Свещеният съюз между "будните" и ислямизма в Брюксел

Свещеният съюз между "будните" и ислямизма в Брюксел
Под прикрието на борба срещу дискриминацията на мюсюлманите, различни сдружения се възползват от непрозрачността и услужливостта на европейските институции, за да получават субсидии или да влияят на политиките на общността, разкрива “Фигаро” в свое разследване.

Хиба Латреш, председател на FEMYSO (Европейски форум на мюсюлманските младежки и студентски организации) по време на сесия в Европейския младежки парламент

 

Историята вдигна голям шум. Но без полемиката, предизвикана във Франция и последвалата реакция на Марлен Шиапа (министър на равенството) и Клеман Бон (държавен секретар по европейските въпроси на Франция - бел. ред.), плакатите на Съвета на Европа, популяризиращи хиджаба, без съмнение никога нямаше да бъдат оттеглени. На тях се виждаха две усмихнати жени (едната забулена, другата - не), позиращи до лозунга: “Прославяйте многообразието& уважавайте хиджаба”. Работата е там, че в рамките на европейските институции борбата срещу “ислямисткия сепаратизъм”, която започна Франция, все още е изключение. “Френският секуларизъм е страж, който ни позволява да бъдем предвестници: днес малко страни в Европа са толкова бдителни, колкото нас, за навлизането на радикалния ислямизъм в нашите общества”, обяснява пред “Фигаро” държавният секретар по европейските въпроси.

 

 

Плакат на Съвета на Европа, популяризиращ носенето на хиджаб

 

Осъзнавайки тази слабост, една мъглявина от сдружения, близки до “мюсюлманскобратските” идеи (стратегията на ислямистката мека сила, проповядвана от “Мюсюлманските братя”) възнамерява да се възползва от европейските политики за равенство, за да приравни всяка критика на мюсюлманските предписания с ислямофобията. “Крайната цел” на проекта на “Мюсюлманските братя” е прилагането на шариата и установяването на исляма като единствена и абсолютна истина в рамките на халифат”, обяснява изследователката Амели Шели в своя “Речник на ислямизмите” (Dictionnaire des islamismes). “Познавайки отлично европейското право, мюсюлманското братство се адаптира към политическо-културната среда в Брюксел”, обяснява пред “Фигаро” изследователката във френския Национален център за научни изследвания Флоранс Бержо-Блаклър.

 

Трябва да кажем, че Европа положи всички усилия в борбата срещу дискриминацията. Така прочутата кампания за популяризиране на хиджаба беше инициирана от Съвета на Европа, но беше подкрепена от Европейския съюз чрез програмата “Граждани, равенство, права и ценности” (под ръководството на европейската комисарка за равенството Хелена Дали), обезпечена с бюджет от 1,5 млрд. евро.

 

Финансират се сдружения, въпреки близостта им с “Мюсюлманските братя”

 

Едно от сдруженията впрочем, възползвало се от тези колосални фондове, е ENAR, Европейската мрежа срещу расизма, която се представя за “гласът на антирасизма в Европа” - гигантска структура, която получава близо 1 млн. евро всяка година от европейските институции. Веднъж получила тази финансова манна (сътрудничейки например с програми, ръководени от Манчестърския университет и финансирани от плана “Хоризонт 2020”), Европейската мрежа срещу расизма провежда впоследствие свои собствени изследвания: едно от тях възнамерява, например, да покаже, че политиката на борба срещу тероризма в ЕС е засилила етническата и религиозна дискриминация, особено във Франция.

 

Съдейки от доклада за дейността ѝ през 2020 г., основната цел на Европейската мрежа срещу расизма е да се появява в публикации и да оповестява собствената си работа. С други думи, лоби, едно от многото, които намират касичка в европейските институции. Един от последните ѝ забележителни доклади напоследък възнамеряваше да докаже с помощта на интерактивна карта, направена въз основа на данните на няколко сродни НПО, че пандемията е задълбочила расистката или ислямофобска дискриминация в Европа. Че системите за здравеопазване и спешна помощ са по-малко достъпни, казва изследователката Елизабет Аркиниго Пардо, за някои етнически или религиозни малцинства поради “структурния расизъм”, разпространен в повечето европейски страни.

 

Наред с другите лобистки дейности, Европейската мрежа срещу расизма прави също пълен набор от комуникационни инструменти за юристи по спорни въпроси, свързани с присъствието на ислямската култура в европейските общества. Борбата срещу законите, забраняващи носенето на хиджаб на някои публични или лични места, е един от нейните приоритети. Така, заедно с мюсюлманските феминистки асоциации, юристите на Европейската мрежа срещу расизма събраха много документи, целящи да покажат, че Франция и Белгия нарушават основния закон на Евросъюза, тъй като смятат, че френският секуларизъм е “пряка антирелигиозна дискриминация”, заради която “мюсюлманските жени са една от най-потиснатите групи в Европа”.

 

Освен това бившият ръководител на Европейската мрежа срещу расизма Микаел Пиво, белгийски университетски преподавател, приел исляма, е, според неговото собствено признание, член на “Обществото на мюсюлманските братя”, панислямистка сунитска организация, създадена в Египет преди век, смятана за терористична от много страни в света, включително Саудитска Арабия и Египет. От сегашните членове на Европейската мрежу срещу расизма в него членуват още Интисар Хериги, дъщеря на Рашид Ганучи, създател на тунизийската партия “Енахда”, свързана с “Мюсюлманските братя”. Нейната председателка Карън Тейлър, бивша говорителка на германската Социалдемократическа партия, непрекъснато критикува открито разпускането във Франция на мюсюлманската неправителствена организация Barakacity, “ислямистки офис”, който работи “срещу Републиката” (по думите на френското правителство).

 

Свързана с Европейската мрежа срещу расизма, FEMYSO (Forum européen des organisations musulmanes de jeunes et d'étudiants - Европейски форум на мюсюлманските младежки и студентски организации) също е организация, финансирана от Европейския съюз (210 хил. евро от 2007 г. насам). Това всъщност е транснационална еманация на Съюза на ислямските организации във Франция, създадена от членове на “Мюсюлманските братя” през 80-те години (преименувана впоследствие на “Мюсюлмани във Франция”).

 

FEMYSO (Европейският форум на мюсюлманските младежки и студентски организации) от своя страна обединява организации, свързани повече или по-малко с “Мюсюлманските братя”. Там откриваме Islamic Community Millî Görüs (Ислямска общност “Милли Гюрю”), предавател на пропагандата на Ердоган в Европа, “Мюсюлманските студенти във Франция”, асоциация, създадена от Фуад Алауи, бъдещият президент на свързаната с “Мюсюлманските братя” UOIF (Union des organisations islamiques de France - Организация на ислямските организации във Франция), или пък лигата на мюсюлманите в Белгия, белгийският еквивалент на UOIF. Дейността на FEMYSO в Европа се състои, подобно на другите вече споменати организации, в лобиране за организирането на пиар и плакатни кампании за свободата за носене на фередже, изследователски проекти, или пък организирането на семинари за млади европейци как да се научат да заклеймяват всеки медиен дискурс, който поставя под въпрос присъствието на исляма в Европа, смятайки го за отговорен за вълната от ислямистки атентати от няколко години насам.

 

Основател на EMU, Мюсюлманския съюз в Европа, близък до FEMYSO и до CCIB (Колектив за приобщаване и срещу ислямофобията в Белгия, белгийският клон на бившия Колектив срещу ислямофобията във Франция (CCIF), е Андреас Ригер, известен под името Абу Бакр Ригер, скандален германски адвокат, чийто позиции бяха критикувани от влиятелни фигури в германския Християндемократически съюз, както и в Социалдемократическата партия. Той изрази съжаление, че германците не са завършили избиването на евреите: “Също като турците, германците често са се борили за справедливи каузи в хода на историята; но трябва да се съглася, че нашите деди не са били достатъчно последователни по отношение на общия ни враг”, заяви той във видеозапис от 1993 г. В личния си сайт Андреас Ригер позира редом до други противоречиви фигури, като Нихад Ауар, президент на свързаната с “Мюсюлманските братя” организация CAIR, или бившия президент на Босна и Херцеговина Алия Изетбегович, близък на Осама бин Ладен. Освен фондовете, получавани от Катар, както показа нашият колега във “Фигаро” Жорж Малбрюно в книгата си “Катарските досиета” (Qatar Papers), EMU (Мюсюлманският съюз в Европа) е получил и няколко десетки хиляди евро от самия Европейски съюз (според парламентарен доклад от порядъка на 90 хил. евро през 2019 г.).

 

Двусмислието на борбата срещу ислямофобията

 

Съзнателен избор ли е подкрепата на европейските институции за тези организаци, или “пробив”? Доклад на Европейската сметна палата от 2018 г. обясняваше, че бенефициентите НПО често са подизпълнители, без Комисията да е информирана за това. Но FEMYSO (Европейският форум на мюсюлманските младежки и студентски организации) беше приет няколко пъти в Брюксел, а за последно на 18 ноември от еврокомисарката по равенството. От своя страна, генералната секретарка на FEMYSO Хиба Латреш беше аплодирана със ставане на крака в самия Европейски парламент през септември след реч за ислямофобията в Европа.

 

Европейските депутати оцениха през септември 2020 г. в писмен въпрос към Европейската комисия, че сумата на субсидиите, отпускани на ислямистки асоциации за срок от пет години, е достигнала общо 36,5 млн. евро. Те посочват също Ислямската комисия по правата на човека (Islamic Human Rights Commissio), която обвини “Шарли Ебдо” в ислямобофия няколко седмици преди атентатите срещу редакцията през 2015 г., или пък ислямски хуманитарни асоциации, подозрителни за  властите в някои европейски страни.

 

Засилено споделяне на разузнавателни сведения?

 

В Париж критикуват и липсата на обмен на разузнавателни сведения. “Финансовите потоци наистина са много сложни и невинаги е лесно да се ориентираш в тях. Има и инерция на структурите, рефлекси”, смята Клеман Бон, който призовава да се подобри споделянето на сведения за ислямистките структури в Европа, събрани от отделните държави. Министърът посочва, че е поискал повече прозрачност от Европейската комисия, добавяйки, че трябва да се положат още усилия за споделянето на информация: “Когато във Франция е разпусната една организация, това трябва да бъде обосновано, особено когато е последвано от съдебен спор: тази информация, събрана от правителството, може лесно да бъде предадена на Европейската комисия, при условие, че тя разполага със софтуер за събиране на такива сведения и да упражнява по-добър контрол”.

 

Остава следната трудност: специфично френският модел на секуларизъм не е актуален другаде в Европа и засега е трудно за Европейския съюз и за Съвета на Европа да наложат толкова строга политика. Знак за тази деликатност е решението на Европейския съд по правата на човека, който през 2014 г. отказа, разбира се, да осъди Франция заради решението ѝ да забрани носенето на бурки на публични места, но изрази сериозни резерви относно съвместимостта на закона от 2011 г. с “правото на зачитане на личния живот”, което възнамерява да гарантира срещу намесата на отделните държави.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

Коментари

 • Депардийо

  22 Яну 2022 10:08ч.

  "Ислямският проблем" за Франция, както и за цяла Западна Европа съществува, но днес - 2022 , това е проблем ВТОРОСТЕПЕНЕН. Това не е основния проблем на западноевропейците, нито на французите, въпреки че последните умишлено се подстрекават и "възпаляват" от Властта. Ислямското присъствие във Франция нито е от вчера, нито от завчера. Портите на Републиката са широко отворени за имигранти още през 80-те години на 20-ти век и злокобното управление на Митеран. Една изключително неприятна и вредна фигура във френската история, вредите от чието управление чак сега започват да се виждат, "бомбите" заложени преди 40 години - сега започват да гърмят... Но така или иначе. Във Франция има няколко милиона мюсюлмани, поколенията вече са родени в страната. Французи "пар сол натал" ! Те са незаобиколим факт, свършен факт. Така както в България има турско малцинство , или милион и кусур цигани. ПРОСТО ФАКТ. Всякакви анализи и оценки трябва да приемат тези факти хладнокръвно , да ги отчитат като човешки фактор, и да не се насажда допълнително неприязън и омраза... Дали това се прави от властите ? Ни най-малко. Пример за което е и тази статия. Явно вкарването на големи маси мюсюлмани през десетилетията е било насочена програма, която да създаде УСЛОВИЯ. Условия - днес всичко което се стоварва на главите на народите в Европа, да бъде пренасочено към "ислямистката заплаха" ! Ислямът и мюсюлманите днес са идеална мишена за отвличане на вниманието на хората, попаднали под РОБСТВОТО НА НСР ! Защо мейнстрийма да говори за смъртта на демокрацията ? Защо да се обсъжда краха на френските ценности - свободата, равенството, братството ? Защо да се дълбае в икономическия упадък, влошаването на жизнения стандарт, инфлация, безработица /резултат на две години "ковид,ковид" - най-гнусната лъжа в Историята !/ Колко по-добре е флагманите като "Фигаро" да плюват дълбокомъдрени анализи за "ислямистката заплаха" ? Не че такава няма, но често нейните следи водят точно до ... властите ! Точно те, насочено, или създавайки идиотска атмосфера на ислямофобия провокират екстремизъм от отделни мюсюлмани ! Франция официално толерира и поощрява "бласфема" - богохулството ! Една тъпашка "традиция" останала от времената на якобинците, когато са режели главите на свещенници... Та днес богохулството се пренася и върху мюсюлманите, естествено с всички рискове, които възникват от тази тъпащина. Учител системно обижда в час Аллах ! Показва карикатури , подиграва се на вярата на учениците... Те се оплакват на родителите си. Родителите са гневни, предупреждават учителя да спре. Заплашват го да не се гаври с ТЯХНАТА ВЯРА /каквато и да е , това е тяхната ВЯРА !/ ...Учителят не само не се спира, но продължава още по-нагло - "Тук е Франция, и богохулството е ценност !" Да, обаче в същата тази Франция живеят вече милиони Френски граждани, за които богохулството е кощунство, грях, дълбока обида... Учителят е заклан от бесни родители ! КОЙ Е ВИНОВЕН ? Конкретният убиец е ясен, той не се и крие. Но кой е отговорен за създадената атмосфера на ислямофобия ? Че самите власти са виновни ! Те самите толерират тези провокации. Самите властти насочват вниманието на населението към "мигрантския проблем" , вместо към обществената катастрофа, премахването на демокрацията , установяването на МЕДИКО-ФАШИЗЪМ !... Днес отново в десетки и стотици градове ще има протести срещу биофашистките паспорти ,въвеждани от Глобалистите , и техния местен наместник Макрон. Дали "Фигаро" ще ги отрази през следващите дни... ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно!

  22 Яну 2022 11:00ч.

  То ли еще будет! То ли еще будет! Ой, ой, ой!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  22 Яну 2022 13:39ч.

  Като игнорираме алабализмите, които са измислени, за да опаковат злите намерения с розова панделка, остава следното, борба срещу Светия кръст, чрез грубата фанатична сила на исляма. Ако наистина неомарксистите обичаха „различните“, техните действия нямаше да се припокриват с антихристките послания. Какво би правил Антихрист, когато дойде, какви биха били целите му, би ли направил нещо по-различно от това? От една страна имаме законодателни опити за „изкореняване“ на древната култура на Европа, от друга имаме „борба с ислямофобията“, за да се развива добре исляма. Къде е реципрочното отношение към собствените ти бащи? Те са неприлично бели и неприлично успешни, лидери на стария свят, носители на цивилизация победител, носеща хуманизъм и технологичен напредък. Ако не беше толкова очевидна атаката срещу Исус Христос, на същите среди, можеше да видим и нещо добро в рекламата за „разнообразие“. Когато християнската култура не е част от многообразието и не й се дължи почит, не става дума за никаква толерантност, а за война против Господ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  22 Яну 2022 15:59ч.

  Триенето на постове не може да изтрие зловещото бъдеще, което се задава! То само го приближава!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МИ-5, 6, 7 и 8

  22 Яну 2022 16:26ч.

  Редакцията, не разбрахте ли, че французите са едни от тези, които най-много работят с ислямизма, други такива са Англия и Израел? Защо повечето бункери в Сирия, подземни тунели и други инсталации на джиадистите бяха направени от Лафарж? Защо мюсюлманския брат Ердоган им беше пръв съюзник, преди да се скарат, и на турците им беше възложено да понесат тежестта на битката в Северна Сирия? Защо Саудитска арабия и петролните шейхове са първи съюзници на САЩ и основни инвеститори там? Дали стоплихте, че арабското НАТО си го има от вече доста години, въпреки че не е формално учредено, и изнесе тежестта на няколко войни? В тясно сътрудничество с Израел като основен заинтересован, но също и с другите съюзници - например България. Това че поради християнската си ориентация сте ислямофоби не трябва да ви заслепява. Те нещата ужким са скрити, ама вече са толкова публични, че трябва да си слепок - сляпо прасе, къртица - за да не ги виждаш. Нижат се в сайта ви статийка след статийка с елементарна ислямофобска пропаганда. Що се връзвате на тия дивотии бе, джанъм? Вие християнски джихадисти ли сте и това ли ви е работата да се завирате в тия мръсотии - щото "работата" с исляма от страна на партньорските служби е точно това? Просто е досадно да се четат тия френски дивотии дето ги пускате! Не ви отговаря на "нивото".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франсетата

  22 Яну 2022 16:57ч.

  се надяват, че като финансират ислямски организации ще се откупят. Ислямът е враждебен към светското общество по определение. Хомейни достатъчно ясно го обясни в интервютата си на времето. Така че чакайте халифата първо във Франция, а после и в други страни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • the fog of war

  22 Яну 2022 18:05ч.

  Памежду другото, тия пари за мюсюлманите се дават, за да отглеждат ислямисти, които да бъдат пращани да се бият за интересите на дойчовците и франсетата и т. н. цивилизована сган където им бъде заповядано - на първо място да се бият срещу славяните, било около Русия, било на Балканите срещу Сърбия. Но ако бъдат пратени срещу Китай, или в Африка, или в Казахстан - там ще се бият. Не е случайна и не е нахалост и не е без да си знаят сметката ЕСажийте тая толерантност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какви са тея

  22 Яну 2022 20:55ч.

  огромни коментари-фермани?? Кой ще ви чете?? Изразявайте се на 4-5 реда, макс! Няма си вземаме отпуск да ви четем!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напротив, ще си вземем отпуск да ги четем

  22 Яну 2022 21:17ч.

  Някои от коментарите са много съдържателни. По-интересни са от основния текст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тия подиграват ли се?

  22 Яну 2022 21:21ч.

  Символът на унифицирането, hijab, бил означавал diversity. Мирът е война. Лъжата е истина. Черното е бяло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едно от великите постижения на комунистите

  22 Яну 2022 21:46ч.

  беше, че премахнаха вярата (религията), еманацията на човешката глупост и мракобесие, от дневния ред на обществото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  22 Яну 2022 22:04ч.

  на 22.01.2022 в 21:46 В случай, че не си разбрал, атеизмът е също религия. Не почива на факти (никой не е доказал, че зад силите и законите, които познаваме, не стои разумен дизайнер) и изисква сляпо подчинение, заедно с отхвърляне на различни мнения. Първоначалната идея не е била да се заличи чуждата вяра, а да няма предпоставки човеците да бъдат подчинени насила на такова вероизповедание, каквото не харесват. Днес всички са насила подчинени на едно вероизповедание, чиито „ценности“ са точно противоположните на християнските и твоето агресивно мнение е част от това, тук не виждаме свобода на вероизповеданието. Човешката „глупост и мракобесие“ просто са си облекли различни дрехи. Свобода има само и единствено в Християнството, както го е проповядвал Сина. Защото е проповядвал правото на хората да се разслояват, разделят и обединяват в различни кръгове. Един такъв кръг е църквата, но тя е затворен кръг, а не претенция за световен монополист, никой не е вкарван там насила. Успоредно с това са оставени останалите хора всеки на неговия избор. Никой друг световен лидер нито иска, нито може да даде свобода, няма втори и няма да има, всяка власт, която не произтича от Божия син е натрапчива и агресивна. Аз ще дам свобода на теб, но ти на мен не, така стоят нещата. И как смеят хора, които не зачитат човешките права, да говорят патетично изобщо за добро и зло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щом никой не е доказа; съществуването на бог,

  22 Яну 2022 22:37ч.

  е мракобесие подобен неподкрепен от нищо възглед да бъде натрапван чрез държавата. Много други глупости и лъжи се натрапват от държавата, една от които е, че имало някаква си “пандемия от Ковид-19”, но натрапването чрез държавата и чрез разни организации на ЕС, че религията е нещо разумно, нежели истинно, е една от най-досадните лъжи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  23 Яну 2022 0:03ч.

  на 22.01.2022 в 22:37 Както вече ти обясних, християнството няма връзка с държавата, това Царство не е от този свят и неговите светски йерархии. Човек се подчинява на Христос единствено доброволно и чрез вяра, а това има отношение към неговия вътрешен свят. Изражението във външния свят е, че такъв човек върши добро и има само полза от него за околните. Всички религии, които се налагат със светска сила, са светски религии, от света, чрез света, за света, те изискват външно подчинение, както е угодно на авторите им, които търсят власт. Може някои от тях да претендират да са християнство, но те са имитация. Затова те си приличат, независимо дали са християнство, атеизъм, комунизъм или ислям, приличат си по това, че злият гений в корена им иска да подчини останалите. Колкото и да се карате помежду си, повече си приличате по това, властта да отрича другия и правото му на избор не е дадена на нито един човек, тя е винаги незаконно узурпирана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 23.01.2022 в 00:03

  23 Яну 2022 0:24ч.

  Да, но статията не ти подкрепя тезата. да не говорим, че Борис I тъкмо като държавник е натрапил християнството. Хубаво е, че днес глупостта под формата на християнство не се натрапва чрез държавата, но, както се вижда от статията, глупостта яростно се натрапва чрез държавата и чрез разни НПО под формата на ислям даже и в Европа. В Близкия изток, Индонезия и така нататък, положението е безнадеждно. Но за Европа натрапването на исляма е сравнително отдкоро. Прочее, никой не може да спре никого да не е глупав, тоест да вярва в нещо си, което не почива на никакви разумни доводи. Държава, която се опитва да превръща глупавия в умен си е загубила ума. Онова, което модерната държава може да направи, е да отстрани глупостта от дневния ред на обществото и да създаде условия населението да се образова. Пък, кой прихванал, прихванал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  23 Яну 2022 0:52ч.

  на 23.01.2022 в 00:24 Християнство наложено по такъв начин е политика, това няма отношение към вътрешния живот на истинската църква, каквато е имало много преди това в нашите земи. Има духовни йерархии, които не се променят чрез никакви политически решения и стъпки, тъй като не са изградени чрез такива стъпки, те са недосегаеми за светската власт. А това, че и политиците имат отношение към тези неща е неизбежно, понякога е за добро, понякога за зло. Но точно това ти обяснявам, че властта на политиците и техните грешки са си техни, те не се пишат в досието на истинските вярващи. Ако една политика реши да налага марксизъм, либерализъм, ислям, будизъм или християнство, нейните грешки са грешките на светската власт. Как може аз да нося вина за това, че държавата финансира определени вероизповедания, а те пък проявяват лоялност и си обслужват взаимно интересите? Което е политика е политика и нека който е допускал грешки, да отговаря лично за тях. Просто политиците се крият зад идеологиите, които будят доверие, не може да ги спрем, не може да им попречим да искат да контролират всичко, включително чрез дублиране и фалшифициране на църкви. Виждаш ги, те искат да контролират култура, наука, образование, религия, основният метод е чрез финансиране на своя версия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus на 23.01.2022 в 00:52

  23 Яну 2022 2:08ч.

  Най-добрият вариант е, който са възприели САЩ—разделяне на църквата от държавата. Сиситемата в САЩ е вид комунизъм. Явно са били в една и съща ложа и после комунистите са се отцепили в някакъв свой вариант. Но, по отношение на религията САЩ са най-прогресивни.Тук може да си вярваш на каквото щеш. можеш даже и по главата си да ходиш, но всичко това си е частна работа. Много умно. Затова САЩ са толкова напред. Какви ли не им предричат края, но краят им все не идва. Една от причините е разделението на църквата от държавата—глупостта е отстранена, да не поставя прът в колелата на възхода, пък нека там, отдтрани да си живее на воля. Няма как да се справиш с нея с насилие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  23 Яну 2022 15:52ч.

  на 23.01.2022 в 02:08 Опитай се малко да си отвориш съзнанието за истината, че атеизмът и различни идеологии вътре в него може също да носят белезите на религия и да се превърнат в световна „католическа“ църква, която да влияе на политика, култура, образование по аналогичен начин. Общото кое е, че имаме доктрина, около нея има кръг, секта, която се стреми да обхване всичко с претенцията за истинност. Много е лукаво да се бориш само и единствено срещу християнството, което е съвършено като учение, но поради употребата му от нечестиви хора, които са налагали своята светска и корумпирана власт чрез него, търпи критики. Докато същевременно не прилагаш същата мярка към откровено опасни атеистични учения, опитващи да постигнат световен контрол и тотален монопол, които дори като слово са гнили, измамни и унищожителни за човека. Ако доброто може да се ползва за зло, то колко зло може да ни донесе злото, което е от самото начало вредно, което също така става основа определени хора да отидат в крайности, но вече с една унищожителна за човечеството догма? Защо ми даваш САЩ за пример, не знаеш ли колко църкви там правят джендър курсове за деца и изменят духа на писанието, за да угодят на новото учение на „събудените“, което е тяхната модерна религия, която преследва еретици, разбива съдби и извършва инквизиция? За да разделиш църквата от държавата, трябва държавата да не може да прави нищо от онова, което прави църквата, да налага модели на мислене, да поучава, а те само с това се занимават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus на 23.01.2022 в 15:52

  23 Яну 2022 21:46ч.

  Не, атеизмът не е религия. Не може нещо, което не е, да е. Даже и елементи на религия не притежава атеизмът. Претенциите за истинност при атеизма се позовават на абсолютни истини и научен подход. Атеизмът не привнася напълно недоказуеми тези за божества в рационалния си поглед върху света. И, така трябва да е. В модерната държава няма място за бабини деветини. Тоталният световен контрол не е атеистичен. Напротив, в дъното си той е религиозен, принуждава ни да вярваме на доктрини без доказателства, само на доверие. За джендърството е така, но онези, които искат да го наложат подличко използват всичко каквото им върши работа, включително и верските конгрегации. Това не е теологичен въпрос, а е въпрос на нагло нахалство от страна на елита, който няма да се посвени да ползва и атеизма за долнопробните си цели. Колкото до “събудените”, там иде реч за хора, които нямат нищо общо със Западната цивилизация, тя не е тяхното и затова я мразят и в душата си. Сами неспособни да сътворят цивилизация, камо ли цивилизация, която да конкурира Западната цивилизация, те са готови, от злоба и завист, да унищожат света, ако ще и те самите да загинат, за да я няма въпросната цивилизация. За съжаление, тези хора превзеха властта преди две години чрез преврат, подпомогнат от предатели, продукт на Западната цивилизация (саматa тaзи woke пасмина няма когнитивните способности, за да извърши сама такъв преврат) и сега натиска да вкара света в ядрена война. Това са същите, които имаха едно недоразумение-президент, слуга, прието по милост в Харвард по линия на affirmative action, който рушѝ света в продължение на осем години. За най-голямо съжаление, тези временни управници, възкръснали от пепелта на историята, рушители на света, натрапиха на България едни недоразумения, самите те национални предатели, които, да се надяваме, скоро ще бъдат изметени. Вече чувам все повече либерали, които са отвратени от погромния курс на днешната върхушка на собствената си демократската партия. Да се надяваме, че скоро ще се приключи с тази вакханалия на тъпотата и разрушението и ще заживеем отново нормален живот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  24 Яну 2022 11:46ч.

  Нима смяташ, че има научност в тезата, че нещо, което не виждаш и не докосваш, не съществува? Един куп неща, сили, съществуват без да се виждат, тяхното съществуване се разкрива по проявленията им. Целият проявен свят е проявление на скрити сили. Но как ги познаваме? От една страна човешкото око е ограничена технология, всяко живо същество има различни очи и вижда различни неща. Има и други начини за „виждане", как сънуваш? С кое око виждаш сънищата си, с коя светлина се осветяват тези скрити светове, с кое слънце, от какво са изградени образите? Така не може и да пипнеш всичко, световете също имат вътрешни и външни измерения, подобно на човека, който има вътрешен и външен живот. Онова, което не е подвластно на тление, вечността, съдържаща силите, които се проявяват, как може да бъде изградено от тварни елементи? Както не можеш да видиш и пипнеш душата си и своя аз, така не можеш да подложиш на научен анализ Твореца на всичко видимо и невидимо. Накрая, науката казва ли ти цялата истина, тя е в тежък сблъсък със скритото и непознаваемото, като миньор, който копае за съкровище, за да го извади на светло, но по-голямата част от скъпоценностите са скрити все още. Казва ли ти учителя по физика не как действа силата, а какво я предизвиква? Нима е ясен за науката произхода на силите, защо трептят частиците, кое прави валиден закона за аеродинамиката? Науката не ти казва какво НЕ знае и колко то РАСТЕ с всяко ново откритие, тя казва само онова, което знае, но докато не знаеш всичко, не знаеш нищо. Т.е. винаги може представите ти да се променят. Много по-напред в мисленето са хората, които си признават, че нищо не знаят, най-арогантни са онези, които знаят малко. Истинският учен не „вярва“ в науката, той счита, че тя е ограничен и слаб метод за опознаване на поне нищожна част от мирозданието. А атеистите са точно тези материалисти, които служат на тлението, на материята, за тях то е всичко, то ги е произвело, то ги храни, то е бог. По този начин те обожествяват и себе си като част от тварния свят, считат се за господари на всичко, мислят, че може да пишат закони и да вземат решения за всичко, нарушавайки законите, които Творецът е създал и които единствено работят. Бунтувайки и себеподобните си да отиват в глупави крайности, разбира се, че това е религия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокат от САК

  24 Яну 2022 17:42ч.

  Не сте на нивото да спорите с Хелеборуса, хеле пък на религиозни теми. Излагате се. Все едно комсомолски секретар да спори с Августин Блажени. Резил!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокат от САК на 24.01.2022 в 17:42

  24 Яну 2022 22:08ч.

  Айде, бе, не думай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus на 24.01.2022 в 11:46

  24 Яну 2022 22:19ч.

  Добре казваш, че явленията се разкриват по проявленията им. Но установяване на истинността им става единствено чрез научни методи. Електромагнитното лъчение е невидимо за човешкото око в целия му спектър, но има научни уреди, с които то се установява. Ето защо, отговорът на въпроса ти е, че има неща, които не виждаш и не докосваш и те все пак съществуват, но това се установява единствено по научен път. Ако си въобразяваш за нещо, че съществува, а ти не го виждаш, то, дали е така, може да се установи само с обективните методи на науката. За съжаление няма друг начин. Другото е шаманство и тъма, отдавна изживени от човечеството. После, не е вярно, че проявен свят е проявление на скрити сили, а как пък установяваме реалността на скритите сили вече казах. Колкото до несъвършенството на човешкото око, спорът е решен още преди повече от четиристотин години от Галилей, от който момент Аристотелевата теория за опознаване на света чрез възприятие, чрез усещане, бива сломена и от този момент нататък Аристотел същесвува в литературата единствено като примитив, през който човечеството неизбежно е трябвало да премине, но и да го отхвърли на определен етап на своето развитие. Относно сънищата, това е светът на фантазмите и те се генерират от човешкия мозък. Те нямат общо с външната действителност. Те са реални само дотолкова, доколкото са резултат на халюцинации, но не изразяват никаква друга истина. Вътрешният живот на човека няма общо с онова, което го заобикала, като реален факт. Те, и глупостите са реалност, но си остават глупости. Даже и не привеждам примера с пациентите в Карлуково. Онова, което е неподвластно на тление и, за което си заслужава да говорим, е единствено научното знание. То не е изградено от тварни елементи. То е открито от тварни елементи, но после се е откъснало от тях и е заживяло свой живот. Така композиторът пише симфонията или писателят пише книгата, но те живеят много след смъртта му, въпре че, пък, те не са позитивно знание. Колкото до сънищата и бълнуванията на лудия, те също се създават от тленен елемент, но не се откъсват от него, не заживяват свой живот. Понякога може да бъдат записани на лист хартия и животът им да започне много да наподобява живота на една поема или литературна фикция, но тя е само успокоение за човека пред жестоткостта на реалния свят, тя има по-скоро терапевтична функциа, а познавателната ѝ функция е равна на нула. Творецът на всичко видимо и невидимо е някаква твоя вяра, която немалко хора споделят. Вярата не подлежи на научен анализ. Тя е единствено недостатък на тленния човек, есенциален израз на примитивност. Човечеството вече векове наред е надмогнало над тази своя примитивност и се е впуснало по пътя на познанието. Познанието не може да се получи чрез вяра. Единственият път към познанието е науката. Науката ти казва цялата истина по отношение на предмета на изследване. Законът на Пруст ти казва цялата истина относно тегловните съотношения при химическите реакции. Тя не се занимава с непознаваемото, защото науката не се занимава с глупости. Разбира се, има науки като историята, в които огромни части от предмета им съдържат непременна агностика. Затова, историята не е наука. По същите причини медицината също не е наука. Науката копае за съкровища, наречени открития, но тя разпознава само откритото. Тя не е арогантна да прави заявления относно неоткритото. Ако учителят, който ти преподава за силата не се занимава с това как действа силата, а тръгва да ти обяснява какво я предизвиква, значи, че е лош учител. Науката никога няма да тръгне да обяснява, че ѝ е ясен произхода на всички сили. Както казах, науката не е арогантна, за да има такива претенции. Тя изучава силите и за много от тях е наясно какъв е произходът им. Защо, пък, частиците трептят, това конкретно нещо е ясно за науката. Може би имаше пред вид термонинамиката, а не аеродинамиката, защото, пък, аеродинамиката е нещо далеч по-лесно за изучаване, защото е по-скоро предмет на инженерство и технологии, а не на наука. В аеродинамиката се борави с познатото (за разлика от науката, която дълбае в непознатото) и колкото и да са сложни диференциалните уравнения, които описват аеродинамичните потоци, те все пак описват вече познати системи. После, науката знае какво не знае. Иначе търсенията ѝ нямаше да могат да се осъществят. Науката, да речем, наблюдава дадено явление, но не знае природата му и се впуска в изучаването му. Тя знае за явлението, но не знае за природата му. Лумер и Прингшайм правят експеримент и установяват максимум в кривата на излъчване на абсолютно черното тяло. Това е сигурото знание. Онова, което не се знае, е природата на този максимум. Започват се изследвания и Планк през 1901 г. като че ли извежда уравнение, което описва този макисмум. Изводът на уравнението се основава на някаква фантазирана от Планк природа на излъчването на абсолютно черното тяло—така се ражда ненаучната квантова механика. По-нататък се установява, че Планк греши. Въпросният максимум се извежда на основата на съвсем разумната класическа физика. Но, Планк получава Нобелова награда, след което и други я получават за подобни нелепости и колелото се завърта. Но, това, което прави Планк е псевдонаука и не е предмет на разговора. Истинската наука си признава грешките. Да правиш истинска наука е нещо много трудно, но и достойно. В истинската наука няма измами управлявани от абсурди, какъвто е случат с основите на съвременната наука. В такъв смисъл, да, съвременната наука (не истинската наука като такава) е назадничава и арогантна. Днешната “наука” не е наука, а подигравка с науката. Но, това е аномалия, за която е даже недостойно да говорим. Истинският учен е критичен, той не се уповава на вяра. Но той е истинският силен индивид, защото се уповава на единствения метод за правдияо опознаване на света—науката. Онзи, който си мисли, че познание може да се добие чрез вяра е примитив и принадлежи на мрачни средновековни общества, каквито модерната цивилизация отдавна е надживяла и отрекла. Атеизмът не е някакво специално състояние на човека, а е естественото му състояние, освободено от паразитизма на вярата. Атеистие нищо не обожествавят, а са в естественото състояние на човека, отхвърлящо всякакво обожествяване. Освен това, атеистите съвсем не изключват и нетленното, както вече стана дума и да твърдиш обратното е просто неразбиране на материята върху която водим разговора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  25 Яну 2022 0:25ч.

  Аз не оспорвам това, че ако един учен е достатъчно почтен и няма користни мотиви да лъже, той може да придобие определени ограничени знания. Друг е въпроса, че науката лъже много често по теми, които, подобно ваксинацията, джендърите или произхода на човека, са от особено значение за определени властимащи, готови да платят и изнудват, за да насочат науката. Виж историческата „наука“ в Македония и дори България или как биологията не преподава Закона за запазване на видовете, допускайки като хипотеза абсолютно невъзможни спрямо известните ни закони промени. Никакво наблюдение и нищо съществуващо като закон не подкрепя възможността за естествена еволюция. Но дори да приемем, че все пак има и коректни учени, въпросът е доколко тези ограничени знания са значими, на фона на много по-значимите знания, които не могат да се придобият по този начин. Кое е по-важно за онези, които са ти близки, да знаят твоите мерки и физически данни или да знаят какъв си ти, кое е по-съществено, да знаят номера на обувките ти или за къде изобщо си тръгнал? Ние не живеем сред сили без самоличност, воля, цел, които действат на случаен принцип. Ти може да изучаваш как духа вятъра, но ако познаваш силите, които стоят зад това, може да заповядаш на бурята да утихне, на морето да се раздели на две и на окото да прогледне. Не казвам, че е толкова просто, но подходът е различен. Кое е за предпочитане, да се помолиш за изцеление и да получиш съвършено изцеление чрез сили, които знаят как да ти помогнат или да се довериш на незадоволително изследваните от човека процеси в тялото и разните лекове? Нямам нищо против вторите, но познавам силата и на първото, въпросът е в това, че най-задоволителни резултати в историята е имало там, където двете неща работят заедно и науката се развива като практика на знание, придобито по духовен път. Защото ние като човеци можем много по-лесно да опознаем личност подобна на себе си, а не физичен закон, също както едно дете първо интуитивно опознава родителите си, а доста по-трудно опознава как работи, да речем, радиоприемника. Познанието се нуждае от подобие, а ние сме подобни на силата, която ни е вдъхнала от диханието си. Умният човек не копае кладенец, когато до него има извор. Голяма част от древната наука са неща, които са получени по откровение. Има много примитивни племена, които притежават „рецепти“ за вещества, включително отрови, за които е изчислено, че трябва да се направят безкрайно много екстперименти, докато се достигне до съответната рецепта, подобно комбинациите от тотото. Знанията на древните не са придобити с наука започваща от нулата, чрез наблюдение, в някои отношения те са недостижимо сложни за нас, да не забравяме, че човечеството не е успяло да произведе пирамида и до днес, с всичката си техника. Това е основната причина еволюционистите да наблягат вече на извънземните, т.е., като не могат да обяснят защо „неандерталците“ имат три йероглифа само за видовете „време“, налага се да прибегнат до зелените човечета. Още по-трудно е да обяснят, защо нашето поколение прилича доста повече на животни, сравнено с хората преди хиляди години, предвид сложността и духовността на древните текстове, които са ни оставили. Естествено, ако не гледаш исторически филми направени в Холивуд през последните десет години, които целенасочено показват историческите личности жестоки и вулгарни. Науката нещо не се противопоставя много на подобни изкривявания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus на 25.01.2022 в 00:25

  25 Яну 2022 3:29ч.

  Вече трябваше да стане ясно, че джендърите, “ваксинацията” и произхода на човека, не са наука. Подчертах го много пъти във форума, а тук, в тази тема, наблегнах на него поне веднъж вече. Не за такава “наука” иде реч, когато се каже истинска наука. Истинска наука може да бъде единствено физиката и химията, но не в днешния ѝ корумпиран вид, окупирана от измами подчинени на абсурди. Тъй че, нека не изопачаваме нещата, като представяме не-науката като наука, за да си защитим тезата, че науката била несъвършена при опознаване на света, а имало нещо друго, много по съвършено. Не, няма. Няма нищо друго освен некорумпираната истинска наука, на която да разчитаме за достоверно обяснение на света. Най-малко религията или така нареченият създател биха могли да бъдат подобно средство. Това трябва да се каже ясно и да се разбере веднъж завинаги, за да не се връщаме като хамстери все към него и така да се самозаключим в разсъжденията си. Прочее, историята, както казах, не е наука. Така че, няма нужда да говорим за исторически аргументи при единствено справедливия ход—едностранно присъединяване на Македония към България. За теорията на еволюцият какзах вече, и тя не е наука и няма защо и за нея да говорим. Колкото до това дали достиженията на истинската наука са значими, да, те са изключително значими, най-малкото защото това са единствените твърди знания, които имаме. При положение, че няма друг начин за придобиване на твърди знания, трябва да уважаваме и да се гордеем със знанията, които, благодарение на науката, сме придобили. Относно пък това, какво трябва да знаят за теб близките ти, това е частен проблем, който не е предмет на разговора. Научните открития се отнасят до общи неща, а не до сантиментите, които можем да имаме към някого. За научните открития няма значение къде живеем, кои сме, дали сме бедни или богати. Ние може да не живеем “сред сили без самоличност, воля, цел, които действат на случаен принцип”, но за да можем добре и най-вече интелигентно да отсъдим, ние търсим да опознаем общото, което свързва тези неща. Ето защо, ние не се взираме в частното, защото милозливата ни душа така диктува, а се взираме в онова частно, което може да ни доведе до общото. Тук целта е спасението на многото, без да се абсолютизира отделното. Когато пък заговори за вятъра, аз вече дадох пример за това, че познаването на естеството на явлението може да ни помогне да го овладеем. Бих дал пример от електрохимията—ако познавахме наистина природата на свръхнапрежението, то бихме могли да го премахнем и така да получим повече метал за единица време. Но, това може да стане само с методите на науката и в никакъв случай с принципите на вярата. В никакъв случай. И, това не значи, че е просто или сложно. Не, чисто и просто е невъзможно да се контролира природно явление чрез вяра. Това абсолютно отхвърля като вариант помолването за изцеление. Би могло, в най-добрия случай, да се разчита на пласибо ефект, но, това е в областта на психологията, която, я ще ти даде отговор, я няма. За разумния човек това е незадоволително. Истината е една—няма знание получено по духовен път. Знанието, даже когато е наченато като интуитивен подтик, се основава на строга система, изградена през вековете, която изисква усвояване на предишно знание, не на духовни практики. Даже истинското опознаване на нас, като човеци, преминава през позитивно знание. Иначе сме като котките или кучетата. Нима те не се опознават едни други? Човешкото дете се учи, а този процес също преминава като квази-наука, а не като вяра или духовно познание. В това, че запалената печка пари и детето за пръв път се среща с този факт пипайки я, няма нищо езотерично или духовно. Това е образование, подобно на образованието, разбира се на по-високо ниво, което получава студентът, когато в лабораторията за пръв път се увери, че законът на Ом наистина е R = U/I. После, познанието не винаги се нуждае от подобие. Понякога се откриват неща, които и за самия откривател са неочаквани и не са подобни на нищо друго. Да си спомним откриването не рентгеновите лъчи. Това значи да не копаеш кладенец, когато до теб има извор. Умният човек се осланя на науката, а не копае кладенци, основани на вяра, че може да бликне нещо от тях. Онова, което наистина блика, винаги блика от науката, а онова, което вярата дава е в най-добрия случай някой хубав сън. Няма нищо в сериозната наука, което да е бликнало от откровение. Случаите, когато на някого му се явило на сън решението на сложна задача, идват, първо от образованост по въпроса, сетне от големи усилия в будно състояние. Решенията не идват при мързеливия невежа, когото посетил ангел. Колкото до постиженията на примитивните племена, то те са само това—примитивни. Звучи добре за литература, да си представяме, че примитивните племена имали кой знае какви сложни рецепти, но в действителност това не е така. Тъй че, няма защо да си губим времето с подобен делириум. Това не са никакви непостижимо сложни за нас неща, а че модерно човечетво не е построило пирамида е, защото на човечеството не му трябва пирамида. Построяването на пирамида е израз на примитивност, а днес ние сме се откъснали на векове от такава примитивност, с примитивните ѝ знания. Така, когато си примитивен, ти си представяш, че имало три вида време, а това пък, че нашето поколение приличало повече на животни, сравнено с хората преди хиляди години, си го изсмука из пръстите, за да вярваш вероятно, че е имало нещо по-добро, което сме загубили. А, и Холивуд не го замесвай, защото той нито е изкуство, нито пък това, кето изобразява е наука. Вече говорих за подобен отдушник, който даже не е нужно да се споменава в подобен разговор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mitaka

  26 Яну 2022 9:46ч.

  Човек вярва на каквото му отърва и е удобно за него в даден случай. Безбожниците не вярват в бог щото не го виждат ама нямат нищо против да вярват на науката като им казва че енергията съществува ама е невидима.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mitaka на 26.01.2022 в 09:46

  26 Яну 2022 17:06ч.

  Енергията съществува, защото върши работа, която може много точно и възпроизводимо да се измери. Не е въпрос на вяра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи