The Hill: Украйна няма шанс за победа дори с помощта на САЩ. Подкрепата за Зеленски окончателно се изчерпа

The Hill: Украйна няма шанс за победа дори с помощта на САЩ. Подкрепата за Зеленски окончателно се изчерпа

Автор: Джо Бучино, The Hill

Полковник Бучино е анализатор в Съвета за иновации в отбраната и бивш директор по комуникациите в Централното командване на САЩ. От февруари до ноември 2022 г. той е директор по комуникациите на мисията на НАТО за подкрепа в Европа. Мненията му не отразяват непременно тези на Министерството на отбраната на САЩ или на която и да е друга организация.

С наближаването на втората годишнина от руското нахлуване и с протакането на последния пакет от помощи за Украйна в Конгреса трябва да сме наясно с бъдещето. Украйна няма път към победата в тази война. Американската подкрепа няма да промени тази реалност.

Преди две години украинските въоръжени сили опровергаха очакванията за бърза капитулация. Дни преди масираното нахлуване на Русия председателят на Съвета на началник-щабовете Марк Мили говори от името на американските военни и предрече пред Конгреса, че Киев ще падне до 72 часа.

Много военни анализатори също така прогнозираха, че руските въоръжени сили бързо ще разгромят украинците. Американските лидери насърчиха украинския президент Володимир Зеленски да напусне страната, за да не го убият руските войски. Тези прогнози за незабавен успех на Русия подценяваха напредъка, който Украйна беше постигнала по отношение на способностите и готовността си след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Те също така надценяваха готовността на руските сили, въздушното им превъзходство и сплотеността на командването.

Преди една година всички признаци бяха окуражаващи. Украинските сили кървяха, но въпреки очакванията се задържаха на територията в източната част на страната. Успешните контранастъпления позволиха на Украйна да си върне териториите в южната ѝ част. Украинският президент Володимир Зеленски предизвикателно обяви предстоящата година за година на "нашата непобедимост".

Американската помощ за страната предлагаше огромен наплив от артилерия и противотанкови оръжия чрез Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, а потокът изглеждаше непрестанен.

Вдъхновен от зашеметяващия успех на Украйна срещу много по-голяма и по-напреднала армия, Западът застана зад Зеленски и неговите войски. Трагичното е, че всички тези обстоятелства доведоха до нереалистични очаквания.

Днес положението е мрачно. Сраженията зациклиха в жестока борба, която работи в полза на Русия. Украйна изпитва недостиг на войски и боеприпаси, докато Русия поддържа и двете в изобилие. Дълго планираната, високорискова и продължила с месеци украинска контраофанзива се провали, като Украйна не успя да си върне завзетите от Русия територии. Подкрепата за Зеленски в Украйна и на Запад окончателно се изчерпва. Американската помощ е блокирана в Конгреса, а САЩ изглеждат уморени от финансирането на войната.

През по-голямата част от последните две години, след първоначалните прогнози за незабавна руска победа, анализаторите и политиците се хвърлиха в другата крайност с нов набор от погрешни преценки: че руската армия е хартиен тигър; че генералите ще се обърнат срещу Путин; че Украйна ще обезвреди Русия в Донбас.

Две години по-късно реалността е, че Украйна няма път към победата, поне не в смисъл на изтласкване на руските войски обратно към 2021 г. След като украинските войски напуснаха Авдеевка след едни от най-тежките боеве във войната почти всички предимства са за Русия.

Превземането на Авдеевка не променя съществено войната, но променя темпото. Москва може да хвърля маса от тела, танкове, артилерия и безпилотни летателни апарати върху изтощените украински сили, докато те се пропукат. Украйна е изтощена и е превъзхождана по численост, като се бори да набира нови войници. Най-доброто, което Украйна може да направи сега, е да се бори за постигане на споразумение чрез преговори, което да ѝ позволи да запази суверенитета, териториалната си цялост и сигурността си срещу ново руско нахлуване. Дори тези разпоредби сега могат да изглеждат нереалистични.

През първата година след пълномащабното руско нахлуване - от февруари 2022 г. до февруари 2023 г. - украинските войски преодоляха огромни технологични и други недостатъци. Те направиха това главно с американски "Джавелин", "Стингър" и ракетни системи за залпов огън.

През този период Украйна имаше до голяма степен двупартийна подкрепа във Вашингтон. През цялата следваща година американската помощ - включително десетки танкове, повече от сто бойни машини "Брадли" и повече от сто "Страйкърс" - поддържаше Украйна в борбата. През този период подкрепата на републиканците в Конгреса започна да намалява.

Ясно е, че дори ако Камарата на представителите одобри сегашния предложен пакет за помощ, потокът от оръжия е напът да приключи. Без непрекъснат поток от тези оръжия Украйна в крайна сметка ще падне. Дори изтребителите F-16, които САЩ ще изпратят на Украйна през следващите месеци, няма да обърнат хода на събитията. F-16 се нуждаят от дълги и гладки писти; изтребителите ще се затрудняват да кацат и излитат на бомбардираните от руснаците писти в Украйна.

Русия има и предимството на фактора време. Докато Путин може да води Русия по единна стратегическа траектория независимо от продължителността на войната, САЩ са подвластни на капризите на демокрацията. Белият дом и местата в Конгреса се сменят. Политиките се променят, когато избирателите се уморят да подкрепят други държави.

Геополитиката се променя бързо. Сътресенията в света през последните две години отклониха вниманието на САЩ от подкрепата за Украйна. Зашеметяващото и жестоко проникване на Хамас на израелска територия през октомври миналата година и ужасяващото отмъщение на Израел се превърнаха в основен международен фокус на Белия дом и Конгреса. Иран започна война от ниско ниво срещу САЩ чрез своите марионетни сили в Ирак и Сирия. Китай обеща да нахлуе в Тайван. Всички тези катаклизми изискват внимание и пари - елементи в ограничено количество - които иначе се изразходват за Украйна.

Към несигурността се прибавят и предстоящите президентски избори в САЩ тази година. Доналд Тръмп, най-изявеният претендент срещу Байдън, изпитва дълбоко недоверие към НАТО. Неотдавнашните му изказвания потвърждават това, предлагайки снизходителност към Русия за действия срещу членове на НАТО, които не изпълняват договорните си задължения.

Като се имат предвид всички тези насрещни ветрове и огромните стратегически залози, от решаващо значение е да се обмисли пътят напред с оглед на променящата се динамика.

При разглеждането на пакет от помощи за Украйна политиците от Вашингтон и техните избиратели трябва да преценят колко дълго ще продължат да текат парите и оръжията и с каква цел. За да се стигне до благоприятно или поне до договорено споразумение, ще е необходима повече от една година сражения.

Путин няма никакъв стимул да спре да воюва и има всички стимули да продължи да натиска и да чака противниците му да изчерпят войските и боеприпасите си, а политиците в САЩ да изчерпят търпението си.

Нищо от това не е честно спрямо народа на Украйна, който възлага надеждите си за суверенитет на ангажимента на Америка към него. Това обаче е трагичната реалност на ситуацията.

Пакетът от 60 милиарда долара помощ, който се задържа в Конгреса, няма да промени съществено бъдещето. Тази борба е дългосрочна и ще изисква допълнителна помощ. В един момент - може би скоро - кранчето ще се затвори, което ще спре помощта и ще реши съдбата на Украйна.

 

Източник: The Hill

Превод: "Гласове"

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Катил

  23 Фев 2024 9:17ч.

  Масово бягство на ВСУ от Тоненкое. Руснаците могилизират с миномети по бягащата армия. ВС на РФ в настъпление по всички направления. Ракетни удари по пристанищата на Черно море- Одеса,Килия,Рини,Измаил. Военни доставки са прекъснати. Разрушена ивфраструктура и петролни танкове горят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Настолен указател за напреднали

  23 Фев 2024 11:05ч.

  Прав е г-н Бай Хлопни Дъска, както винаги точен! С бистрия си неподражаем ум отново заковава злодеите! Руснаците винаги са били изверги, 1945 г. победиха Хитлер във ВСВ, а после пуснаха и две атомни бомби в Япония, след което обвиниха САЩ за всичко това!!! И до сега някои ганьовците вярват на тая руска пропаганда и анатемосват Раша! Дори и климата се променя по указания на Кремълския Император Владимир - Влад Мира, пустият му кучи син !!!! А дали пък дядката Бай Хлопни Дъска не се е нервирал, че това не е техен кучи син...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е!

  23 Фев 2024 11:34ч.

  Нощно време Путин не спи, а с голям дървен лост измества оста на въртене на Земята накриво! Прави го единствено за да дразни Грета Тунберг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лекуващ лекар

  23 Фев 2024 13:39ч.

  Губещите войната озлобяват и вършат глупост след глупост !!! Това е, все едно да правиш едно и също нещо, отново и отново и да очакваш различен резултат !!! Присъщо е само на лудите !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Катил

  23 Фев 2024 9:19ч.

  Бой по пристанищата на юг, и атака край Авдеевка към Тоненкое. ВСУ бяга неорганизирано от позициите а минометите ги косят масово!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма да има и спомен за някаква Украйна след няколко години, но не това е хубавото

  23 Фев 2024 9:53ч.

  Хубявото е, че ЕС ще бъде само лош, но избледняващ спомен. Заедно с НАТО, другата страна на тоз тиквен медал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  23 Фев 2024 10:11ч.

  Общо взето полковникът е изчерпил темата за войната като друго средство на политиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ваксиниран веган

  23 Фев 2024 10:33ч.

  Нищо не е изчерпано. Просто тарикатите американци прехвърлиха издръжката на Незалежната на европейците. Нали сключина 10-годишни договори за сигирността с Германия, Великобритания и Франция. Глупаците се бият за американските интереси, а едни други глупаци ще плащат за това. Германия на всичко отгоре подписа за 5-годишна финансова помощ гарантираща заплатите в държавния сектор и пенсиите на Украйна. А украинците си направиха градския транспорт безплатен в повечето големи градови. Като има будали да бачкат и да плащат, що да не пък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ние не сме ли будали?

  23 Фев 2024 10:38ч.

  Не показват ли нашите лакеи, че не ги интересуват вътрешните проблеми, важното е да се харесват от господарите им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украйна никога не е имала шанс за победа

  23 Фев 2024 10:35ч.

  Но целта на сатанинстите е друга - възможно най-сатанистката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Фев 2024 10:43ч.

  Честит празник на непобедимата Червена армия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  23 Фев 2024 13:25ч.

  Ха! Червената армия?! Ако говорим за Червената армия би следвало да е, че част от Червената армия воюва с друга част от Червената армия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  23 Фев 2024 13:32ч.

  Когато си прав, си прав!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Фев 2024 13:50ч.

  " би следвало да е, че част от Червената армия воюва с друга част от Червената армия..." Не би следвало. Все едно в Червената армия да има нацистки комадири, съединения и обединения. И Кайтел да е командващ фронт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  23 Фев 2024 15:52ч.

  Я ве! Започни от това: https://klubiliyaminev.com/2022/03/12/%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5-2/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Фев 2024 10:56ч.

  Докато разните "анализатори" не проумнеят, че войната не е само между Русия и Украйна, нищо няма да разберат. Всички подтиснати и изтисквани от Запада държави се надигат и се обединяват около Русия и Китай. Без суровини от "третият" Свят, развитите "демократични" държави са балон, който ще се спука много скоро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Фев 2024 11:15ч.

  Без да игнорираме съдържателната страна на матряла, да цитираме, пък белким в дебелите чутури на наште партнери, влезе нещо: "(...) председателят на Съвета на началник-щабовете Марк Мили говори от името на американските военни и предрече пред Конгреса, че Киев ще падне до 72 часа." Ето от къде тръгнаха "провалите в инвазията" на Русия! Не от Путин, не от Шойгу и не от Лавров! Американците си ги съчиниха, за да си съчиняват и победите! Но кво да искаш от транссексуали!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  23 Фев 2024 11:33ч.

  Вече е очевидно, че всичко ще си дойде на мястото и всеки ще си получи заслуженото, в крайна сметка... Проблемът е, че в индивидуален план, всички ще плащаме поравно за простотиите на господарите си! Но както се казва, "преди нещата да се оправят, първо трябва да се сговнят"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • преструвки

  23 Фев 2024 11:46ч.

  джендърски преструвки-колко тъжно за Украйна! Ами излъгахме ви, кой ви е крив че вярвате на разбойници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  23 Фев 2024 13:50ч.

  Браво !!! Казахте кой прогнозира падането на Киев за три дни - и това беше оня - Мили. После приписаха това твърдение на руснаците, макар че нито един русофоб не е в състояние да каже кой руски политик или военен е казал такова нещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да бяха учили повече историята

  23 Фев 2024 19:00ч.

  Очаквания за бърза капитулация имаха руснаците, защото нямаха представа колко десетки милиарди са наляли САЩ и НАТО за 8 години в украинската армия. Руснаците нямаха и представа колко фашизирани са укрите и, че е възможен преврат , което си е излагация на разузнаването, цивилно и военно. Приказките на Марк Мили за 72 часа бяха за заблуда на руснаците - точно той е бил наясно, че укрите имаха превъзходство в разузнаването и комуникациите,както и по-далекобойна артилерия. Западняците ако бяха учили повече история щяха да знаят, че руснаците запрягат бавно,моткат се но когато ги убодат стават бесни и нямат спиране като запрегнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да бяха учили повече историята

  23 Фев 2024 19:00ч.

  Очаквания за бърза капитулация имаха руснаците, защото нямаха представа колко десетки милиарди са наляли САЩ и НАТО за 8 години в украинската армия. Руснаците нямаха и представа колко фашизирани са укрите и, че е възможен преврат , което си е излагация на разузнаването, цивилно и военно. Приказките на Марк Мили за 72 часа бяха за заблуда на руснаците - точно той е бил наясно, че укрите имаха превъзходство в разузнаването и комуникациите,както и по-далекобойна артилерия. Западняците ако бяха учили повече история щяха да знаят, че руснаците запрягат бавно,моткат се но когато ги убодат стават бесни и нямат спиране като запрегнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скоро ще бъдат притиснати...до ъгъла !

  23 Фев 2024 19:31ч.

  Руското министерство на вътрешните работи обяви латвийския министър на правосъдието Инесе Либиню-Егнер, министъра на финансите Арвилс Ашераденс, министъра на земеделието Армандс Краузе и бившия ръководител на латвийското вътрешно министерство Мария Голубева в списъка за издирване като част от наказателно дело, относно съзнателно разрушаване и повреждане на паметници на съветските войници от Втората световна война. Надявам се този факт да отрезви и някои болни мозъци на политици в България, тръгнали по пътя на фашизма и вандализма !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 777

  23 Фев 2024 20:22ч.

  Това е имате, не е малко. Повече е прекалено! Сега...... ................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джо от Мало Бучино, на баира

  23 Фев 2024 23:06ч.

  "F-16 се нуждаят от дълги и гладки писти; изтребителите ще се затрудняват да кацат и излитат на бомбардираните от руснаците писти в Украйна" Аз това им го разправях и на българите, ама те рекоха, че съм руски агент и лобирам за Грипавите, дето за нищо не стават, щото им трябват сто и пеесетина метра права отсечка от третокласно шосе в Европа (или двеста и пеесе метра българска автомагистрала) за излитане и кацане. И че си имали свои авиоексперти, на единия му викаха БайХикс (сигурно е нещо роднина с БайДън) а на другия му викаха Цецо Пипона, и те друго казвали, и си кУпиха Ф-16 блок 70 вход Б, на пети етаж вляво от стълбите. Платили ги били авансово и щели да им ги доставят, ама друг път, шест месеца след като спечели Зеленски войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  24 Фев 2024 10:58ч.

  В "X (formerly Twitter)" [email protected] днес може да се прочете следното от Janie Johnson @jjauthor : ШОКИРАЩА НОВИНА: Тъкър Карлсън хвърли бомба в своя канал. ? Той разкри съдия Леви Каплан, че е взел огромен подкуп от 5 милиона долара от Джо Байдън, за да осъди Доналд Тръмп. И най-добрата част? Той има касови бележки, за да го докаже. Силно препоръчвам да се присъедините към канала му и да ИЗТЕГЛИТЕ всички ДОКУМЕНТИ, преди да бъдат свалени. Това е явна злоупотреба с власт и корупция на най-високо ниво. Правосъдната ни система се купува и продава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха-ха

  24 Фев 2024 11:32ч.

  Ха-ха-ха. Чукча - Читател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи