The Economist: Столтенберг призова НАТО за удари по военни цели в Русия

The Economist: Столтенберг призова НАТО за удари по военни цели в Русия

Генералните секретари на НАТО обикновено не атакуват политиките на най-голямата и важна страна членка на алианса - САЩ, съобщава The Economist. Но Йенс Столтенберг, чийто десетгодишен мандат начело е към своя край, направи точно това.

В интервю на 24 май той призова съюзниците от НАТО, доставящи оръжия на Украйна, да отменят забраната си за използването им за удари по военни цели в Русия.

Ясната, макар и неназована, цел на Столтенберг беше политиката, поддържана от Джо Байдън, президент на Америка, за контролиране на това какво Украйна може и какво не може да атакува с доставени от Америка системи.

"Време е съюзниците да помислят дали трябва да премахнат някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжия, които са дарили на Украйна. Особено сега, когато се водят много боеве в района на Харков, близо до границата, забраната на Украйна да използва тези оръжия срещу законни военни цели на руска територия прави много трудно за тях да се защитят", каза генералният секретар.

Столтенберг подчерта, че руснаците ще продължат да атакуват и ще получат определени териториални придобивки в граничната зона, независимо от загубите.

"Трябва да помним какво е това. Това е агресивна война на Русия срещу Украйна. Украйна има право да се защитава. Това включва нанасяне на удари по цели на руска територия", настоява Столтенберг.

Предшественикът на Столтербег Андерс фог Расмусен също призова по-рано този месец да се позволи на страните от НАТО в Източна Европа да използват наземна противовъздушна отбрана за унищожаване на руски ракети и безпилотни летателни апарати, насочени към Украйна. Столтенберг не подкрепи това предложение. "Ние няма да бъдем страна в конфликта", каза той. Според него задачата на Запада е обратната - "да не позволи тази война да се превърне в пълноценна война между Русия и НАТО в Европа".

За Столтенберг разрешаването на Украйна да атакува цели в Русия със западни оръжия и прякото участие на НАТО в конфликта не са едно и също нещо, отбелязва Economist.

"Ние провеждаме учения, предоставяме оръжие и боеприпаси на Украйна, но няма да участваме директно от територията на НАТО в бойни действия над Украйна или в Украйна. Това е съвсем различен въпрос", каза Столтенберг.

В същото време генералният секретар разкритикува неспособността на европейските страни да изпълнят вече поетите задължения за доставки на оръжие.

"Европейските съюзници обещаха милион артилерийски снаряда. Не сме видели нищо такова", каза той.

Столтенберг призна, че НАТО трябва да избягва пряка конфронтация с Руската федерация. В същото време той вижда разлика между доставките на оръжия и прякото участие във военните действия.

"Ние провеждаме учения, доставяме оръжие, боеприпаси за Украйна, но няма да участваме пряко във военни операции над или в Украйна от територията на НАТО. Следователно това е друг въпрос", подчерта той и добави, че НАТО не планира изпрати войски в Украйна, въпреки публичните изявления на френския президент.

Припомняме, че Съединените щати обявиха в петък нов пакет от оръжия и оборудване на стойност 275 милиона долара за Украйна.

Целта му е да помогне на страната да отблъсне нападение на Русия близо до Харков.

Пакетът съдържа спешно необходими боеприпаси за HIMARS, 155 mm и 105 mm артилерийски снаряди, ракети, противобронирани системи и прецизни въздушни боеприпаси.

Оръжията от САЩ и други западни страни, доставени на Киеввече поразяват цивилни цели на руска територия. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.

По думите му американските оръжия вече се използват срещу различни цели извън зоната на бойните действия. Западното оръжие поразява цели на територията на Руската федерация, преди всичко гражданска инфраструктура и жилищни райони, уточни той.

Според Лавров западните страни водят война срещу Руската федерация, въпреки всички изявления, че не насърчават и не съветват използването на оръжия, доставени на Киев на руска територия.

Лавров нарече подобни успокояващи изявления "трикове", които американците се опитват да представят за своето обществено мнение или за мнението на членовете на НАТО.

През последната седмица Русия е включила части от Африканския си корпус заедно с редовните руски сили и отрядите Storm-Z, в офанзивата във Волчанск, северно от Харков.

Това съобщи британското министерство на отбраната в ежедневната си сводка за войната в Украйна.

Руският Африкански корпус, който бе създаден през декември 2023 г., се състои от около 2000 военни, както и опитни наемници, служили в редиците на ЧВК "Вагнер".

Според британското разузнаване е много вероятно преди това Африканският корпус да е бил разположен в Сирия, Либия, Буркина Фасо и Нигер

Руското министерство на отбраната почти сигурно е разположило части от Африканския корпус по украинската граница през април 2024 г. в подготовката за офанзивата край Харков.

Много е вероятно Русия да подсилва войната си срещу Украйна с ресурси, които преди са били предназначени за Африка.

 

 

 

Коментари

 • Айде, удряйте, че

  25 Май 2024 10:10ч.

  със ЗИПа откога чакаме ГЪБАТА в ответ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади

  25 Май 2024 10:48ч.

  Има някъде в океаните и 'Посейдон"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Столтенберг призна, че НАТО трябва да избягва пряка конфронтация с Руската федерация. В същото време той вижда разлика между доставките на оръжия и прякото участие във военните действия.

  25 Май 2024 13:11ч.

  Диагноза - шизофрения!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даа

  25 Май 2024 13:14ч.

  Тези оръжия са с непряко действие. Използват ги за сватбарска срелба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами ако?

  25 Май 2024 13:17ч.

  Аз не виждам голяма разлика между украинските неонацисти и мексиканските наркокартели. Ами ако, Русия достави на последните ракети с далечен обсег, това няма да се счита за “пряко участие”. Би било чудесно, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  25 Май 2024 10:18ч.

  Русия гарантирано ще обуздае евроатлантическите боклуци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  25 Май 2024 18:23ч.

  Удар по мумията на Бланк ще ускори процеса !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Караджа

  25 Май 2024 20:35ч.

  Голямата война се задава, скоро ще се боричкаме за остатъците от продукти в супермаркетите.....много пророчества звучат, но не се огласяват!!!! Мъдрите се считат за луди, пророците за манипулатори!!!!!!!! И все пак нищо не ви пречи да се позаредите с количество за 3 години с "10 продукта на апокалипсиса"- бобови и оризови култури, поне 100 кг сол и захар, 20-50 кг мед, спирт и спиртни напитки, подправки /повечето ще изкарат 3 г./, поне по 100 консерви домати, риба, халва, вино поне 100 бутилки, олио 100, оцет 100 и тн, брашно и мая, 100 кутии пастет, 100 пакета макарони и спагети, които имат по принцип трайност 3 години, натурални консерватори като черен пипер, въобще всичко което обичате да хапвате и има трайност 2-5 г е ок!.....Аз съм го направил това и сега имам стратегия- като взема нещо си го купувам веднага и зареждам резервите. Например олио имах от достатъчно и не съм купувал почти 1 г. сега цените са идеални за попълване на защитният резерв. Прехвърлям новото олио в стъклени дамаджани по 5л и на тъмно няма проблем. Всичко трябва да е на сухо и проветриво място- килер, таван, мазенце /без влага и мишки/. Не мислете, че държавата или приятелите ще ви помогнат при по-сериозна криза, а разчитайте на себе си, защото никой не ви обича повече от вас самите. И стане би нещо като ядрена катастрофа....тогава добавете и молитви! Също не се хвалете дори на близки и познати, че сте се подготвили, това ще ви предпази в бъдеще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ex, Стефане, Стефане

  25 Май 2024 20:53ч.

  Какво зареждаш не те знам, но само половината от (знайните) ядрени заряди, взривени ще предизвикат превръщане на Земята в астероиден пояс като този между Марс и Юпитер. За твоите дамаджанки по 5 литра, ще ти трябва и една ракетка, частна, да си ги гониш из космоса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  25 Май 2024 10:33ч.

  България е основният доставчик на въоръжение на Украйна с всички рискове за нас. Време е българите да разберат как се държат наистина умните политици (като В. Орбан), а не прислугата на САЩ и да я изметат на изборите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • do old_beggar

  25 Май 2024 10:37ч.

  ...затова само Възраждане!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А кога Россия ще удари

  25 Май 2024 10:39ч.

  както трябва и както всички ние очакваме цивилните цели в руската губерния”украина”?Кога ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  25 Май 2024 10:45ч.

  Когато цъфне копривата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като се има предвид как ти е цъфнал педалския анус, едно нажулване с коприва добре ще ти дойде

  25 Май 2024 11:01ч.

  Педал еврейски тъп такъв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин

  25 Май 2024 11:06ч.

  След като ви спрем газа, урана за сащ, дизела и всякакви други стратегически суровини. Първо спира търговията и после удряме. Иначе, ако някой като тая откачалка столтенберг реши да прати по-сериозен контингент ще го изпържим с тактическо яо. Ама това е майтап работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българи,

  25 Май 2024 10:40ч.

  из борите наближават! Сега е моментът да гласуваме умно, за да я бъде България!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много българи са само хитри и алчни…

  25 Май 2024 10:50ч.

  но за съжаление не и умни. И миналото ни и настоящето го доказват. Проф. Иво Христов прекалява с песимизма, но в общи линии е прав.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доктор Психо

  25 Май 2024 11:51ч.

  Да наречеш 80% от българите дебили е проява по-скоро на добро възпитание. Защото процента е много по-голям. Освен това, в по-голяма част от случаите, реализмът се приема като песимизъм, защото оФцете живеят в розов свят и не искат да им се казва истината за нещата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  25 Май 2024 12:01ч.

  Е кой тогава ще гласува за Коцето?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  25 Май 2024 10:45ч.

  Къф доставчик е комичната Мамковина? :)) Иначе генерално англосаксите са МОМИЧЕНЦА и немат топки да разрешат на хохлите използването на техните оръжия. Защото ще има "Най обичам ЛУДИ ЛУДИ ГЪБИ, луди луди гъби на сън".... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  25 Май 2024 10:47ч.

  На 9 юни да не ходиш за гъби?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еднокракият Полифем

  25 Май 2024 10:54ч.

  Мухльо си ти и мухльо ще си умреш, нестроевак! Атомната война е война на нерви, загряваш ли? Те — нас, ние — тях и който първи напълни гащите, той губи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  25 Май 2024 12:02ч.

  Аз бих лапнал някоя кожена Гъбка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Норвежки боклук

  25 Май 2024 10:47ч.

  Ти си единственият агресор, като лице на единствения в света доказан агресивен военен блок, включително в случая с коварно и безчовечно използвания инструмент Украйна, процес, започнал с нейното фашизиране, с подклаждане на преврат и с въоръжаване с една единствена цел - смърт. НАТО=СМЪРТ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  25 Май 2024 11:00ч.

  Логиката на противоборството е неумолима. Няма смисъл да отстъпваш докато не си в опасност. Въпросът опира до способността да се разпознае опасността и доколко разума ръководи действията. От страна на Запада това води до пълзящо покачване на ставките и напрежението с цел в един момент врага "да мигне". Работата е там, че основния залог е бил на поредна руска имплозия, вътрешно срутване. Политическо и икономическо. Както вече на всички е ясно и вертикалата и хоризонталата на властта в Русия не само не отслабна но заякна до безпрецедентни нива. Икономически Русия направо "избухна", за което свидетелстват дори всички западни големи оператори. Междувременно тече активен демонтаж на вампирската колониална система. Което обяснява странното "търпение" на руснаците. Те искат да са сигурни, че стария враг няма да има сили в бъдеще. Следователно, това което наблюдаваме е изключително опасна, отчаяна борба на Запада да възкреси разлагащия се труп на своята власт. Опит за изтощение на Русия с вечна война. Този опит ще бъде пресечен чрез болезнен удар(и) по меките тъкани на умиращия звяр. Да се надяваме, че разума и чувството за само хранене ще надделеят. А ние да си пазим Родината. Боже пази България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 0007

  25 Май 2024 12:53ч.

  ФАЩ небезпричинно се надяват да им се размине напълно заслуженият шут отзадЕ, по причина географско положение. Ще изпати затъпялата до крайност и обхваната от бесове европа, и Русия, естествено. Какво по-хубаво за наглосаксиите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин

  25 Май 2024 11:03ч.

  НАТО било защитен съюз, а? Пълен ташак. Само, че тоя път Русия ще играе доста твърдичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха!

  25 Май 2024 11:23ч.

  Този ербап явно не е чувал българската поговорка за лисицата и киселото грозде! Хем му се иска, пък хем не му стиска!:)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  25 Май 2024 11:28ч.

  Както твърди Караганов ще се дойде до момента за употреба на СЯО затова ученията с ТЯО са удобен момент случайно да се изтряска родното село на някой малоумник с дълбоки извинения пред Ройтерс и предупреждение пред когото трябва за какво става въпрос. Руската дълбока мисъл е да не кажат негрите - И тези са като американците. А още по дълбоката, че ще могат пак да си докуват яхтите в Ница. За това гинат десетки хиляди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  25 Май 2024 11:41ч.

  Свърши с докуването и пируването на блядовете в Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  25 Май 2024 12:04ч.

  Започна се пълненето на еврокомисарските задници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • само питам

  25 Май 2024 11:37ч.

  Тоя кретен ли е, или само се прави....?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Соломон пасе

  25 Май 2024 11:40ч.

  Не се прави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро Простия - най-тъпия и най-прост американски агент в целия свят

  25 Май 2024 11:38ч.

  Колко време е необходимо на натовците да намерят някой умен заместник на тоя Солташак?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  25 Май 2024 11:39ч.

  Ударите със западно оръжие по Русия били друга работа, не участие. Не е важно, какво смята солташакът, по-важно е, какво мислят онези, които имат ядрено оръжие. Лягането само на кълката, че руснаците ще ги е винаги шубе, е много опасно. Кой има повече да губи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  25 Май 2024 11:53ч.

  Днес ми биха 32 бустер на 29 ваксинация. Като нов човек съм. Евроатлантизма още повече ме е обладал. Ураааааааааааааааа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да отменят забраната си

  25 Май 2024 12:15ч.

  за удари срещу Русия и да ги насочат към Столтенберг, та да миряса светът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бабааа

  25 Май 2024 12:16ч.

  баба ми иска да искорми столтенберг да го напълни с перушина и да го сложи на входа на музея на уродите от нато

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  25 Май 2024 12:41ч.

  Русия отдавна трябваше да удари по страните, снабдяващи с оръжие укра. Не го направи. Затова и ТУЙ си мисли, че това може да продължи до безкрай. И не съвсем безпочвено. Русия може да приключи войната в рамките на по-малко от два месеца. Не го прави по чисто политически причини. По които не би отвърнала дори на удар с ТЯО, както смятат дебили като тоя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нека има още материал за изложбата на Площада на победата…

  25 Май 2024 13:05ч.

  Само жалко за обикновените украинци, жертви на новите им "приятели" от дивия запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александър

  25 Май 2024 12:53ч.

  И тоя мераклия да си го мери с Путин ? Ама някой друг не той или децата му ! Мислете много добре на 9 юни да не изтеглите късата клечка !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валя

  25 Май 2024 13:26ч.

  Айде още един идиот 🙈

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Информатор

  25 Май 2024 13:53ч.

  Столти, от Буревестник няма къде да избягаш на тази планета. На Марс ли ще се криеш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  25 Май 2024 14:33ч.

  Тоя смaчкания пeдeраст, който не знае от коя страна се държи пушката,трябва да бъде съден от международен трибунал като един от главните виновници за войната между Русия и украйна и за опити да разпали световна война !!! Нали той каза,че щом Русия не иска НАТО, ще получи повече НАТО?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  25 Май 2024 14:45ч.

  Вече започнаха. Очаква се Русия да отговори и да започне дългоочакваната война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трябва да помним какво е това...

  25 Май 2024 14:56ч.

  Това е агресивна война на нАТО срещу Русия, за трайно и непресттанно троцкистко разширение на нАТО и за настаняване на нАТО на историческите руски земи; за непрекъснат натиск от нАТО върху Русия, докато Русия не бъде разпарчетосана от лешоядите от държавите на нАТО и не бъде изконсумирана, за да се обогатят още повече най-богатите капиталистически лешояди на колективния паразитен запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jordanka J

  25 Май 2024 15:20ч.

  Абсолютно си прав друже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде бе" РФ" ,

  25 Май 2024 16:03ч.

  Имате вече форлойфер/по алпийски/, с газовите си потоци. Последвайте вече утъпканата писта със страната не само на този? И без дяволското изобретение на Опенхаймер, ще се случат нещата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ачо

  25 Май 2024 17:02ч.

  Този педал яде як бой от братушките и за да не му личи се опитва да го издокара от приказки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Албена

  25 Май 2024 17:53ч.

  Този винаги ми напомя сушена скумрия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гаро

  25 Май 2024 18:11ч.

  Столтенберг: министър-председател на Норвегия (шведската Македония) по време на атентатите на Брейвик (който сега се казва Хансен). Мълвата твърди, че атентатът бил насочен против него, само че големият брой на жертвите са на един остров, където деца са на лагер (деца на работници, а не на членове на правителството).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  25 Май 2024 18:37ч.

  ОК. Украината почва да думка по руските градове.....и руснаците ще избягат във Владивосток ли? Или да не почнат да падат бомби в селото в Норвегия, откъдето е изпълзял Столти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДаКастрирамеЕвроатлантика

  26 Май 2024 7:33ч.

  Няма ли кой да удари в зъбите това наконтено педерастче ? Колко украинци трябва да измести, за да си начеше и гъза, и език а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • неподкупна

  26 Май 2024 19:47ч.

  Столти обикаля и ръмжи като стар пес и иска да ни вкара във войната.Да си бие шута и да ни остави на мира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  27 Май 2024 23:19ч.

  Припомням си един призив преди 2та Световна война: "Вържете ръцете на лудия!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • :-(

  28 Май 2024 15:45ч.

  Знаковото е, че го е направил, от София!!! Повтарям, призива да се Бомбардират Руски градове и да се убиват руснаци, го е направил от София!!! Честито на Софиянци!!! Дано Путин не реши, че заплахата е истинска!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи