Цензурата в ЕС – първо доброволна, после задължителна

Цензурата в ЕС – първо доброволна, после задължителна

Автор: Владислав Апостолов, БНР Следвайте "Гласове" в Телеграм

Още преди десетилетия автори като Джеймс Бърнам са предупреждавали за тираничната природа на бюрократичните системи, за заплахата, която консолидираната мениджърска и експертариатна фауна тепърва ще представлява за суверенитета и автономията на хора и общества.

Днес в Западния свят речта е ритуално и реално регулирана от идеологически центрове и кабинети на безлични фигури без чувство за хумор, но и за мярка.

Бруталната бюрократична машина на Европейския съюз се отнася към критичното мислене и свободното изразяване така, както безмилостен джебчия към джоба на нищо неподозираща жертва – всичко се взима.

Последната форма, която приема дългогодишният поход към хармонизирано стерилизиране на мисленето и говоренето в Европа е война с „Туитър“ на Илон Мъск. Мега милиардерът към момента представлява особено сериозно неудобство за комисарската команда на бюрократичната свръх организация. „Предприемачът от Претория“ изглежда толкова обича свободното слово, че даде 44 милиарда долара, за да купи една от големите социални мрежи и да се опита за разнообразие да я превърне в надпартийно пространство и за други гледни точки. Или поне малко да противодейства на доминиращия, наситен с дълбоки лъжи, разказ на повечето корпоративни медии, правителства и структури за синтезиране на обществен консенсус.

И затова сега ЕС затяга въжето върху свободата и заплашва дори да блокира „Туитър“, след като компанията на Мъск се оттегли от така наречения Кодекс за борба с дезинформацията на Съюза. Тук, разбира се, говорим за зле прикрит бюрократичен опит за още повече идеологическа цензура.

„Туитър“ се включва в доброволното споразумение през 2018-а, но тогава тази платформа е почти партиен орган на Демократическата партия в САЩ и редовно синхронизира заглушаването на различни гледни точки с трибуквените репресивни агенции на най-могъщата държава. После Мъск купи „Туитър“ и започна мащабно прочистване, което продължава и до днес. Само преди дни той разкара ключов началник след безобразната цензура на „Туитър“ върху документалния филм на Мат Уолш „Какво е жена“.

Но да се върнем към това доброволно споразумение в ЕС. При бюрократичните режими доброволните неща са като сиренцето в капана за мишки. Няма нищо доброволно, а сиренцето определено не е безплатно. Още това лято статутът на кодекса се променя, към него е добавен наскоро приет закон на ЕС и така доброволните неща стават задължителни.

Така по закон, „Туитър“ ще трябва да се бори с дезинформацията по правилата на ЕС. С други думи това означава съобразяване с все по-безумните идеологически директиви на бюрокрацията и допускане на откровено дискредитирани „факт-чекъри“ в платформата. Безликата цензура ще притежава пъстра палитра от права за злоупотреба и манипулация.

Самият Мъск определено не е враг на всички регулации. Той с възмущение съобщи как предишното ръководство не е сторило нищо за противодействие на мрежите за педофилско съдържание и детска порнография. В момента се разгаря педофилски скандал в други големи платформи. Първата работа на Мъск беше да удари по това съдържание с „риск“ така да забрани и профилите на множество прогресивни активисти.

Но явно ЕС има предвид други регулации. Бюрократичната машина изглежда не вижда такъв проблем с педофилското съдържание, втрещило Мъск след поемането на „Туитър“ по времето, в което платформата стриктно е спазвала кодекса на Съюза.

Това е така защото политизираните паразити на високи постове изобщо не се интересуват от истинските проблеми на онлайн средата, а такива има много. Не, те са готови да търпят, а понякога и да насърчават, всевъзможни тревожни трансгресии, а в същото време да преследват с цялата си институционална власт и тежест напълно легитимни критики на своя режим. Критики към патологичните фиксации по полови и расови идентичности, към истерична климатична апокалиптика, към дехуманизирането на „неправилните“ граждани, към смазването на другите гледни точки и каузи.

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова каза, че „ако „Туитър“ иска да прави пари на европейския пазар, ще трябва да се съобразява с новия закон“. „Много служители на „Туитър“ са колаборирали с нас... тъжно е“, добави още едно от лицата на европейската бюрокрация. Други началници в институцията директно съобщиха, че отказът на Мъск да синхронизира „Туитър“ с новите изисквания за борба с дезинформацията ще доведе до глоби и блокиране на сайта в рамките на Съюза.

Разбира се, ЕС вече блокира страшно много неудобна, пардон „неправилна“, информация от различни медийни източници. А „Туитър“ остана последната, наистина световна платформа, допускаща критика на режима, дори в среда на вътрешни саботажи. Премахнатият от корпоративните медии водещ Тъкър Карлсън пусна първото си кратко предаване в „Туитър“ тази седмица и вече има над 100 милиона гледания. Това са 100 милиона гледания в повече от това, което бюрократите биха желали. Очаквайте ескалация. Колкото по-малко легитимност има една властова институция сред хората, толкова повече регулации и кодекси за борба с дезинформацията ще се пръкват. Първо доброволни, а после, знаем – задължителни.

Източник: БНР
 

 

 

Още от Коментари

Коментари

 • Четете ли Платон?

  10 Юни 2023 19:18ч.

  "Демокрацията винаги води до тирания!" Платон, "Държавата", Книга VІІІ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я пак

  10 Юни 2023 20:02ч.

  Я пак ми напомнете, че нещо забравям. Кои точно бяха “евроатлантическите ценности”? Аз помня: “свобода на словото” (а сме в жестока цензура), “свободно движение на хора, стоки и капитали” (а сме вън от Шенген), “пазарен механизъм” и “свободна конкуренция” (вън от пазара руските стоки и ще купуваме само от САЩ - газ, оръжие на тройни цени, без конкуренция). Но в замяна на това, можем по всяко време да си отрежем пишката и да си сложим цици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Булексит

  10 Юни 2023 20:05ч.

  Нямаме какво да правим в този "съюз".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дипломат

  10 Юни 2023 20:05ч.

  Накрая Мъск ще си купи ЕС и ще ги закрие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фейк нюз

  10 Юни 2023 20:57ч.

  Туитър сега е в "правилни" женски ръце. Дадоха зелена светлина на Мъск да прави невронни импланти за хора, което е странно, защото доскоро плюеше ИИ като много опасен за човечеството. Явно като го свърже с човешкия мозък, големият лош виртуален вълк ще се кротне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  10 Юни 2023 21:28ч.

  И Хитлер започна така. Първо наложи "Правилната линия и мнения. Първо бяха унищожени неправилните мнения, а после неправилните хора бяха затворени в концлагери. Никой да не си въобразява. Европа е колония на САЩ, а САЩ упорито вървят към фашизъм и това е тенденция от от края на 2-та световна война , и която констатират много автори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • само не схващам

  10 Юни 2023 21:55ч.

  ЕК, бидейки подмандатна на САЩ, се опитва да контролира медия на метрополията. Само аз ли изпитвам логичен дисонанс?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  10 Юни 2023 23:18ч.

  И в метрополията тази медия е недолюбвана, за това всичко е олл райд. Нещо като и Сталин болшевик и Троцки болшевик, ама Троцки недолюбван в Москва, и за това е с американска охрана в Мексико

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • само не схващам

  11 Юни 2023 4:08ч.

  Гилотитене, не бъркай ситуацията с боя. Ние знаем кой кой е. Но не знаем кой е по-католик от папата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  10 Юни 2023 23:26ч.

  Айде честито... Алди не дава достъп без здравен сертификат https://twitter.com/i/status/1666702483400318977 ЕС и СЗО подписаха въвеждането на задължителен здравен сертификат: https://www.euractiv.com/section/health-consumers/news/eus-digital-covid-19-certification-system-scaled-up-to-global-level/ Войната официално започва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  11 Юни 2023 14:56ч.

  опа: ма тукъ най -големити и видни паветноосрани демократи като гусинъ Оги ( прочутуто Жабъкрякъ, нъ bg език му викът Frognews), гъzетътъ Сига ,196 h и Ко си закрихъ форумите:както викът някои мозъчни форумци:хахахахахахаха (казъх и точкъ)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  11 Юни 2023 14:57ч.

  извинети:днес е Уйййййййкиндъ нашенски

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  12 Юни 2023 18:36ч.

  цензурата в ЕС е "зверска" както я нарече форумният селскостопански льотчик SU 38. Арестуват и дават 7 години колония на човек, който е написал НЕТ ВОЙНЕ, арестуват за показване на бял лист или бял лист със звездички вместо букви, арестуват и за пеене на "Пуст всегда будет солнце"на публично място. Така е в Рашистка Фашагия а вие в кой свят живеете, другари рашистки дебили?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  12 Юни 2023 22:14ч.

  ти се радвай на анонимността си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За да се борим с дезинформацията не е нужно да се създават специални органи, както иска Илияна Йотова, не е нужно тези органи да отнемат правото ни сами да преценяваме кое е истина

  13 Юни 2023 16:34ч.

  Йотова е права само за това, че свободата на словото е наше фундаментално човешко право, само че то е нарушено от бруталната незаконна цензура срещу руските медии, наложена от ЕС без да ни питат дали сме съгласни. За да се борим с дезинформацията, трябва да бъде отменена цензурата, а не да се създават органи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи