Собствен затвор на ЦРУ? Литва продава тайно място на САЩ за изпълнение на присъди

Собствен затвор на ЦРУ? Литва продава тайно място на САЩ за изпълнение на присъди
Огромната стоманена плевня извън литовската столица, чиито дълги коридори и стаи без прозорци, с килими и звукоизолирани врати, някога служила за място за изтърпяване на присъди на ЦРУ, скоро ще бъде продадена. Така наречената „програма за изпъление“ на Вашингтон, в рамките на която заподозрени в ислямизъм бойци от конфликтите в Афганистан и Ирак са били осъждани на затвор извън юрисдикцията на Съединените щати, остава обвита в тайнственост повече десетилетие след края си.

Въздушна снимка на сграда, използвана от ЦРУ за настаняване на затворници във Вилнюс, Литва, 20 януари 2022, Ройтерс)
24 януари 2022, 18:01

 


Европейският съд за правата на човека потвърди, че сградата с десет стаи, намираща се в заснежена борова гора в село Антавилиай край Вилнюс, е била използвана от ЦРУ за задържане на заподозрени терористи през 2005-2006 година.
Тя е била известна под името „Проект # 2“ или „Място за изпълнение Вайълет“.


„Това е била тежко охранявана сграда, където можеш да правиш каквото поискаш. Какво точно се е случвало там, не сме определили“, казва пред Ройтерс Арвидас Анусаускас, който води литовско парламентарно разследване за мястото през 2010 година.


Бивш руски затвор на КГБ в централен Вилнюс, където 767 души са били екзекутирани по време на анти-съветските бунтове през 1940-те години, а хиляди са били измъчвани, сега е топ-туристическа атракция в Литва. Но държавата няма планове да превърне в музей бившата сграда, използвана от ЦРУ.


На практика правителствения фонд за недвижимо имущество, който стопанисва ненужните на държавата имоти, се готви да обяви плевнята за продан на цена, която още не е определена.


С вързани очи и крака


Фондът за недвижимо имущество взима сградата от литовската разузнавателна служба, която последно я е използвала като тренировъчна база през 2007-2018 година.


Дотогава тук са били държани в изолация затворници на ЦРУ, на постоянна светлина и силен шум, става ясно през 2018 в Европейския съд по човешките права. Затворниците са били остригвани при пристигане, като очите им са били постоянно вързани, а краката им оковани.


Съдът постановява Литва да плати 100 000 евро компенсация на Абу Зубайда, високопоставен член на Ал-Кайда, който според съда е бил обект на нарушаване на човешките права, докато е бил затворен тук.


По време на изслушването в съда става ясно и за други хора, които също са били във Вилнюс, включително Халид Шейх Мохамед, самообявил се за мозък на атаките от 11 септември 2001 в Съединените щати.


Мястото е затворено в 2006 година, след като Литва отказва да приеме в болница затворник на име Мустафа Ал-Хаусауи.
И тримата сега са в щатски център за изпъление на присъди в залива Гуантанамо.


В празните помещения на литовското място, обслужвано от собствено генраторно електричество и вода, сега владеят флуоресцентното осветление и шумът от климатиците.


„Не пипаме никакви копчета, за да не включим нещо по случайност“, казва служител от фонда по недвижимо имущество, пожелал анонимност.

 

Източник: www.swissinfo.ch

 

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Коментари

 • Г-н Дачков,

  25 Яну 2022 14:27ч.

  работата е ясна !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Петров

  25 Яну 2022 15:17ч.

  Ама моля ви се, какъв затвор? Това е руска пропаганда, зад която стои лично Путин. САЩ са най-демократичната и правова държава в света. Те стриктно спазват правата на човека и не допускат никакво нарушение на демокрацията. ЦРУ е хуманна организация с благи цели. Правата на хората пребивали в Литва и тези понастоящем в Гуантанамо са гарантирани. И да знаете-това не е затвор а петзвезден хотел.Стига с руска пропаганда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • potrebitel

  26 Яну 2022 0:20ч.

  Да ви кажа честно като човек чете за подобни затвори,за мъчения на хора,не може да го приеме за нормално.Или за интервюто на Ерик Десене,взето от Ал.дел Вал относно русофобията на САЩ,разногласията между НАТО,Запада и Русия.За Китай,който обвинява САЩ за ковида-оня ден имаше новина как сенатори са извикали ФАУЧИ за обяснение,че в Ухан са работили техни учени,за пристигналите 300 военни половин месец пак в Ухан за световните военни игри и 2 седмици по късно заразени там.Или какво да си мисли българина за ''Време е Запада да да затвори вратата'' на Майкъл Кимейдж.Излезе,че тоя демократичен уж свят на целия Запад/САЩ сам си вкарва гол и ще го отнесе.Войни,напрежение,агресия,млрд.долара за опасни оръжия вместо да има мир и нормален живот на нашата планета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • potrebitel

  26 Яну 2022 0:23ч.

  Извинете,половин месец преди да се появи ковида в УХАН,от пристигането на амер.военни там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иди и виж

  26 Яну 2022 10:38ч.

  Основните антагонисти в "Hannibal Rising" 2007, разпостраняван у нас като „Ханибал: Потеклото“ , с наскоро загиналия на ски писта във френските Алпи Гаспар Улие, всъщност са банда литовски военнопрестъпници от Втората световна война, бивши помагачи на нацистите, бягащи от настъпващата Червена армия. Литовец по баща е и самият Ханибал, чиято сетра е убита от тези престъпници. По ирония на съдбата, актьорът изиграл зараждащия се психопат, който в началото заради отмъщение реже глави и се храни с месото на също толкова кръвожадните си сънародници-военнопрестъпници Гаспар Улие си разбива главата на ски пистата имено в резултат на сблъсък с литовец! Да, по ирония на съдбата, която няма почивен ден и не прави разлика между кино и реален живот. Насилието ражда насилие и всяко такова се заплаща лично, защото нищо такова не остава наказано. А киното е най-популярното изкуство, което най-лесно достига до психиката на зрителя. Свидетели сме как злото се самовъзпроизвежда и накрая се самоизяжда. Но през този кратък период на генезис се жертват и много невинни души. Точно такова зло се опитва да полази Европа и в момента. И както винаги Прибалтика е най-лесна за покълване на дяволското семе. А филмът "Ханибал:Потеклото" даже не е руски, френски е и този път не може да бъдат обвинени нито Сталин, нито Путин в комунистическа пропаганда срещу литовските си съседи, които видите ли били окупирани и искат репарации от СССР. "Иди и виж", обаче е съветски филм и всеки трябва да иде да го види, ако иска да знае къде е потеклото на злото. Защо ЦРУ и НАТО искат да повторят този ужас в Европа отново? Кои са канибалите, които са готови да им пригласят? Каква майка ги е раждала? Защо шепа самозабравили се политици в България искат да си другаруват с тази човеконенавистна измет, наследници на избягали от Нюрнбергския процес психопати военнопрестъпници, укрвали се години в САЩ, Канада, Бразилия и Аржентина? В името на каква евроатлантическа ценност? И с какво право нашите продажни политици намесват българския народ в престъпните си военни игрички, докато самите те са едни жалки пионки в ръцете на новите ханибали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  26 Яну 2022 16:12ч.

  Тавариш Петров,а в ГУЛАГ палажението как е ? Как всегда ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ (друг)

  27 Яну 2022 10:26ч.

  Що ми се мержелее информация за подобен затвор в ... Косово, предоставян под наем на ... Франция за наказание на френски джихадисти... Нещо , Аутсорсинга много се разпространи :-( Не само американски психопати в ролята на български политици, ами какво ли не още... А за гореобозначилия се SIN да напомня - Солженицин въобще не се е докосвал до архивите на ГУЛАГ - оказва се всичко фантазия, но понякога и фантазията е ефикасна... Особено за дебилизирана популация... Онези 80% на проф. Христов май ще се окажат 95% ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знаем, знаем, Солженицин дори не е бил в лагер, и лагери не са съществували

  28 Яну 2022 7:35ч.

  Измислица на враговете на комунизма са били. Аз лично съм бил на екскурзия в Съюза и никакви лагери не видях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умен

  28 Яну 2022 18:13ч.

  Това е един от центровете за разпит, които ЦРУ отвори в доверени страни като Полша, Румъния, окупирания район на Куба Гуантанамо и много други. Всичките бяха извън САЩ, защото бяха незаконни. В САЩ биха били длъжни да предоставят на отвлечените хора статус на военнопленници, да оповестят имената им, или да им предявят обвинения за нарушения на американски закони, да представят доказателства на съдии... но тогава щеше да бъде незаконно да ги изтезават. А те скандали не щат. Пазят си службите и пенсиите все пак. И докато измъчваха жертвите си, едновременно водеха ожесточена борба за човешки права по целия свят, включително чрез НПОтата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи