Стоян Панчев: Инфлацията в Хърватия не е предизвикана от Путин, а от приемането на еврото

Стоян Панчев: Инфлацията в Хърватия не е предизвикана от Путин, а от приемането на еврото

Следвайте "Гласове" в Телеграм

С ден закъснение - обещаният пост за инфлацията в Хърватия.
1. Недоволството идва от резкия скок на редица хранителни стоки и някои услуги на дребно.
2. Според медийните публикации има голямо увеличение в цената на плодове, зеленчуци, кафе, фризьорски услуги и др. Като говорим за двуцифрени разлики, веднага след въвеждане на еврото.
3. Скокът се е случил въпреки множеството механизми за проследяване на цените и "уж" защити, които са част от всички планове за въвеждане на еврото. Както и на много други места, те не са проработили. Ще ни ги хвалят и тук в следващите месеци.
4. Трябва да се има предвид, че след месец официалната статистика няма да отчете 37,5% (колкото са скочили печивата) или 25% (колкото е скочил лукът). Ще видим много по-ниска годишна инфлация за месец януари 2023 г от тези числа.
5. Същите комсомолци, които твърдят, че няма да има инфлация от еврото, тогава ще квичат - видяхте ли "фейк нюз". Отчетената инфлация няма да е висока заради начинът по който се изчислява ИПЦ, както и заради масажиране на данните.
6. Имам подозрение, че част от този наистина голям скок се дължи на мерките на хърватската държава за изкуствено намаляване на инфлацията преди влизането в еврозоната. Става дума за срещи с големи хипермаркети например и "молби" да не вдигат цените. Т. нар. "меки" ценови тавани.
 Същото се прави и в България, според някои слухове.
7. В Хърватия сега наблюдаваме инфлация от еврото в следствие на закръглянето на цените. Тя е наистина по-малкият скок в цените, големият ще дойде по-бавно и ще е в следствие на смяната на паричния режим, който води до увеличение в паричното предлагане. 
8. Ако не вярвате на очите си, ако мислите как Путин е сътворил инфлацията в Хърватия, препоръчвам материала от ЕКИП в коментарите - история на български икономист, преживял същото скачане на цените в Италия.

 

 

 

 

Коментари

 • Ние много добре знаем

  05 Яну 2023 15:16ч.

  Да четат прозападните предатели

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Признава си момчето,

  05 Яну 2023 17:04ч.

  че разпространява фейкове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Инфлация се мери не по вестникарски публикации, а по методика.

  05 Яну 2023 17:17ч.

  Във вторник в кварталния ми магазин предлагаха литър олио за 5,50 лв. Не бях на голям зор, досвидя ми и не купих. Днес от голямата верига с картата за намаление си купих същата бутилка за 3,65 лв. Сигурен съм, че на втория ден след въвеждане на еврото в България в кварталния ми магазин ще предлагат олиото съвсем законно за 2,81 евро (равни на 5,50 лв.), както и че на същия ден в хипермаркета ще мога да я купя за 1,87 евро (равни на 3,65 лв.). Сигурен съм и в трето - на този ден в "Гласове" ще пише, че заради въвеждането на еврото олиото е скочило с 51% - от 3,65 на 5,50 лв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ако искате ограбване по хърватски-въведете еврото да ви грабят

  05 Яну 2023 18:35ч.

  те рютетата вече дадоха знак, че не ни щат; радев подскача като попарен, но и оперета да проиграе все тая; не че евроатлантиците с върховните си ценности не щат да ни поограбят и даже да ни смъкнат кожата; но тук натежават други неща; а съперничеството между сащ и ес вече е факт; нищо чудно скоро сащ да пишат нови доктрини, в които враг номер 1 да е ес;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То затова обявения днес в Народното събрание цени на кашкавала от над 30 лева си е чист файк нюз, и пенсионелите в Бълтария се избиват да купуват и ядат само здравословен български кашкавал...

  05 Яну 2023 19:24ч.

  А в половината от веригите изведнаж са появи СРЪБСКА ЗАХАР като по-евтина от ЕВроатлантическата Австрийска или (ако е останала ) българската...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • asdf

  06 Яну 2023 15:50ч.

  Само дето в големия магазин си купи и още 5 неща, които всъщност не ти трябват. Така работи схемата. И разчита на по-ниски цени и голям оборот. И накрая печалбата отива да храни германските пенсионери, а не българските. Трябва в дългосрочен план да мислим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  07 Яну 2023 18:13ч.

  Като човек работил 1година в ТСБ/териториално статистическо бюро / Ви казвам;За потребителските цени никой/50бр/ не знаеше кошницата и теглата по която се смята.Наблюдаваните цени се пращаха в София и оттам връщаха резултата.Кое как защо повтарям никой нямаше на идея.Значи това преди Виденов.В годините след това съм се опитвал да се добера до методика,кошница тегла за потребителски цени.Без успех.Преди влизането в ЕС загубих интерес може и нещо да се е променило но мисля принципа е ''вервайте ми''.Отделно промишлени цени и цени на производител беше огромен батак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  05 Яну 2023 18:06ч.

  Не на еврото! От 11 януари започва събирането на подписи за референдум. Не пропускайте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Референдум за еврото не може да има

  05 Яну 2023 20:56ч.

  Ангажиментът за приемане на еврото е в Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС, който е международен договор. Съгласно чл. 9, ал. 4 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт референдум за поемане на този ангажимент е бил допустим преди ратифициране на договора за присъединяване към ЕС. Днес такъв референдум не може да се проведе, ако преди това не се изменят Конституцията и цитираният закон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  05 Яну 2023 22:36ч.

  Доколкото знам, не е поет ангажимент кога точно да влезем в Еврозоната. Така че, въпросът може да е "Съгласни ли сте да влезем СЕГА в Еврозоната?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Вече няма еврозона,има нещо друго

  07 Яну 2023 18:28ч.

  Е трябва да обясниш защо Румъния,Полша,Дания не влизат в Еврозоната?Още нещо ,аргумента който ползваш е НИЩОЖЕН.Нека някой юрист ти обясни какво е нищожност.Аз само ще ти обясня че такава Еврозона в която сме поели ангажимент да влезем вече НЯМА! Можеш да видиш във вчерашна или онзиденшна статия в Гласове ДОГОВОРЕНИТЕ ПАРАМЕТРИ НА ЕВРОЗОНАТА м/у страните членки.Такава еврозона с такива параметри НЯМА.РАЗРУШЕНА Е.Днес трябва да влезем в нещо различно.Само името е същото.Така че и да имаме договор,и да искаме да го изпълним НЯМА КАК!Сядай и мисли друг аргумент,тоя не струва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпросът е

  09 Яну 2023 8:23ч.

  Защо у нас инфлацията е по-голяма без да сме въвели еврото? И защо която и граница да минеш, всичко е по - евтино?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи