The Standart: Владимир Путин може да е на седмици от пробив в Украйна

The Standart: Владимир Путин може да е на седмици от пробив в Украйна

Налице е нарастващо разбиране сред западните съюзници, че Украйна губи войната срещу Русия и до лятото може да се изправи пред поражение, пише The Standart.

Русия удря фронтовите линии с артилерийски, ракетен и безпилотен огън - и с над пет пъти по-голяма скорост, която украинската армия може да отговори. Войските на Володимир Зеленски са изтощени – след като издържаха в някои сектори на по-голяма концентрация на пристигаща артилерия, отколкото при Сома през 1916 г. или при Бокаж в Нормандия след D-Day през 1944 г.

Отговорът на Запада беше неравномерен спрямо перспективата за руски пробив в рамките на седмици. Артилерийските запаси, дори за собствените им арсенали в случаите на Великобритания, Германия и САЩ, няма да бъдат попълнени напълно още две години. Германия увеличи разходите за отбрана, но отказва да изпрати променящи правилата оръжия като ракетата Taurus.

Съюзниците в НАТО и ЕС трябва да имат координирана стратегия, за да предотвратят бедствието в Украйна точно сега. Ако Зеленски бъде победен, Киев и Одеса превърнати в люспи, западните съюзници ще трябва да направят още повече, за да отговорят. След клането в Крокус Сити Хол Владимир Путин даде да се разбере, че битката му сега не е само срещу „неонацистката“ Украйна, но и срещу „неонацисткия Запад“, от който режимът в Киев е просто лидер на марката.

Западният съюз изглежда странно при шестици и седмици. Американската украинска политика е впримчена от вътрешни борби в Конгреса. Европейски партньори като Германия, ограничената от газ Италия и Испания скрито или явно търсят сделка с Русия.

Балтийските и северните съюзници поеха ролята на Касандра, пълна с предчувствия и реализъм. Те казват, с много доказателства, че военният режим на Путин няма да спре на границите на Украйна. Подобно на Макбет той е толкова потопен в кръв, че връщането назад би било също толкова досадно, колкото и продължаването.

Той вече е загубил 405 000 за две години битки и с 1,3 милиона, ангажирани във войната - с перспективата да извика още 1,5 милиона до 2027 г. Украйна е загубила около 385 000.

За Великобритания е време за проверка на реалността. Нашите правителства се хвалят, че харчим повече от 2,1 процента от БВП – но цифрата работи само ако включите пенсиите и пълния набор от социални плащания. Необходим е прост, практичен преглед на отбраната в рамките на месеци след встъпването в длъжност на следващото правителство.

 

 

Коментари

 • САЩисан вие на поляна

  01 Апр 2024 11:27ч.

  Руската Федерация снощи, цинично сцепили бандеровският търлък при Часов Яр !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  02 Апр 2024 18:34ч.

  Смъртността на фронта може да пробие обръчите около Кремъл . Нито един властник там не е пратил синовете си на бойното поле.......................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ако не напуснете руския свят, ще има закриване

  01 Апр 2024 11:32ч.

  Идва часът на НАТО. Пасито още отсега да пусне сълза за сбогом.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Апр 2024 11:33ч.

  Нищо не можах да разбера - некви люспи, шестици и седмици. Нещо от рода: "Паниковского бьют!". Изкуственият интелект на "Труд" треба да е на неколко ракии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  01 Апр 2024 11:35ч.

  Напълно съгласен! И не само на няколко ракии ами май е бил кьоркютюк

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  01 Апр 2024 12:49ч.

  Съвършено съгласен относно качествата на превода. Причината обаче е една-единствена и тя е очевидна от доста години насам: БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕВОДАЧИ ПРОСТО НЕ ЗНАЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК! А отдавна е казано: не е нужно преводачът да знае идеално езика, ОТ който превежда - за това си има речници; но трябва да знае ИДЕАЛНО езика, НА който превежда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  01 Апр 2024 11:49ч.

  И аз мисля, че статията е лош автоматичен превод.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  01 Апр 2024 11:53ч.

  Не стана ясно, кой какво е загубил, ама карай... Свикнахме на всякаква дезинформация. Така или иначе резултатите са налице или както се казва "еее, меее, т'ва е положението"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куку

  01 Апр 2024 11:55ч.

  Ало, редактора...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдааа

  01 Апр 2024 11:57ч.

  Нацистките медии подготвят почвата за предстоящият крах на У-райха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • подготвят ни

  01 Апр 2024 12:01ч.

  За някаква по-сериозна /най-накрая !/ офанзива на руските сили. Вероятно към юни... Ще трябва да се доосвободят четирите области /ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие/ които по указ на Путин са части от РФ. Щото ако войната замръзне на сегашната линия, излиза че руски територии по Конституция са окупирани от вражески сили ! За Путин това би било поражение. Така че руско настъпление ще има - към Славянск/Краматорск, към Угледар и Запорожие , и връщане в Херсон ! Това последното, как ще стане без огромни сили за форсиране на Днепър, не го виждам в момента... Едва после ще има преговори за примирие, това ще съвпадне с изборите в САЩ. И двете страни ще обявят "Победа!" . Руснаците че са взели 1/4 от Украйна, украинците - че са си запазили държавността. Истинският победител ще са САЩ направили тотици милиарди пачки пари, без да пролеят една капка кръв. Има и роля на Глупак в целия сценарий, Глупакът естествено е Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  01 Апр 2024 12:03ч.

  Ся,Таурус, е добра ракета,но няма как да промени хода на събитията. От другата страна,има няколко ракети с далеч по добри ТТХ,така,че по спокойно с пропагандата. Разгрома на Украйна е неизбежен и никакви словестни еквилибристики на Запада не мотат да попречат на това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разгромът на Украйна

  01 Апр 2024 12:10ч.

  Е програмиран още когато Западът подкукуроса Киев да воюва с Москва като “равен с равен”. Останалото е правене на пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  01 Апр 2024 12:15ч.

  Не виждам нищо лошо в това да прочисти отпадъците от 404. То и нашата територия си плаче за прочистване, както и всички територии западно от Русия и Беларус, чак до Атлантическия океан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кировец

  01 Апр 2024 13:40ч.

  Отчаяна пропаганда. Балтийските страни били Касандра - не, не са. Касандра е винаги права, но никой не я слуша, докато трите „балтийски тигъра“ с по пет души население ги слуша целият Запад, защото разпространява смехотворната им пропаганда, че РФ е готова и ще бъде някога готова да нападне НАТО. Путин не е Макбет, защото не е луд. Представянето на врага като луд, болен (трябваше да умре от рак още преди две години) или адски глупав е изначална жестока грешка във всяка война. Следват по-смешните пропагандни постулати. Ракетите „Таурус“ били гейм чейнджър. Не са, защото дори да ги ползват да поразят военни цели в Крим, това няма да обърне нищо. Черноморският флот може да претърпи някоя загуба, някой нефтен завод - също, но това няма да спре нищо. Да припомним, че геймчейнджъри бяха: Джавелин (руските танкове са далеч от свършване); американската гаубица М777 (няма снаряди, а по груби сметки коло 3/4 са поразени само от баражиращия боеприпас „Ланцет“); Хаймарс (със сигурност оръжие с множество успехи, но липсата на боеприпаси и загубите на ПУ си казаха думата); Пейтриът (отново - няма ракети, в първите дни бяха поразени ПУ в Киев, а преди две седмици - цял дивизион беше заличен с Искандер-М); Челинджър/Леопард М2/Ейбрамс (мнозинството са вече поразени. Британският танк се оказа твърде тежък и се налага да го извозват от калта. Ейбрамсите, по същество крехка и ненадеждна машина, претърпя гигантски загуби, когато от немай къде беше въведена в бой преди седмици); ракетите ATACMS (няколко успешни удара по цели в Крим, след които следваха непропорционални удари по летищата, където се помещават Су-25, способни да ги носят). Най-смехотворно е твърдението, че Русия е загубила 405 хил. души (според украинската пропаганда наближават милион), а Украйна - едва 385 (според украинската пропаганда - 31 хил.). Тук дори няма нужда от коментар. Путин няма да посегне към Киев, защото вече се опари в първите дни на войната, и знае, че 3-милионен град не може да се удържи с каквато и войска да струпа там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  01 Апр 2024 15:09ч.

  Поздравления за коментара! Тъкмо щях да напиша за поредния псевдо "гейм чейнджър" - ракетите "Таурус", които дори да бяха някакво неспираемо супер-дупер оръжие (каквото не са), пак няма как със стотина ракети да победиш държава, изтрелваща до 100 крилати ракети на ден. Същото е с другия уж "гейм чейнджър" Ф-16 - няма как с 50-тина стари изтребителя, да биеш държава с над 1000 изтребителя, с действащото ПВО и с работещ ВПК, който да бълва заместители на свалените си самолети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • F35 Game changer

  01 Апр 2024 15:23ч.

  Скоро ще променя съотношението, ще валят съветски щайги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  01 Апр 2024 16:32ч.

  Застиналите в ерата отпреди 1989 г., които се правят на много напредничави, но нямат реална представа за състоянието на Запада в наши дни, са големи скици. Само за справка - според официален американски доклад, едва 15%, до няма и 30 % от приетите на въоръжение F-35 са боеспособни! Та по-скоро летящите "Но гейм ченджър"-и ще последват съдбата на танковете "Айбрамс" и сами ще "валят" от небето, без нужда някой да ги сваля. https://www.theepochtimes.com/opinion/70-percent-or-more-of-f-35s-may-not-be-combat-capable-5605487

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ще валят съветски щайги

  01 Апр 2024 18:54ч.

  Питай другарчетата си, дето говорят на развален руски, колко е хубаво да ти валят съветски щайги ФАБ-3000 на главата... когато знаеш, че идва и ФАБ-9000.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чейнджър - Чикийенджър…

  02 Апр 2024 14:46ч.

  Официално признания на US air force, само 27 % от наличните Ф35 са оперативно годни за мисии. Останалите постоянно имат проблеми, дефекти , откази на системи, бъгове в авиониката… Вкл. и “супер каската” , всеки такъв шлем изобразяващ виртуалната реалност около самолета, дава постоянно дефекти… Един от любимите номера на Ф35 е да губи “стелт” свойствата си след свръхзвуков полет… Хубава работа, ама американска😀 Изглежда купуват стелт-боята от Китай…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  01 Апр 2024 13:43ч.

  "Той вече е загубил 405 000 за две години битки и с 1,3 милиона, ангажирани във войната - с перспективата да извика още 1,5 милиона до 2027 г. Украйна е загубила около 385 000." - а всъщност руските войници, взели участие във войната досега, са около 800 000. Просто няма как една 800 000 армия да даде над 400 000 убити, при положение, че на всеки убит има трима сериозно ранени. Отделно - след тия 150 000 войници от редовната армия, които започнаха войната, нови значителни редовни военни части не са се включвали - Русия разчита само на 300 000 запасняци, на донбаски опълченци и на доброволци. Същевременно укpoпитшките загуби бяха 400 000 още преди година - говорим само за убити. Реално най-големият съюзник на Путин не е нито Северна Корея, нито Китай - а дeбилизмът на неговите опоненти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • донор

  01 Апр 2024 13:54ч.

  УКРАЙНА ЗАГУБИ МИЛИОН И ДВЕСТА ХИЛЯДИ ВОЙНИЦИ , А 5МИЛИОНА СА ИНВАЛИДИ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • донор

  01 Апр 2024 13:56ч.

  САКСОНЦИ И УКРАИНЦИ -----ВСИЧКИ ЩЕ БЪДЕТЕ ИЗКЛАНИ ДО КРАК

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кадиров

  01 Апр 2024 14:15ч.

  От неделя руснаците вече воюват със войскови дрон-щурмовак, който може прицелно да хвърли до 80 гранати по окопите на противника,да разминира просеки за пехота и бронетехника, да разузнава. За първи път дронове от този тип на верижна платформа бяха използвани край Бердичи, където бе ликвидиран и поредния шести Абрамс. Към 01.04.24 руснаците вече навлизат в чертите на Часов Яр-ДНР, къкто и настъпват към Гуляйполе - Запорожие. Край Харков боевете не спират. Обстрелва се отбранителната линия на града от всички посоки, вкл. с авиация. Харков ще е първия освободен голям град в 404!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да завоюваш с цената

  01 Апр 2024 14:54ч.

  на стотици хиляди жертви територии, от които си се отказал доброволно и безплатно преди 33 години. На такава глупост са способни само руснаците. После се чудят защо са най-голямата по площ и най-богата на полезни изкопаеми държава, а по стандарт на живот са след 60-тото място във всички възможни класации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • цената ще я платят победените

  01 Апр 2024 15:01ч.

  Спри да дрънкаш клиширани глупости. Руснаците достатъчно жестове направиха тая война да не бъде подпалена от Запада, но уви - подпалиха я с лакомията си спрямо чуждото. Но така е в нашия свят: дяволът на доброто отговаря със зло. И стига с тоя стандарт на живот, повтаряш като папаагал пропагандните опорки на либерастите. Няма еднозначни и извънкултурни стандарти за предопределяне що е хубав живот. Простотии повече не ни се четат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Май никак не е лесно

  01 Апр 2024 15:48ч.

  да обясниш симпатиите си към откровени глупаци, които причиниха смъртта на стотици хиляди руснаци от двете страни на границата само за да ни покажат колко са велики.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  01 Апр 2024 16:43ч.

  Прав сте, г-н Май никак не е лесно, "никак не е лесно да обясниш симпатиите си към откровени глупаци", които си въобразяват, че са "the greatest nation on Earth" и могат безнаказано да си въртят мръсни (гео)политически игрички и войни, избивайки милиони човеци, заради собствените си тежки комплекси и мания за световно величие и доминация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  02 Апр 2024 0:02ч.

  Все още има глупаци, които мислят, че Русия воюва за територия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чуждестранните агенги са неадекватни.

  02 Апр 2024 10:56ч.

  Не ти е вярно инфото, дебил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак пожар

  01 Апр 2024 16:10ч.

  Този път в Уралмаш, чак в Екатеринбург. Не знам дали и кога Русия ще направи пробив в Украйна, но че украинците ще занулят половината тежка индустрия на РФ е повече от сигурно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  01 Апр 2024 16:54ч.

  Ударът по цивилен машиностроителен завод за електрожени е толкова "стратегически", че още довечера Путин ще обяви безусловна капитулация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  01 Апр 2024 18:01ч.

  ❗️ОБНОВЛЕНО: На "Уралмашзаводе" заявили, что горит объект, не принадлежащий предприятию и находящийся далеко от производственных объектов УЗТМ. https://t.me/RVvoenkor/65148

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е добра първоаприлска.

  02 Апр 2024 11:20ч.

  Хаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  01 Апр 2024 17:24ч.

  Дайте го бе, дайте това вундервафе Таурус, което ще промени "правилата", ха ха, "правилата" )) И като чета за загубите на руснаците, то руснаци не останали бре, какво квичат тогава западналите медии ))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  01 Апр 2024 18:44ч.

  Пробивът на Путин за две години се състои в овладяването на няколко селски кенефа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Засега обаче ти като достоен селски кенеф

  01 Апр 2024 18:51ч.

  държиш фронта срещу Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  01 Апр 2024 18:53ч.

  Той имаше други цели - да утилизира стотици хиляди урки и да обезоръжи Запада. Сега ако НАТО поиска да се приближи, изведнъж ще се окаже агресор в самата Русия. И тогава ще последва "Вставай старна огромная" с познатия завършек на сагата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  01 Апр 2024 19:19ч.

  Моля счетоводител за Уралвагонмаш, спешно отписване на активи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • оакване на западенците

  01 Апр 2024 20:59ч.

  Новината се оказа фалшивка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • е ся вече ...

  01 Апр 2024 23:01ч.

  Руснаците свършиха ракетите ! /пак , за 77-ми път/ , а ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стар Кмет

  02 Апр 2024 11:00ч.

  Менте новина, също като теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи