Сръбски медии: United Group се продава, BC Partners трескаво търси купувач на задлъжнелия собственик на Виваком

Сръбски медии: United Group се продава, BC Partners трескаво търси купувач на задлъжнелия собственик на Виваком

Сръбският бизнесмен Драган Шолак, който чрез "Юнайтед Груп", притежава "Нова тв"

Свързани статии: Скандален сърбин и офицери от ЦРУ купуват Нова телевизия

Инвестиционният фонд BC Partners иска да се отърве от Драган Шолак и да продаде своя дял в United Group, но не може да намери купувач, съобщават сръбските медии Politika.rs, Informer.rs, Telegraf Business и др. Най-притеснителното за фонда е поведението на сърбина Шолак, което в бизнес кръговете се описва като „екстремно“. Лондонският фонд откупи дял в United Group от американската група KKR през 2019 г. за 2.56 млрд. евро, която притежава дял в групата от март 2014 г. 

Петгодишният цикъл на участие на BC Partners в United Group е към края си и това е обичайният период за „излизане“ от инвестицията. Според източници на медията купувач е трябвало да бъде намерен още през декември тази година, но това не се случило, защото „никой не иска да прави бизнес с Шолак“. Основната причина са задълженията на групата, които през 2022 г. са нараснали до 7.13 млрд. евро, пише медията, цитирайки гръцката Capital.gr и официалните финансови резултати на групата. Според анализ на американската инвестиционна банка JP Morgan, загубите на United Group са се увеличили от 103.35 млн. евро през 2021 г. до цели 227.03 млн. евро. Неофициалните данни сочат, че през 2023 г. загубата ще достигне 400 млн. евро, пише Politika. 

Сръбското издание цитира и случая с Capital.gr – гръцката медия, която съобщи за лошото финансово състояние на групата на Шолак. След публикацията, United Group спира всички рекламни бюджети, а на редакцията е изпратено предупреждение да спре да отразява групата, твърди Politika. Особено притеснение в инвеститорите на групата буди загубата на клиенти на всички пазари, освен Словения, на които United оперира – очаква се през 2024 г. пазарният дял на оператора SBB в Сърбия да падне до под 40%, докато в периода 2000-2018 г. е бил на практика монополист и най-големия доставчик на интернет и телевизия. 

Сред причините за този спад е и ръстът на основния конкурент Телеком Сърбия, както и апетитът на Шолак да доминира пазара в Гърция и България, което вкара групата в дългова спирала. Според Politika Шолак е обявил война на Телеком Сърбия и работи с най-големите лобистки фирми в САЩ и ЕС, за да напада телекома в опит да забави ръста му. Най-силното му оръжие са медиите – в Сърбия Шолак притежава N1 и Nova, които постоянно атакуват конкуренцията. Този подход е критикуван даже в Хърватска, където порталът Медия Дейли каза, че „медиите от групата United открито манипулират истината в интерес на своите собственици“. В България United Group притежава Нова телевизия, както и групата Нетинфо, в която влизат редица сайтове и вестници като Телеграф, DarikNews, Vesti и др., които отразяват позитивно всяка стъпка на телекома Виваком в почти всеки сайт.

В България United Group купи Виваком за астрономичната сума от 937 млн. евро от собственика, свързан с руската VTB Bank и Delta Capital International. Медиите Шолак си купи директно от поставените лица на бившите управляващи, част от които санкционирани по международното право. 

Сръбските медии съобщават, че United Group е влязла във война и с австрийците в лицето на А1 България, част от Телеком Австрия, която сигнализира ЕК и австрийското правителство за опита за придобиване на Булсатком чрез създаването на „невиждан в България монопол“, въпреки огромния консолидиран пазарен дял от над 60%. 

В допълнение на това BC Partners са притеснени и от действията на групата в Северна Македония, където машинациите на фирмата Total TV Makedonija доведоха до това финансовата полиция да връхлети в офисите и да направи обиск, като със случая се занимават 38 финансови инспектори. Проблеми има и в Гърция, пише Politika. През юли тази година вестникът To Vima обяви, че United Group е взела 100 млн. евро от ЕС за проект за развитие на оптична и 5G мрежа в Гърция, но „десетки месеци по-късно няма никакъв напредък по проекта“ 

Най-големият сблъсък между BC Partners и United Group има на ниво Шолак и гръцкия съдружник Никос Статопулос, които не спират да говорят един срещу друг, твърди гръцкия портал In.gr. Според гръцките медии Статопулос е недоволен от начина, по който United Group управлява бизнеса по „балкански правила“.  Шолак също бил недоволен, защото гръцкият му партньор е обещал огромни инвестиции в Гърция заради близките връзки с премиера Мицотакис, но те не са се реализирали. 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • от нас да мине

  11 Дек 2023 16:53ч.

  Боку и Шиши ще ги вземат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  12 Дек 2023 18:33ч.

  Няма да ни се размине от чужди служби ..............................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  11 Дек 2023 22:34ч.

  Превърнаха ни в Куба преди революцията - хазарт, проституция, наркомани, нелегален внос и износ, корупция престъпност ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Люсиен Марков

  12 Дек 2023 0:26ч.

  На дългия чеп всички подставени американо Краварски лайнари Нова Телевизия, КПеткпв , А Василев!!! Вашата кур---а мама Мръсни гъзолизци!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Телеком България кога ще имаме, като Телеком Сърбия и Телеком Австрия?!

  12 Дек 2023 0:34ч.

  Виваком немедленно да върне всичко що е взела на Булсатком и на другите по-малки конкуренти. То бива хищническа алчност, ама тяхното мина всички граници за ПОЧТЕН бизнес. Казва го австрийският А1 и куп други смачкани телекомуникационни фирми, и нищо. Държавата да национализира всичко, което било собственост на държавата преди да го купят Партнерите и Юнайтите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алито от София

  12 Дек 2023 10:17ч.

  Ако не е мушенник, няма да е у България, а и Спас Русев го е насочил за телекома, Киро домуза за нова тв и диемите, колко и да е потънал, за България няма значение, нали си плаща на кой трябва, но я се поинтерсувайте как е у Турция, там всичко му е изрядно, даже го водят най богатия клуб от чужд инвеститор, мъри кауня, големия леwскар затова избяга от любимият си обор да взема мангизи, но гьозтепе жъни успехи, за разлика на гей обора подхуяне, разваляй и мести в Измир

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сребролюб Мангизлиев

  12 Дек 2023 16:11ч.

  vivЪком е известна и с това , че изключително арогантно (не без помощта на държавата) атакува малките местни кабелни оператори които не и се продадоха.... Относно коментарите - озадачен съм каква е грамотността и умствения багаж на моите сънародници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи