"Уолстрийт джърнъл": Глобалната дипломатическа офанзива на Киев не постигна пълна изолация на Москва

"Уолстрийт джърнъл": Глобалната дипломатическа офанзива на Киев не постигна пълна изолация на Москва

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм

Състоялата се онзи ден и вчера в швейцарския курорт Бюргенщок конференция за мир в Украйна е централна тема в западния печат днес. Преглед на публикациите във водещи издания предлага БТА.

Украйна спечели подкрепата на международната общност по отношение на териториалната си цялост и част от възгледите си за пътя към прекратяване на руската инвазия, но големи държави като Индия, Бразилия и Южна Африка не подписаха общата декларация, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс". Изданието уточнява, че съвместното комюнике от конференцията е било подписано от близо 80 от присъстващите 92 държавни делегации.

От казаното в общото изявление "Файненшъл таймс" акцентира на това, че според участващите страни "зачитането на териториалната цялост и неприкосновеността на всички държави" ще "послужи като основа" за разрешаване на конфликта в Украйна. Вестникът посочва още, че в документа са залегнали три точки от представения преди време от украинския президент Володимир Зеленски Мирен план в десет точки.

Става въпрос за продоволствения износ, ядрената безопасност и връщането от страна на Русия на украинските военнопленници. Според "Файненшъл таймс" тези точки са били избрани, за да спечелят развиващите се страни, които досега не са подкрепяли Киев.

В същото време изданието обръща внимание на факта, че докато подкрепата за Украйна в края на срещата на върха е била впечатляваща, други държави със стратегическа роля - като Саудитска Арабия и ОАЕ, също не са подкрепили общата декларация, което е свидетелство за продължаващото международно политическо и икономическо влияние на Русия.

Москва нямаше свой представител в Швейцария, участие във форума не взе и основният поддръжник на Кремъл - Китай, припомня "Файненшъл теаймс", цитирайки Зеленски, който заяви, че е готов да изчака някои страни да се присъединят към съвместното комюнике по-късно, стига те да споделят "същите ценности на думи и дела".

Британското издание посочи и условията на Русия, обявени от президента Владимир Путин в навечерието на срещата в Бюргенщок - предаването на Москва на четири украински области и прекратяване на действията по присъединяването на Украйна към НАТО. По този повод вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, която бе упълномощена да участва в мирната конференция в Швейцария от президента Джо Байдън, заяви, че Путин "не призовава за преговори, а призовава Украйна да се предаде", посочва "Файненшъл таймс".

Друг британски вестник - "Гардиън", също акцентира върху държавите, които не са подписали окончателния текст на съвместната декларация. Като обръща внимание на присъединяването към комюникето на Турция, която поддържа тесни търговски взаимоотношения с Русия, изданието изтъква, че същевременно отсъстват подписите на представителите на Саудитска Арабия, Индия, Южна Африка, Тайланд, Индонезия, Мексико и ОАЕ.

Бразилия също не се е присъединила, но тя е обявила, че участва във форума в Бюргенщок със "статут на наблюдател". "Гардиън" цитира председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, според която за постигането на мир в Украйна "ще е нужно време".

Според трети британски вестник - "Индипендънт", точката в общото комюнике за "зачитането на териториалната цялост" според устава на ООН "със сигурност не се нрави на Путин". Изданието подчертава надеждата на много от страните участници във форума в Швейцария, че в бъдеще Москва ще тръгне по общия път за постигане на мир в Украйна.
Световни лидери подкрепиха общата декларация, като призоваха за по-голяма роля на дипломацията, но остана разделение за това как да бъде включена в преговорите Русия, пише на свой ред американският в. "Ню Йорк таймс". Изданието отбелязва, че Зеленски не е отстъпил от своето виждане за постигането на траен мир, което гласи, че Русия трябва да се изтегли напълно от окупираните територии и чак тогава да се преговаря с нея.

Друго американско издание - "Уолстрийт джърнъл", е на мнение, че "глобалната дипломатическа офанзива" на Украйна в крайна сметка не е успяла да постигне пълна изолация на Москва.

"Много световни лидери пропуснаха срещата в Швейцария, като има натиск върху Киев да потърси преки преговори с Кремъл", отбелязва авторът във вестника Лорънс Норман. "Далеч от неволите си на бойното поле Украйна се бори да задържи света обединен зад своето виждане за прекратяване на конфликта с Русия", пише още той.

Източник: БТА

 


 

Коментари

 • това, което "Уолстрийт джърнъл" трябваше да напише накратко

  18 Юни 2024 10:10ч.

  е, че т.нар. "Мирна конференция", а в реалност "конференция за война" завърши с пълен провал. "... Киев не постигна пълна изолация на Москва" е меко казано жалко твърдение, което няма нищо общо с реалността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ""Уолстрийт джърнъл": Глобалната дипломатическа офанзива на Киев" показа само нарастващата изолация на т.нар "Колективен Запад" от останалата част на човечеството

  18 Юни 2024 11:01ч.

  Западът е изолиран от нормалните 90% от човешкият род. Самият Запад е девиация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изолация

  18 Юни 2024 11:01ч.

  90% от света е изолиран от останалите 10%? Всъщност, кой е изолираният? Ако е кабел, изолиран е кабелът, а не светът около него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • неслучайни обратни резби

  18 Юни 2024 11:23ч.

  По атлантическата логика е обратното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи