“Свободата в хиджаб”: Европа финансира кампания за носене на фередже

“Свободата в хиджаб”: Европа финансира кампания за носене на фередже
Няколко плаката, които са на разположение на широката публика, представят хиджаба като “избор” и “човешко право”. Кампанията на Съвета на Европа, съфинансирана от Европейския съюз, бе обвинена, че популяризира ислямското фередже.

Един от плакатите от кампанията на Съвета на Европа

 

“Колко скучен би бил светът, ако всички си приличиха?”, се чете на един плакат, който прославя “красотата в многообразието” и “свободата в ислямското було”, докато в някои мюсюлмански страни жените са преследвани дори, защото искат да се освободят от него. “Моето було е моят избор”, изтъква друг плакат.

 

Съветът на Европа (да не се бърка с Европейския съвет, институция на ЕС, която обединява държавните и правителствени глави на страните-членки) качи на сайта си няколко десетки видеоклипа на английски, адаптирани към формата на социалните мрежи, в рамките на комуникационна кампания, насочена към “борба срещу речта на омразата срещу мюсюлманите”.

 

Изправен пред породилата се полемика, европейският орган премахна един видеоклип във вторник вечерта, въпреки че кампанията остана достъпна на сайта на Съвета на Европа. “Това видео ме шокира дълбоко (…). Това е абсолютно противоположно на нашите ценности, на ценностите, които Франция защитава: свободата на убежденията, разбира се… Това, което виждаме в това видео, е фактът, че се възхвалява носенето на хиджаб и фередже”, обясни Сара ел Хайри, държавен секретар по въпросите на младежта. “Изразихме нашето неодобрение”, добави тя. Според представителката на правителството, “ние не възхваляваме хиджаба като елемент на идентичността”.

 

Кампанията е съфинансирана от Европейския съюз чрез програмата му “Права, равенство и гражданство”.

 

Дотирана с 439 млн. евро за периода 2014-2020 г., тази програма трябва да помогне да се гарантира, че “равенството и правата на индивидите, залегнали в Договора, Хартата и международните конвенции за правата на човека, ще бъдат популяризирани, защитавани и ефективно прилагани”.

 

“Как може Съветът на Европа да публикува, че “свободата е в хиджаба”, когато толкова жени по света и дори в Европа са заплашвани и преследвани веднага щом опитат да се разбулят?”, реагира философът и европейски депутат от “Републиканците” Франсоа-Ксавие Белами, разтревожен от тази “благосклонност, която граничи с отричане на реалността”. “Когато Съветът на Европа популяризира ислямското фередеже, това е отричане на нашите юдеохристиянски корени, на нашата цивилизация, на духа на Просвещението”, написа и Ерик Чиоти, кандидат-президент от партия “Републиканците”, в Туитър.

 

“Да се напомни, че жените са свободни да носят хиджаб (…) е едно. Нещо друго е да се каже, че свободата е в хиджаба. Това означава да се окуражи”, посочва от своя страна Лоранс Росиньол, сенатор социалист от Оаз и бивш министър на семейството, детството и правата на жените по времето на президентския мандат на Франсоа Оланд.

 


„Моето фередже, мой избор“. Съвет на Европа

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

Коментари

 • Уелбек

  03 Ное 2021 18:58ч.

  Тук нещата са описани: https://helikon.bg/195464-%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5.html За анотацията нямам думи - невероятна простотия, сигурно затова е анонимна, но пък коментарите компенсират многократно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ники

  03 Ное 2021 19:22ч.

  От близо две години всички ни карат да носим фередже,И мъже и жени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  03 Ное 2021 19:56ч.

  Когато юдеите „убиват“ самия Син Божи, техният храм е разрушен през 70 г., а от него им е останала само „Стената на плача“. От вероизповеданието им също нищо не е останало, те са принудени да го видоизменят и адаптират към свят, в който Месията е вече дошъл и друг няма да идва. Милион души са избити в Йерусалим, към 100 000 са продадени в робство, спасяват се само онези, предупредени от Христос, да бягат по планините и които са повярвали Неговите пророчески слова. Знаем и че това не е единствената проклетия, която се е случила на този народ. Време е европеецът да се опре на последната си частица здрав разум и да защити това, което може единствено да защити него самия - християнската култура. Казвам култура, понеже не ми се вярва за повечето европейци истината да се окаже нещо повече от традиция и едни общи рамки. За съжаление ние не учим историята по този начин, търсейки зависимостите между разцвета и падението на един род и неговата култура. Историята не е за нас учителка, понеже „учените“ крият съдбите, сполетели народите, много по-лесно е да се представи победата и поражението като въпрос на случайност и да се обвинят едни лоши варвари, да се обвиняваме в антисемитизъм и други подобни. Но възходът и падението си имат изключително закономерен ход и ключът е отношението към Истината, която ни се яви във вид на един човек. Която преди това е била виждана единствено чрез служението на пророци и будители, но не и в пълната си слава. Мисълта ми е, че дори да не си християнин, трябва и малко здрав разум и чувство за самосъхранение да се прояви, за да се видят плодовете на прогресизма, спрямо плодовете на християнския хуманизъм. Тъй като ако човек не може да понесе бремето на истината, ще носи бремето на неизбежната проклетия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  03 Ное 2021 20:00ч.

  Ислямизацията е повсеместна. Белият човек е на изчезване. Строят се гигантски джамии в центъра на големи европейски градове. Меркел ги покани (знаете кои), а нейните сподвижници ги узаконяват безпроблемно. Европейците сами изкореняват расата си. Безумци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "равенството и правата на индивидите, залегнали в Договора, Хартата и международните конвенции за правата на човека, ще бъдат популяризирани, защитавани и ефективно прилагани”

  03 Ное 2021 21:24ч.

  И кво пише в Договора, Хартата и международните конвенции за правата на човека относно зеления сертификат, ммм?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  03 Ное 2021 21:57ч.

  СССР беше въпреки всичките си кусури Връх в Човешкото Развитие, ЕССР е връх на падението...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помня

  03 Ное 2021 22:11ч.

  50-те и 60-те години на XX век бяха белязани от културно-естетическото влияние на красотата, представяно от Сорая - съпругата на иранския шах. Сорая накара европейките да открият красотата на кърпата за глава, големите световни дизайнери се надпреварваха да изобразяват дивни цветове и форми на тези кърпи, обвиващи главата и /или шията на най-елегантните дами. Тези кърпи не криеха, а подчертаваха дамските лица и превръщаха жените в обожавани шедьоври на изкуството. Тези кърпи нямаха нищо общо с принизяващите жената шамии - фереджетата/чадорите/китабите/бурките или както там ги казват... Освен това, никой не си позволяваше да нареди на тези хубави, жизнени, елегантни жени да ходят винаги с кърпите си, тези кърпи просто се прибавиха към европейското разбиране за благородното "коаф" (фр.) - шапката, прическата,, произлизащи от народните, като българските сокаи, косичници и подобни, традиции и се носеха в зависимост от конкретния случай и желанието на жените. Тази мода изчезна полека-лека през втората половина на 70-те години на XX век, всяко нещо - с времето си. Каво и въобразява Съветът на Европа? Че този жизнен дамско-европейски дух ще приеме под "приказ" пустинните навици за принизяване на жените под по-дълги или по-къси чулове?! Като на показаните иначе хубавки, макар и захаросани снимки? Как пък не!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се подлъгвайте

  03 Ное 2021 22:33ч.

  Ислямът е една примитивна изкривена версия на ранното християнство, монотеизъм възникнал върху появата на поредния месия /пророк/, в случая Мохамед. Когато възниква през 7-ми век, на територията на Византия /източните й провинции/ , византийците изобщо не обърнали внимание. Те приели движението за поредната ЕРЕС на ранното християнство. Даже така го нарекли "сарацинска ерес" ... Едва по-късно мюсюлманството се оформило като отделна нова монотеистична религия. И поради своята по-голяма примитивност и лекота на поемане в тези периферни провинции, а също поради агресивния си характер и нетолерантността към други религии, започнала бързо да пълзи и да се разпространява. Както в Ориента , така и по брега на северна Африка... Погледнато доктринално Ислямът не е нещо коренно противоположно на Християнството . Един е Бог и Мохамед е неговия пророк , а при нас Един е Бог , но Пророкът е и Син Божи , а в допълнение има и Свети дух. Светата троица е по-сложна доктрина, Ислямът я отхвърля като ерес , ние пък се делим на католици , където Светата троица е равноправен триъгълник , и Ортодокс - където има йерархия Бог-Свети Дух-Син ... Мисълта е че няма непримирими противоречия между две доктринално подобни религии като Исляма и Християнството . Да, Ислямът е по-агресивен, защото просто е по-млад ! Ислямът е в своите средни векове. Християнството също е било агресивно по време на Кръстоносните походи. Ислямът подлежи на укротяване и успокояване. С Исляма може да се води диалог, защото той е предвидим ! Вярващият мюсюлманин следва принципи, и дори не всички от тях да ни харесват, ние можем да преговаряме и да се договаряме. Средиземноморския свят /Средиземноморската цивилизация/ днес е пример за съвместно съжителство на християнство и ислям, без да има някакви чудовищни конфликти... Така че Ислямът не е самостоятелен фактор , насочен срещу европейската християнска цивилизация. Той е ОРЪДИЕ в ръцете на задкулисни сили. Ислямският радикализъм не е лицето на Исляма колкото и да мислим противното, той е вкаран и инициран сред мюсюлманите от Външни сили , Атеистични сили ! Така че без да звучи наивно - и християни, и вярващи мюсюлмани, и дори ортодоксалните евреи - имаме общо враг ! Този враг се нарича САТАНИЗЪМ и днес ние сме общо жертви всички монотеистични религии на този враг. Противопоставим ли се на САТАНИЗМА и неговите носители, автоматично ще изчезнат всякакви междурелигиозни конфликти и напрежения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  03 Ное 2021 23:31ч.

  на 03.11.2021 в 22:33 Вероизповедание означава поведение, в следствие на вяра. Външните прилики не могат да прикрият коренно различното поведение. В центъра на едната религия е образа на кроткия агнец, който полага живота си за другите, в центъра на другата религия е насилственото подчинение и войните. Едната религия дава самопожертвувателни хероси и мъдреци, учени, повечето изтребени, другата ражда орди от примитивни нашественици, потопили в кръв стария свят и особено местата на ранната църква. Външните прилики е огромно невежество да се търсят, един актьор може да изиграе всяка една роля, без да има нищо общо с вътрешното естество на образа. По плодовете им ще ги познаете и не си позволявайте да лъжете относно тези плодове. Младостта не е извинение, понеже всъщност е обратното, първите са по-близо до извора, до корена и истината за съответното учение. Докато християните са измирали по кръстовете, ислямистите са се обхождали като разбойници, затова християнин ако се радикализира, той се усъвършенства в любовта, а мюсюлманин ако се радикализира, той се ожесточава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  03 Ное 2021 23:41ч.

  Колкото до Всеобщата декларация за правата, тя равнопоставя всички, което означава, че не фаворизира нито една група. Според Всеобщата харта едната група има правото да говори свободно, другата също, това означава християните да си гледат християнството, мюсюлманите исляма, без да са задължени да правят отстъпки, освен в неща, в които се нарушава закона. Ние като европейци имаме право да се конкурираме с нашата култура и да се опитваме да я налагаме с всичките си сили, мюсюлманите имат правото да се опитват да ни рекламират своята култура. Но никой не е длъжен да „толерира“ другия по начин, по който се отказва от самоличността си, тъй като смисълът на декларацията е да се запазят видовете, всеки да има правото да оцелява и да надмогва на конкурентен принцип. А не да проявява някакво суицидно поведение, обезличаващо го, с цел да не се натрапваш. При конкуренцията в бизнеса никой не пречи умишлено на своя продукт, за да се продава другия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тило Сарацин

  04 Ное 2021 8:52ч.

  Пат Бюкенън е казал всичко в "Смърта на Запада"...една книга,която никой в евроклоаката не посмя да преведе....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  04 Ное 2021 9:32ч.

  Свобода, равенство, братство, но за избраните. Пък то се случило друго и сега не ви харесва. Колко хубаво си беше навремето. Германия победена, в Америка сух режим, а Франция процъфтява, американски писатели се забавляват и творят, руски аристократи се радват на спасението си, навсякъде гъмжи от модернисти, а всички черни и забулени си стоят в колониите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus на 03.11.2021 в 23:31

  04 Ное 2021 9:39ч.

  В дълбочината си, откъмто вътрешния мистичен кръг на посветените, всичките религии прицелват едно и също, говорят за едната единна жива Истина, която е Бог. Има такъв ислям, който е езотеричен, на любовно богу-отдадените суфисти. Среща се главно в Персия, но чрез Арабския халифат и Османската империя се е пренесъл и на Запад, включително по нашите земи. Именно суфизмът съхранява в по-късни времена мистичната богомилска и катарска съпротива срещу продажната доктриналност на триезичниците. Пряката видимост на духовното не е в политиката, не е даже и в традиционната ритуалност на ежедневно църковно обхождащите се. Тя е по-дълбоко - познава се по огненото кръщение, през сърцата и душите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Хелебус

  04 Ное 2021 11:58ч.

  То ва са простотии Религия и Светски живот не се смесват. Христос е казал не може да имаш два господаря! Ако света те накара да си жертваш убежденията и го на правиш по добре се откажи от Християнството щото не спазваш правилото "Не можеш да имаш два господаря"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  04 Ное 2021 12:26ч.

  Съгласна съм с мнението на „не се подлъгвайте“, доказателство е мирното съжителство на двете религии у нас. Ако властта не подклажда дрязги, например – „възродителен процес“, „български етнически модел“ и др. и следи за външни попълзновения и опити за радикализация, никакъв проблем нямат хората от двете религии помежду си, помагат си, уважават си един на друг празниците, живеят си в мир и любов. Много ясно, че в Европа никой на никого не пречи да си омотава главата с каквото му е кеф, да не говорим за цветове на коси, перуки, пера и какво ли още не. Но да се отдели половин милиард, за да се възхвалява която и да е шапка, шал или украса за глава, е налудничаво. И възникват резонните въпроси кой подстрекава подобна пропаганда, с каква цел се харчи за подобни щуротии при такова огромно количество остри реални проблеми, които се нуждаят от финансиране, но се неглижират? Юдео-християните са първите последователи на Христос, но още през първите столетия на новата епоха се отдалечават от юдаизма. Въведеното в средата на миналия век /след ВСВ/, първоначално в САЩ, понятие „юдеохристиянство“ няма нищо общо с тях, то е манипулативно, с претенция за американска гражданска религия, целта му е да приравни ценностите на юдаизма и християнството, както в посока на скриване на различията между двете религии, така и в посока на обединяването им и общо противопоставяне на исляма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що_да-вида

  04 Ное 2021 13:04ч.

  Сега си представете християнка, която натрапва по билбордове носенето на кърпа в църква, както е написано в Библията и къв вой ще се разнесе от тези същите.За лошото християнство, което подтиска свободата на човека.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Осведомен

  04 Ное 2021 14:13ч.

  В Брюксел се обсъжда също така и въпросът всички бели (т. е. бледолики) мъже из европейските градове да бъдат задължени при поискване от органите на реда да свалят гащите си, за да засвидетелствуват, че вече СА ОБРЯЗАНИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредният

  04 Ное 2021 18:38ч.

  Рядко човек може да види такива идиоти на куп. Две години с фереджета и не му се вижда краят. Хиджаби, бурки т.н... Какво правите, бе, кретени? Вървите срещу себе си ли? Ако и да сте ненормални, защо вървите срещу нормалните?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега си представете християнка с кърпа в църква

  07 Ное 2021 9:13ч.

  В руските църкви това е задължително. Така е било и у нас в миналото и в Европа през средновековието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи