The American Conservative: Безусловното поражение на Русия е фантазия

The American Conservative: Безусловното поражение на Русия е фантазия

Автор: Марк Епископос, theamericanconservative.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бившият министър на отбраната на Украйна Андрий Загороднюк и Елиът Коен от катедра „Стратегия“ на Центъра за стратегически и международни изследвани „Арли Бърк“, внимателно диагностицират основното заболяване на западната политика спрямо Украйна в нов материал във „Foreign Affairs“. Администрацията на Байдън и нейните европейски партньори не успяха да артикулират крайната си цел в тази война. За трите години в конфликта западното планиране продължава да изостава стратегически – подпомагането на Киев стана цел само по себе си и няма връзка със съответстваща стратегия за приключване на войната.

Но теорията за победата, представена от Загороднюк и Коен като заместител на стратегическото неразположение, в което Западът се намира, е по забележителен начин дори по-опасна и недомислена, отколкото е статуквото. Авторите призовават Белия дом да излезе с гръмка подкрепа на военните цели на Киев, а именно: изтласкване на всички руски сили от границите на Украйна от 1991 г., включително Крим, изправяне на руските власти пред трибунал за военни престъпления, извличане на репарации от Москва, и „осигуряване на дългосрочни споразумения за сигурност“ на Украйна. Иначе казано, Западът трябва да се ангажира с нищо по-малко от тотална и безусловна победа над Русия на бойното поле.

Как Украйна, с изтерзаната си армия, колабиращата демография и изцяло зависимата си от паричните вливания на Запада икономика, ще изпълни тази висока задача? Като прави още от същото, но в по-голям мащаб. Загороднюк и Коен предписват още мобилизации, въпреки че допитванията сочат, че мнозинството от украинските мъже смятат, че не са готови за война. Още удари по инфраструктура на руска територия, въпреки липсата на индикации, че подобни атаки са направили пробойна в производството на енергия или на военна продукция на Русия. Подновяване на контраофанзивите, въпреки бездънния и ужасяващо скъп провал от миналата година. И заплашване на руския контрол над Крим с идеи за „въздушно превъзходство“, което няма нищо общо с текущата динамика на войната и нейната вероятна траектория.

Тук се разкрива, че „теорията за победата“ на тези автори е просто преразказ на по-стари политически идеи, които вече са били преследвани от Запада, макар и не с тази интензивност, която Загороднюк и Коен биха предпочели. Това е теорията за победа на средновековния лечител, използващ метода с пиявиците. Проблемът не е в това, че основното лечение не работи, заявява докторът, докато пациентът му хрипти и се задъхва, едва крепящ се за живота, а е в това, че той не е използвал достатъчно пиявици. Естествено, всичките му колеги, работещи, както е и в момента, със същите погрешни методи, са съгласни.

Всяка една от политиките, предложени от авторите, отдавана е дискредитирана. Писах есе на страниците на същото това издание за провала на руските санкции и неговите по-широки последствия за американската политика. Колегите ми Джордж Бийб и Анатол Ливен демонстрираха със задълбочени детайли, че не само няма възможен военен път за постигане на победа в Украйна, но и съществуват всички основания да се заключи, че латентните предимства на Русия по отношение на човешка сила и огнева мощ ще се задълбочават занапред, а положението на Украйна ще продължи да се влошава в идващите седмици и месеци.

Коен и Загороднюк признават, че руската позиция е много по-силна днес, отколкото беше през пролетта на 2022 г., но настояват – отчасти опирайки се на неоснователни, крайно оптимистични оценки на руските загуби и тактики – че Русия се сблъсква със смазващ недостиг на материалната база и е хронично неспособна да завземе големи територии от Украйна. На практика, както беше отбелязано от американския армейски генерал Кристофър Каволи, върховен съюзен командир на НАТО в Европа, руската армия е значително по-голяма днес, отколкото беше през февруари 2022 г. в началото на инвазията в Украйна. Освен това тя натрупа и ценен опит на бойното поле, какъвто може да дойде само на принципа проба-грешка, присъщ на воденето на изтощителна война в продължение на години, както и мобилизира военно-промишлената си база, изпреварвайки значително Запада в производството на артилерийски снаряди. Руските сили не напредват бързо на изток и югоизток, защото стратегията на Русия не е да завземе големи територии от украинската земя, или да обсади големите градове, а да атакува бавно украинските сили, като използва предимството на огневата си мощ, за да ги разбие в множество точки по линията на съприкосновение.

Истина е, че украинските сили причиниха значителни загуби на руския черноморски флот, но тази война няма да се реши на море и няма начин тези успехи да се трансформират в значими ползи срещу руските сили на земя. Разрушаването на Керченския мост, свързващ Крим с Русия, макар и да би било знаков успех за Украйна и психологически удар за Москва, би имало минимален ефект върху способността на руската армия да поддържа логистиката си в Украйна – факт, признат от Белия дом.

В основата на погрешните политически предложения на авторите стои дълбоката убеденост в превъзходството на Запада: „В тази война и ресурсите, и средствата, и технологиите са преобладаващо в полза на Запада... Русия просто няма военната мощ да победи подкрепяната от Запада Украйна и затова единствената ѝ надежда е в манипулирането на опасенията на Запада“, пишат те.

Западът е в пъти по-богат от Русия, но изминалите три години показаха, че това неравенство по богатство не може да бъде лесно или бързо конвертирано в конкретните военни способности, от които Украйна се нуждае, за да победи руските сили на бойното поле. Западът не може да сътвори необходимите резерви от човешка сила, нужни за продължаването на тази война с години, без директно да се намеси в нея. Независимо от огромното си латентно богатство, САЩ засега не постигат необходимото производство за поддържане на нивото на използване на снаряди в Украйна в краткосрочен и средносрочен план, да попълват собствените си изчерпани запаси и да поддържат ангажимента си към други партньори в Близкия Изток и Тихоокеанска Азия. Развиването на отбранително-индустриална база, достатъчно здрава да поеме всички тези задачи, вероятно ще отнеме години – време, което Киев няма.

Западните лидери твърде много се забавиха да артикулират последователна теория за победата – такава, която да се заеме с компромисите и ограниченията, с които се сблъскват Киев и неговите поддръжници, вместо да ги отхвърля в преследване на максималистки цели на бойното поле, които все повече се отдалечават от реалностите на терен. Това не означава да се примирим с безусловна капитулация на Украйна. Но изисква политиците да признаят, че няма изпълним вариант за безусловна победа над Русия и да съсредоточат мисълта си около подобаващо приключване на войната. Не е твърде късно войната да бъде приключена при условия, които гарантират суверенитета на Украйна, като в същото време защитават интересите на САЩ. Западът все още има значително предимство на бойното поле и извън него, но ключът към ефективното използване на това влияние е лидерите най-накрая да се откажат от идеята за пълна победа, която им пречи да преминат към по-прагматичен и стратегически гъвкав подход.

Марк Епископос е научен сътрудник по въпросите на Евразия в Института за отговорна държавна политика „Куинси“. Той е и гост-професор по история в университета „Маримаунт“. Епископос има докторска степен по история от Американския университет и магистърска степен по международни отношения от Бостънския университет.

Източник: theamericanconservative.com 

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

Коментари

 • Но безусловната победа на Русия е реалност

  28 Май 2024 14:53ч.

  Смърт за НАТО, ЕС и САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  28 Май 2024 15:41ч.

  Да живее С. Корея - хаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КНДР е велика сила, която стои на една маса с Русия, Китай и САЩ. Не е като тукашната евроатлантическа клоака

  28 Май 2024 15:54ч.

  Осрахте една прекрасна някога страна. Кръв ще серете, особено франкофоните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куче лае мечка

  28 Май 2024 19:15ч.

  Кой ще победи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bad Face

  28 Май 2024 15:05ч.

  В момента руснаците имат инициативата в целия театър на военните действия. Те диктуват мястото, времето, интензивността и темпото на военните операции, съобщава New York Post. https://nypost.com/2024/05/27/world-news/ukraine-forced-onto-back-foot-amid-weapons-shortages-and-bad-us-policy/?utm_campaign=nypost&utm_medium=referral

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  28 Май 2024 15:16ч.

  украйна е колония на САЩ и Британия. цялото й политическо и военно ръководство - са все чужди граждани (например Зеленски, съпругата му и децата му имат британски паспорти). ето защо те ще водят "война до последния украинец" в интерес на англо-американците...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  28 Май 2024 15:41ч.

  Има някаква фиксация върху военните действия, а целта на Запада е не победа на фронта, а фалит,който ще дойде скоро

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Запада точно ще фалира, тук си прав, гнусен предателю

  28 Май 2024 15:56ч.

  Децата си студени ще ядеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "който ще дойде скоро"

  28 Май 2024 16:14ч.

  Виждал съм циганки, ей така заклинат при черни магии...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  28 Май 2024 16:24ч.

  Ми 54 млрд долара ликвиден кеш има др. Ви Путин, смятай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма да питам за източника

  28 Май 2024 16:27ч.

  Туй кво е дето го пишеш, барем разбираш ли го и можеш ли да го аргументираш с десетина изречения? Щото за мен си ясен като пълна месечина, че бъкел не отбираш от написаното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  28 Май 2024 17:49ч.

  Е, мислиш, че руснаците не знаят? Сал ти си умникът, дето го знае този коварен план? Да ти имам самочувствието. Свършиха идиотите, а предателите ги дебнат, не като миналия път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 54 млрд долара ликвиден кеш има др. Ви Путин

  28 Май 2024 18:24ч.

  Пиши му да ти купи една бибитка, да си я надуваш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  28 Май 2024 19:12ч.

  Ако може да споделиш за какво са й на държава с положително търговско салдо повече от $54 млрд. в кеш? За златните резерви на стойност $ 150 млрд. няма да питам, камо ли пък за факта, че Русия е втора в света по златни рудни запаси. https://www.statista.com/statistics/248991/world-mine-reserves-of-gold-by-country/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авел

  28 Май 2024 15:49ч.

  "Западът все още има значително предимство на бойното поле и извън него". Само този цитат е достатъчен за да лъсне в целия му блясък, западния умствен ,аналитичен и професионален капацитет, на великите представители на още по-великите евроатлантически мозъчни центрове и научно -аналитични тръстове, на държавна или НПО хранилка. Истината е, че западът няма нищо , което да противопостави на руската военнопромишлена машина, освен високопарни приказки и голи обещания. Тежко на вярващите му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  28 Май 2024 16:00ч.

  За обезумелите и побеснелите, фантазиите се превръщат в извратена реалност, пожелателно мислене, проекция са мощни инструменти в ръцете на зомбитата на новото нормално! Ясно е че не могат да си сменят полът но все пак го правят. нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  28 Май 2024 18:08ч.

  Анализи,прозрения,заплахи,обещания и какво ли не,с две думи ,празни приказки. Руснаците са тръгнали и надали някой може да ги спре.Тъжно е защото Украйна е определена за жертва от “вечно великите,”за постигане на интересите им. Били по богати,може,въпросът е по богати на какво?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западът все още има значително предимство на бойното поле и извън него"

  28 Май 2024 18:28ч.

  Чиста полит коректност, за да му публикуват статията.... А целта на поюит коректността както винаги е да се лъжат хората и да се поддържа Линята на Партията, за да поддръжка на властта. Спомнете си пропагандата на соца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  28 Май 2024 18:29ч.

  То и небезусловно поражение на Русия пак е фантазия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  28 Май 2024 19:15ч.

  Руска хибридна дезинформация! Русия фалира и капитулира още пролетта на 2022 г., но тъй като са "пияни ватенки", още не са осъзнали суровата действителност и продължават да воюват по инерция...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  29 Май 2024 0:01ч.

  Не ми се четат идиотщини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи