"Тагесшпигел": Всеки "Леопард 2" струва колкото теглото си в злато за украинската офанзива

"Тагесшпигел": Всеки "Леопард 2" струва колкото теглото си в злато за украинската офанзива

Автор: Кристофър Зайдлер, tagesspiegel.de Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украйна иска от Германия значително увеличаване на военната помощ

С началото на украинската контраофанзива, която беше потвърдена от руския президент Владимир Путин в петък, а през уикенда частично и от украинския държавен глава Владимир Зеленски, отново се увеличават призивите за по-силна подкрепа от страна на Запада.

Очевидно тежкото оборудване, доставено от съюзниците, е било загубено в началната фаза. В неделя руският министър на отбраната Сергей Шойгу връчи медали на войниците, които според Москва са унищожили четири германски танка "Леопард" и пет американски бойни машини "Брадли", докато са отблъсквали украинска контраатака.

"Украинската армия най-спешно се нуждае от много повече западни бойни танкове, бойни машини за пехотата и други бронирани машини", заяви пред "Тагесшпигел" заместник-министърът на външните работи на Украйна Андрей Мелник, преди това посланик на страната си в Берлин: "Всеки "Леопард 2" буквално струва колкото теглото си в злато за решаващата офанзива."

Според него Бундесверът е в състояние да осигури повече танкове от 18-те вече доставени от своя запас от над 300 единици. Сегашният брой може да бъде "утроен, без да се застраши отбранителната способност на Германия".

Мелник също така поиска на Украйна да бъдат предоставени "още 60 бойни машини на пехотата "Мардер"". Във връзка с настоящата ситуация кметът на Киев Виталий Кличко също заяви пред "Билд ам Зонтаг": "Необходими са още доставки на танкове, включително от Германия".

Искането е подкрепено от политика по сигурността от ХДС Родерих Кисеветер: "Поддръжниците на Украйна ще трябва незабавно да заменят унищожената техника, включително бойните танкове "Леопард" и бойните машини на пехотата, както и да доставят още от тях".

Подобно мнение изрази и политикът от СвДП в областта на отбраната Маркус Фабер: "Ясните изявления за замяна на изгубените бойни машини могат да подкрепят украинското настъпление", каза той пред "Тагесшпигел". "Например Бундестагът взе решение за замяна на "Леопард 2" от Бундесвера - така че тук можем да увеличим броя на подразделенията, които да помогнат."

Министерството на отбраната не пожела да коментира този въпрос в неделя.

Говорителят по външната политика на парламентарната група на ГСДП Нилс Шмид изтъкна, че Германия вече е разширила значително военната си помощ като неотдавна е съставила пакет за подкрепа в размер на 2,7 млрд. евро "и по този начин активно подкрепя украинската офанзива". Нещо повече, ясно е, че по отношение на по-нататъшната подкрепа "волята ни да го направим няма да отслабне", каза той.

"Това, което трябва да предоставим допълнително, ще го адаптираме към ситуацията", обяви Мари-Агнес Щрак-Зимерман (СвДП), председател на Комисията по отбрана. 

"Германия прави каквото е по силите ѝ, когато става въпрос за доставка и обучение", заяви Сара Нани, политик от Партията на зелените в областта на отбраната: "Най-належащото предизвикателство за Украйна остава постоянното снабдяване с боеприпаси."

Исканията все още отиват далеч отвъд това. Мелник припомни искане към Бундесвера, очевидно отправено още миналата година, за предоставяне на "десет процента от запасите от бойни машини на пехотата "Пума"(350), колесни танкове "Боксер"(400), бронирани транспортни машини "Фукс"(900) или бронирани разузнавателни машини "Фенек"(220)".

Той също така поднови искането за крилати ракети "Таурус" и за развитие на мощни украински военновъздушни сили.

Заместник-министърът на външните работи Мелник каза още, че "очаква стратегическото решение на Германия да участва активно в коалицията на изтребителите, да даде възможност за незабавно обучение на украински пилоти на "Юрофайтър" и да предостави част от над 130 самолета".

По време на изненадващото посещение на канадския министър-председател Джъстин Трюдо в Киев в събота той не само обяви по-нататъшна военна помощ, но и обучение на украински пилоти на изтребители.

Трябваше да се поддържат "много ниски" очаквания за украинската контраофанзива, докато съюзниците на Киев отказваха на страната да води бойни действия с комбинирани оръжейни системи, заяви политикът от ХДС Кисеветер.

Украйна би могла да компенсира количествения недостатък в личния състав и материалната база на бойното поле, "само ако бъдат доставени оръжейни системи, които да позволят на Украйна да унищожи руските снабдителни линии далеч зад фронтовата линия".

В настъплението си срещу руската армия в Запорожката област в южната част на страната украинските въоръжени сили все пак са успели да постигнат локални успехи, смятат западни експерти. По-конкретно се посочват западната част на Запорожка област, югозападната и югоизточната части на град Орихив, съобщи в неделя американският Институт за изследване на войната (ISW) във Вашингтон.

Източник: tagesspiegel.de

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Спиноза

  13 Юни 2023 11:56ч.

  Немски танкове на руска земя - знаем как завърши миналия път това! Германците да не са го забравили?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този път

  13 Юни 2023 12:55ч.

  лендлийз няма да има, а вторият фронт ще го открие Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Ат.

  13 Юни 2023 12:06ч.

  Грубо - 60 лв. за грам злато = 60 млн. лева за тон, а един Леопард тежи според версията си около 62-65 тона. Тоест 60 тона по 60 млн. за тон = 3.6 млрд. лева, айде сега те хората назапад в евро смятат - 1.8 млрд. долара един танк? Айде без да се превъзнасят с такива глупости, щото ние на цената един танк си купихме цяла ескадрила "супер модерни" Ф-16 ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четеш ли статията изобщо или не разбираш

  13 Юни 2023 15:08ч.

  Става дума за стойността на танка "за украинската офанзива", а не за реалната стойност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Ат.

  13 Юни 2023 15:19ч.

  Но като кажат "теглото си в злато" - това е парична стойност, поне да се знае колко е това ... можеха да кажат "всеки танк ни е нужен", "всеки танк е безценен" или "всеки загубен танк струва човешки животи, а те са най-висшата човешка ценност, която искаме да съхраним" или нещо от сорта. Но не, те го обърнаха в пари веднага, понеже златото е пари, вярно качват си цената, щото са свикнали от последните 15 месеца, но все пак ... просто направих сметката :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Ат.

  13 Юни 2023 15:23ч.

  Иначе реалната стойност я пише в друга статия, където е посочено, че Леопард 1 се доставя на цена от около 560 000 долара или около 0,009 долара за грам. Айде от нас да мине 1 цент за грам ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аналена Бербок рече

  13 Юни 2023 12:11ч.

  да не смятат тези танкове за немски, ако обичат, всички, отразяващи събитията. Щото те били в украински ръце и като ги сбият, то това не значи, че танковете са калпави, а украинците( jтова се внушава, не се изрича пряко). Последните се обиждат на всичко, но на това не съм чул да има реакция от Мелник, Кулеба, Подоляк и прочие стратези и мислители.Господ взе ума на всички, членуващи в сектата на украинстващите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  13 Юни 2023 12:27ч.

  Странно- всички пишат за загубата на бойни машини, но никой не пише за хилядите убити и ранени украинци. Човешкият живот отново не струва нищо. В западната преса вече има статии,че войната ще продължи до "приемливо" за запада намаляване населението на Украйна. Да припомня ли,че след т.н. "промени" у нас плана на Ран-Ът предвиждаше населението на България да стане 3.5-4 милиона. И този план се изпълнява успешно. Вижте данните на НСИ за намаляване населението в градовете у нас от 1985г. до днес. САЩ си правят още една тънка сметка. По-продължителната война означава повече разрушения, а те довеждат до по-големи печалби при възстановяването на страната след това. Да припомням ли как САЩ се позлатиха, възстановявайки Европа след Втората световна война?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо повече, САЩ тогава "зася" Европа. Планът Маршал беше сеитбената кампания на глобализацията, а в момента тече жътвата

  13 Юни 2023 12:55ч.

  Европа се деиндустриализира в полза на САЩ. Доколко САЩ ще успеят да оползотворят оттока на капитали от Европа към тях е друг въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  13 Юни 2023 15:15ч.

  Сталин: Смъртта на един е трагедия, а на милиони - статистика

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И това пишат хората

  13 Юни 2023 15:52ч.

  Над 400 хиляди убити украйнски войници и около 280 хиляди безвъзратно ранени ,което ще рече че ранените никога повяече няма да се върнат на фронта . .жалко е за тези 400 хиляди убити украйнски млади хора които заминаха при бандера и никога няма да създадат семейства и деца . Ще се наложи Руските войници да им оплождат жените ,натам отиват работите .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  13 Юни 2023 12:34ч.

  Шваби живеещи в днешна Германия. Питайте дядовците си,какво представляваше столицата ви Берлин през 1945г.Не забравяйте тази картина,за да не гледате още по жестока и зловеща!Всяко оръжие дадено на клоуна от киевския цирк,може като бумеранг да се стовари върху празните ви чутури.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сегашното поколение немци

  13 Юни 2023 12:48ч.

  Може и да не гледа подобна картина в Берлин. По простата причина, че ще е радиоактивен за поколения, и няма как да припарят оцелелите за да разгледат..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  13 Юни 2023 12:37ч.

  Ама то много ефтино било това злато, бе, дори по-малко от кило чушки! А руснаците ги взели за шашлъци и ги нижат но няколко наведнъж с ПТУР-ове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Засмя ме искрено

  13 Юни 2023 15:55ч.

  Особено за шашлиците ,оригинална мисъл ++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  13 Юни 2023 12:48ч.

  Странно нещо са тия немци - верността им към западната идея засилва несъзнаваната им склонност към суицид. Гении като Кант, Ницше и Шпенглер са го разбрали, затова първият е коленичил и заклел във вярност пред руската императрица, а вторият е уважавал арийците-славяните и подигравал немския бюргерски дух.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  13 Юни 2023 12:54ч.

  Време е за Panther KF51, които да разкостят североизточно православните варвари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Време да върнеш таблета на санитарите и да си вземеш лекарствата

  13 Юни 2023 12:58ч.

  Ненормален и тъп, като всеки, който се кичи с евро-нещо си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Личи ти богатия опит

  13 Юни 2023 15:31ч.

  натрупан от многобройни хоспитализации, които обаче са без ефект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  13 Юни 2023 12:57ч.

  Европа загива. Помните ли мисълта на Достоевки от "Братя Карамазови",че "Европа е гробище"? Тия дни се натъкнах на данни,че само в една област на Русия /не помня коя/ до момента за 2023г. са се върнали от Германия 58 семейства, изселили се там преди 20-30г. Познавам семейство руснаци, живеещи в Бърно. Продадоха си апартамента и се върнаха в Русия, въпреки че имаха добра работа и се бяха устроили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как ме подсети

  13 Юни 2023 17:54ч.

  за семейство руснаци мюсюлмани, живеещи в Швеция, имаше новини преди по-малко от месец. Тамошните "детски" служби нещо се били наточили за децата, явно не приемат "новостите", та се наложило хората да бягат. През Полша в Беларус. Мъжът минава през бариерата с колата, пука гумите на шиповете, кара докъдето може, пуска жената и децата да бягат и остава да удържи полските граничари. Жената и децата са спасени, той е задържан. Направо "Побег из гулага". Ако беше в обратната посока, щяхме да го гледаме през час отвсякъде. Кратко видео от границата: https://twitter.com/ArthurM40330824/status/1664748857576632321

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любомир Русев

  13 Юни 2023 13:14ч.

  И хиляда танка и други бронирани машини да им дадат, без въздушно прикритие са идеални мишени. Нещо намирисва на далавера за военно-промишления комплекс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бам бум

  13 Юни 2023 14:20ч.

  Ох милите те, кой ще достави нови деца на украйнските и руските майки не знам? Или "добичетата" са лесно заменими със малко зоб и няколко десетилетия! И излизат значително по евтино от теглото си в злато!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, тежко е положението с чиповете в Русия

  13 Юни 2023 14:53ч.

  Чипове от унищожени германски танкове ще се използват в перални машини и хладилници в Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бившите соц държави, сега членки на НАТО, имаха много повече танкове от останалите държави в НАТО

  13 Юни 2023 15:01ч.

  И ... ги свършиха в Украйна за по-малко от година. Сега е ред на западните държави от НАТО да унищожат танковете си в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не забравяйте, че Германия не е суверенна държава

  13 Юни 2023 15:19ч.

  Окупирана е от САЩ и още от първите дни на окупация САЩ управляват Германия във всяко отношение. Най-напред са направили ревизия на учебните заведения и учебниците, за да се възпитава новото поколение немци с идеите на САЩ. След около 10 години вкараха Западна Германия в НАТО в разрез с договореностите със СССР и при разделена Германия. Западна Германия с конституцията си забраняваше немски войски да се разполагат в чужбина. И това САЩ промениха и сега немците участват с НАТО навсякъде по Света. СССР НЕ Е ПОДПИСВАЛ мирен договор с Германия след войната, защото войната на практика свърши СЛЕД обединението на Германия. Русия, като наследник на СССР, НЯМА мирен договор с Германия и войната на практика не е свършила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дайте още

  13 Юни 2023 15:30ч.

  На снимката виждам доста злато, повече от златния резерв на България например... :) Друг е въпроса, че след като янките ни го чопнаха, този резерв го имаме само на хартия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  13 Юни 2023 15:34ч.

  Дадоха им на украинците де що имаше в източна Европа старо съветско оръжие и боеприпаси, също така модерно западно оръжие и танкове, напоследък взеха да употребяват крилати ракети Сторм Шадоу, според Уикипедия 800000 евро струва една, Обсег: 250 км, Тегло: 1230 кг, Бойна глава-тегло: 450 кг. Скоро ще им дадат и западни самолети, а после какво да очакваме да им дадат: Балистични ракети с ядрени бойни глави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Успяха да си дръпнат само по едно селфи за пред Зеленски и Блинкен!

  13 Юни 2023 15:52ч.

  Армия России уничтожила неофашистов батальона «Арей», заявивших о взятии Нескучного на острие Времеевского выступа.7-й батальон «Арей» «Украинской добровольческой армии» — это неонацисты «Правого сектора»*, приписанные к 129 Криворожской бригаде теробороны.10 июня эти нацисты обнародовали ролик из села Нескучное. Теперь бандформирование публикует некрологи и фото ликвидированных боевиков. Источник: https://rusvesna.su/news/1686603088

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изобретателната германска пропаганда

  13 Юни 2023 16:31ч.

  Така лъжеше и през ВСВ .Как непобедимите германци ще завладеят Русия за три седмици . И какво се оказа накрая Руската армия стигна до Берлин и заби кола със знамето над Райстага . а прехваленото германско оржие и тяхната смела армия загуби две световни войни .И за да не сами набутаха и нас във блатото да се давим заедно със тях на два пъти, благодарение на нашият продажен и тогава елит наречен цветът на нацията . Сега правниците на тогавашните продажници ,пак ни набутаха за трети път със германците и за трети път ще се давим със тях .Това е някаква лоша наша карма ,колкото пъти сме съюзници на германците и толкова пъти да ни сполетяват национални катастрофи .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фик

  14 Юни 2023 0:14ч.

  И как горят само! Отидоха акциите на "Рейнметал?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zoro

  14 Юни 2023 0:18ч.

  "Слава Украине, слава кокаину!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Говореща глава

  14 Юни 2023 11:58ч.

  Оръжията, произведени от частни фирми винаги ще са скъпи и калпави. Нали трябва да има кинти за яхти, имения, самолети, коври, бело и т. н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи