата на Украйна а вероятно и на целия източен периметър на Европа ще се реши на директни преговори САЩ -Русия.НАТО от 1990г. Изглежда все по-вероятно.Както се вижда Путин не бърза,времето работи за него/и тук също сгреших/.Така че ако САЩ избират Тръмп ще са с леки имиджови щети.Ако не Европа я чака 5г агония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи