Сръбски депутат: САЩ поставят под контрол съдебната власт, за да контролират политиците. Ако не играеш по свирката им - сдобиваш се с разследване

Сръбски депутат: САЩ поставят под контрол съдебната власт, за да контролират политиците. Ако не играеш по свирката им - сдобиваш се с разследване

Автор: Владислав Наков, Фейсбук Следвайте "Гласове" в Телеграм

Публикувам кратък текст на Владимир Джуканович - адвокат и депутат в сръбския парламент от управляващата партия на Александър Вучич  - в който той говори за намесата на американското посолство в правосъдието. Поводът за текста е референдумът от 2022г. за промени в Конституцията на Сърбия и по-конкретно предложението във Висшия съдийси съвет и Висшия прокурорски съвет (бел. прев. - в Сърбия съветите вече са отделени) да отпадне квотата, излъчвана от Парламента. Мотивите са същите като в България - политическа намеса, но в Сърбия започнаха да се шегуват, че ако парламентарната квота, която е по същество гражданска, защото се излъчва от депутати, избрани от народа чрез избори, отпадне, в съдебните актове трябва да започне да се пише "В името на спонсора" или "В името на Висшия съдебен съвет", вместо "В името на народа". 
----
Само си представете, че в която и да е държава прокурорските помощници или заместник-прокурорите, та дори и самите прокурори, се снимат с посланика на чужда държава, била тя и приятелска. Веднага след публикуването на подобнa снимка ще им бъде потърсена отговорност, със сигурност ще трябва да си търсят друга работа, т.е. учтиво ще им бъде казано да го направят, а посланикът ще бъде извикан в Министерството на външните работи, където ще му бъде връчена протестна нота или ще му бъде казано да си събере багажа и да напусне страната. Всичко това трябваше да се случи у нас, когато американският посланик Кристофър Хил публикува снимка с Ясмина Паунович и Бояна Савович. За съжаление това не се случи и това е ясна индикация, че Сърбия не е напълно независима държава и трябва да сме реалисти в това отношение.

Има обществени сфери, в които държавата има само формални правомощия, тоест създава се вид, че тя уж упражнява някаква власт, но на практика тези сфери се управляват именно от различни посолства. Една от тези области е Съдебната система, която отдавна е извън юрисдикцията на самата държава в много отношения. Една от основните причини, поради които аз лично бях против конституционните промени и днес смятам, че съм бил абсолютно прав, е именно фактът, че съдебната власт, която отдавна се е родила от държавата и народа, ще стане напълно независима от държавата, на която принадлежи, т.е. от Сърбия, но пък ще стане напълно зависима от някои други правителства и техните държави. Особено тези, които чрез различни фондове плащат различни семинари и обучения на нашите съдии и прокурори. Но очевидно тогава не бях напълно разбран и твърдя, че тепърва ще берем горчивите плодове на изключително зависимата от чуждите правителства Съдебна система на Сърбия. Иначе само се опитайте да си представите, че Александър Вучич, като президент на Сърбия, се е снимал с прокурор. Щеше да бъде линчуван от медиите. Но когато американският посланик се снима с прокурорите, предполагам, че това е отражение на демокрацията. Какво отвратително лицемерие!

Посланик Хил не случайно е публикувал тази снимка, точно както вярвам, че и самите прокурорки са се снимали с него, без да искат да изпратят съобщение до всички. По този начин Хил каза, че те са под негова защита и със сигурност се чувства тук като истински окупационен наместник, което често умишлено подчертава с провокативните си послания. Освен това Хил ни казва, че сръбското правосъдие е зона на интерес за американското посолство, тоест, че се знае кой го управлява. За сметка на това толкова щастливите и усмихнати обвинители едва не изчуруликаха от щастие, защото към всички беше отправено посланието, никой да не си и помисля да ги докосне или погледне. Тоест, посочва се, че идва тяхното време в съдебната йерархия, защото те са играчи на този, който се чувства реално властен тук - истински шеф. Това, което много европейски и въобще западни представители искат отдавна, е контрол на всички разследвания, които се водят от нашите прокуратури.

Ето защо беше необходимо през 2011 г., именно под натиска на САЩ, който, както мнозина казват, беше ирационален и недопустим, ​​да се въведе прокурорско разследване през задната врата, защото крайната цел беше сръбската прокуратура да бъде поставена под пълен контрол. С поставянето под контрол на нашите прокуратури, тоест с назначаването на най-важните длъжности на кадри, които по същество са под контрола на посолствата, няма политик, който да не сдобие с разследване или обвинение, ако не играе по свирката на някое от западните посолства.

Като цяло, достатъчно е да проследите медийните изяви на отделни съдии, особено членове на неправителствени организации, които са си присвоили правото да са единствените "реформатори" на сръбското правосъдие. Щом ги чуете и видите какво правят и зад кого стоят, разбирате точно какво правят чужденците в нашата Съдебна система. Говорят само за независимост, а са въплъщение на зависимостта от различни фондове на западните държави. Вижте сайтовете им и ще разберете кои са спонсорите им и всичко ще ви стане ясно. Толкова за сръбската независима съдебна система.
 

Източник: Фейсбук

 

 

 

 

Коментари

 • доста правдоподобно ми звучи

  16 Май 2023 17:51ч.

  Това дава една друга гледна точка. Дали случващото се не се дължи на несръчен опит на новия американски посланник да подчини съдебната система в България, за да я превърне в бухалка срещу бъдещи непослушни правителства. Ако е така, резултатът е плачевен (поне за сега).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като не могат да си наложат правителство, ще опитат поне Главен прокурор да си сложат

  16 Май 2023 18:05ч.

  Сложи ли си Козяк собствен Главен прокурор, хваща политиците за топките и ги усуква по свой избор. До сега са разчитали (американците) на това, че нашите политици сами се предлагат и подлагат, но явно това не им е достатъчно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вуйчето

  16 Май 2023 17:52ч.

  Само се питам, ако в България и Сърбия се превзема успешно съдебната система за контрола на политиците, то предполагам в Македония нещата стоят съвсем различно?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ройтерс

  16 Май 2023 17:56ч.

  Сатанинските Античовешки Щати поставят под контрол съдебната власт в кочината Булгаристан, за да контролират продажните ни политиците. Ако не играеш по свирката им - сдобиваш се с разследване !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АК 47

  16 Май 2023 18:21ч.

  Калашников, Калашников - хубава песен, дано скоро я запеем. Без кръв няма да се мине.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  16 Май 2023 18:22ч.

  Така е, така смениха и прокурора на Усрайна, защото не им ходеше по гайдата, така поставиха и Гешоф... 6 пъти ходи до САЩ преди да го назначат. Колко е слушал е отделен въпрос, но е факт, че ако сложат техен прокурор, родните ни политици ще са им в джобарата и с единия крак в затвора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ащо ли самите украинци не помнят как и защо БАйдън им смени главния прокурор

  16 Май 2023 19:55ч.

  Порошенко и сие за услугата гушна един милиард, разследването срещу синчето на Байдън беше преустановено, Украйна затъна в блатото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами

  16 Май 2023 18:23ч.

  Сложат ли си Козяк техен Главен прокурор, войната с Русия не ни мърда. Всички политици до един ще гласуват. Явно заявката на Гешев, че ще арестува Путин само ги е разсмяла.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На мен вече не ми трябва прокуратура

  16 Май 2023 18:55ч.

  През живота си 2 пъти съм комуникирал (дистанционно) с прокурор във връзка с кражби на моя собственост. Полицията установи извършителите - от мултикултурния римски етнос. Прокурорът (днес успешен грантаджия) прекрати преписките "поради липса на престъпно деяние", собствеността не ми беше възстановена... Оттогава като чуя думата прокуратура и се хващам за кобура!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо подобно написах под статията за Сарафов

  16 Май 2023 19:53ч.

  Изчезнало е обаче. Та точно това писах. Дейността на главния прокурор трябва да е в пълен синхрон с интересите на САЩ. Колкото по-корумпиран и хлъзгав, толкова по-подходящ за американците. Главната цел е да се поставят на колене политиците, с цел да ни вкарат в тяхната война. Нищо друго не е важно. ...... И както писах в изтритото мнение, погледнете ни от птичи поглед на картата, колкото сме от една страна изключтелно важни като територия за НАТО и колко излишни като население. Вече на Украйна населението успешно го редуцираха посока под нулата, следващите сме ние, румънците, тъпите поляци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • медиен експерт

  16 Май 2023 20:01ч.

  На Балканите да се забранят англоезичните посолства и да видите как ще се оправи комшулука.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФаниГаниМилкова

  16 Май 2023 23:55ч.

  Защо ли всяка прилика с действителни лица и събития в България изглежда НЕслучайна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  17 Май 2023 2:00ч.

  христо иванов го каза направо, който се репчи на америка, ще получи от същото лекарство (санкциите магнитски?), след това изказване вече рядко взема думата, така си заминаха цветанов, сега гешев, който също замина за сащ след инцидента и се върна с вратовръзка с американското знаме, но американците не разчитат на провалени политици

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • chedomir

  17 Май 2023 7:41ч.

  Поне просветна за каква съдебна реформа иде реч и какво ще последва след нея.Не че няма нужда от такава,но тя трябва да бъде така обмислена и направена,че да изключва външната намеса.Което,имайки предвид най-върлите и радетели,едва ли ще се случи. Изводът-трябва много да се мисли преди да се гласува на задаващите се избори.Или както е рекъл мъдрият някога български народ-"седем пъти мери,веднъж режи".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заглавието в превод разбулва ИЗНУДВАНЕТО - начин за оказване на влияние и облагодетелстване, престъпен начин за негативно намесване в развитието и нормалното функциониране на държавата!

  17 Май 2023 9:00ч.

  Горното е част от определението за МАФИЯ - това е мащабна форма на организирана престъпност, способна да се намесва негативно (чрез корупция, изнудване, директно насилие и други незаконни начини на оказване на влияние и облагодетелстване) в развитието и нормалното функциониране на държавата и в личните дела на хората!" Приликата = Сръбски депутат: САЩ поставят под контрол съдебната власт, за да контролират политиците. АКО НЕ ИГРАЕШ ПО СВИРКАТА ИМ - СДОБИВАШ СЕ С РАЗСЛЕДВАНЕ! И всичко това забулено като "върховенство на закон"? Позор за разума, честта и достойнството на образованите интелигентни човеци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маха се текста "несменяемост на магистратите", с което се връща контрола на суверена - Народът собственик на държата си! Това беше в старата ни Конституция на Народната република България!

  17 Май 2023 9:09ч.

  Но я промениха по западен и по-точно по американски модел след натиск за огромно бързане (питайте очевидците на събитията от 1991 г. още са живи) с което направиха магистратите несменяеми, тоест премахна се контрола на народа за отзоваване на магистрати допуснали несправедливи антинародни решения, в чието име на народа се произнасят присъдите! Премахването на несменяемостта премахва и нахалната намеса на чужди интереси и държави в ущърб на българските.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Открийте разликите и контрареволюционните промени в чл. 1 и чл. 2

  18 Май 2023 12:04ч.

  КОНСТИТУЦИЯ на Народна република България от 6.12.1947 г. ///// Член 1 България е Народна Република с представително управление, създадена и утвърдена в резултат на героичните борби на българския народ против монархо-фашистката диктатура и на победоносното народно въстание на 9 септември 1944 г. Член 2 В Народната Република България цялата власт произтича от народа и принадлежи на народа. Тази власт се осъществява чрез свободно избрани представителни органи и чрез допитване до народа. Всички представителни органи на държавната власт се избират от гражданите въз основа на всеобщо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване. ===================== Конституция на Народна република България (1971)///// Член 1 (1) Народна република България e социалистическа държава на трудещите се от града и селото начело с Работническата класа. (2) Ръководната сила в обществото и държавата е Българската комунистическа партия. (3) Българската комунистическа партия ръководи изграждането на развито социалистическо общество в Народна република България в тясно братско сътрудничество с Българския земеделски народен съюз. Член 2 (1) В Народна рeпубликa Бългapия цялaтa влacт пpoизтичa oт нapoдa и пpинaдлeжи нa нapoдa. (2) Нapoдът ocъщecтвявa влacттa чpeз cвoбoднo избpaни пpeдcтaвитeлни opгaни - Нapoднo cъбpaниe и Нapoдни cъвeти - или нeпocpeдcтвeнo. ======================= Конституция на Република България 13.07.1991 г. (изм. и доп., бр. 85 от 26.09.2003 г. изм. и доп., ДВ. бр.18 от 25.02.2005 г., бр. 27 от 31.03.2006 г., бр.78 от 26.09.2006 г. - Решение № 7 на Конституционния съд от 2006 г., бр. 12 от 6.02.2007 г., изм. и доп. ДВ. бр.100 от 18 Декември 2015г.)///// Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление. (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция. (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет. Чл. 2. (1) Република България е единна държава с местно самоуправление. В нея не се допускат автономни териториални образувания. (2) Териториалната цялост на Република България е неприкосновена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Първата разлика

  18 Май 2023 12:30ч.

  е в името на държавата. Република България вече не е на народа, а на някой друг. Това изрично е подчертано в чл. 2 от конституцията на Р. България, в който липсва текстът от чл. 2 на конституциите на Народна република България от 1947 г. и от 1971 г., а именно: "В Народната Република България цялата власт произтича от народа и принадлежи на народа." В конституцията на Република България текстът е в чл.1(2)"Цялата държавна власт произтича от народа." Но, забележете, НЕ ПРИНАДЛЕЖИ НА НАРОДА! Остава въпросът дали властта в Р. България принадлежи на мафиотския елит в Р. България, на американското посолство в София или на Световната мафия и нейното Световно правителство?.. Във всеки случай конституцията на Р. България, за разлика от конституциите на Народна република България, категорично е попуснала да даде властта в България на народа на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От 17 Май 2023 9:09ч. към 18 Май 2023 12:30ч.

  18 Май 2023 15:53ч.

  За това става въпрос - за отнетия контрол на суверена народът над властващите. И това е резултат от бързането в писането на "демократичната" конституция, която се оказва проводник на нездрави чужди интереси в ущърб на националните български интереси и идентичност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи