The Telegraph: Новата година може да приключи за Украйна с брутално предателство от страна на Запада

The Telegraph: Новата година може да приключи за Украйна с брутално предателство от страна на Запада

Автор: Робърт Кларк, The Telegraph Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украйна влезе в 2023 г. изпълнена с надежда. Нейните сили току-що бяха овладели огромни бойни полета и постигнали стратегически победи, първо при Херсон и след това Харков, след като си върнаха много загубени територии от руските нашественици, а западните столици изглеждаха все по-уверени, че победата може би е близо.

До края на януари европейските и американските лидери вече не говореха дали да изпратят западни основни бойни танкове, а колко и кога. Великобритания поведе атаката, потвърждавайки, че страхотният Challenger II ще бъде изпратен в Украйна, и оказвайки интензивен дипломатически натиск върху Вашингтон и Берлин да последват примера на Лондон. С осигурени танкове надеждите за предстоящата контраофанзива бяха големи.

Настроението през 2024 г. е много различно. Контраофанзивата не успя да нанесе решителен удар на силите на Путин на юг. Икономиката на Русия устоя на западните санкции, като бързо се милитаризира, за да осигури постоянен поток от боеприпаси за фронта. Междувременно Украйна е подложена на едни от най-големите въздушни бомбардировки от началото на войната и нейният единен фронт започва да се разпада, а нуждата от нови попълнения расте.

Само преди няколко месеца стоическите украински защитници бяха обявени от Запада за защитници на либералните ценности и свободи, на които се радваме. Днес западните правителства започват да сигнализират за липса на търпение, а с това и липса на военна и икономическа подкрепа на Киев.

Да загърбим сега украинския народ, толкова бързо след месеци на брутални битки, е морален фалит и стратегическа небрежност.

Разбираемо е, ако не и простимо, че правителствата са започнали да поставят под съмнение нивата си на ангажираност към дълбоко разрушителна война, чийто край не се вижда. В най-добрия случай сега изглежда вероятно да има краткосрочна до средносрочна безизходица по голяма част от 1000-километровата фронтова линия.

Междувременно западните икономики и бюджети все още се борят с възстановяването от пандемията и енергийния шок от миналата година. Глобалните вериги на доставки все още се променят и докато Близкият изток пламва, хутите са все по-способни да диктуват условията за търговия и транзит в Червено море, нанасяйки нов удар на крехката световна икономика.

И пословичният слон във военната зала на Украйна – републиканска администрация, която потенциално се завръща в Белия дом след дванадесет месеца – повдига призрака на внезапно спиране на американското финансиране. Настоящата администрация на Байдън се бори с непокорния Конгрес. Междувременно в ЕС Виктор Орбан блокира трансфера на средства.

Всички тези факти, взети заедно, рисуват мрачна картина. Неуспешната украинска офанзива, безизходица на голяма част от фронта, възраждаща се руска държава и помощта на Запада се отдалечава. Въпреки някои военни постижения, Киев е в много по-тежка позиция, отколкото беше по това време миналата година.

Ситуацията не е безнадеждна. Украйна работи за увеличаване на вътрешното производство на оръжия, намалявайки зависимостта си от Запада. Сезонната промяна е незначително в негова полза; тя ще може да подсили, защити и консолидира териториалните придобивки, направени през последните 12 месеца, докато Русия се бори да постигне напредък. И, разбира се, десетки хиляди украински войници са преминали обучение в чужбина. Украйна може да използва затишието в бойните операции, за да обучи тези части, които са крайно необходими в бъдещи офанзивни действия.

Москва се готви да отдели една трета от държавните разходи за своите военни усилия. Киев няма да спечели войната чрез обстрелване на руските позиции. Вместо това трябва да даде приоритет на системите за противовъздушна отбрана и контрабатарейната борба, да убеди Запада да му предостави повече артилерия от запасите си и да задържи териториите, които вече си е върнал.

Ако Украйна успее, Русия ще открие, че изтощението спира да работи в нейна полза. Докато произвежда повече от Украйна и ЕС, икономиката ѝ все повече се фокусира върху военните усилия.

Путин залага на увереността, че Западът ще се пречупи преди Русия. Ако останем твърди, можем да му отнемем победата – и да сложим край на убийствения му режим. В противен случай се очаква руска победа, която ще приключи 2024 г. не само с ликвидирането на украинската независимост, но и на всяка надежда за европейски суверенитет.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

 

Коментари

 • The Telegraph: Новата година може да приключи за Украйна с брутално предателство от страна на Запада

  04 Яну 2024 9:03ч.

  дитирамби и бля бля бля. статия за дебили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аксиома!

  04 Яну 2024 18:08ч.

  С англосаксонци никакъв бизнес. Първи ориентир, ако ти си научил техния език, а те даже не знаят ти какъв език говориш, камо ли да го учат! ........... Крайно време е англичаните да учат арабски, руски, френски дори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  06 Яну 2024 17:58ч.

  Намерете по-голяма снимка на стената, пред която са снимани героите от снимката к ще видите двете фигури на ФАШАТА !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е зле списвана статийката ако

  04 Яну 2024 9:04ч.

  автора провижда някаква надежда за успех в тая поредна гражданска война в Россия!Россия трябва да смачка първо 5,6-те колони витрв в нея а физическото ликвидиране на не предалите се т.н.”украинци” е въпрос само на време!Ако Путин скъса с прозападните си мераци ще успее още тази година във войната,не наритали некадърници като Шойгу и Герасимов,не смачкали типове като Дерипаска и Фридман ,жална и Райна на Россия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво значи прозападни мераци?

  04 Яну 2024 18:13ч.

  Та поради късата ни историческа памет, да се върнем само до времето на Наполеон. Какво диреше Наполеон в Русия? Даже поляците забравиха колко време са били френска губерния и каква изобщо им е била ползата от това. ......... Да не говорим, кой и как непрекъсанто подклажда размирици в бившите републики около Русия днес. ........ САЩ имат една мизерна граница с Мексико и ореваха орталъка, че имали проблеми, а камо ли ако някой им създаваше умишлено такива. .............. Путин е най-доброто, което можеше да се случи на държавата Русия. Ако беше Ходорковски, отдавна Русия нямаше да я има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дина

  10 Яну 2024 21:47ч.

  Много правилно казано

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  04 Яну 2024 9:15ч.

  Совковите цървули едно си знаят едно си баят. Путин перфектно води войната срещу Запада. Украйна прави нонстоп мобилизации а не Русия.А Украйна ги прави защото практикува "месни щурмове". :)) Такова чудо е имало през ПСВ и ВСВ.Там некъде са застинали "нацисовковите джендъри" от Киев. Наскоро неква съветничка на Залужни дори се изцепи, че било безмислено украинските мъже да живеят ДЪЛГО. Тия са билни мозъци и Путин просто ги прочиства, че е опасно да живееш с такива съседи.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Цип”,донякаде си прав но другаде

  04 Яну 2024 9:22ч.

  издишаш.Ако военното ръководство на Путин бе точно и компетентно досега щеше да бъде в Лвов и Приднестровието а не да лакатуши напред и назад и бухгалтера Коношено да се хвали че руските военни са преодолели поредните 200м. в губернията украина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  04 Яну 2024 9:27ч.

  Ти ли си авторът на стратегията на Путин? Айде не си давай безплатно съветите, моля, ако имат нужда от тебе, сами ще те потърсят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @“Цип”,донякаде си прав но другаде 04 Яну 2024 9:22ч.

  04 Яну 2024 9:33ч.

  я да видим кой издиша - за две години Путин обърна с краката нагоре цялата западна пропаганда, а укро-вермахта изяде здраво хурката (говори се между 350 хил. и 1,5 млн. убити и инвалиди, вкл. наемници и НАТО-ски кадри). показа, че мултфилмите са изключително ефективни срещу супер-тръпър-хипер-мипер патреотите и останалата прехвалена натовска техника, икономиката на Запада е в пълен колпас (само за последните 100 дни САЩ натрупаха нов дълг от 1 трлн. доларес, Джърманито е в колапс), ЕС се оказа напълно нефелен с това ръководство...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Совковия цървул ЗИП не изпълни мъжкия си дълг да служи в БНА, а си извади фалшиво медицинско, че не е наред с главата

  04 Яну 2024 10:49ч.

  Обикновен страхливец ли е ЗИП или медицинското всъщност не е чак толкова фалшиво?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  04 Яну 2024 10:53ч.

  "04 Яну 2024 9:22ч." -- апцалутно. това е игра, за която имаме само бегла представа. чешем си езиците тука. пардон, клавиатурите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  04 Яну 2024 10:55ч.

  04 Яну 2024 9:22ч. - да се чете 04 Яну 2024 9:33ч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт котарак

  04 Яну 2024 15:18ч.

  Е, да де, но Един пояс - Един път щеше да е преждевременно отворен към платежоспособния Западноевропейски пазар. За какво се водят войните?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  04 Яну 2024 9:28ч.

  файловете на пътниците на "Лолита Експрес" бяха публикувани в мрежата днес. Ходят упорити слухове, че сред клиентите на екпреса са са видни политици, бизнесмени и прочие селебрита - Буш-овете Старши и Младши, Клинтън, Зукерберг, Гейтс, Борис Джонсъна абе пълна плеяда...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добро утро! От древността сатанинските култове са включвали и ТАКОВА ритуално оскверняване

  04 Яну 2024 16:18ч.

  Мъжеложство, скотоложство, деторазтление...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И случилото се с Паметника е оскверняване

  04 Яну 2024 18:15ч.

  Така ли не се намери един частник да изкупи от държавата статуите и да ги възстанови, а може би няма да му позволят?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Другари,

  04 Яну 2024 9:32ч.

  Русия вече продава 90 % от нефта само на Индия и Китай. Индийците вече са почнали с рекета- задържат разтоварването на танкера и почват пазарлък за по ниска цена. И не щат плащане в юани, щото Китай бил враг, а в омразни долари. Ееех. др. Путин каква я мислехме, а какво стана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доверчив опоркаджия

  04 Яну 2024 9:49ч.

  Не ни пробутвай бленувани измислени наглосаксонски вестникарски истории. Не лапаме мухите, както ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На тях друга радост в живота ни им остана

  04 Яну 2024 10:51ч.

  Живеят в измислен свят, в който т.нар. Запад не само че печели, ами е и правилната страна на историята. Очаква ги неприятно събуждане на колесник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  04 Яну 2024 10:56ч.

  "Очаква ги неприятно събуждане на колесник." -- които успеят да се доредят. чува се, всички места били запазени вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прости хора сте рубладжиите

  04 Яну 2024 11:17ч.

  Вие гледайте да се уредите с хубав парцел в Орландовци, че скоро ще го ползвате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баце, 11:17, Идиото!

  04 Яну 2024 13:56ч.

  Не знаеш ти родните пословици, в частност "който гроб копае другиму, сам пада в него"! Та по-полека с Орландовци, освен ако вече не си с 3/4 крака там! И, бацко, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано, не си ти за сии форум, не си! Ние тук сме хора умерени, мислещи! А ти си за капитал, дневник, дир, вести - идиотите са там, лесно ще намерите общ език! И, козяк, галя, дайте на туй нящо други, не толкова нефелни опорки, че бактън от идиотизмите му! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Затова ли арабите влязоха официално в БРИКС?

  04 Яну 2024 18:17ч.

  Щото индийците правели проблеми? На тая опорка тепърва някой ще заработва здраво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  06 Яну 2024 20:13ч.

  Колесникът няма да ги спаси. Някъде по средата на океана ще бъдат изхвърлени като излишен вече баласт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сладкаря

  07 Яну 2024 7:50ч.

  Колко руски имигранти са публикували срещу П? А трябва ли? Те живеят ли около нас? .......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  04 Яну 2024 9:41ч.

  Др. Кларк от Телеграфа е прав. Прав е и да се тревожи. Но това което е страшно за него не идва от Украйна а от САЩ. В САЩ вървят отчаяни опити да се отстрани др. Тръмп от изборите чрез съдебната система. И колкото повече го натискат толкова повече му расте популярността. Гледах клипче на ютуб където водещия журналист беше като ошашавен от поведението на хилядите фенове на Тръмп в залата които с минути бяха изпаднали в истерия при появата му. Тези хора няма да се примирят мирно и тихо с изборни манипулации. Отсега се говори, че нито републиканци нито демократи ще признаят изборите при негативен за тях резултат.При най-лошите сценарии се говори за едни 19 щата които масово и организирано ще се опълчат на централната власт във Вашингтон. На 8. Януари във ФРГ ще се проведе общонационална стачка. Клипчета показват хиляди трактори които се придвижват из Германия и полицията се мъчи да неутрализира някой отцепил се от групата трактор. Ще е весело.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ротацияте неизбежна

  04 Яну 2024 10:14ч.

  НАТО незабавно трябва да се върне в границите от 1979г. Единствено това им е спасението. Операция "стоп, хйде обратно започна " ! Няма да има спиране. От изток се надига огромна буря .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  06 Яну 2024 20:11ч.

  НАТО уверено се е запътил към границите си отпреди 1949г., т.е. обратно в нищото. Първи ще ги напуснат янките, после турците, възможно е и обратната последователност. Накрая ще останат само нашите правоверни атлантици, северните макета, косовските трафиканти и елитните цифрови естонци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ..която ще приключи 2024 г. не само с ликвидирането на украинската независимост, но и на всяка надежда за европейски суверенитет.

  04 Яну 2024 10:50ч.

  ха ха ха...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • критична

  04 Яну 2024 12:22ч.

  Бивш комик управлява Украйна,дами и господа.Американски фирми захапаха плодородните им земи. Европа доста изпосталя,да им дава помощи.Докога комикът ще проси оръжия и пари.Докога ще продължава тази агония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • картичен

  04 Яну 2024 13:29ч.

  Русия окупира плодородната украинска земя и агонията ще продължи, до освобождаването и и разпада на руската кочина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истеричен си

  04 Яну 2024 18:55ч.

  А не критичен!!! В кочина е майкати,а ти си доказателството?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пеко Василев

  06 Яну 2024 8:55ч.

  По писанията ти съдя,че ти си напълно завършен ИДИОТ!!!!- и спорове по това не може да има!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Новата година

  04 Яну 2024 13:04ч.

  може да приключи и с нови бомбардировки на Белгород, Ростов, Москва …

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  04 Яну 2024 14:56ч.

  Но може и да не приключи така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  04 Яну 2024 19:57ч.

  Е това не е нещо ново! За англосаксите това е традиция! Ама няма кой да чете история...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слав Павлов

  04 Яну 2024 23:27ч.

  Интересно къде ги видяха тези "стратегически победи" на братята украинци?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛСД

  05 Яну 2024 12:15ч.

  Страхливите украински чакали, начело със своя напушен фюрер бягат презглава.И,от време на време сънуват победи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияната тояга

  05 Яну 2024 18:05ч.

  Това, което прави Путин сега ние тук сме го играли когато бяхме млади. Тогава го наричаха, учения в условия близки до бойните. Що сега не съм по млад да ида на предната линия да видя помияри те как се усират. Иначе писачи много, а в действителност не знаят къде се намират?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сладкаря

  07 Яну 2024 7:29ч.

  П ще направи ли стратегическия ход "мирни споразумения срещу нов мандат" ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  08 Яну 2024 1:42ч.

  Всичко зависи от решителността на Кремълските мишки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи