Няма кой да попречи на турците да превърнат „Света София“ в джамия

Няма кой да попречи на турците да превърнат „Света София“ в джамия
Към многото вълнения през тази година се прибави и още едно: оказа се, че решението на турското правителство от 1934 г. за превръщане на Юстиниановия храм (тогава джамия) в музей, може да бъде отменено. При това положение сградата би следвало да се използва като мюсюлмански молитвен дом.

 

Решението на съда ще се обяви днес и има голяма вероятност то да е положително. Коментари не липсват, изказа се даже видният борец срещу корупцията в България Майк Помпео. Но е сигурно, че Европа и САЩ няма да бомбардират Анкара. Заради „Света София“ - не. 

 

Разбира се, въпросът засяга преди всичко православната Църква. Имаме изказани протести (възражения, несъгласия) от страна на Цариградската патриаршия, Еладската архиепископия, Кипър, Антиохия, Иерусалим, Грузия и Русия. Сигурно и от други. 

 

Заслужава да се обърне внимание, че Българската патриаршия не е взела отношение. Смятам, че мълчанието на българските архиереи в този момент е напълно уместно. И ще кажа защо. 

 

Как може предстоятели на църкви, които лично отмениха празнуването на тазгодишния Великден, като забраниха на свещенослужителите да допускат християните в собствените им храмове, да правят декларации относно статуса на един византийски храм, пък бил той и този?     

 

Как може патриарх Вартоломей, който отмени решение на цариградския синод отпреди 334 години, да протестира, че един светски съд отменя решение на министерския съвет отпреди 86 години? Нима един архиерей не бива да уважава решенията на предшествениците си поне толкова, колкото една държава уважава решенията на своите институции? И колкото по-стари са тези решения, толкова повече трябва да се внимава с отмяната им, защото изминалите векове свидетелстват за съгласие с тях. Но той сметна, че 330 години не са много. Защо турският съд да смята, че 80 са много?  

 

Сега патриарх Вартоломей казва, че решението за „Св. София“ ще усложни отношенията между християни и мюсюлмани. Но не показа да го е грижа за отношенията в самата православна Църква, където той е архиерей. Напротив, пожертва съгласието в нея за да добие първенство – и не по чест, тъй като него той винаги го е имал, а по власт. 

 

Атинският архиепископ Иероним пък заявява, че турските власти няма да посмеят да използват сградата като джамия. Защо? От страх пред християните? А струва ли си някой да се бои от тези християни – сегашните, от 2020 г.? Тези, които сами се отрекоха от своя Бог, за избегнат предполагаемата опасност за телата си, и още повече – за да се спасят от далеч по-сигурните парични глоби и административни наказания? 

 

Няма защо турската държава да се бои от такива християни. Ако има някои, от които си струва да се бои, това са българските и грузинските, които единствени отвориха храмовете си на Възкресение. Но, както виждаме, турците са готови да поемат този риск.  

 

Православните християни днес са твърде заети да пазят здравето си, да изпълняват нарежданията на светската власт и да се съобразяват с водещите медии. Изключенията са малко и следва да им се отдаде почит; и аз съм сигурен, че и турците биха им отдали почит, тъй като смелият противник създава уважение. Но онези, които сами се отричат от Бога и не се разкайват, както се е разкаял Петър, няма защо да бъдат уважавани. 

 

Така че днес турците спокойно могат да превърнат великата сграда в джамия. Те знаят, че няма кой да им попречи за това.    

 

 

 

Коментари

 • Антон Сираков

  10 Юли 2020 17:27ч.

  "Но е сигурно, че Европа и САЩ няма да бомбардират Анкара. Заради „Света София“ - не." Така е - Турция винаги е била сателит на САЩ. А страните в ЕС са колонии пак на САЩ, защото САЩ са окупирали въпросния ЕС. Да не забравяме, че Вартоломей е турски гражданин... Ердоганова Турция би се страхувала само от Българските ракети. Кой наряза нашите ракети - май беше правителството на масона Симеон, който получи за награда скъпи чужди имоти. Кой се прегръща с Ердоган - Бойко Борисов, който пък е хвален от САЩ и от ЕС. И след всичко това още се намират умници, които злословят срещу Русия. Русия, която е сключила временно примирие с Турция, за да не воюва на излишно много фронтове наведнъж, но би отрязала главата на Ердоган, ако той я надигне прекалено нахално. Само Русия би спасила България от фесовете, както вече го е правила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  10 Юли 2020 17:31ч.

  Е как да няма кой?! Сам Господ Бог Исус Христос, е заявил своето прибиране преди 2000 години да съди живи и мъртви и да изгори Лъжепророка, Змея, Звяра Антихриста. Огън това го чака изверга Ердоган и всички мизерници по света сатанисти- комунисти и всякаква друга безбожна измет. Разбере, че времената на безкрайната милост и търпения свършиха, откриванието отпочна и то самите сатанисти го започнаха. Ситуация с хлебарки в кухня(през ноща), чудиш се с коя първо да започнеш... Ердоган ли Гейтс ли. Трябва огън и ще слезе АМИН!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 123

  10 Юли 2020 17:44ч.

  БПЦ да призове православните християни да бойкотират турските стоки и икономически интереси. Времето на военните противопоставяния мина, макар че не са изключени, сега е времето на културните и икономически борби. Да видим колко ще спечели Турция от още една джамия и колко ще загуби икономически. С бабаитлък търговия не се прави. Фолксваген вече се отказа да строи завод там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  10 Юли 2020 17:51ч.

  „А струва ли си някой да се бои от тези християни – сегашните, от 2020 г.? Тези, които сами се ОТРЕКОХА от своя Бог, за избегнат предполагаемата опасност за телата си“ За русофилите християнство е само техния геополитически интерес. А кога някой християнин изобщо е бил страшен? Страшни са само съдбите, които ще сполетят онези, които препятстват на Божието дело. Като не го вярват, като не разбират, че то се управлява от Възкръсналия (и се мъчат да го обсебват) и ритат срещу ръжен. Включва се и това, когато съдят чужд слуга, чиито постъпки се съдят само от неговия Господар. Християнинът не е страшен, страшни са ангелските войнства, които са неподкупни и верни и осъществяват само Божието Слово и намерение. За съжаление много храмове и светилища са били напуснати от Бог, понеже Бог винаги е държал най-вече на храмовете в човешките сърца и никога не е пречил на естествената логика на събитията, че ако хората охладнеят, ако вярата им намалее, няма как и териториите им да бъдат запазени от похитители. А коя "велика" сила има най-голяма отговорност за погазването на вярата и правата на хората да вярват, през последните сто години, която превърна свещениците в ченгета и доносници, а повечето изтреби? И сега да питаш, къде са истинските християни? Ами те не никнат като гъби от земята, това е свещена традиция, при това жива, предава се най-добре от баща на син.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СПРЕТЕ ДА НАГНЕТЯВАТЕ НАПРЕЖЕНИЕТО

  10 Юли 2020 18:24ч.

  с Турция. Този въпрос е изцяло вътрешен проблем на самите турци. Падането на Константинопол през 1453 г. е заложило логиката на този процес. Утвърждаването на независимите балкански държави през 19 и 20 в. слага точката. Въпросът е от компетентността на турските съдилища и изпълнителна власт. Да оставим съседите намира, че и ний си имаме нерешени въпроси от подобно естество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легисти

  10 Юли 2020 18:26ч.

  Разбира се, че Източното Православие ще изпълнява и геополитически функции в рамките на културно-идентичностния процес. Християнин, при това източно-православен, не значи не само безбожник, но и безродственик и безотечественик. Ние сме православни, т.е. права глава, източни, от един род и с един език с нашите руски братя. Имаме си могъщ и близък ни по кръв и дух БРАТ на Североизток и никой няма да може да ни откъсне от него! След като съвременната епоха поне в публични пласт изличи духовната сакралност, това не означава, че трябва да се откажем от уважението си към светините в лицето на език, писменост, история и свещена територия. Преди да бъде конюнктурно 27-а република на някакъв масонско-сатанински евр(оп)ейски съюз, България говори почти един и същ език и споделя исторически съдбини и сходни ценности с братска славянска и православна Русия. И никаква конюнктура и търгашески сметки в тоя случай няма да отменят посочената свещеност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  10 Юли 2020 18:43ч.

  легисти на 10.07.2020 в 18:26 Легисти, християнинът не е нито безродник, нито безотечественик и каквото там си изброил. Но той реализира Царството в рамките на своето, а не на чуждото. Първо се освещава твоят храм, на твоето същество, освещава се твоят дом, като свещена територия, ако е възможно се освещава и цялата българска земя. Но освещаването протича през самия човек и касае онова, което е негово. Да, вярата може да се предава на съседни народи, но чрез вярата им ги владее Сам Бог. Те може и би трябвало да те почитат като баща и майка, ако са получили вярата от теб, но пак ти не можеш да ги контролираш. Руснаците, ако искат, могат и би трябвало да почитат българите така, като свои родители във вярата и благодетели, но не дължат подчинение на Бойко Борисов. Още по-малко родителите дължим подчинение на децата си и най-малко пък на Путин и на светската държава. Службата на Бог не означава да имаш двама господари. Както и да го сучете, вие русофилите искате България да дължи подчинение на Русия, която да овладява нашия политически живот и икономика - банки, бизнеси, телекомуникационни компании, култура. Моля не наричайте това робско мислене християнско или православно, почитайте вашите български отци, които са и патриоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драги Helleborus,

  10 Юли 2020 19:23ч.

  Преувеличаваш, че искаме сляпо подчинение, по-скоро искаме с руска помощ (чрез тяхната сила и авторитет) резултатно откъсване от едностранния вектор на цивилизационната ни и геополитическа ориентация, чието следване от Освобождението насам (с малки изключения) ни носи само беди, нещастия, заплаха от демографско стопяване и идентичностно обезличаване. Ние по същество нямаме нищо общо с господстващия Запад - това е прозрение на нашите святи мъже още от Средновековието, но то е особено видно в тия дни на глобален упадък на западнолибералната секуларна цивилизационна идентичност. Няма какво да вземе народът ни от Запада, освен заразата от злото, което пръскат. От техните прелести полза имат само чорбаджиите и изедниците както от миналото, така и днес. Нашето наследство е древно, и както ти самият добре знаеш, ние сме отваряли очите на Запад в областта на културата и социума, да не говорим пък, че в областта на духовно-сакралното те са джуджета в сравнение с нас и други източни народи. Църквата, даже и да не го заявява в екзотеричен план, винаги е помнела и отстоявала, че тя е не-Westa Христова тъкмо в геополитически (ориентирен) план.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Имаме си могъщ и близък ни по кръв и дух БРАТ на Североизток и никой няма да може да ни откъсне от него!"

  10 Юли 2020 20:13ч.

  Амин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  10 Юли 2020 20:20ч.

  на 10.07.2020 в 19:23 Това не го искате вие, това го искат руснаците. Нашият велик патриарх Кубарих, по чиято воля народът ни се е разделил на части, (с цел унищожаването на Римската Империя) остави една част във Велика България, изпрати най-големите патриоти да възстановят България в родните места на траките и останалите изпрати в Европа. Откъдето дойде и силата за победата над Империята, когато императорът се жалваше, че като нападне един, другият го напада в гръб и помага на брат си, че българите непрестанно си помагат с армии и всякаква подкрепа. Така огромният тракийски народ (втори по големина в света) се вля в Европа и я облагороди, като даде началото и на сформирането на държавите. Всички тези части на народа ни се намират на този европейски континент, те са наша кръв, а много преди това тракийски племена са се разселвали дори до Великобритания, като ирландците са също тракийско племе. Не е нужно да демонизирате западната култура, ние вече ги надминахме в много отношения по упадък, при това за пъти по-кратко време, само след началото на демокрацията. В Русия също е така, консерватизмът е привиден, но хората постъпват в живота си по напълно светски начин, както постъпва и западния човек. Не е нужно да се бием в гърдите, че сме много велики, само Бог е всемогъщ и Неговото Слово! Неговата воля до сега не е била да остави християнския свят на произвола. Точно обратното се е случвало, когато има възраждане, то да достигне до всички части, където има християни! Затова приемлива християнска цел може да бъде не да хейтим европейците, а да се борим за възраждането на нашия континент, където се е вляла и нашата кръв. Никой не пречи на Русия да върви по същия път, заедно с всички останали "славянски" народи, но много те моля, те искат просто ние да сме в тяхната орбита, само те се цепят. Нищо не им дава право да съдят и да осъждат цял континент на провал, както е според тях, че западната култура е провал и така да си остане. Това да ти изглежда християнско? Просто си търсят колонии и политическо влияние, това е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • че западната култура е провал и така да си остане

  10 Юли 2020 21:15ч.

  Провалът на всяка култура се нарича цивилизация. Всички големи умове на Запада от три века насам го казват и го повтарят - не само руснаците. Да изредим само някои имена: Русо, Соловьов, Ницше, Киркегор, Шпенглер, Данилевски, Тойнби, Бердяев, Хусерл, Хайдегер, Витгенщайн, Франк, Дерида и много други.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Helleborus

  10 Юли 2020 21:18ч.

  Слагай малко граница на думите, кой има време да чете дълго и широко. Повечето коментатори сме тука за удовостлвие, не да работим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus на 10.07.2020 в 20:20

  10 Юли 2020 21:26ч.

  По-добре Русия, отколкото Турция ... ... А че ирландците били също тракийско племе - знаеш ли, че македонците наричат ирландците македонци , както и Англия, земя македонска :)) трябва с македонците да се разберете ... дали има останало племе дето не е македонско, тогава ще е тракийско, или обратно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рекорд

  10 Юли 2020 22:22ч.

  През 2019 г. Европа постави абсолютен рекорд - 3 хиляди осквернени църкви и други религиозни обекти! Начело е Франция, родното място на Волтер, якобинците и войнствения атеизъм: средно три осквернения се случват всеки ден. Лош пример показаха самите власти през 2016 г., като наредиха на полицията в Париж да извлекат молещ се свещеник и паството му от старата църква “Св. Рита”, построена през 1905г. Енориашите и духовникът протестираха срещу събарянето му и откриването на паркинг на това място. Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/svyat/kakvo-se-sluchva-antikhristiyanski-izstpleniya-navsyakde-v-evropa-3000-oskverneni-tsrkvi_news722515.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  11 Юли 2020 1:41ч.

  СПРЕТЕ ДА НАГНЕТЯВАТЕ НАПРЕЖЕНИЕТО на 10.07.2020 в 18:24 с Турция. Този въпрос е изцяло вътрешен проблем на самите турци. Падането на Константинопол през 1453 г. е заложило логиката на този процес. *** A vyprosa s iznudvaneto turkie da byde prieta v EU vynshen vypros li e?! I kolko miliarda shte poiska sultana za da ne prevyrne Sv. Sofia v dzhamia? Neka ne spomenavam kakvo misliq za takiva radeteli na turskite prava i slobodiq!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Helleborus

  11 Юли 2020 2:16ч.

  Радвам се, че споделяте " тракийската" теория за българите, но руснаците също са потомци на огромния тракийски - български народ и към днешна дата Русия е най- успешната българска държава. Русофобията ви е шизофренията, няма как да изкарате, че с американците сме по-близки отколкото с Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  11 Юли 2020 21:57ч.

  Руснаците не са траки, от близките ни народи траки са македонците, хърватите, румънците, има голям брой измежду италианците. Точно затова останалите сме ги нарекли славяни, защото са генетично различни от нас, а сме братя само словесно (езиково). А Русия се е разраствала териториално чрез завладяване на околните племена, не чрез естествен прираст, виж колко е миниатюрна в началото. За разлика от тракийския народ, който е бил огромен и се е пръснал в разни държави, руската нация е като американската, обединена е от една доктрина, а не генетично, по-малко от 40% имат славянска кръв, останалото е от друг тип, просто те са завоеватели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома Неверни

  12 Юли 2020 21:29ч.

  Спомних си че някога сме превърнали Черната джамия първо в затвор. а после в черква Св Седмочисленици. Тогава турците не са се сърдили...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вйрр

  13 Юли 2020 16:06ч.

  Тоя автор все с безсмислици съм го запомнил да проблематизира. Какво предлага - да обявим кръстоносен поход на султан ердоган?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговора е прост

  14 Юли 2020 17:21ч.

  Да кажат всички несъгласни държави че ще превърнат главните Джамии в Църкви ако ще се правим на интересни. Но се изисква да си поне малко религиозен за да имаш смелост което народните представители на Европейските държави не са.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дон Корлеоне

  15 Юли 2020 17:01ч.

  Авторът по-добре да задържи злобата си към Вартоломей, защото шамарът, който удря Ердоган е доста звучен и той удря и нас. Това не е само въпрос с една Византийската сграда - те имат предостатъчно джамии за молитва. Това е преднамерено насочен удар срещу всички не-мюсюлмани. Винаги е било така с тях: правата на малцинствата имат значение само и единствено тогава, когато се отнася до правата на мюсюлманите. Спомнете си колко пара се вдигаше, когато турски кораб уж с хуманитарна помощ, а носещ оръжие и боеприпаси за палестинците в Израел, беше спрян от израелците. Да, израелците пипат бързо и здраво - те не са като българите или гърците - да си играят със заплахи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи