Спирането на руските телевизии от ЕС: Лъжата е Истина

Спирането на руските телевизии от ЕС: Лъжата е Истина

Автор: Дора Чичкова

С решението си да спре излъчването на руските телевизии Европейският съюз в лицето на Съвета на ЕС, заседавал на 3 юни 2022, грубо нарушава собствените си договори и принципи. И съгласно тях подлежи на съд.

„Съюзът зачита правата, свободите и принципите, определени в Хартата на основните права на Европейския съюз – се казва в чл. 6 от Договора за ЕС. – Хартата има същата юридическа сила като Договорите“. А в нейния чл. 11 по-специално се казва, че „Всеки има право на свобода на изразяването на мнения. Това право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и да разпространява информация и идеи без намеса на публичните власти и независимо от границите“ (курсивът е мой).

И сега – внимание!

Регламент (ЕС) 2022/879 на Съвета от 3 юни 2022 г.: „С оглед на сериозната обстановка и в отговор на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, е необходимо в съответствие с основните права и свободи, признати в Хартата на основните права, по-специално с правото на свобода на изразяване на мнение и на свобода на информация, както е признато в член 11 от нея, да се въведат допълнителни ограничителни мерки за преустановяване на дейността по излъчване на такива медии в Съюза“ (параграф 11 от Преамбюла).

В СЪОТВЕТСТВИЕ, значи, а не в НАРУШЕНИЕ на чл. 11 от Хартата било спирането на руските канали. Не просто парадоксално, а направо цинично е, че точно с чл. 11 самозабравилите се европейски чиновници са обосновали решението си. Никъде в този член няма и намек за „ограничаване“ или „необходимост от ограничаване“. Има точно обратното: „без намеса на публичните власти и независимо от границите“.

Лъжата е Истина! Нарушението е Съответствие!

Като част от своето право ЕС припознава и „основните права, както са гарантирани от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи“ (чл. 6, т. 3 от Договора за ЕС). Там пише същото: „Това право включва свободата на всеки да отстоява своето мнение, да получава и да разпространява информация и идеи без намеса на държавните власти и независимо от държавните граници“ – чл. 10 от Конвенцията. В чл. 34 пък се казва, че за нарушение на което и да е от правата, провъзгласени в Конвенцията, може да бъде сезиран Европейският съд по правата на човека.  Това може да направи „всяко лице, неправителствена организация или група лица, които твърдят, че са жертва на нарушение от страна на някоя от Βисокодоговарящите страни“.

Впрочем основният профсъюз на нидерландските журналисти вече заведе дело срещу забраната за разпространяване на руски държавни медии в ЕС. Време е да ги последваме. Всички, които се чувстваме жертва на „високодоговарящите се“ за наша сметка. Иначе няма как да ги спрем. А те ще продължат да ни тикат към все по-осезаемата реалност на един оруеловски свят.


Източник: 24may.bg

 

 

 

 

Коментари

 • nan

  08 Юни 2022 16:06ч.

  Цитат - "FUCK EU"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  08 Юни 2022 16:21ч.

  фашистката държава се крепи на три стълба: Лъжа (лъжлива пропаганда + цензура); Омраза (спрямо определен етнос); Насилие (терор срещу вътрешния и външния „враг“). и у нас вече съвсем отчетливо присъстват първите два стълба...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MM93

  08 Юни 2022 17:45ч.

  Украйна, колкото и да ми е тъжно да го напиша, отговаря 100% на твоето определение ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гого гогов

  10 Юни 2022 16:15ч.

  кретен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • черният списък

  08 Юни 2022 16:37ч.

  изроди, това ли са ви ценностите. меншевики лицемерни и продажни. Вън от нато и от ЕС

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чиста проба фашистки акт на ЕС!

  08 Юни 2022 16:55ч.

  Започнаха предварителни трибунали над укронацисти и чуждестранни наемници. Очаква се приключване на експертната проверка на дейността на пентагонските биолаборатории в Украйна. Колективният Запад, действителният причинител на тази война, с всички средства се опитва да скрие истината за престъпленията си. Няма да успее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  08 Юни 2022 16:59ч.

  Започвайте да горите и руските книги, не е като да нямате опит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади

  08 Юни 2022 17:18ч.

  Започвам да гледам само руска телевизия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади

  08 Юни 2022 18:16ч.

  И аз. Основно търся информация на руски от различни източници, вкл. на нормални украински блогери, част от тях в изгнание заради режима на Киев. Точат им се да ги ликвидират и да ги "добарат" от СБУ. В лицето на Украйна ЕС вижда себе си или обратното. Вече не знам, но демокрацията Бог да я прости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  08 Юни 2022 20:28ч.

  Преди време,вече не си спомням поради каква демократична простотия,се ядосах и в знак на протест се абонирах за в. "Русия днес".По руските ТВ гледах само някои дискусионни предавания заради високото ниво на участниците.Сега ще ме накарат да гледам и новините им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой ликвидира България

  08 Юни 2022 18:06ч.

  обикновени изроди,нацисти, сган. ще си платят за репресията. ще спират руския език, култура и тв програми. гадини проклети.ценности а , меншевики, евромарксисти гнусни лъжливи и лицемерни диктатори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  08 Юни 2022 18:12ч.

  виваком ми е закрил 10 руски телевизии и оставил 1 украинска това е фашизъм на 21 век затова българия вън от нато и ес защото виждате всеки ден поредната простотия а това със самолета на лавров беше върха оставка и нови избори защото загиваме

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро простия канадец

  08 Юни 2022 21:19ч.

  А италианските тъпаци от RAI1 даже направиха емисия новини на укаински език!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелдтво

  08 Юни 2022 18:15ч.

  Фашизмът окончателно нахлу в ЕС с пЛандемията и последвалите я директиви за задължителна ваксинация. Излишно е да напомняме за евровасалството спрямо иноконтиненталната сила САЩ и с германската нацистка Урсула Лайнен начело. Всъщност фашизмът никога не си е отивал, защото неолибералната маска едва прикриваше грозната му същност и незаблудените още преди това виждаха през мъглата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хех

  08 Юни 2022 18:17ч.

  Змията като умирала най-хапела и те така либералфашистите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вие ни нарушавате правата!

  08 Юни 2022 19:02ч.

  Плащаме си за телевизия, а вие премахвате определени канали, които не ви харесват, но нямате право! Защо ни нарушавате договорите? Нарушавате ни правата незаконно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  08 Юни 2022 19:35ч.

  Излишно е да се коментира. Всеки трябва да се бори за свободата си. Включително и за свобода на информацията. Русия е голяма и силна държава със свои телевизионни спътници. За по-малко от 100лв, всеки в България, може да си купи 80см чиния и приемник. Само трябва да насочи чинията на 14 градуса на запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  08 Юни 2022 19:58ч.

  дела трЕбе, другаре, дела...вместо да си скубите косите, чемодан-вокзал-Москва...в Рашистка Фашагија за 1 месец макс ште се излекувате от путинофилијата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  09 Юни 2022 0:50ч.

  Така ли става посерко? Вземаш куфара и заминаваш да живееш където поискаш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спирането на руските телевизии е антифашистки акт

  08 Юни 2022 20:01ч.

  И не ми подмятайте за “1984”, защото сте нейно олицетворение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1984

  09 Юни 2022 3:34ч.

  Емигрирай

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  09 Юни 2022 15:07ч.

  не емигрират, така както и децата на Пусков, Лавров, Путин и цялата шайка не искат да живеят в Русия. Трябваше да им наложат санкции за да се върнат и сега реват като заклани. Само пенсионерите от Обеля още въздишат по Матушката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Същите хора и приьоми като от преди 1990г

  08 Юни 2022 20:38ч.

  А разликата,че сега простотията е на квадрат.От държавния глава до последния служител на държавната софра.Може и преди 1990г да е имало повече прости държавни храненици но някак са ги бутали по кюшетата и не се изявяваха ката ден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • A зашо не върнете

  08 Юни 2022 21:56ч.

  част от парите ни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лесно е да се спре или заглуши гласа на опонента, трудно е да му се отговори.

  09 Юни 2022 3:10ч.

  Какво се надяват да постигнат с това? Че мислещите различно ще спрат да мислят различно само защото не могат да гледат руска телевизия? Който търси истината не може да се задоволи с казионни медии, а който не я търси му е все едно кой го информира и манипулира едновременно. Истината прави хората свободни, а без свобода няма мислене и творчество, такава е човешката природа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Запъдът се саморазобличи тотално

  09 Юни 2022 7:24ч.

  Истината лъсна: Не съществуват никакви “евроатлантически ценности”. Всичко е една измама. Няма свобода на словото (има фашистка цензура),

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма

  09 Юни 2022 7:25ч.

  няма неприкосновенност на частната собственост (има конфискация на активи), няма свободно движение на хора, стоки и капитали (съществуват и трите забрани),

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма

  09 Юни 2022 7:26ч.

  няма свободна конкуренция и пазарен механизъм (има силово налагане на ограничения на свободната търговия). Перфиден фашизъм в 21 век.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дедо

  09 Юни 2022 10:43ч.

  Руски тв канали: https://www.1tv.com/live https://wwitv.com/tv_channels/7440.htm https://yapolitic.ru/36697-vecher-s-vladimirom-solovevym-060622

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво, дедо

  09 Юни 2022 12:53ч.

  Макар, че троловете тук едва ли ще се възползват. Те просто си вадят хляба, не им е до гледане на телевизии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майска

  10 Юни 2022 9:47ч.

  Бойкот на трите продажни бг телевизии. Оставка на Просто киро и кокорчо! БСП да излиза от коалицията и на избори!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи