Според последните данни имаме голям проблем с бюджета на Асен Василев

Според последните данни имаме голям проблем с бюджета на Асен Василев

Покрай политическата клоунада няма време да се обърне внимание на новите данни за изпълнението на бюджета. А трябва, защото вече има ясни признаци за голям проблем.

Както прогнозирах още когато се обсъждаше бюджета миналата година, заложените данъчни приходи, особено от косвени данъци като ДДС са твърде амбициозни и най-вероятно няма да бъдат изпълнени. Данните на Министерство на финансите показват, че точно това се случва.

Изпълнението на приходите от ДДС в периода януари-февруари се равнява на 14.5% от стойността заложена за цялата 2024-та. Това е много слабо изпълнение в сравнение с предишни години, най-слабото от 2014 г. насам, когато завършихме годината с бюджетен дефицит 5.4% от БВП. Тогава изпълнението на ДДС приходите към февруари е било 14.2%.

Средномесечното изпълнение трябва да се равнява на 8.33%, за да се върже цялата планирана сума (100%/12), което значи изпълнение 16.6% в рамките на два месеца. Ние сме 2 пункта под това ниво и не виждам как то ще се вдигне по-късно през годината. В предишни години всъщност изпълнението на приходите от ДДС към февруари обикновено е било доста по-високо, в периода 2015-2021 г. варира в границите 18.3 - 21.3%.

Знаете ли, впрочем, че откакто Асен Василев започна да пише бюджетите, приходите от ДДС не са изпълнени на 100% в нито една година? И то въпреки, че предходните две години имахме растеж и много висока инфлация, която вдига номиналните приходи?

Настоящата година започва най-зле от последните три. Към февруари приходите от ДДС не просто се отклоняват от необходимото изпълнение, но са по-ниски и от миналогодишните за същия период с около 36 милиона лева. Напомням, че в Бюджет 2024 е заложено увеличение на приходите от ДДС с 2.5 млрд. лв. спрямо 2023.

Разбира се, тук представям груби сметки, които вероятно ще се окажат неточни, поне донякъде. Теоретично е възможно да има ускорение в изпълнението на приходите от ДДС по-късно през годината. Историята обаче сочи, че това е малко вероятно. Лека полека нещата си отиват към актуализация на бюджета след предсрочните избори.

Този път сценарият с простото неизпълнение на капиталовите разходи, което да покрие дупката в приходната част и така да се върже дефицит под 3% от БВП, няма да работи. Ако изпълнението на ДДС продължи със същите темпове, дупката в бюджета за годината ще е 2.4 млрд. лв, което е три пъти над неизпълнението на ДДС миналата година. Два милиарда и половина е огромна дупка. И това само от ДДС. При другите приходи също е възможно неизпълнение.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Тихомир Томов

  03 Апр 2024 15:56ч.

  Затова и сега ще се изтърсват митниците, а утре и някой непослушен олигарх !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При педерасите всичко е наопаки

  03 Апр 2024 18:06ч.

  Изненада няма

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще покажем на гърците какво е трябвало да направят навремето

  03 Апр 2024 16:00ч.

  Фалиране преди влизане в еврозоната спасява от последната 😉

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  03 Апр 2024 16:10ч.

  Бюджетът традиционно има проблем с Асен Василев. А и още не са му направили ревизия на стъкмистиката(поради шоуто с ротирането)да не излезе като Дянков че за молив баир няма...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грантаджиев Соросоид

  03 Апр 2024 16:53ч.

  Кокорчо е финансов мошеник с посредствени умения. Замазванията са му ден за ден, в дългосрочна перспектива план няма. Беше се опитал да фалшифицира отчетите ни, че да покрием критериите за еврозоната за тази година, но понеже се отложи и всичките му мушангии почват да избиват. А той продължава да ги дозабатачва. Тотал щета е този човек. Очите му да изскочат, ако лъже!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  03 Апр 2024 16:58ч.

  Сложете педарстията да управлява и виждате резултата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  03 Апр 2024 17:21ч.

  Абе, важното е, че за безобразията на Кокорчо Вазелинов последствия няма да има, но пък ние всички бунаци ще платим сметката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • асен василев е престъпник

  03 Апр 2024 17:45ч.

  продължаваме разрухата е за затвора

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължаваме погрома

  03 Апр 2024 20:24ч.

  А. Василев трябва да върне потъналите милиарди, вместо да готви нов погром - над 1.3 млрд. лв. са приходите на "Булгартрансгаз" от "Турски поток" - и от тях ли иска да ни лиши? Да върне откраднатите милиарди и да отива в затвора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи