Цената на газа в Европа достигна рекордните 1400 долара за кубически метър

Цената на газа в Европа достигна рекордните 1400 долара за кубически метър

Вчера синьото гориво се търгуваше по около 1000 долара. Този ръст от 35% беше отбелязан само за час от началото на търговията, след началото на военна операция в Украйна. Пазарите в Европа в началото на деня отбелязаха сериозен спад. Цената на нефта сорт Брент за сделки през април скочи до 105 долара за барел.

 

Пшеницата поскъпна до 344 евро за тон в европейската търговия предвид факта, че Украйна и Русия са два от най-големите производители в света. В Русия беше взето решение за намеса на Централната банка на валутния пазар, след като стойността на рублата се понижи рекордно спрямо долара и еврото.

 

Борсовият анализатор Цветослав Цачев коментира за БНТ, че най-голямата опасност, при много сериозни санкции спрямо Русия, е да видим тази година около 1 - 2% спад на икономиката на Европа.

 

 

"Проблемът е, че още не знаем колко силни ще бъдат санкциите. Те според мен ще бъдат функция на това колко бързо ще напредне руската армия, защото ако има сериозна съпротива в Украйна, Европа ще си позволи да наложи по-силни санкции", каза Цветослав Цачев на живо в предаването "Светът и ние".

 

По отношение на борсите, Цачев каза, че в Европа са видени 4-5 процента намаление на индексите, като те може би приемат и новините още от вчера за американския пазар, където е имало доста сериозни загуби.

 

"Това, което наблюдаваме по всички пазари е нещо съвсем нормално. Разпродават се рисковите активи, купуват се активи, които са за защита на капитала - като облигации, злато. Винаги, когато има такива събития доларът печели", обясни Цачев.

 

Той коментира още, че въпреки значителното поскъпване на газа на европейските пазари, цените още не са стигнали своя връх от 1600 евро отпреди няколко седмици. Още не може да се каже как ще се държи пазарът, ако реално има спрени доставки на газ към Европа.

 

 

 

Коментари

 • Да го духат гейропейците

  24 Фев 2022 21:38ч.

  Сами са си виновни и така им се пада

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи