ЦРУ е главният световен спонсор на журналистиката, налагаща гледната точка на САЩ

ЦРУ е главният световен спонсор на журналистиката, налагаща гледната точка на САЩ

Автор: Джон МакГлион, The European Conservative, Унгария Следвайте "Гласове" в Телеграм

ЦРУ и неговите марионетни организации оказват мощно влияние върху това, което виждаме, чуваме и вярваме в глобалната обществена сфера. Може би трябва да започнем да поставяме под въпрос нашата „реалност“.

В скорошно интервю с Лекс Фридман Робърт Ф. Кенеди младши нарече ЦРУ „най-големият спонсор на журналистиката в света“. Доста изненадващо твърдението на кандидата за президент на Демократическата партия носи голяма доза истина.

През 1948 г. Франк Уизнър е назначен за директор на Службата за специални проекти, която бързо е преименувана на Служба за координация на политиката (СКП). Известен като шпионския клон на ЦРУ, СКП се фокусира върху насърчаването на пропаганда и икономическа война, както и подривна дейност срещу враждебни държави и предоставяне на помощ на нелегални съпротивителни групи.

С благословията на ЦРУ Уизнър създава операция „Присмехулник“ (Mockingbird), програма, която се стреми да оформи вътрешните американски медии. Според авторката Дебора Дейвис в операцията Mockingbird са вербувани редица видни американски журналисти, за да разпространяват много конкретни послания. Операцията, мащабна по своя характер, включва някои от най-влиятелните журналисти в страната, включително Джоузеф Алсоп, чиито публикации се появяват в стотици различни вестници. Други журналисти, наети да промотират благоприятни за ЦРУ разкази, включват Стюарт Алсоп, Бен Брадли и Джеймс Рестън от New York Times.

Към 2023 г. подмолното влияние на ЦРУ изглежда толкова силно, колкото винаги, ако не и повече. В последно време ЦРУ е свързано с редица големи американски медии, включително The Daily Beast и Rolling Stone. В гореспоменатото интервю с Фридман Кенеди също свързва Salon, либерален уебсайт, с разузнавателната агенция.

Дали тези издания работят с ЦРУ, разбира се, подлежи на дебат. Това, което обаче не подлежи на дебат, е способността на ЦРУ да оформя наративите и да моделира умовете, както в САЩ, така и извън тях.

Преди десетилетие президентът Барак Обама подписа опасен законопроект, който влезе в сила: Закона за упълномощаване за национална отбрана. Както отбеляза журналистът Лия Аная, законопроектът позволява на ЦРУ да провежда „законни операции по психологическа война“ срещу американския народ.

Влиянието на ЦРУ върху хората надхвърля левите новинарски уебсайтове и традиционните медийни корпорации. Миналата година цялостно разследване, проведено от MintPress, ясно показа, че Facebook има тесни връзки с ЦРУ. В това има голям смисъл. В крайна сметка Facebook има 2,95 милиарда активни потребители месечно и много от тези потребители редовно посещават сайта за новини. Екипът на MintPress установи, че Мета е „наела десетки лица от Централното разузнавателно управление (ЦРУ), както и много други от други агенции като ФБР и Министерството на отбраната.“ Наетите се занимават с „силно политически чувствителни сектори като доверие, сигурност и модериране на съдържание“.

ЦРУ също има тесни връзки с Google, американската мултинационална технологична компания със склонност към шпиониране на хора, както у дома, така и в чужбина. Google безспорно е най-популярната търсачка в света. Защо ЦРУ не иска да повлияе на резултатите от търсенето? Може да се спори - и е така - че Силиконовата долина и ЦРУ имат наглед неразрушима връзка.

Нещата не свършват дотук. Влиянието на ЦРУ се разпростира и чрез мрежа от организации, финансирани от друга мощна институция, Националния фонд за демокрация (NED). Създадена през 1983 г., NED е, според уебсайта си, корпорация с нестопанска цел, чиято основна цел е „да развива демокрацията в други страни чрез насърчаване на политически и икономически институции“. Уверяват ни, че NED е „посветена на растежа и укрепването на демократичните институции по света“.

Въпреки това, както Ню Йорк Таймс съобщи през 1997 г., NED е създадена, „за да прави открито това, което Централното разузнавателно управление е правил тайно от десетилетия“. Както Алън Уайнщайн, човек, който изигра централна роля в създаването на NED, каза през 1991 г., „Голяма част от това, което правим днес, беше направено тайно преди 25 години от ЦРУ.“

С други думи, NED изглежда е превозно средство, управлявано от ЦРУ. Всяка година NED раздава хиляди грантове на лица и групи в повече от 100 страни. Много от тези грантове на стойност десетки хиляди долари се дават на медийни институции и журналисти.

В Обединеното кралство, например, както показаха разследващите журналисти Мат Кенард и Марк Кътис, NED е наляла милиони долари в редица британски независими медийни групи. Целта, пишат те, е „да се подкрепят неща като политически партии, профсъюзи, дисидентски движения и новинарските медии“.

Въпреки че NED е насочила голяма част от енергията и ресурсите си към Източна Европа, Латинска Америка и Азия, Кенард и Къртис показват, че напоследък се е насочила към Обединеното кралство и към финансирането на различни медии и най-малко четири групи за свобода на печата. Не е изненадващо, както дуото отбелязва, че всички получатели „се разглеждат като част от прогресивния дял на политическия спектър“.

Парите на NED, добавят те, са отишли в британски разследващи групи, включително Bellingcat, Finance Uncovered и openDemocracy, както и Thomson Reuters Foundation.

Освен това NED е финансирала и редица чуждестранни медийни групи, включително Internews, PEN и Репортери без граници. Влиянието на NED може да се види в цяла Европа, в страни като Полша, Чехия, Словакия, България и Франция. Това трябва да засяга всички ни. В продължение на десетилетия ЦРУ работи над законите. В същото време активно се съпротивлява на поемането на отговорност. Има история на извършване на незаконни шпионски програми и подкопаване на демокрациите.

Всичко това ни връща към изявлението на Робърт Ф. Кенеди младши. Както се вижда, кандидатът за президент не греши, но подценява могъщия обхват на ЦРУ. ЦРУ и неговите марионетни организации оказват мощно влияние върху това, което виждаме, чуваме и вярваме в глобалната обществена сфера. Може би трябва да започнем да поставяме под въпрос нашата реалност.

Джон МакГлион е изследовател и есеист. Той се занимава с психология и социални отношения и има голям интерес към социалната дисфункция и медийната манипулация. Работите му са публикувана, наред с други, от New York Post, The Sydney Morning Herald, Newsweek, National Review и The Spectator US.

Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

 • ЦРУ е главният световен спонсор на журналистиката, налагаща гледната точка на САЩ

  04 Авг 2023 12:33ч.

  а Сорос е параванът, зад който св крие ЦРУ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безбройните соросоидни НПО-та

  04 Авг 2023 13:01ч.

  не са нищо друго освен по-"меки" средства за ЦРУ за дезинформация и манипулиране на масовото съзнание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Настолен указател за напреднали

  04 Авг 2023 14:26ч.

  Време е се разкрие пълния списък на българските ЦРУшници във всички сфери. Сайтът „Дупедавец“ ще покаже как се прави !!! Защото пропагандната машина на ЦРУ не дреме, а подготвя следващите наивници и корумпира следващите продажни марионетки. А соросоидната дезинформация е най-правилната дезинформация !!! Слава Американу, слава Булгаристану, героям слава и АМИН !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bellingcat с Христо Грозев и Даниел Митов

  04 Авг 2023 17:18ч.

  са на хранилката на NED.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "ЦРУ е главният световен спонсор на журналистиката, налагаща гледната точка на САЩ"

  04 Авг 2023 12:41ч.

  Това за българите нито е откритие, нито е новина. За останалите в ЕСесовската територия може и да е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ботев "Патриот"

  04 Авг 2023 12:47ч.

  Патриот е - душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? продава си и душата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 'Дет' се вика:

  04 Авг 2023 12:48ч.

  "независимите медии, подкрепяни от САЩ".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  04 Авг 2023 12:50ч.

  ние това го знаем искаме мир а не конфликти и воини сащ да си гледат тяхната държава и с нас да не се занимават по никои начин те са световно зло и са много токсични

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • игри на тронове

  04 Авг 2023 13:02ч.

  Изследване на Галъп от 31,07.2023 на нагласите в американското общество - "Петте институции с най-ниски нива на доверие са вестниците, съдебната система, телевизионните новини, големите корпорации и Конгреса, с нива на доверие съответно от едва 18%, 17%, 14%, 14% и 8%." Що ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  04 Авг 2023 13:04ч.

  Много ме притеснява когато се преплитат понятията за произхода на злото! Истината е че това не е гледната точка на американците и тези сатанински служби правят тези гнусотии първо на тяхна територия със собствените им граждани и после го изнасят по света! Всичко е по готови шаблони....(Американската Дебора, се казваше Джордж Флойд)! Всичките практики които се прилагат у нас са стари претопляни манджи, и това няма нищо общо с Америка, просто там първо ги разиграват тези номерца върху зомбираните им смазани граждани, по най брутален и безжалостен начин! Главата на всички тези разузнавателни служби е самият дявол и това е дейността с която се занимават от столетия- как да наложат царството на сатаната и новият световен ред по света! ЦРУ не работят за Америка и Американците, а за шепа извратени глобалисти, примерно като извратеният Клаус Швааб, Сорос и другите изедници на света, които са без принадлежност, освен към злото и парите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези, извратените,

  04 Авг 2023 16:28ч.

  от повече от 100 години си имат организации и организацийки, много на брой и още по-преплетени. Ако се загледа човек внимателно, ще види, че повечето от назначенците по върховете в САЩ се спускат директно от CFR (Council on foreign relation). Една от първите е RIIA (Royal Institute of International Affairs), позната повече като "Chatham house". Карол Куигли е писал доста по въпроса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карол Куигли

  04 Авг 2023 22:50ч.

  Всички, които имат съмнения, че това са конспиративни теории, трябва да четат Карол Куигли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  04 Авг 2023 13:13ч.

  Време е се разкрие пълния списък на българските ЦРУшници във всички сфери. Сайтът Миротворец показва как се прави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво ще стане

  04 Авг 2023 13:14ч.

  Като се разкрие. Ще ги замеряте с мръсни зелени чорапи ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • разликата

  04 Авг 2023 15:15ч.

  между мръсните зелени чорапи и лекета като теб е, че чорапите могат да се изперат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Матушката ви съдят вече

  04 Авг 2023 13:13ч.

  На 3 г. Затвор за 2 поста срещу войната в социалните мрежи, рубашки. 3 години затвор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • игри на тронове

  04 Авг 2023 13:21ч.

  Дори и да е истина, това как точно оправдава ЦРУ? Или сороската дезинформация е най-правилната дезинформация?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н е е истина. Тролчето импровизира, защото няма какво да каже

  04 Авг 2023 15:00ч.

  Прозападните тролове нищо не могат да кажат, защото са от ебаната страна на колелото на историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  04 Авг 2023 15:16ч.

  "Затвор за 2 поста срещу войната в социалните мрежи, рубашки." -- памперс, на теб какво ти се иска - подобни на теб, финансирани по подобен начин, до осмърдяват атмосферата в полза на тия, за които се говори в статията? е, в грешка си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е как

  04 Авг 2023 13:49ч.

  Все пак те убиха чичо му и баща му

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  04 Авг 2023 15:17ч.

  не само. и племенника му - джон младши, също. войната срещу тази фамилия е безжалостна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Медийното зомбиране е

  04 Авг 2023 14:00ч.

  отявлена форма на психично насилие - променя се съзнанието на човека. Украйна е крещящ пример на такова манипулиране - заради интересите на манипулиращите. Наивните украинци в резултат на това май повярваха, че Русия им е враг, че някой от Запад възнамерява да ги защитава и че изобщо го е грижа за съдбата им. Продажната им клика може би също все още се надява на нещо такова. Резултатът обаче - една унищожена страна - е налице. През това време пропагандната машина на ЦРУ не дреме - подготвя следващите наивници и корумпира следващите продажни марионетки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докато има глупаци и малоумници

  04 Авг 2023 14:42ч.

  да ползват Фейсбоклука и да гледат безкрайно малоумните и безмозъчни БГейски телевизии,без да си напрягат плондетите,така ще бъде!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обикновен наблюдател

  04 Авг 2023 14:49ч.

  Достатъчно е да знаеш поне няколко чужди езици и да се интересуваш активно от истината (такива у нас, а и на Запад, ги наричат "русороби", "рубладжии" и т.н.). ЦРУ е наистина най-големият спонсор на журналистиката в света. А ЦРУ не е благотворителна организация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Сийка

  04 Авг 2023 14:59ч.

  Франк Уизнър е роден на 23 юни 1909 г. в Лоръл, Мисисипи, САЩ и е един от основателите на Централната разузнавателна агенция (CIA) и играе важна роля в операциите на CIA през 1950-те години1. Той започва кариерата си в разузнаването в Офиса за стратегически услуги по време на Втората световна война. След войната той ръководи Офиса за координация на политиката (OPC), една от организациите, наследници на OSS, от 1948 до 1950 г. През 1950 г. OPC бива прехвърлен към Централната разузнавателна агенция и преименуван на Дирекцията за планове. Първоначално ръководен от Алън Дълес, Уизнър го замества през 1951 г., когато Дълес е назначен за директор на Централната разузнавателна агенция. Уизнър остава като заместник-директор на плановете (DDP) до септември 1958 г., играейки важна роля в ранната история на ЦРУ. Той страда от нервно изтощение през 1958 г. и се оттегля от агенцията през 1962 г. Той се самоубива през 1965 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Исторически погледнато, журналистиката като професия и периодичният печат като явление де факто възникват и се развиват в Европа благодарение на мощната русофобска кампания, която тръгва с пари от Лондон след наполеоновите войни

  04 Авг 2023 15:04ч.

  Древната курвенска професия по генезис е русофобска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сайта Дупедавец

  04 Авг 2023 16:09ч.

  Подкрепям с две ръце предложението в коментара от 11:26ч, сайта да се казва Дупедавец. Изключително попадение в името на сайта, който да включи всички журналейчета , като почнем от Нова ТВ, БТВ, Каналите.... много са. Само трябва да се помисли как ще бъде избрано ръководството на сайта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уважаеми академици и член-кореспонденти,

  04 Авг 2023 16:32ч.

  речта на Алън Фостър Дълес, ръководител на ЦРУ, от 24 февруари 1945 г., т.е. няколко месеца преди края на Втората световна война. В тази реч е очертана стратегията на САЩ за ерозирането на Съветския съюз, техен съюзник във войната. Това, което впечатлява не е продължаващото противоборството между двете страни, като флагмани на две различни обществени системи, а методите, които ръководителите на САЩ още тогава са набелязали да използват. За ваше сведение прилагам текста на речта, преведена на български не ми е известно от кого. Тук предлагам някои извадки от речта. В своята стратегия Алън Дълес поставя задачата за -�Измамване и оглупяване на хората от социалистическите страни�. - �Ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви�. - �Литературата, театрите и киното ще изобразяват и прославят най-ниските човешки чувства и страсти�. - �Ние ще поддържаме и издигаме така наречените художници, които ще насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма и предателството... към каквато и да е безнравственост�. - �В управлението на държавата ще създадем хаос и бъркотия... ще съдействаме за безпринципността на чиновниците и рушветчийството�. - �Бюрократизмът и недобросъвестната работа ще бъдат издигнати в добродетел, честността и почтеността ще се осмиват�. -�Простащината и наглостта, лъжата и измамата, пиянството, наркоманията, животинският страх на един от друг, предателството, безсрамието, национализмът, враждебността между народите... всичко това ще култивираме най-ловко и незабелязано и то ще разцъфне с кичести цветове�. - �Главният залог ще бъде върху младежта. Ще започнем да я разлагаме и развращаваме, ще я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Ще предизвикаме ерозия и развращаване на младежта�. Като се замисля отново над това, което наблюдавам през последните 20 години и сравнявам с тази реч, разбирам по-добре част от корените на сегашната ни трагедия. Наистина, посятото от Дълес �разцъфна с кичести цветове�. Естествено, далеч съм от опростяване на сложните проблеми в обществото. Моята професия ме е научила на това. Немалка част от причините за съвременната ни нравствена деградация са вътрешни и техните корени са далеч назад в десетилетията. Но голяма част от това, което става у нас, в другите източноевропейски страни и в страните от бившия Съветски съюз е било замислено и стимулирано от ръководителите на САЩ още преди края на Втората световна война. И системно и майсторски приложено през последните десетилетия. В синтезирана форма то се съдържа в речта на Алън Дълес. Неслучайно станахме свидетели на толкова много потресаващи �новости� в нашата народопсихология; в обществения живот; в ценностната ни система; в държавните институции; в отношенията между поколенията; в растящото отчуждение в семейните, роднинските и междусъседските отношения; в нарастващата пропаст между държавата и нейните институции, от една страна, и гражданите, от друга; в растящото отчуждение от политиката и политиците и т.н. Голяма част от тези нови �добродетели� липсваха до края на Втората световна война и дори до края на 1989 г., въпреки многобройните ми разочарования от така наречения �зрял социализъм�. Корените на тези �новости� на демокрацията са описани в речта на Алън Дълес от февруари 1945 г. Наблюдавам, слушам и анализирам внимателно новините по нашите телевизии и радиостанции. И установявам с тревога, че те все повече се превръщат в своеобразни военни бюлетини за убийства, отвличания на хора, заливания на жени с киселини, продажби на български бебета у нас и зад граница, отвличане на хора за продажба на техни органи, рязане на пръсти и уши, изнудвания, кражби, палежи, обири на банки и валутни бюра, неплащане на данъци, фалшификации с ДДС и бандероли, престъпна шокова приватизация, ограбване на държавно и общинско имущество, кражби от домовете на хората, подкупи за обществени поръчки, престъпни замени на гори и земи, покупка на шофьорски книжки и на дипломи за средно и висше образование, корупция по високите етажи на властта, бандитизъм по главните ни пътища, търговия с наркотици, търговия с влияние, организирана престъпност, покупко-продажба на гласове при избори, възхвала на най-долни страсти, проституция, изнасилвания на жени и деца, тотален срив на най-възвишени и традиционни национални добродетели. Много от тези нови �добродетели�, сега разбирам, са ни �подарени� от Алън Дълес. Никога в България не е имало толкова много престъпления, арогантност, сребролюбие, обругаване на почтени хора, лъжи и цинизъм. Всяка вечер ни поднасят долнопробни филми без художествени и естетически качества в които доминират убийства, грабежи, физическо насилие. В тях побеждава арогантността и насилието, а не знанието, толерантността и почтеността. И това е било замислено от Дълес. Бързо расте комплексната социална поляризация: доходна, имотна, здравословна, образователна, дигитална. Смазани от произвола на чиновниците и от неволята, хората вече мразят и си отмъщават на всички и всичко около себе си. Слушаме само западни песни и музика и почти забравихме българските. Младите хора се срамуват да пеят и танцуват български песни и танци. Българският език все повече простее и се насища с неуместни английски чуждици, при наличието на хубави български думи с равностойно съдържание. Дори по държавната телевизия и държавното радио се говори на лош български език. Не се познава българската история и бащите и строителите на съвременна България. Все по-арогантно се фалшифицира автентичната ни история. И това присъства в речта на Дълес. Младите хора знаят повече за съвременните чужди певци и певици на чалга, отколкото за Ботев, Левски, Вазов, Яворов, Дебелянов, Вапцаров и други великани, работили и загинали за България. Зачестяват физическите насилия и унижения на български учители, тероризирани от разюздани ученици. По улиците на българските градове все повече преобладават надписите на фирми на латиница. Един бивш президент се изказа преди години за отказ от Кирилицата, а сега му подражават и някои полуинтелигенти. Препоръчват ни да пишем и защитаваме докторски дисертации на английски език. Други пък искат отмяната на пълния член в българския правопис. Нравствената разруха у нас е далеч по-голяма и по-трудно поправима от материалната разруха през последните 20 години. И за това е помислено в речта на Дълес. Наистина, сега се посреща с присмех старата българска поговорка, че �който се учи той ще сполучи�. Напротив, сполучват хора със съвсем други качества! Науката и доброто образование са в дъното на ценностната стълбица на нашето общество. И в дъното на щатните таблици за заплатите. Заплатата на посредствен футболист е десетки пъти по-голяма от възнаграждението на най-видните ни учени. Медиите отделят много повече внимание на обикновени футболисти и чалга певци и певици, отколкото на най-големите ни учени. Жълтите вестници излизат в огромни тиражи, а сериозните умират един след друг. Учените трябва да плащат за да им бъдат публикувани книгите. Партийната сервилност от близкото минало се замени с корпоративна сервилност. Левият догматизъм от миналото се замества от десен догматизъм. Процъвтяват връзкарството и ходатайствата. Цени се бабаитлъкът, богатството и насилието. И за това сме �благодарни� на Дълес. Разгръща се разюздана кампания срещу Българската академия на науките. Скоро ще дойде ред и на университетите. Вбива се клин между БАН и университетите, между техническите и обществените и хуманитарни науки, между млади и стари учени по принципа �разделяй и владей�. Пренасят се механично американски, а не европейски модели за организация на науката и висшето образование. Все повече се влошава качеството на основното и средното образование. Посредствеността завладява все по-големи територии. Най-елементарни личности заемат високи държавни постове, живеят със самочувствието на носители на истина от последна инстанция и ни поучават на ум и разум, какъвто те самите не притежават. И това дължим на Алън Дълес. Простаците и циниците биват прославяни, а професионалистите, достойните и почтените � унижавани, злепоставяни, изолирани и �правени за посмешище�, както е поръчал Дълес. Почтеността се превърна в порок. Добродетелта не е на почит. Цени се послушанието пред силните на деня и количеството на притежаваните пари и имоти, макар и откраднати, а не знанието, достоинството и почтеността. Все повече се потвърждават пророческите думи на Ботев, че �честните у нас считат за луди�. Най-ценното и неповторимо човешко благо � животът и здравето са превърнати в стока. Болниците станаха търговски дружества. Тяхната работа се оценява по рентабилността им, а не по успешността в лекуване на хората. Сега се закриват много общински болници без необходимата подготовка. По-важно е да се спестят няколко милиона лева, а не живота на стотици хора от отдалечени райони, нуждаещи се от спешна помощ. Голямата част от селските, полупланинските и планински райони на България са лишени от елементарна здравна помощ. Завърнаха се отдавна забравени болести от миналото. Хиляди хора ежегодно напускат преждевременно този свят поради липса на достъп до здравна помощ и лекарства. И това дължим на препоръките на Алън Дълес. И т. н. и т. н. Запознаването ми с тази реч на Алън Дълес случайно съвпадна по време с обявяването на 44 учени от БАН, които са сътрудничили в миналото с органите на българското разузнаване. И забележете � главно с научно-техническото разузнаване, а не са доносничили срещу свои колеги. Аз не се застъпвам за доносниците. Развихря се истерия спрямо тези хора. Вестниците публикуват техните имена, за да ги обругаят, а не за да посочат техните приноси в българската, а някои от тях � и в световната наука. Настоява се за чистка. Искат едва ли не изгарянето им на клада. И защо? Защото са работили за България, рискувайки понякога и живота си, а не са мижитурствали, нито са крали, лъгали или са се облагодетелствали! Няма цивилизована държава по света без научно-техническо разузнаване. А кой може да извършва такова разузнаване, освен учени и висококомпетентни технически специалисти? Тези хора са участвали в такова разузнаване за доброто на своята страна, в която живеят, заедно със своите семейства и близки. Недоумявам по силата на каква логика тези хора се унижават, а мижитурките, крадците, мошениците и агентите на чужди разузнавания се величаят. Това прекалено много прилича на препоръките на Алън Дълес! Неволно сравнявам дейността на тези скоростно обругани от медиите учени от БАН със съдържанието на циничната реч на Алън Дълес и с още по-циничната й реализация в Съветския съюз и страните от Източна Европа. Той не е пропуснал да препоръча и това в своята реч. Ако съдим от гледна точка на морала, речта на Алън Дълес е стократно по-аморална от постъпката на колегите от БАН. Ако съдим от гледна точка на необходимостта, постъпката на българските власти да ползват услугите на научно-техническото разузнаване е стократно по-оправдана от методите, препоръчани от Дълес и използвани от САЩ и нейните съюзници през следвоенните години. И неизбежно стигам до извода: заклеймявам авторите на тази мракобесническа стратегия и участниците в нейната реализация и поздравявам колегите от БАН, работили за българското научно-техническо разузнаване. Защото, тези които са ги призовали да помагат на разузнаването са се отбранявали от агресията на Алън Дълес и немуподобните, които ни забраняваха да купуваме с парите си високотехнологични стоки от развитите страни по общоприетите правила на международната търговия. Тези правила изключват ембаргото като инструмент на свободната търговия. Те пледираха за свободна търговия, а прилагаха срещу нас ембаргови режими. Обвинявам агресора, а не жертвите на агресията. Нека читателите на тези редове направят своя избор � кого да обвинят и кого да защитят! Аз направих моя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Facebook

  04 Авг 2023 16:33ч.

  е създаден директно от ЦРУ, през In-Q-Tel, това не е тайна. Колкото до информацията, оказа се, че ЦРУ директно редактират и Wikipedia (виж скорошното интервю на единия от основателите - Лари Сангър, с Глен Грийнуолд). Особено умилителен е факта, че Джеймс Колби лично си е редактирал собствената страница там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  04 Авг 2023 16:52ч.

  Ами обяснете го това на нашите дебилни русофоби....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето я и самата реч. Алън Фостър Дълес заявява на учредяването на ЦРУ 1945 г.

  04 Авг 2023 16:55ч.

  „Ще свърши войната, всичко някак си ще улегне, ще се утаи и уреди. И ние ще хвърлим всички сили, всичкото си злато, цялата материална сила за измамване и оглупяване на хората! Човешкият мозък, съзнанието са приспособени към промяна. Посявайки в СССР хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ние ще намерим наши единомишленици… наши съюзници и помощници в самата Русия. Епизод след епизод ще се разиграва грандиозната по своя мащаб трагедия на гибелта на най-непокорния на Земята народ – руския, на окончателното необратимо угасване на неговото самосъзнание. От литературата и изкуството им ние например постепенно ще изтръгваме тяхната социална същност, ще отчуждим творците, ще им отнемем желанието да се занимават с изобразяване, с изследване на тези процеси, които се извършват в глъбините на народните маси. Литературата, театрите, кината, пресата – всичко ще изобразява и прославя най-низките човешки усещания, чувства и страсти. Ние по всякакъв начин ще поддържаме и издигаме така наречените творци, които ще започнат да насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма, предателството – с една дума, всякаква безнравственост. В управлението на държавата ще създадем хаос и безпорядък. Незабелязано, но активно и постоянно ние ще съдействаме за своеволието на чиновниците, рушветчийството, безпринципност и мотаене – всичко, което води до онова, което им скимне да правят. Бюрократизмът и недобросъвестната работа ще бъдат въздигнати до добродетел…честност порядъчността и почтеността ще се осмиват и ще станат никому ненужни, ще се превърнат в отживелици от миналото… Простащина и наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинският страх един от друг, и нахалството, безсрамието, предателството, национализмът и враждебността между народите и най-вече враждебността и омразата към руския народ – всичко това ние ловко и незабелязано ще култивираме и всичко това ще разцъфне с кичести цветове. Сега малцина, много малко хора ще се досещат или даже ще разбират какво става… Но такива хора ние ще поставим в безпомощно положение, ще ги превърнем в посмешище, ще намерим начин да ги оклеветим и да ги обявим за измет на обществото. Ще изтръгваме духовните корени на болшевизма, ще опошляваме, ще унищожаваме корените на народната нравственост. По този начин ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикаме ерозия и ще отстраняваме ленинския фанатизъм. Ние ще се залавяме с хората още от детските и юношеските им години. Главният ни залог ще бъде на младежта, ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Ето така ние ще направим. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фак Били ГейЦ

  04 Авг 2023 17:55ч.

  част от речта на Майк Помпео, бивш директор на ЦРУ, пред аудитория в Университета на Тексас, 2019 г.: " I was the CIA director. We lied, we cheated, we stole. We had entire training courses. It reminds you the glory of American experiment"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Холивуд е продукт на ЦРУ

  04 Авг 2023 18:32ч.

  Цял свят е зомбиран с една огромна илюзия. Да не говорим за "американскта мечта", с която ляга и става всеки във всяко американско гето. Да се направят хората духовни скотове, цел номер едно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи