Украинското посолство в Тел Авив: За съжаление Израел избра пътя на тясно сътрудничество с Русия

Украинското посолство в Тел Авив: За съжаление Израел избра пътя на тясно сътрудничество с Русия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Израелските власти са избрали пътя на тясно сътрудничество с Русия, съобщи украинското посолство в Тел Авив в социалните мрежи:

"Посолството <... > със съжаление подчертава, че настоящото израелско правителство е избрало пътя на тясното сътрудничество с Руската федерация. За това свидетелстват редица доста спорни събития, които се случиха през първата половина на 2023 г. и съвпаднаха с почти пълното отсъствие на израелска хуманитарна помощ за Украйна", се казва в изявлението.

Сред "противоречивите събития" посолството посочва "безплодното посещение" на израелския външен министър Ели Коен в Киев през февруари и поредицата интервюта на премиера Бенямин Нетаняху, включително разговора с вестник Jerusalem Post на 22 юни. В това интервю Нетаняху отново заявява, че страната му няма да предаде оръжия на Украйна, тъй като се опасява, че те могат да попаднат в ръцете на Иран и да бъдат използвани срещу самия Израел. Според Нетаняху западни противотанкови оръжия вече са открити в близост до границите на Израел.

"По принцип всички съответни изявления на израелския министър-председател винаги са били насочени към оправдаване на пълното бездействие на Израел при предоставянето на отбранителна помощ на Украйна през последната година и половина. Първоначално аргументите бяха съсредоточени върху специалните отношения на Израел с Русия в Сирия и несигурното положение на еврейското население в Руската федерация. В последното интервю обаче бяха изказани напълно измислени и спекулативни предположения, позволяващи прехвърлянето на западни оръжия от украинското бойно поле към сирийските и иранските режими", възмущават се от украинската дипломатическа мисия.

Дипломатите обвиниха Израел в "словесна демагогия за неутралитет" и активно изграждане на отношения с Русия.
"В действителност, на място, така нареченият "неутралитет" на израелското правителство се разглежда като изрично проруска позиция", твърдят от дипломатическата мисия.

Посолството призова израелското правителство да промени тази позиция и да подкрепи Киев с отбранителни средства.
"Очакваме Израел да застане от правилната страна на историята", заключават дипломатите.

Израелският министър на външните работи Ели Коен реагира на изявлението. Той заяви, че властите на страната възнамеряват да обсъдят с Киев политиката на подпомагане. Израел многократно е изразявал подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, гласувал е в нейна подкрепа в ООН и ѝ предоставя хуманитарна помощ.

"Израел е от правилната страна на историята", заключава Коен. Израел е сред страните, които осъждат руската специална операция в Украйна, но властите му последователно се въздържат от снабдяване на Киев с оръжие, като се ограничават до хуманитарна помощ.

Източник: РИА Новости

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • mathur

  25 Юни 2023 21:58ч.

  Е нормално, с нацистите ли да си сътрудничат???/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  30 Юни 2023 18:24ч.

  Русофилите и соросоидите си подадоха ръка у нас на протестите, не са се борили с никакви фашисти, просто стана ясно, че имат някакви общи задачки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а бе

  25 Юни 2023 22:00ч.

  свини бандеровски колко евреи убихте в Бабий Яр преди около 80 години! Ба́бий Яр (укр. Бабин Яр) — урочище в северо-западной части Киева, между районами Лукьяновка и Сырец. Оно находится между улицами Елены Телиги с севера и запада и Юрия Ильенко с юга.Получил известность как урочище, в котором производились массовые расстрелы гражданского населения, главным образом евреев, цыган, а также советских военнопленных, нацистами и украинскими коллаборационистами[1] во время Второй мировой войны, в период оккупации Украины немецкими войсками[2]. Первый массовый расстрел произошёл 29—30 сентября 1941 года, в результате которого был убит 33 771 еврей.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  25 Юни 2023 22:08ч.

  Доста нагли са тези, особено предвид факта, че с решение на украинския парламент, убийците на евреи Бандера и Шухевич са обявени за "герои" на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  25 Юни 2023 22:12ч.

  Не става дума за някакви днешни нацисти, това са пропагандни клишета. Друго е. Евреите няма да забравят изначалния украински антисемитизъм, много отпреди окупацията на Хитлер. А и доста евреи от Русия живеят в Израел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  25 Юни 2023 22:49ч.

  за да определите какъв човек стои срещу вас - просто му задайте въпроса "одобрявате ли фашизма?" и по отговора веднага ще лъсне истинската му същност... нормалният човек ще отговори: НЕ ! психопатът ще отговори: ДА! педерастът ще започне да увърта за "евро-атлантически ценности" и за „Триморие“... а когато ООН прие резолюция за необходимостта от борба с героизацията на нацизма. СAЩ , Украйна, и ЕС /вкл. България/, гласуваха против... очаквам в следващите 2 години фашизираната Европа напълно да реабилитира Хитлер и по стар навик да ни поведе на война с Русия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  30 Юни 2023 18:36ч.

  Една от стратегиите за идеологическа борба е да си произведеш жалък опонент, на който фон да лъсне твоята „праведност“. Така определени сили на запад, които са прогресистки, нямат нищо против, когато откачени олигарси спонсорират крайно десни националисти, които отявлено мразят жените, наричайки ги всички с едни имена, които извършват нападения над набелязани жертви, мразят евреите на общо основание и други подобни. Така се скрива групата на разумните, които биха извадили наяве кирливите ризи и на двете агитки. Това са фалшиви етикети, Европа фашизирана, пък Русия мъченица за правдата, руските олигарси, стоящи край Путин, са непорочни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аноним

  25 Юни 2023 23:18ч.

  Когато в концлагерите на смъртта са горели невинните евреи-пазачи са били украинци-главорези.Същите в яростта и омразата си към тях са си играели със крановете за изтичане на газта,и са я увеличавали,или намалявали,за да бъде агонията по-продължителна!!!!И това,за да се изтъкнат пред своите шефове!!!!И сега,осеяли страната с тези свастики,и знаци искат помощ?Как,като половината население е руско!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АААААААААААААА

  25 Юни 2023 23:51ч.

  ус-рай-на е пълна на нацисти и с ционисти! Нормално е Израел да застане на страната на доброто, на страната на ценностите, отколкото на страната на сатаната - сащ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kelly Ripa

  26 Юни 2023 0:48ч.

  Израел право куме в очи им е казал каква е причината да не дават оръжия - щото украинците ги продават където и на когото им падне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hashem

  26 Юни 2023 2:02ч.

  Истинските държавници гледат интересите на страните си,а не интересите на нацистка Усрайна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  26 Юни 2023 10:32ч.

  През 1992 г. Анатолий Собчак, тогава кмет на Санкт Петербург, говорейки по телевизията, изрече думи, които можем да оценим само днес. Тогава, преди 30 години, всичко казано не можеше да бъде напълно оценено, пишат чуждстранни агенции. „Ако обърнете внимание, тогава в изказванията на ръководството на днешна Украйна няма нито дума за правата на човека, за върховенството на закона, няма. Всички те започват и завършват с думи за независимост. Сега виждаме каква независимост са избрали. За тази тяхна независимост се оказва, че на първо място им трябва армия, армия, която да съберат в най-кратки срокове. Тогава ще им трябва и Черноморският флот. Не се съмнявам, че утре те ще предявят съответни претенции, а те вече са предявили претенции и за ядрено оръжие. Що се отнася до съдбата на Черноморския флот, не бих искал сега да говоря за териториални претенции, за съдбата на Крим, но има доста голям брой прецеденти, когато военноморските бази на една държава са разположени на територията на друга държава, дори ако приемем такъв абсурд, че Крим е територия на Украйна“, каза Собчак през 1992 г. „Действията на Украйна по отношение на съветската армия и флота са действия, които представляват колосална заплаха за цялото човечество. Тук не трябва да губим време, не трябва да позволяваме Украйна да създаде такава армия, която ако създаде, със сигурност ще използва. Не се съмнявам нито за минута. И смятам, че днес залагаме мина не само под нашето бъдеще, но и под бъдещето на цялото човечество“, завърши той. https://t.me/rusvesnasu/26513

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Настъпването на котарак по опашката

  26 Юни 2023 11:08ч.

  По принцип е погрешен ход. Настъпването на на израелския котарак по опашката е много, много погрешен ход.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valpet

  26 Юни 2023 11:20ч.

  Много симптоматично! Укронацизмът няма бъдеще. Еврейският произход на Зеленски не може да заблуди Израел. Даже Америка не може да заблуди: От четиримата претенденти за Президент на САЩ, трима са за мирно уреждане на украинския конфликт. Така че, малко вероятно е сегашната Киевска хунта да продължи да управлява и след 2 години. През 2025 ще бъде краят на управлението "Зеленски". Отделно, че Израел е държава на точната стопанска сметка (не като България и някои други наивници), която знае с кого е изгодно да си сътрудничи икономически. Ака БГ-управниците имат малко акъл в главите си, просто ще подражават умно на Израел. Ама нейсе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорко

  26 Юни 2023 11:21ч.

  Фактът посочен в статията ясно показва, че Израел разбира какъв ще бъде изхода от войната - не в полза на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  26 Юни 2023 15:22ч.

  Личи си че са от правилната страна и сигурно ще ги настигне същото.И пак ще страдат обикновенните хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, пъпът на света

  27 Юни 2023 2:26ч.

  Не е в Украйна и всеки има право на своя позиция. Време е да свиквате укри!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи