Спуснат от САЩ българо-канадец погна чуждата намеса у нас…

Спуснат от САЩ българо-канадец погна чуждата намеса у нас…

Ръкоположен от чужда държава премиер тръгва на война срещу чуждото вмешателство. Същият по-рано става министър в нарушение на Конституцията заради двойно гражданство. Една част от населението аплодира, припознавайки го като водач за независимост. За друга е предател. Тя иска не тази, а друга чужда държава да и сложи премиера. 

Би излязло добър шедьовър от това. „В очакване на независимостта“ – както се очаква Годо. Годо не идва, пристига Кирил Петков. Независимостта е постигната след бой с вегански торти. И никой в тази клета държава не съзнава, че е васал в душата си, преди да стане и физически.

А сега сериозно. Независимо от меандрите на българската психология, независимо от мандрите на Петков и клакьорите, в изгонването на руските дипломати няма нищо изключително. Пълно е с тривиални лицемерия и дребни сметки.

Гони ли България чужди агенти? Няма как да знаем какво са вършили изпъдените. Информацията е секретна, а истината за посолствата е затискана от идеологеми. В зависимост от политическата ориентация са приятелски или вражески. Истината е, че дипломатите, които и да са те, винаги прокарват интереса на собствената си страна. В този смисъл е напълно естествено руски, американски, турски или български посолства да са пълни с агентура на държавата си. Въпросът е в степента на влияние, да не се преминават границите на допустимост. Русия е безпардонен колос. Към България винаги се е отнасяла пренебрежително. Едва ли следва да се предполага, че не опитва недопустими намеси у нас. 

Но отговорът на въпроса „Гони ли България чужди агенти?“ е отрицателен. Тя гони точно определени чужди агенти. Други са добре дошли.

Най-яркият пример е демонтажът на самата българска власт в периода 2020-2021 г.: закон „Магнитски“, привикване на Борисов в американското посолство, море от любов между посланик Мустафа и президента Радев… А после посещения при всеки един министър и шефа на НАП…. 

Такава ярка демонстрация кой кого сваля и назначава в България никога не е имало. 

При смяната на караула един много напорист кадър вдигаше ръка - харвардският възпитаник и учредител на проамериканската „Да, България“. Командирите го забелязаха. Как да не ползват такава млада надежда?

Има и една стара. Много хора се правят, че не знаят за нея. Има и една държава, която го приюти предълго във важен момент. Същите хора се правят, че и нея не знаят. Не забелязват похвалите, която тя му праща регулярно. Той е Иван Гешев. Държавата -  САЩ. Мижащите са американофилите протестъри. Удобната амнезия се пресича в непоклатимостта на иначе клатения от постоянни протести прокурор.

Защо и как САЩ инспирираха всичко това в България е отделна тема. Със сигурност не заради софийския хипстър с тротинетка Ейндрю Налбанчев (например), макар той да вярва, че Вашингтон много е загрижен за демокрацията у нас. Просто САЩ си има свои интереси и ги защитава.

Когато днес България казва, че се бори с чуждата дейност, това е лъжа. В най-добрия случай е тръгнала срещу една малка част.

Какво точно върши Петков?  Нищо друго освен политически акт. И макар да се крие зад доклади на службите, актът е лично негов. Акт срещу Русия в острото противопоставяне между нея и САЩ и ЕС.

Кой има полза? България със сигурност няма. Ако тя иска да се очисти от чужди агенти, следва да продължи. Но не само не продължава, но и няма как да продължи. Освен това редуцирането на дипломати и служители ще създаде много технически проблеми за бизнеса и пътуващите. Печелят ли САЩ и ЕС? Чак толкова не, тъй като софийското е едно от многото изпразнени през последните месеци руски посолства. Даде ли България „ценностен сигнал, идеен принос“ покрай войната в Украйна? 

Не, тъй като действието идва на петия месец от руската агресия, след като западните лидери почнаха да се договарят с Путин. 

За България ползата е никаква, за атлантическите партньори – минимална. Печелят обаче Кирил Петков и умнокрасивата му общност. И то по всички параграфи на обитаваната от тях вселена: бой по руснаците, пренебрегване на националния интерес, унизителна сервилност пред американците, която те схващат за добродетел… Петков печели и защото изпревари останалите мераклии при новото раздаване на картите.

„Аз съм вашият човек. Верен съм ви“, каза той на американците.  Блестящ е в собствения си пласмент, доказаха го и в навечерието на изборите.

Печелят и всички партии и среди, които са срещу Петков. Русофилските кръгове се сплотяват, Радев и останалите асове ще имат допълнителен коз в ръцете. Симетрично втвърдяване, плод на слугинаж пред САЩ или Русия.

Кой губи? Клетата България. Но не само във външен план. На новите избори основната тема ще е Русия, а не инфлация, данъци, застрояване, полиция… И ще се задълбочи и без това голямото противопоставяне в обществото. Губят се и алтернативите за нова „коалиция на промяната“. Вратата към ИТН е затворена, самоунижаващата се БСП се стопява.

С бащински разкопчана риза обятия за „промяната“ е отворил Бойко Борисов.

Цел ли е това на Петков заради пророкуваното напоследък „европейско мнозинство“, или просто не си дава сметка, тепърва ще разберем.

„И други“ лицемерия.  Радев и Корнелия Нинова се направиха, че не знаят за изгонването. Де факто те са били наясно с докладите. Петков е казвал поне един път публично какво му се върти в главата…Но разбираемо не искат да носят неговите отговорности. Тук обаче има един тънък момент. Едно е да се обсъжда нещо, дискутира, възнамерява… Съвсем друго е да се реши. В управленския процес и администрирането това е важно разграничение. А и в конкретния казус. Щеше ли Петков да изгони руснаците при нормално действащо правителство? Не, заради Нинова.  

И ветото за Северна Македония, и изгонването на стана при де факто свалено правителство. Коалицията е била усмирителна риза за нагоните на Петков.

Последните сигнали са, че Русия може да скъса дипломатически отношения с нашата страна.

Нищо добро не предстои след всичко това за България. Конкретно и по принцип.

 

За "Гласове" Искрен Вълчев

 

 

 

 

Коментари

 • Отечествен фронт

  30 Юни 2022 19:01ч.

  Бой по руснаците е една много добра идея! Такъв бой трябва да има ежедневно и ежечасно по мужишките канчета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Офффффф,

  30 Юни 2022 19:17ч.

  Заради такива просташки приказки на ангро, неуважаващи включително и източниците на свободата, сте докарвали три национални катастрофи на България. Тоя път я закопахте изцяло и безвъзвратно. Знаете, че не само ви псуваме, пише ви се нещо по-тежко от псувни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти ли ще ги биеш

  30 Юни 2022 20:58ч.

  или ще идеш на фронта срещу тях, само биеш по клавиатурата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Такъв бой трябва да има ежедневно и ежечасно по мужишките канчета!"

  01 Юли 2022 12:04ч.

  Го приказва един познат на доста хора, изпечен подлец. Знаем те, бъди спокоен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро Копчев

  04 Юли 2022 21:13ч.

  Кога ще гони англичаните и турците те нямат ли шпиони

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалист

  30 Юни 2022 19:21ч.

  "става министър в нарушение на Конституцията заради двойно гражданство" - моментът на загуба на канадско гражданство се определя по канадското законодателство. Нашият КС е компетентен само по българското и само доказа, че е политическа изтривалка. Автрът пропуска наличието на една етническа партия, която никой не смее да пипне въпреки Конституцията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наличието на ДПС не означава, че дори един документ подписван някога от Кирил Петков в България е действителен

  30 Юни 2022 19:50ч.

  Това тепърва ще започва да се превръща в проблем

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По всичко личи, че независимостта на страната ни е тежко бреме за политическата ни върхушка

  30 Юни 2022 19:48ч.

  Те се опитват всячески да се отърват и от малкото останал ни суверенитет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • язък за талантливия ни народ, когото продажниците погубват

  01 Юли 2022 8:34ч.

  Невежият некадърник е палячо, той винаги чака кукловоди да го водят отвън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-много хубаво не е на хубаво

  30 Юни 2022 19:59ч.

  Ясно ,логично почти до ; ''Коалицията е била усмирителна риза за нагоните на Петков.''-толкова много истини та да прокараме лъжата;Коалицията е била усмирителна риза за нагоните на Петков.С други думи цялото медийно влияние ще е впрегнато във възпроизводство на Радевия модел.ТЕ СА ЗА ЗАТВОРА БЕ!ВСИНЦАТА!И РАДЕВ И НИНОВА СЪЩО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  30 Юни 2022 21:24ч.

  КикиМотики, не разчитай на член5 на Нато, щото той е за защита при нападение, а в случая ти чекиджийски нападаш ! И с какви високоточни оръжия разполагаш ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Снимката ! Снимката !

  30 Юни 2022 22:55ч.

  Много е хубава. Разсейва всякакви съмнения, има ли Кирето умствено изоставане ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Статията не струва

  30 Юни 2022 23:31ч.

  Русия не е безпардонен колос. Русия е "империя наоборот", т.е. тя дава на своите партньори и подопечни повече, отколкото оставя за себе си. Практически, Русия построи България в 1878 и след 1944, а ФАЩ-ВБ я ликвидират днес по пълна програма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бандеровка

  01 Юли 2022 8:41ч.

  Много правилен коментар! Поздравления!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка наоборот

  01 Юли 2022 8:58ч.

  Днес съм на шизофрения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смит Адам

  01 Юли 2022 0:17ч.

  Аргументирана позиция на автора, верни изводи. Но Кирето не е "Блестящ е в собствения си пласмент", освен евентуално спрямо повечето женички в интимен план, но в политически, в масов е посредствен, разчита да го лансират, пробутат през медиите, да изманипулират публиката. Мустафата се снима с него, Радев активно работеше за него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георгиева

  01 Юли 2022 8:22ч.

  Така нареченият български премиер - Кирил Петков, изложи съпруга, деца, спонсори - наставници, какво му струва на такъв човек да изложи родина, ако изобщо смята България за такава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  01 Юли 2022 8:39ч.

  Agent „Димитър“: „Някой много е мразел подмандатната ни територия, за да монтира Кирчо Канадчето начело“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеролка

  01 Юли 2022 9:00ч.

  Барда, днес пак на менте амфетамини ли си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майска

  01 Юли 2022 12:54ч.

  А ко и сега Нинова не откаже да подкрепи "ново" -старо правителство с А.Василев, който е пионка в ръцете на краварите, както и Просто Киро1 тя си отива от поста предсдател на БСП и от политиката завинаги! И стига се е оправдавала със закони и пари от Брюксел! По-добре бедни и гладни отколкото под камшика на америчкия неолиберализъм и капитализъм Вън от НАТО и ЕС!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  02 Юли 2022 10:32ч.

  Сакскобургготски (дедо) и Петков (киро моркова) са най-големите падения на българската политика в най-новата ни история. Дали ще бъде руска или американска агентурата, която се докопва до министърпредседателското място винаги ще нанася непоправими щети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чужденец се разправя с чужденци

  02 Юли 2022 12:17ч.

  Този чужденец дори не може да говори езика ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей че опашата лъжа!

  03 Юли 2022 10:09ч.

  Киро сам решил, за да се докара на шефовене си! Те били непричом! Хайде де! Да си чувал думата форлойфер? Я кажи, ти пред кого точно се докарваш с това нескопосано писание? Щото си личи от километри!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи